20 fina dricksglas – stora och små dricksglas för alla tillfällen

Är du på jakt efter några riktigt fina dricksglas har du hittat rätt! Vi har samlat 20 fina dricks- och vattenglas från kända varumärken som kommer ta din middagsdukning till en helt ny nivå. Här hittar du dricksglas i olika storlekar, former och prisklasser.

Vad är fina dricksglas?

Dricksglas eller vattenglas är något vi använder varje dag, oftast för att dricka just vatten ur. Dricksglas är dock något vi använder till massor av andra typer av drycker som exempelvis juice, mjölk, drinkar, öl eller latte. Det går så klart att dricka vad som helst ur ett dricksglas men vissa glas passar vissa typer av dryck bättre än andra!

Fina dricks- och vattenglas är utmärkt både till vardags och middagsbjudningen och dom lyxar till dukningen lite extra. Fina dricksglas gör att helheten blir mer harmonisk och passar bra ihop med det lyxigare porslinet som ofta åker fram vid speciella middagar. 

Finaste dricksglasen tycker vi kommer från kända varumärken och designers som fokuserar mycket på design och utseende och inte bara funktion. Några exempel på kända varumärken som gör flera fina dricksglas är: 

  • Iittala
  • Orrefors
  • Kosta Boda
  • Carolina Gynning
  • Eva Solo

Mer om varumärken och deras dricksglas kan du läsa mer om längre ner i inlägget. 

20 fina dricksglas i olika storlekar

Inlägget innehåller annonslänkar.

Iittala Essence, 35cl

Iittala Lempi, 34cl

Iittala Kartio, 21cl

Iittala Aalto, 33cl

Tumblerglas Orrefors, 44cl

Vattenglas Orrefors, 27cl

Intermezzo Orrefors, 25cl

Diffrence Orrefors, 32cl

Dricksglas Eva Solo, 48cl

Vattenglas Eva Solo, 35cl

Facet Eva Solo, 45cl

Dricksglas Eva Solo, 25cl

Allglas Gynning, 35cl

Vattenglas Gynning, 30cl

Slice of life Gynning, 35cl

In Between Worlds, 35cl

Dricksglas Kosta Boda, 65cl

Vattenglas Kosta Boda, 65

Chateau Kosta Boda, 22cl

Vattenglas Kosta Boda

Hittade du inget som passade?
Här hittar du massor av fina dricksglas!

Stora dricksglas

Stora dricksglas är en populär variant som passar bland annat som vattenglas, drinkglas och latteglas. Stora dricksglas är ett användbart glas som går att använda till väldigt mycket och kommer till användning dagligen. Det stora dricksglaset har sina fördelar i att man kan använda det till flera olika typer av dryck men också själv avgöra mer hur mycket glaset ska fyllas. Ett litet dricks- och vattenglas rymmer oftast så pass lite att man alltid behöver fylla det till max för att bli nöjd.

Stora dricksglas mellan 40 cl – 50 cl är förmodligen dem vanligast förekommande storlekarna på större dricks- och vattenglas, säkerligen på grund av att det är en lagom stor storlek och inte ett alltför stort glas. 50 cl passar de flesta drycker och den storleken på glas tar inte heller allt för mycket plats i köksskåpet. Stora dricksglas mellan 40 cl – 50 cl är ett bra val för dig som vill ha lagom stora glas som kan användas och passar till flera olika typer av drycker. 

De stora tunna dricksglasen är riktigt lyxiga och väldigt goda att dricka ur. Det är ett glas som fungerar lika bra till vatten som att dricka en god öl ur. Vi föredrar dom tunna glasen framför de tjockare varianterna då dom känns mer exklusiva på något vis. 

Stora dricksglas har sina fördelar på många plan och är absolut ett glas som alla bör hemma. Precis samma sak gäller de mindre varianterna som vi kommer till här nedan.

Små dricksglas utan fot

Om dom större glasen är användbara till väldigt mycket så är dom små dricksglasen lite mer begränsade. Små dricksglas brukar rymma mellan 20 cl – 25 cl och det är inte alltid den storleken passar drycken. Att exempelvis använda små vattenglas till vardags kan upplevas som lite väl lite, däremot som ett komplement till rödvinet under middagsbjudningen passar det perfekt! 

Små dricksglas utan fot är en favorit just till dukning och middagsbjudning – lite festligare tillfällen helt enkelt. Middagsgästerna ska alltid ha ett vattenglas nära till hands och då är dom små dricksglasen utan fot det perfekta glaset. Precis som vi skrev här ovan vad gäller dom större varianterna så föredrar vi små tunna glas framför lite tjockare dricks- och vattenglas. 

Dom små tunna dricksglasen utan fot inger ett lyxigt och stilrent intryck till bordsdukningen och rymmer lagom mycket för att komplettera den så ofta förekommande alkoholdrycken under festligare tillfällen. Lagom mycket för att släcka törsten men samtidigt inte tillräckligt mycket för att kunna dricka sig mätt. 

De mindre dricksglasen är ett bra val för dig som är på jakt efter fina dricksglas att använda vid speciella tillfällen. Till vardags rekommenderar vi de större varianterna men när det vankas middag och fest är dom små storlekarna det bästa alternativet.

Billiga dricksglas till vardags – lyxiga dricksglas till middagsbjudningen 

Dricks- och vattenglas finns i flera olika modeller, storlekar och material. Likaså prisklasser. Det finns ett stort urval av billiga dricksglas som naturligtvis går bra att använda både till vardags och fest, men visst är det väl roligare med lite lyxigare dricksglas till middagsbjudningen. 

De billigare dricksglasen (om vi ska vara ärliga) är tyvärr oftast ganska tråkiga. Det är vanliga massproducerade vattenglas som nästan alltid saknar någon typ av finess eller design. Det är fullt fokus på funktion, vilket i och för sig är det viktigaste, men det finns sällan något som gör att glasen sticker ut lite extra. Dom vanliga, billiga dricksglasen är ett bra vardagsglas som man inte behöver vara speciellt rädd om. Dom säljs nästan alltid i flerpack och fyller precis den funktionen man är ute efter, varken mer eller mindre. Det finns ett stort utbud av billiga dricksglas så gör man lite research går det ändå hitta lite roligare alternativ än dom allra tråkigaste. 

Till middagsbjudningen är det dock mycket trevligare att ta fram lyxigare dricksglas som tar dukningen till en ny nivå! Det är dom där små detaljerna som kommer göra hela middagen mycket trevligare. Lyxiga designglas i form av att dom är handgjorda, har en unik design eller något vackert tryck som ger glaset lite liv. Det brukar vara så att de påkostade dricks- och vattenglasen är tillverkade i tunt glas vilket gör att dom blir extra goda att dricka från. 

Att ha en uppsättning av lite billigare dricksglas som du inte behöver vara särskilt rädd om, kombinerat med lite finare dricksglas som bara används vid speciella tillfällen är ett tips för att göra något så enkelt som vattenglas speciella.

Se även: Snygga skärbrädor

Fina dricksglas från kända varumärken 

Det finns massor av kända och mindre kända tillverkare av dricks- och vattenglas och utbudet är enormt. Här är fem stycken tillverkare av glas som vi tycker har ett riktigt stort och fint sortiment på just dricks- och vattenglas.

Iittala 

Dricksglas från Iittala är tunna och ger en lyxig känsla att dricka ur. Det är klassiska standardglas utan fot men med lite mer designtänk vilket gör att glaset går lika bra att använda till vardags som till fest. Iittalas dricksglas är stilrena och passar i princip vilken bordsdukning som helst. Glasen är både tunna och små vilket gör att dom inte tar så mycket plats på bordet heller. Vi älskar Iittalas dricksglas eftersom det är lika mycket ett vardagsglas som ett dricksglas du gärna ställer fram vid till din finaste dukning. 

www.iittala.com

Orrefors

Orrefors dricksglas är tillverkade i modern design och är ett mångfunktionellt glas som går att använda till flera olika drycker. Orrefors har kupformade dricksglas som passar lika bra i handen som på middagsbordet. Dricksglasen är utan fot och har ett tunt glas som ger den där exklusiva känslan att dricka ur. Dricksglasen ingår i olika kollektioner så det går bra att matcha dricksglaset tillsammans med andra glas ur samma serie för att få till den där perfekta dukningen. 

www.orrefors.se 

Kosta Boda 

Kosta Bodas dricksglas finns i lite olika varianter där man blandar klassiska stilrena dricksglas med tuffare dricksglas med motiv. Kosta Boda är kända för sin glaskonst och alla motiv på deras glas sänder ett budskap. Budskapet är många gånger inspiration från designerns egna liv och på så vis ger det glaset en extra fin känsla. Glasen ingår i olika serier så det går att kombinera flera olika sorters glas med liknande motiv. Dricksglasen från Kosta Boda är i modern design, tunna och perfekta att använda såväl till vardags till middagsbjudningen. 

www.kostaboda.se 

Eva Solo 

Dricksglas från Eva Solo finns i ett stort utbud med en blandning av stora och små glas, tunna och tjocka, klassiska och moderna. Här finns det något för alla. Eva Solo har dricksglas med den snedskurna överkanten som är typiskt just för Eva Solos olika glas, men även glas med klassisk rak överkant. Dricksglasen från Eva Solo rymmer allt mellan 25 cl – 48 cl så det finns storlekar för alla olika drycker och tillfällen. Ett snyggt dricksglas som alltid matchar dukningen perfekt. 

www.evasolo.se

Carolina Gynning

Carolina Gynnings dricksglas rymmer 35 cl och finns med flera olika motiv. Istället för att ha flera olika storlekar och modeller har Carolina Gynning tagit fram ett fint dricksglas och istället fokuserat på att bredda utbudet vad gäller motiv. Motiven ingår i olika serier så det går att komplettera dricksglasen med andra fina glas från Carolina Gynning. Dricksglaset är i exklusiv och lyxig design och är väldigt gott att dricka både vatten och andra drycker från. 

www.carolinagynning.com

Hoppas att du fått lite inspiration och tips på fina vattenglas och att vi har underlättat letandet lite grann. Det finns naturligtvis massor av fler fina alternativ där ute så hittar du inget som faller dig i smaken här så är vi säkra på att du hittar andra glas som passar bättre om du kikar runt lite i onlinebutikerna.