25 fina gardiner till vardagsrum 2022

Snygga gardiner i vardagsrummet är A och O för att få till en mysig och ombonad känsla. Vardagsrummet blir väldigt kalt och tråkigt utan textilier och framför allt om det saknar gardiner. Vi visar här 25 fina gardiner till vardagsrummet 2023 som gör alla vardagsrum riktigt trevliga! Gardiner med ljusinsläpp, sammetsgardiner, hissgardiner och gardinkappor.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är det fina gardiner till vardagsrummet du är ute efter har du hittat helt rätt! Vi visar här  upp massor av gardiner perfekta för just vardagsrummet. 

Vi har sett till att fånga upp gardiner för att kunna inspirera allt från det moderna och avskalade vardagsrummet till det rustikt mörka och det romantiskt lantliga vardagsrummet.

Gardiner till vardagsrum kan för en del vara en enkel inredningsdetalj att köpa och för andra kan det kännas som ett jättesvårt val. Det handlar om så mycket mer än att bara kasta upp en gardin i fönstret och sedan är allt klappat och klart. 

Men det är svårare än så.

Gardinen blir en helt avgörande känsla för hela vardagsrummet! Så låt det bli ett genomtänkt val och något som höjer känslan i vardagsrummet rejält.

Gardiner till vardagsrum – naturnära med ljusinsläpp

kaffemugg-mateus

Linnebeige gardin

kaffemugg-mateus

Grå multifunktionsgardin

kaffemugg-mateus

Brungrå gardin vardagsrum

kaffemugg-mateus

Grön hampagardin

kaffemugg-mateus

Vit veckbandslängd

kaffemugg-mateus

Beige knytbandslängd

kaffemugg-mateus

Marinblå vardagsrumsgardin

kaffemugg-mateus

Gardin Svanefors

Hissgardiner och kappor

kaffemugg-mateus

Stilig vilstol i trä

kaffemugg-mateus

Olivgrön hissgardin

kaffemugg-mateus

Hissgardin 100% lin

kaffemugg-mateus

Persienn svart bambu

kaffemugg-mateus

Randig linnegardin

kaffemugg-mateus

1700-tals gardin vit

kaffemugg-mateus

Modern hissgardin Himla

kaffemugg-mateus

Persienn beige bambu

Lyxiga sammetsgardiner till vardagsrum

kaffemugg-mateus

Beige multifunktionsgardin

kaffemugg-mateus

Elegant grön sammetsgardin

kaffemugg-mateus

Cementgrå multifunktionsgardin

kaffemugg-mateus

Brun vacker sammetsgardin

kaffemugg-mateus

Naturvit öljettlängd sammet

kaffemugg-mateus

Ljusgrön veckbandslängd

kaffemugg-mateus

Senapsgul trendig sammetsgardin

kaffemugg-mateus

Blågrön gardin sammet

Gardinstänger & Gardintillbehör

kaffemugg-mateus

Svart enkel gardinstång

kaffemugg-mateus

Gardinomtag i jute

kaffemugg-mateus

Svart 10-p gardinring

kaffemugg-mateus

Vacker gardinhållare mässing

kaffemugg-mateus

Elegant gardinstång antikguld

kaffemugg-mateus

Omtagskrokar i mässing

kaffemugg-mateus

Fint gardinomtag med tassel

kaffemugg-mateus

Gardinring matt stål 10-p

Varför är gardinerna i vardagsrummet så viktiga?

Gardiner är mer eller mindre ett måste till alla vardagsrum, om du frågar oss. Det är  ett måste för vardagsrum oavsett om det är ett stort eller litet rum, oavsett om det är ett vardagsrum i modern avskalad känsla eller ett vardagsrum i en mer gammaldags stil.  

Det svåra kan vara att hitta rätt bland alla de oändliga varianter av gardiner som erbjuds. Sortimentet på just gardiner och gardiner som passar vardagsrum är enormt och därför har vi idag letat fram några av de allra finaste gardinerna. Framför allt har vi letat fram gardiner med stor variation för att vi vet att alla tycker om olika. Kom ihåg att nästan alla gardiner vi tipsat om till vardagsrummet idag finns i flera olika färger och längder. Så fastna inte i att färgen på gardinen i våra bildcollage inte passar just ditt vardagsrum, klicka dig in på produkten så hittar du säkert fler färger av den gardinen.

Gardiner i olika material ger olika känsla

Vanligt när det är dags att köpa gardiner och i detta fall gardiner till vardagsrum är att fokusera nästan uteslutande på färgen. Man bestämmer sig för den färg som passar och som man vill ha och tycker om och sen letar man efter i första hand den färgskalan man tänker sig. Inga fel i det, färgen är helt avgörande och den måste kännas rätt. Vi vill bara slå ett lite extra slag för hur otroligt viktig materialvalet är på gardiner. Olika material kommer att skapa helt olika känsla till rummet.

Vanliga material på gardiner till vardagsrum är gardiner i sammet, linne och/eller bomull och polyester. De två vanligaste materialen som trendat mycket de senaste åren är just de två förstnämnda. Gardiner i sammet och gardiner i linne. Inte minst till just vardagsrumsgardiner. Sammet och linne är verkligen två helt olika material som ger totalt motsatta effekter i ett rum. Sammetsgardiner är ofta tjocka i tyget, de går inte att se igenom och släpper därmed inte genom en massa dagsljus. 

Gardiner till vardagsrum i sammet kommer ge vardagsrummet en lyxig, elegant och ombonad känsla. För det är vad sammetsgardiner gör. De känns tunga och robusta och för inte sällan tankarna till ett lyxigare hotellrum. Där ofta i en mörkare nyans. Sammetsgardiner finns dock i alla möjliga färger. Allt från ljust vita till mörkaste svarta. Så önskar du en gardin i sammet till vardagsrummet men inte vill åt de mörkaste och tyngsta varianterna så finns definitivt bra alternativ även för dig. Det finns nämligen olika tjocklekar på sammetsgardinerna. Så då kanske en ljusbeige, ljusgrå eller vit sammetsgardin i tunn sammet vara ett utmärkt val. Vill du istället åt den där maxat robusta och exklusiva känslan som bara en sammetsgardin kan ge så är en tjock sammetsgardin i smaragdgrönt eller rostrött riktigt fina alternativ. Allt beror ju förstås på färgerna i övrigt i rummet men det återkommer vi till. Gardiner i sammet finns som både öljettlängder, multifunktionsgardiner, hissgardiner och kanallängder. Och givetvis på metervara.

Gardiner till vardagsrum i linne ger som sagt en helt annan känsla än den vi ovan beskrev med sammetsgardinerna. Linnegardiner är skira gardiner som ger mycket ljusinsläpp och upplevs både lätta och nätta. Gardiner till vardagsrummet i linne kommer därför passa alldeles perfekt i ett vardagsrum där det önskas komma in mycket dagsljus. De passar jättebra i vardagsrummet med väldigt lite eget ljusinsläpp just för att det lilla ljuset behöver få komma in i rummet. Men det passar lika bra i ett vardagsrum med stora fönster och mycket naturligt ljusinsläpp eftersom det öppnar upp och bidrar ännu mer till den luftiga känslan.

Linnegardiner finns även de i all världens färger och i olika mönster. Allt från krispigt vita till svarta. Linnegardiner i svart kommer dock fortfarande förstås vara skira och semi genomskinliga och släppa in ljus. Därför kan just linne vara det perfekta materialet på en vardagsrumsgardin till dig som vill ha mörka gardiner men ändå tillåta dagsljuset att leta sig in. Linnegardiner är ofta multifunktionsgardiner, hissgardiner eller kanallängder. Men de finns också som öljettgardiner även om de är något ovanligare och därmed svårare att få tag i.

Gardiner till vardagsrum 2022 – Matcha rummets textilier med varandra

Värdefullt att tänka på när man funderar kring vilken färg gardinerna till vardagsrummet ska ha är om det finns någon annan accentfärg i rummet tidigare. Kanske har du en pläd i rosa eller kuddfodral i blått. Då är det fint att plocka upp dessa färger i gardinerna. Ofta är “regeln om tre” ett användbart sätt att tänka kring vad gäller inredning. Det handlar om att se till att ha tre av samma. I detta fall tre blåa saker/textilier, eller tre gröna. Det skapar enhetlighet men också i lagom mängd. 

Är du istället trött på en tidigare färgskala du haft i vardagsrummet kan du passa på att byta accentfärg. Det behöver dock inte vara olika färgskala, mörkrosa kuddar går till exempel fint att mixa med ljusrosa gardiner. 

Kanske står du istället i ett läge där du inte har någon accentfärg i vardagsrummet sedan tidigare eller endast naturfärger som brunt, beige och grått. Inte helt ovanligt i dagens avskalade och trendiga hem. Då kan du antingen fortsätta i samma spår eller också kanske plocka upp den gröna färgen du har i någon växt i rummet. Eller nyttja någon av dessa naturfärger men i en djupare ton. Till exempel ett vardagsrum som går mycket i beige toner och där man vill behålla denna färgskala men ändå skapa liv och djup. Då kan ett par tjocka sammetsgardiner i en varm mörkare brun färg göra underverk.

Panel gardiner, öljettlängder, hissgardiner, gardinkappor..

Förutom alla olika typer av textilier som finns att välja på när det kommer till lämpliga gardiner till vardagsrummet så finns givetvis ännu fler avgörande val att ta ställning till. Det handlar om typ av gardin till vardagsrummet. Det finns gardiner i form av panel gardiner, öljettgardiner, hissgardiner, gardinkappor och multifunktions gardiner.

Panelgardiner är släta gardinlängder utan några veck. De är stilrena och hänger snyggt och prydligt på sin plats. Dessa hängs upp på gardinstång med en gardinlängd på var sida av fönstret. Dessa typer av gardiner passar bra i ett vardagsrum som vill nå en stilren och avskalad känsla och behålla den luftiga “icke-gardins-känslan” i rummet. Panelgardiner finns i alla möjliga olika färger och mönster och är ofta i bomull eller linnetyg. 

Öljettlängder är gardiner som kännetecknas av sina runda metallringar upptill som används vid upphängning på gardinstång. Öljettlängder passar jättebra som gardiner till vardagsrummet eftersom du själv kan välja hur mycket eller lite du vill täcka av fönstret genom att enkelt dra ut mer eller mindre av gardintyget. Även öljettlängder finns i alla möjliga färger och mönster. Ofta ser man öljettlängder i bomull eller sammet. Att satsa på öljettlängder i sammet som vardagsrumsgardiner är verkligen ett säkert kort året om. Enkla att ta ner och enkla att sätta upp. Därmed lätta att byta ut när nya årstider bjuder in till nya färgskalor. 

Hissgardiner är sådana gardiner som täcker hela fönstrets ovandel och fästs på hela gardinstången eller direkt i väggen. Dessa går, som namnet också avslöjar, att hissa upp och ned för att täcka en större eller mindre del av fönstret. Denna typ av gardin passar i ett vardagsrum med mindre fönster. Hissgardiner lämpar sig också extra bra vid ett fönster som är täckt nedtill, kanske av en soffa eller liknande. Då slipper man en klämd gardinlängd bakom soffan helt enkelt. Dessa gardiner finns även de i olika färger och utföranden. De finns varianter i mer moderna och stilrena utföranden likväl som mer lantliga varianter med spets och andra vackra detaljer.

Gardinkappor är gardiner som precis som hissgardinerna täcker hela fönstrets övre del och hängs längst med hela gardinstången. Skillnaden är att dessa är i en bestämt höjd och kan inte hissas för att justeras. Oftast är gardinkappor en typ av öljettgardin eller bara gjord utan öljetter och träs då på gardinstången. Den senare varianten ger en fint veckad omslutning runt gardinstången och är kanske den vanligaste typen av gardinkappa. Gardinkappor passa bra som gardin i ett vardagsrum i en mer lantlig och ombonad stil hos någon som gillar detaljer och veck. Dessa typer av gardiner finns även de i alla möjliga färger och mönster och med tomtar på inför julen eller kycklingar inför påsk. En klassisk gardin!

Sy upp dina egna gardiner till vardagsrummet!

Ett annat alternativ till ovan nämnda gardintyper är helt enkelt att sy upp sina egna gardiner. Det finns ju faktiskt inget annat sätt att få exakt precis de där gardinerna man själv vill ha och önskar. Det är heller inte speciellt svårt, så länge man har lite kreativitet och en symaskin. Eller om man är en jäkel på att sy för hand. Vill man sy upp sina egna gardiner till vardagsrummet är det bara ta sig till en textilaffär, online eller i fysisk butik, och hitta ett tyg man tycker om. Bra att tänka på är att många tyger blir väldigt genomskinliga när de hänger upp och solen lyser på så ett tillräckligt tjockt tyg är att rekommendera. Alternativt att sy fast ett extra bakstycke. Om man inte vill åt maximalt med ljusinsläpp, då är förstås en skir och tunn gardin att föredra. Allt handlar om tycke och smak och det finns inga rätt och fel när det kommer till inredning. Samma sak gäller vid val av gardiner till vardagsrummet.

Gardiner till vardagsrum 2022 – Sätt pricken över i med gardintillbehören

Något man bara inte får missa när det är dags att ta tag i gardiner till vardagsrummet är tillbehören kring själva gardintyget. Då menar vi allt från valet av gardinstång och knoppar på gardinstångens ändar till omtag. Gardinstänger finns i allt från svart och vitt till metall, silver, guld och mässing. Alla dessa olika kommer skapa olika känsla åt vardagsrummet. Silver och vitt skapar en kallare känsla medan guld och mässing skapar en varmare känsla. Man kan tro att ingen tänker på gardinstången och det kanske ingen heller gör medvetet. Men det bidrar till en helhetskänsla som inte undgår någon. Vad gäller ändknoppar till gardinstången finns även där allt från superdiskreta varianter som bara är en platta till mer maffiga iögonfallande designer. 

Vad gäller omtag till gardiner finns allt från stela omtag till omtag i rep eller snöre med dekorativa detaljer som tofsar eller fransar. Ett stelt omtag skapar en lyxig känsla till rummet medan ett omtag i tyg, rep eller snöre ger en mer avslappnad känsla. Att ha omtag eller inte till sina gardinlängder är även det en smaksak. Det öppnar upp fönstret och tillåter mer ljusinsläpp men ger också direkt en mer omodern och gammaldags känsla än vad fritt hängande gardinlängder gör.

Byt gardinerna och du kan få ett helt nytt vardagsrum

Det som är så bra med gardiner till vardagsrummet är att de oavsett typ är väldigt enkla att byta ut. Och därmed genom att byta ut gardinerna uppnå en helt ny stil och känsla i vardagsrummet. Tänk dig att gå från ljusbeige linnegardiner till mörkgröna tjocka sammetsgardiner. Det kommer förstås förändra hela känslan i vardagsrummet trots att det enda som gjorts är att gardinerna bytts ut. Med andra ord, utnyttja verkligen gardinerna för att byta ut inredningen i vardagsrummet när du tröttnat eller bara känner för något nytt men inte vill lägga en hel förmögenhet på nya möbler och inredningsdetaljer. Det är otroligt vilken skillnad en sådan sak som gardiner gör för ett vardagsrum. Du kan påverka allt från ljusinsläpp till insyn till stil, färgskala och en hel känsla bara med hjälp av gardiner. Det är helt klart ett tidseffektivt och plånboksvänligt sätt att förnya hemmet.

I våra collage här ovan har vi försökt samla ett så brett utbud av olika gardiner till vardagsrummet som bara möjligt. Vi strävar alltid efter att alla ska kunna hitta en favorit och kunna identifiera sig och sin stil i produkterna vi tipsar om. Därför har vi samlat allt från tjocka sammetsgardiner till tunna linnegardiner och gardiner i trendiga naturtoner likväl som gardiner i mörka höstliga toner. För nu går vi ju faktiskt mot mörkare tider och mot tider där vi spenderar mycket tid i våra hem och i synnerlighet i våra vardagsrum. Låt då vardagsrummet bli en mysig plats att vara på med hjälp av inte bara gardiner utan även andra textilier som vackra prydnadskuddar och mysiga plädar. Och även i vår och sommar kommer gardinerna spela en avgörande roll för vardagsrummet och därför är detta året-runt-tips.