Bästa Gjutjärnspannan 2024: 8 Gjutjärnspannor (Bäst i Test)

Vi tycker att de bästa gjutjärnspannorna ska ha en kombination av elegant design och en bra funktionalitet. Det är precis sådana gjutjärnspannor vi visar här! 8 snygga gjutjärnspannor som vi samlat i bäst i test-lista. Vi gr även igenom vad som är bra att tänka på inför ett köp, hur du tar hand om gjutjärnspannan på bästa sätt och mycket mer.

Inlägget innehåller annonslänkar.

8 bra gjutjärnspannor

Gjutjärnspannor – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Skeppshults gjutjärnspanna med stålhandtag

gjutjärnspanna-1

Skeppshults magiska gjutjärnspannor levererar gång på gång på gång! Det här är inget undantag. Med rätt skötsel kan det här vara din bästa kompis i köket livet ut. Gjutjärnspannor blir nämligen bara bättre ju mer de används. Om de sköts om på rätt sätt vill säga. 

Gjutjärnspannan Proffesional har en diamter på cm och ett stålhandtag som är självventilerande. Eftersom handtaget är tillverkat i stål går stekpannan använda i ugn utan att någonting tar skada. Botten är på 5 mm vilket ger en jämn och fin värmefördelning över hela pannan. 

Stekpannan går att använda på alla typer av värmekällor och Skeppshult har alltid 25 års garanti på sin produkter.

2. Emaljerad gjutjärnspanna med trähandtag från Le Creuset

pannkakslagg-2

I vårt tycke den snyggaste gjutjärnspannan på marknaden just nu! Och inte blir det sämre av att den är fantastiskt funktionell och bra också. Le Creuset är kända för att verkligen kunna kombinera elegant design med funktionella produkter och den här gjutjärnspannan är verkligen ett bevis på det.

Stekpannan i gjutjärn har en diameter på 28 cm varav botten är 22 cm. Det stiliga och dekorativa trähandtaget är väldigt praktiskt eftersom det inte blir lika varmt som stål handtag så det går att flytta och lyfta stekpannan utan att vara rädd för att bränna sig. Stekpannan har en emaljerad yta som gör att maten inte bränner fast.

Le Creusets gjutjärnspannor erbjuds livstidsgaranti mot uppvisande av kvitto.

3. Snygg gjutjärnspanna med ljust trähandtag

gjutjärnspanna-3

Ytterligare en riktigt läcker stekpanna i gjutjärn, denna gång från Staub. Det här blir en stekpanna som du mer än gärna kommer vilja ha framme även när den inte används. Det blir en fin inredningsdetalj till köket och kan med fördel matchas med andra köksprodukter i gjutjärn. 

Stekpannan har en keramisk belägging som gör att maten inte riskerar bränna fast. Diamtern på Staub:s gjutjärnspanna är 28 cm och den kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktion.

4. Stekpanna i gjutjärn med avtagbart handtag

gjutjärnspanna-4

Fiskars stekpanna i gjutjärn är en riktig klassiker som får höga betyg år efter år. Det en rejäl stekpanna med mycket rustik känsla och tillsammans med det mörka trähandtaget blir det en riktig tiopängare!

Stekpannan är 27 cm i diameter och kan som alla andra gjutjärnspannor användas på alla olika värmekällor. Det avtagbara handtaget gör stekpannan optimal för att användas i ugn och där kan den vara upp till 240 grader.

Utsidan och insidan på pannan är emaljerad så den är både lätt att använda och att göra ren.

Fördelar med gjutjärnspannor

Att använda gjutjärnspannor till sin matlagning har många fördelar gentemot sina konkurrenter.

Här är några av de främsta fördelarna vi tycker gjutjärnspannor har:

Hållbarhet

Gjutjärn är ett mycket hållbart material och en gjutjärnspanna kan hålla i åratal, ja till och med livet ut, om den sköts ordentligt. Det är en investering som verkligen kan betala sig på lite sikt.

Jämn värmefördelning

Gjutjärnspannor har alltid en bra värmefördelning vilket gör att man får en jämnstekyta på allt man tillagar. Det är en mycket god egenskap som vi tycker är väldigt underskattad.

Naturlig non-stick yta

Med tiden och ju mer du använder gjutjärnspanna skapas en naturlig non-stick yta. Ytan finns där från början men den blir bättre ju mer pannan används.  Detta innebär att mindre mat fastnar och det blir lättare att rengöra pannan efter användning.

Kan användas på hög värme

Gjutjärnspannor kan användas på mycket höga temperaturer utan att riskera att ytan förstörs. Det gör att de är idealiska för stekning och grillning.

Kan användas i ugnen

Gjutjärnspannor är också mycket mångsidiga och kan användas i ugnen för att tillaga allt från kött och grönsaker till bröd och pajer.

Inga skadliga kemikalier

Till skillnad från vissa non-stick pannor innehåller inte gjutjärnspannor några skadliga kemikalier som kan läcka ut i maten. Det kan lossna lite järn men det är bara nyttigt och ingenting som förstör smaken på maten.

Den rustik känslan

Gjutjärnspannor har en rustik och klassisk look som passar in i de flesta kök. De ger även en viss känsla till matlagningen som få andra pannor kan matcha.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA SAUTEUSEPANNA

Köpguide: Hitta bästa gjutjärnspannan för dig

Att hitta den bästa gjutjärnspannan för dina behov kan vara en utmaning eftersom det finns så många olika alternativ att välja mellan. Ska man välja en stor eller liten panna? Vilket märke ska man välja? Frågorna är många. Men här är några saker att tänka på när du letar efter den bästa gjutjärnspannan för dig.

Storlek

Tänk på vilken storlek på gjutjärnspanna du behöver beroende på vilken typ av mat du lagar och hur många personer ni är i hushållet. Bor du själv kan en mindre variant vara bra med tanke på att den är lättare att hantera och förvara. En stor gjutjärnspanna är dock det bästa för hushåll med fler än 2 personer i.

Vikt

Gjutjärnspannor är överlag ganska tunga så det kan vara bra att fundera ett varv extra på pannans vikt, framför allt om du är svag i nyporna eller inte gillar att arbeta med tunga pannor i köket.

Handtag

Tänk på handtagets utformning och material. Ett ergonomiskt utformat handtag i ett material som inte blir varmt är det bästa valet tycker vi.

Tillverkare

Det finns många olika tillverkare av gjutjärnspannor. Vissa märken har ett bättre rykte än andra när det gäller kvalitet så tänk på att läsa recensioner och göra din forskning innan du gör ett köp.

gjutjärnspanna-bild

Gjutjärn eller lätt gjutjärn – Vad ska jag välja?

Skillnaden mellan en vanlig gjutjärnspanna och en lätt gjutjärnspanna är främst vikten. En vanlig gjutjärnspanna är vanligtvis tung och kräver lite mer kraft för att hantera, medan en lätt gjutjärnspanna är gjord med tunnare väggar och är lättare att hantera.

Både vanliga och lätta gjutjärnspannor har dock samma fördelar när det gäller matlagning – de blir väldigt heta och har en bra värmefördelning vilket ger en jämn tillagning. Båda typerna av pannor fungerar också bra för att bevara smaker och aromer.

Vilken typ av gjutjärnspanna man ska välja är en smaksak och vad man är villig att hantera när det gäller vikt och hantering. Om man inte vill ha en lättare panna är en lätt gjutjärnspanna ett bra alternativ, men om man föredrar en mer traditionell och hållbar panna med en rustik känsla kan en vanlig gjutjärnspanna vara ett bättre val.

Bränna in gjutjärnspannan – Så gör du

Att bränna in en gjutjärnspanna är en viktig process för att skapa en naturlig non-stick yta och skydda pannan från bland annat rost.

Här är en steg-för-steg-guide om hur du kan bränna in din gjutjärnspanna:

  1. Förbered din ugn genom att förvärma den till 200-250°C.
  2. Rengör pannan noga med varmt vatten och torka den helt torr med en ren handduk.
  3. Applicera ett tunt lager av en matolja med hög rökpunkt, som till exempel rapsolja eller linfröolja, över hela pannan. Använd en ren trasa eller pappershandduk för att torka bort överflödig olja.
  4. Placera pannan upp och ned i ugnen på en bakplåt täckt med aluminiumfolie eller en ugnsfast form.
  5. Låt pannan baka i ugnen i ca 1-2 timmar. Detta hjälper till att bränna in oljan och skapa en naturlig non-stick yta.
  6. Ta ut pannan ur ugnen och låt den svalna helt. Torka av pannan igen med en ren trasa eller pappershandduk.
  7. Upprepa processen om du vill ha en starkare non-stick yta.

Efter inbränningen kan du använda din gjutjärnspanna precis som vanligt. Se till att du aldrig använder diskmedel eller annat rengöringsmedel för att rengöra pannan eftersom det kan ta bort den naturliga non-stick ytan.

Rengör istället pannan med varmt vatten och skrapa bort matrester med en spatel eller skrapa. Om det behövs kan du använda lite grovt salt som ett naturligt skrubbmedel för att ta bort envisa matrester. Torka alltid pannan helt torr efter rengöring för att undvika rost.

gjutjärnspanna-bild1

Små och stora gjutjärnspannor för olika användningsområden

Små och stora gjutjärnspannor kan ha lite olika användningsområden beroende på vad man vill laga. Här är några typiska användningsområden för respektive panna:

Små gjutjärnspannor

Små gjutjärnspannor har vanligtvis en diameter på 10-20 cm och är perfekta för enstaka portioner av rätter som ägg, omeletter eller pannkakor. De är också perfekta för att tillaga små tilltugg eller sidorätter, som till exempel smält ost eller stekt bacon. Små gjutjärnspannor är också enkla att hantera och tar upp mindre plats på spisen, i ugnen eller köksskåpet.

Stora gjutjärnspannor

Stora gjutjärnspannor har vanligtvis en diameter på 25-35 cm och är bäst lämpade för att laga större måltider som kräver mer yta, såsom stekar, grytor och soppor. Stora gjutjärnspannor kan också användas för att baka bröd eller laga pajer. De kan dock vara lite tyngre och mer otympliga att hantera än små gjutjärnspannor och tar mer plats. Så det är viktigt att ha en plats att förvara dem när de inte används.

Beroende på vilken typ av matlagning du vill använda gjutjärnspannan till så kan storleken vara värd att fundera extra kring. Det bästa är så klart att ha både en liten gjutjärnspanna och en stor gjutjärnspanna för att kunna växla vid behov.

Gjutjärnspanna på induktion – funkar det?

Ja, det går att använda en gjutjärnspanna på en induktionshäll men det är viktigt att pannan har en plan botten för att fungera optimalt. Induktionshällar fungerar genom att generera ett magnetfält som skapar en ström i pannans botten vilket i sin tur värmer upp pannan och maten.

Eftersom gjutjärnspannor är gjorda av järn, som är magnetiskt rent naturligt, fungerar de utmärkt på induktionshällar!

gjutjärnspanna-eld

Gjutjärnspannor bäst i test – Så bestämde vi vilka

En gjutjärnspanna ska inte bara vara funktionellt, det ska vara snyggt också! Matlagningen blir så himla mycket trevligare men snygga köksprodukter men som naturligtvis också är väldigt bra att använda. 

Så hur gjorde vi vårt bäst i test av snygga gjutjärnspannor? 

Genom att analysera olika stekpannor i gjutjärn vid olika återförsäljare och gå igenom betyg och recensioner från tidigare köpare kunde vi sålla ut de stekpannor som fått bäst omdömen. Av de gjutjärnspannorna som fått bäst betyg gjorde vi sedan ett eget urval av de pannor som vi tycker har bäst design och blir ett snyggt tillskott till matlagningen. Efter den andra gallringen blev det några utvalda gjutjärnspannor kvar som fick bilda vår bäst i test-lista av gjutjärnspannor. 

Att utgå från vad flera av de tidigare köparna och nuvarande användarna tycker om diverse gjutjärnspannor ger en rättvis bild där fler åsikter vägs in. När vi inte har möjlighet att testa hela marknadens utbud av gjutjärnspannor själva tycker vi det här är rätt väg att gå.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa gjutjärnspannan?

Den bästa gjutjärnspannan just nu tycker vi är Proffesional från Skeppshult. Efter att vi vägt in alla våra kriterier och jämfört flera pannor så landar vi att Skeppshult har den bästa gjutjärnspannan att tillgå just nu.

Vad kostar en gjutjärnspanna?

Priset på en gjutjärnspanna kan variera beroende på faktorer som storlek, märke, och kvalitet. Generellt sett kan gjutjärnspannor kosta från cirka 200 kronor upp till flera tusen kronor. Det är med andra svårt att säga ett exakt pris på gjutjärnspannor då priset kan variera väldigt mycket.

Varför ska man inte använda diskmedel i gjutjärnspannor?

Att använda diskmedel när man rengör en gjutjärnspanna kan skada pannans naturliga non-stick yta. Diskmedel kan också bryta ner oljan som finns på ytan av gjutjärnspannan vilket kan leda till att ytan blir torr och flagnande.

Gjutjärnspannor kräver ofta en annan typ av rengöring för att bibehålla dess kvalitet och non-stick-yta. Det rekommenderas att man rengör pannan genom att endast använda varmt vatten och en mjuk borste eller trasa för att avlägsna matrester och smuts.

Vad ska man inte laga i pannor med gjutjärn?

Det finns vissa livsmedel som man bör undvika att laga i en gjutjärnspanna:

Livsmedel med hög syrahalt – Gjutjärnspannor är känsliga för syror och kan korrodera om de används för att laga mat med hög syrahalt. Exempel på livsmedel som man bör undvika att laga i en gjutjärnspanna är tomater, citroner, vinäger och andra sura livsmedel.

Livsmedel som kräver snabb uppvärmning – Gjutjärnspannor är inte de snabbaste att värma upp så livsmedel som kräver en snabb uppvärmning och hög värme, som exempelvis wok-rätter, är bättre lämpade för andra typer av stekpannor eller wokpannor.

Känsliga kryddor – Om du har en gjutjärnspanna som inte har utvecklat en stark non-stick yta än kan känsliga kryddor som vitlök, lök och chili fastna på pannan och försvåra rengöringen.

Rostig gjutjärnspanna – hur får jag den ren?

Här är någa tips på hur du får bort rost från gjutjärnspannan:

Använd en blandning av vatten och bikarbonat: Blanda lika delar vatten och bikarbonat för att göra en pasta. Applicera pastan på rosten och gnugga försiktigt med en skrubb eller en stålull. Skölj sedan av pannan med vatten och torka den noggrant.

Använd vinäger: Fyll gjutjärnspannan med hälften vatten och hälften vitvinsvinäger. Låt lösningen sjuda på spisen i cirka en timme. Töm sedan ut lösningen och skrubba bort eventuell kvarvarande rost med en stålull eller en skrubb. Skölj av pannan med vatten och torka den noggrant.

Citronsaft: Skär en citron i halvor och gnugga halvorna mot rosten. Låt saften verka på rosten i cirka 5-10 minuter. Skrubba sedan bort rosten med en stålull eller en skrubb och skölj av pannan med vatten. Torka pannan noggrant.

När rosten är borta är det viktigt att förhindra rostbildning i framtiden genom att alltid torka pannan noggrant efter tvätt, smörja den med olja eller fett och lagra den på en torr plats.