Bästa Grillvante & Grillhandskar 2023 (Bäst i Test) – 8 Snygga Alternativ!

Nu är grillsäsongen här och vad passar då bättre än ett par nya grillhandskar eller en ny grillvante. Vi har kollat runt bland olika återförsäljare och sammanställt de bästa grillhandskarna och grillvantarna här. Vi har vägt in funktion med design för att hitta både praktiska och säkra alternativ men att de också har en viss elegans!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är grillvantar och grillhandskar?

En grillvante är en speciell typ av vante som är utformad för att skydda händerna från värmen som genereras av en grill eller andra värmekällor. Grillvantar är oftast tillverkade av material som är värmetåliga, som exempelvis silikon eller skinn, och de har ofta en tjock isolering för att skydda händerna från höga temperaturer.

Grillvantar används vanligtvis när man grillar utomhus men de kan också användas som grytvante när man bakar eller lagar mat. 

Grillvanten är en viktig skyddsutrustning som hjälper till att förhindra brännskador och andra skador som kan uppstå när man hanterar varma föremål.

Grillhandskar har mycket liknande egenskaper som grillvanten men grillhandskar är mer praktiska att laga mat eller grilla med medan grillvanten mer används för att flytta varma föremål. 

Grillhandskar är viktiga för att hantera varma grillredskap, galler eller plattor på en grill och kan även användas för att justera brännare, rengöra grillgaller eller hantera varm mat. Det är viktigt att välja grillhandskar som passar ordentligt och är tillräckligt tjocka för att skydda händerna från värmen samtidigt som de ger tillräcklig fingerfärdighet och rörlighet.

Bästa Grillvante/Grillhandske – Sammanfattning

 

GRILLAT

4 bästa grillhandskar/grillvantar

Snygga grillvantar & grillhandksar bäst i test –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Grillhandskar i läder från Weber

grillhandske-1

Allas favoritvarumärke inom grillning Weber har här tagit fram ett par riktigt sköna grillhandksar i läder. Läder ett otroligt slitstarkt material och handskarna tål höga temperaturer. 

Handskarna har ett bra grepp och är enkla att göra rent. 

Tidigare köpare har givit dessa Weber grillhandskar högsta betyg vilket indikerar att de verkligen lever upp till förväntningarna.

2. Weber grillhandskar i silikon

grillhandske-2

Silikonhandskar från Weber som kommer göra grillningen betydligt enklare. Med dessa sköna grillhandskar kan du flytta varma köttbitar utan att bränna dig.  Silikon är ett praktiskt material vid grillen som både ger bra fäste och stöter bort värme. 

Handskarna rengörs med tvål och vatten.

 

3. Solstickan grillvante 30×22 cm 

grillhandske-5

Låt den klassiska Solstickanpojken pryda din grillvante i sommar. Solstickans grillvante är tillverkad i 100% bomull och har en skön vaddering som gör grillvanten bekväm att använda. 

Grillvanten från Solstickan finns i flera färger.

4. Snygg grillvante i buffelskinn

grillhandske-8

En riktigt snygg grillvante i buffelskinn som garanterat tar grillningen till nästa nivå! Denna exklusiva grillvante har en vadderad insida och ett snyggt yttre som gör detta till en komplett grillvante för alla tillfällen. 

Vanten har även en smart ögla för enkel upphängning.

Varför använda grillhandskar/grillvantar?

Grillhandskar och grillvantar används för att skydda händerna från värme och för att förhindra brännskador när man hanterar varma föremål på grillen eller i ugnen. De är tillverkade av material som är värmetåliga och har ofta en tjock isolering för att skydda händerna från höga temperaturer.

När man grillar kan temperaturen på grillgallret bli mycket hög och det är viktigt att använda grillhandskar för att kunna hantera föremål som ska placeras på eller tas av grillen, till exempel kött, grönsaker eller annan mat. Att hantera varma föremål utan grillhandskar kan leda till brännskador eller att man skadar sig på annat vis.

Grillvantar kan också användas för att skydda händerna när man bakar eller lagar mat på spisen, särskilt när man arbetar med varma föremål som formar eller ugnsformar.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA GRILLREDSKAP

Grillhandskar i olika material 

Grillhandskar finns tillgängliga i olika material där vi ändå måste säga att silikon och läder tillhör de två vanligaste materialen.

Här är lite kort information om respektive material:

Läder

Grillhandskar i läder är tillverkade av naturligt eller konstgjort läder och är ofta fodrade med brandtåliga material. Läderhandskar ger ett bra grepp och är mer formbara än andra material vilket gör dem lämpliga för att hantera grillverktyg eller andra föremål med precision. De är också slitstarka och kan stå emot höga temperaturer. Ett problem med läderhandskar är dock att de kan ta lång tid att torka om dem blir blöta.

Silikon

Grillhandskar i silikon är tillverkade av en formbar och brandtålig silikonmaterial. De ger också ett bra grepp och är enkla att rengöra. Silikonhandskar är vattentäta och kan torka snabbt om de blir våta. En nackdel med silikonhandskar är dock att de ofta inte är lika slitstarka som läderhandskar.

grill-vante

Grillvante vs grillhandskar – Vad är skillnaden?

Skillnaden mellan en grillvante och grillhandskar är att en grillvante är en handske som täcker hela handen och har en separat tumme, medan grillhandskar är en typ av handskar som täcker hela handen, men tummen är integrerad i resten av handsken. Båda typerna av skyddshandskar används för att skydda händerna från värme och för att förhindra brännskador när man hanterar varma föremål på grillen eller i köket.

Grillvantar är vanligtvis tillverkade av tyngre material som läder eller aramidfiber och kan ha en tjock isolering för att skydda händerna från höga temperaturer. De kan vara lite mindre flexibla än grillhandskar men ger bra grepp och är ofta formbara nog att hantera grilltillbehör med precision.

Grillhandskar är vanligtvis tillverkade av tunnare och mer flexibla material som silikon vilket ger bättre rörelsefrihet och greppförmåga. De är också vattentäta och enklare att rengöra än grillvantar. Eftersom tummen är integrerad i handsken kan grillhandskar ge bättre rörelsefrihet och mer naturlig rörelse än grillvantar.

När kan man behöva grillvantar/grillhandskar?

En grillvante kan behövas när man hanterar varma föremål på grillen eller i ugnen, till exempel när man placerar mat på eller tar bort den från grillen eller när man tar ut varma ugnsformar eller bakplåtar ur ugnen.

Grillhandskar används främst när man vill arbeta aktivt med varma föremål och inte endast flytta något varmt från punkt a till punkt b. Det kan vara vid rengöring av grillgaller eller när man hanterar en varm köttbit.

 

LÄS ÄVEN: 12 SNYGGA GRYTLAPPAR

Bra att tänka på när du köper grillvante/grillhandskar

Det finns några saker som vi tycker är extra bra att tänka på när du ska köpa grillhandskar eller grillvantar.

Här är några av våra bästa tips att ha i åtanke:

Material

Det finns massor av olika material att välja på när det gäller grillhandskar och grillvantar. Välj ett material du gillar att arbeta med och som dessutom är skönt att använda. 

Isolering

Grillhandskar bör ha en bra isolering som skyddar mot höga temperaturer. Tänk på hur tjock isolering du behöver beroende på vilken typ av matlagning du kommer att utföra.

Passform

Det är viktigt att välja grillhandskar som passar din handstorlek och ger dig en bra greppförmåga. Du vill ha ett par grillhandskar som sitter tätt runt handen och ger ett bra grepp. Hellre att handsken sitter lite för tight än för slappt. 

Rengöring

Kontrollera om grillhandskarna är tvättbara och hur enkla de är att rengöra. Detta är viktigt för att bibehålla god hygien och för att se till att handskarna håller länge. 

 

LÄS OKCKSÅ: PIZZASTEN BÄST I TEST

potatismos

Rengöring och förvaring

Rengöring och förvaring av grillvantar och grillhandskar är viktigt för att bibehålla deras kvalitet och hållbarhet.

Här är några tips som vi tycker fungerar bra när det kommer till rengöring och förvaring. 

Rengöring:

 • Kontrollera tillverkarens rekommendationer för rengöring eftersom olika material kan kräva olika rengöringsmetoder.
 • Tvätta grillhandskarna eller grillvantarna i varmt vatten med lite tvål och skölj dem noga.
 • Om det är möjligt, tvätta dem i en tvättmaskin enligt tillverkarens instruktioner.
 • Torka grillhandskarna eller grillvantarna noggrant eller låt dem lufttorka helt innan du använder dem igen.

Förvaring:

 • Förvara grillhandskarna eller grillvantarna på en torr och sval plats när de inte används.
 • Häng upp dem eller placera dem i en låda eller skåp där de inte utsätts för fukt eller värme.
 • Förvaring på en öppen hylla eller krok kan också vara en bra idé så att de inte trycks ihop eller utsätts för onödig friktion som kan ge skada.
 • Kontrollera regelbundet att grillhandskarna eller grillvantarna inte har några skador eller tecken på slitage och byt ut dem om de har blivit för slitna.

Genom att rengöra och förvara grillhandskarna eller grillvantarna på rätt sätt kan man förlänga deras livslängd och se till att de fortfarande fungerar som de ska år efter år. 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA SKINNFÖRKLÄDET

Mer inspirerande grillning med snygga grillhandskar

Att använda snygga grillhandskar kan inte bara ge en extra touch av stil till din grillning, det kan också inspirera dig att prova nya grillrecept och experimentera med olika matlagningstekniker. Det blir roligare att grilla helt enkelt och man ser extra mycket fram emot att få använda de fina grillhandskarna. 

Att inte enbart utgå från funktion utan även väga in designen på grillhandskarna eller grillvanten tycker vi är ett måste! Det är mycket roligare att plocka fram och använda ett bar snygga grillhandskar, dessutom kan dom fungera som en liten inredningsdetalj till ditt grill-set när de inte används. 

Viktigt att väga in för att hitta ett par riktigt snygga grillhandkar:

 • Färg och design
 • Komfort
 • Kvalitet 

Mer om några populära tillverkare

Solstickan


Solstickan är en svensk tillverkare av tändstickor och andra produkter för hem och trädgård. Företaget grundades 1936 och är känt för att ha en stark tradition av att främja brandsäkerhet. 

Företaget har också expanderat sina produkter för att inkludera andra produkter för hem och trädgård, såsom grillhandskar, brandsläckare och olika sorters träkol. Dessa produkter har samma höga kvalitet som tändstickorna och är också utformade för att främja brandsäkerhet och hållbarhet.

Snygga brandsläckare från Solstickan hittar du här.

Weber

Weber är ett amerikanskt företag som grundades 1952 av George Stephen i Illinois, USA. Företaget är känt för att ha revolutionerat grillbranschen genom att introducera den första klotgrillen som blev en stor succé och sedan dess har varit en av företagets mest populära produkter.

Weber tillverkar idag ett brett sortiment av grillar och tillbehör, inklusive gasolgrillar, kolgrillar, elektriska grillar, bärbara grillar, rökugnar, grilltillbehör och mycket mer. Alla deras produkter är tillverkade med hög kvalitet och hållbarhet i åtanke och de har vunnit många priser och utmärkelser för sina innovativa och högpresterande produkter.

Grillvante/Grillhandske bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-grillvantar/grillhandskar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är grillvanten eller grillhandskarna som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av grillvantar/grillhandskar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa grillvantarna/grillhandskarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de grillvantar/grillhandskar vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilka grillhandskar är bäst? 

Dessa grillhandskar från Weber tycker vi är dom bästa just nu. De är lätta att arbeta med, skyddar händerna bra, fått massor av positiva recensioner av tidigare köpare och är väldigt prisvärda.

Vad kostar grillhandskar?

Kostnaden för en grillvante kan variera beroende på faktorer som material, storlek, kvalitet och tillverkare. Generellt sett kan priserna variera från cirka 150 kronor till 500 kronor.

Grillvantar av hög kvalitet och tillverkade av brandsäkra material som läder eller silikon är oftast dyrare än billigare varianter. Det kan också finnas skillnader i pris beroende på om man köper grillvantar i set eller enstaka vante.

Vad kostar en grillvante?

Kostnaden för en grillvante kan variera beroende av bland annat material, storlek, kvalitet och tillverkare. Generellt sett kan priserna variera från cirka 50 kronor till över 500 kronor.