Bästa Grillbestick 2023 (Bäst i Test) – 8 Snygga Alternativ!

Är du på jakt efter en bra äggskärare har du hittat rätt. Här visar vi de 5 bästa äggdelarna just nu. Vi tycker att de bästa äggskärarna både ska vara funktionella och eleganta och det är precis vad du hittar här. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är grillbestick?

Grillbestick används för att äta grillad mat och inkluderar vanligtvis knivar och gafflar. Dessa bestick är ofta gjorda av rostfritt stål eller annat tåligt material som gör att besticken är stabila och anpassade för att enkelt kunna skära i grillad mat, som exempelvis kött. Grillbestick är oftast större och tjockare än klassiska bestick just för att det ska bli lättare att äta den grillade maten.

8 bästa grillbestick

Snygga grillbestick bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Grillbestick i 4 delar – med handtag av trä

grillbestick-1

Snygga grillbestick i 4 delar från populära serien Old Farmer. Besticken är designade av Bent Severin för Gense, de är tillverkade i rostfritt stål med handtag av trä. Som pricken över i:et levereras besticken i en genuin trälåda.

Flera tidigare köpare hyllar besticken för dess läckra design.

2. Grillbestick från Newport i 12 delar

grillbestick-newport

Grillbestick från Newport som levereras i 12 delar – 6 gafflar och 6 knivar. Besticken är tillverkade i tåligt rostfritt stål och handtag i rosenträ av polywood. Besticken levereras i en lyx bestickförpackning. Tål maskindisk.

3. Grillbestick Tramontina 12 delar

grillbestick-3

Grillbestick från populära Tramontina med mörkbrunt handtag i trä som gör besticken sköna att hålla i. Bestick tillhör Tramontinas serie Churrasco som betyder ”grillat kött”. Besticken tål höga temperaturer och att diskas i maskin.

4. Grillbestick i rostfritt stål

grillbestick-4

Grillbestick i högkvalitativt rostfritt stål som garanterat kommer underlätta grillkvällarna framöver. Besticken är slitstarka och tåliga tack vare sitt hårda material i rostfritt stål. Besticken levereras i 12 delar.

Tål maskindisk.

Kännetecken för grillbesticken

Vad kännetecknar egentligen grillbestick? 
Här är några vanliga kännetecken för bestick man äter grillad mat med:

  • Tål höga temperaturer: Besticken som används för att äta grillad mat är vanligtvis tillverkade av material som tål höga temperaturer. Rostfritt stål är ett vanligt val för detta ändamål eftersom det är starkt och hållbart nog att klara av höga grilltemperaturer.
  • Längre skaft: Bestick som används för att äta grillad mat har ofta längre skaft än vanliga bestick. Detta beror bland annat på att grillmaten kan vara varm och ett längre skaft ger dig bättre kontroll och skyddar dig från värmen.
  • Skarpa tänder eller blad: Beroende på den typ av mat som grillas kan besticken ha skarpa tänder eller blad för att skära genom köttet eller grönsakerna. Till exempel kan en grillgaffel ha längre tänder för att enkelt plocka upp större köttbitar medan en kniv kan ha en vass egg för att skära igenom köttet.
  • Ergonomisk design: Grillbestickt är ofta utformade för att vara bekväma att hålla och använda under en längre tid. Ergonomiska handtag eller grepp kan göra det enklare att hantera maten på grillen och äta den på ett bekvämt sätt.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA GRILLREDSKAP

Bra att tänka på när du köper bestick för grillat

Att köpa nya grillbestick kan vara en relativt dyr investering och ingenting man gärna köper nytt varje år. Därför är så klart viktigt att köpet blir bra. 

Här är några saker vi tycker du ska ha i åtanke när du letar efter nya grillbestick.

Material

Besticken du köper bör vara gjorda. Rostfritt stål är en bra och hållbar lösning som är enkel att rengöra och kan användas om och om igen.

Antal

Beroende på hur många personer som vanligtvis äter grillat där hemma bör du tänka på hur många bestick du behöver köpa. Du kanske vill ha extra bestick för gäster eller om du vill ha en picknick med grillad mat. Det finns bestickset i ett gäng olika storlekar.

Design

Besticken du köper bör ha en design som är bekväm att hålla och använda, dessutom snygga att duka med!

Underhåll

Tänk på hur lätta besticken är att rengöra och underhålla. Rostfritt stål är enkelt att rengöra och kan vanligtvis diskas i diskmaskin. Om du köper träbestick eller om handtaget är tillverkat i trä, se till att de är behandlade för att undvika att träet spricker.

Funktion

Tänk på vilken typ av mat du vanligtvis grillar när du köper bestick. Om du grillar kött kan det vara bra att ha en kniv med en vass egg för att skära igenom köttet, medan en gaffel med längre tänder kan vara användbar för att plocka upp större bitar av kött eller grönsaker.

grill-bild

Snygga grillbestick för trevligare dukning

Vi tycker att grillbestick inte bara ska vara funktionella och bekväma att äta med. Dem ska också vara fina att duka med. Det finns många olika typer av snygga grillbestick som kan bidra till en trevligare dukning vid grillning. 

Här är några exempel vi gillar:

Rostfria grillbestick är en tidlös och klassisk stil som fungerar bra för de flesta grilltillfällen. De är eleganta och passar in i alla dukningar oavsett om det är en avslappnad grillkväll med familjen eller en festlig grillmiddag.

Trägrillbestick är en annan populär stil som kan bidra till en rustik och avslappnad känsla vid grillningen. Träbestick finns i många olika utföranden och träslag och kan ge en naturlig och organisk känsla till dukningen.

Färgglada grillbestick kan också vara ett roligt och lekfullt sätt att förhöja dukningen vid grillning. De finns i många olika färger och kan användas för att matcha färgerna på tallrikar, servetter eller andra dekorationer.

Grillbestick med unika designer eller mönster kan också vara ett sätt att göra dukningen vid grillning mer personlig och kreativ. De finns i många olika stilar, från moderna och minimalistiska till mer rustika och traditionella.

 

LÄS ÄVEN: GRILLVANTE/GRILLHANDSKE BÄST I TEST

Grillbestick i olika material

Som vi tidigare varit inne på finns det grillbestick i olika material där rostfritt stål helt klart är det vanligaste alternativet. Antingen är hela besticken i rostfritt stål eller så är handtaget i trä. 

Rostfria grillbestick är mycket vanliga och populära på grund av deras hållbarhet och lätta rengöring. Rostfritt stål är också ett material som tål höga temperaturer och kan användas på grillen utan att smälta eller deformeras. Rostfria grillbestick finns i många olika storlekar och former och är vanligtvis bekväma att använda på grund av deras ergonomiska design.

Grillbestick med trähandtag är en annan vanlig stil. Trähandtagen ger en naturlig och rustik känsla som många tycker om. De kan också vara bekväma att hålla i tack vare deras mjuka grepp. Trähandtag kan dock kräva mer underhåll eftersom de kan påverkas av värme och fukt och behöver rengöras och behandlas regelbundet för att bibehålla sin glans.

 

LÄS OCKSÅ: ELGRILLAR BÄST I TEST

grill-bild1

Rengöring och underhåll

Rengöring och underhåll av grillbestick är viktigt för att hålla dem i bra skick och säkerställa att de fortsätter att fungera på ett effektivt sätt år efter år.

Här är några tips vi rekommenderar för rengöring och underhållning:

1. Rengör efter varje användning: Efter att du har grillat och ätit, ta bort matrester och eventuella kvarvarande fett eller smuts från dina grillbestick. Använd varmt vatten, tvål och en mjuk borste eller svamp för att rengöra dem noggrant. Många alternativ klarar maskindisk.

2. Undvik hårda rengöringsmedel: Hårda rengöringsmedel och stålull kan repa ytan på dina grillbestick och göra dem mer mottagliga för rost. Använd istället milda rengöringsmedel och undvik att använda slipande material.

3. Torka av och förvara torrt: Efter att du har rengjort dina grillbestick så torka dem av med en ren handduk och förvara dem på en torr plats. Om det finns kvarstående fukt på besticken kan de rosta och bli svåra att använda i framtiden.

4. Behandla trähandtag med matolja: Om du har grillbestick med trähandtag bör du behandla dem med matolja efter att du har rengjort dem ibland. Detta hjälper till att skydda träet från att torka ut och spricka och gör också att handtaget ser fräscht ut.

Populära varumärken och återförsäljare

Tramontina 

Tramontina är ett brasilianskt företag som tillverkar olika typer av produkter, inklusive grillbestick och andra köksredskap. Företaget grundades 1911 och har sedan dess blivit en ledande tillverkare av köksutrustning i Brasilien och andra delar av världen.

Tramontina-grillbestick är känt för sin höga kvalitet och hållbarhet. De tillverkas vanligtvis av rostfritt stål och har ergonomiska handtag för enkel användning och bekväm grepp.

Tramontina har ett rykte om att tillverka högkvalitativa produkter och har vunnit flera utmärkelser för sin design och tillverkning av köksutrustning. Om du letar efter grillbestick av hög kvalitet kan Tramontina vara ett bra val!

Gense

Gense är ett svenskt företag som tillverkar högkvalitativ bestick och köksredskap. Företaget grundades 1856 och har sedan dess blivit en välkänd och respekterad varumärke inom köksutrustning.

Genses produkter är kända för sin eleganta design, höga kvalitet och hållbarhet. Företaget använder högkvalitativa material i tillverkningen av sina produkter, inklusive rostfritt stål och andra högpresterande material.

Företaget har ett stort sortiment av produkter, inklusive bestick, serviser, glas och köksredskap. Många av produkterna är designade av kända formgivare och har vunnit flera designpriser.

Newport

Newport är den svenska tillverkaren som gör inredning och andra produkter för hemmet. Newport öppnade sin första butik i Stockholm 1997 och idag finns det butiker även i Linköping, Norrköping, Västerås och Åre. Newport har produkter med mycket lyx och elegans vilket gör Newport till en exklusiv inredningsbutik med produkter av mycket hög kvalité.

Grillbestick bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-grillbestick har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är grillbesticken som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av grillbestick vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa grillbesticken på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de grillbestick vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar grillbestick

Priset på grillbestick kan variera en hel del och det beror främst på antal grillbestick som levereras. Grillbestick kommer ofta i flerpack, exempelvis 2, 12 eller 24 delar vilket naturligtvis påverkar priset. Högkvalitativa grillbestick i 2 delar kan kosta 500 kr samtidigt som grillbestick i 24 delar kan ligga i samma prisklass.