12 fina julgransfötter 2022: Hitta den bästa julgransfoten!

Är du på jakt efter en snygg julgransfot? Då har du hittat rätt! Vi har letat reda på de 12 finaste och bästa julgransfötterna just nu. Julgransfoten är viktig detalj för att julgranen i sin helhet ska bli så där vacker och ståtlig som man vill ha den. 

Här hittar du julgransfötter i olika former, färger, material och prisklasser. Stjärnformade-, runda- och fyrkantiga julgransfötter från flera av de välkända inredningstillverkarna.

Inlägget innehåller annonslänkar.

12 snygga julgransfötter

Mer om några utvalda favoriter

1. STAR Julgransfot i Mässing

äggkopp-djurmotiv

Snygg och stabil julgransfot i mässingfärg tillverkad i järn. Foten är 47 cm bred och 20 cm hög. En tidlös design i form av en stjärna som går att använda år efter år.

2. Julgransfot i Teak

äggkopp-djurmotiv

En otroligt läcker och dekorativ julgransfot tillverkad i Teak. Med både en spik som spetsar trädstammen och skruvarna på sidan är detta en mycket stabil julgransfot som håller granen på plats.

3. Julgransfot i stilren design

äggkopp-djurmotiv

Med en vikt på hela 4.7 kg och stabila skruva i rostfritt stål kommer denna julgransfot verkligen att håll granen på plats. Med en form av en oregelbunden stjärna ger denna fot en modern touch i hemmet.

4. Ferm Living Julgransfot

äggkopp-djurmotiv

Tillverkad i pulverlackerad metall och i en tidlös design är denna julgransfot en riktig favorit i de svenska hemmen. Stilren och enkel design med en stabil bas håller granen på plats. Finns i flera färger.

5. Julgransfoten med antik känsla

äggkopp-djurmotiv

Med snygga detaljer och rund form inger denna både en antik och modern känsla. Julgransfoten är tillverkad i alumnium och blir en dekorativ detalj under granen.

6. Julgransfot i Gjutjärn från Skeppshult

äggkopp-djurmotiv

Julgransfot i gjutjärn från älskvärda Skeppshult. Julgransfoten har en form av stjärna och inger en robust och rustik känsla i hemmet. Gjutjärn är ett otroligt hållbart material som håller år efter år.

7. Vit Julgransfot för Inomhus och Utomhus

äggkopp-djurmotiv

Vit julgransfot som fungerar lika bra att använda inomhus som utomhus. Med stabila skruvar håller foten granen på plats utan några konstigheter. En modern julgransfot till det moderna hemmet.

8. Klassisk julgransfot i grönt

äggkopp-djurmotiv

Klassisk julgransfot som fungerar i alla hem! Den gröna färgen matchar julgranens färger väl och blir en dold detalj i julgransfoten. Foten är stabil och pålitlig och en mycket populär julgransfot i de svenska hemmen. 

Snygg julgransfot för stiligare helhet

Visst är det något speciellt när tiden äntligen är inne och man får pynta julgranen. Vissa gör det redan till första advent medan andra väntar till julaftonsmorgon. Att hämta in julgranen och ta fram julgranspyntet, julgransfoten och julgransmattan är en speciell känsla och man känner verkligen att julen är här. 

Det är också alltid lika spännande att se hur årets julgran tillsammans med pyntet kommer se ut. Ska vi använda vita, gröna, röda eller svarta julgranskulor? Vilka färger ska blandas i år? Vilket glitter och belysning passar bäst till? Det finns mycket att fundera och välja på, och många är vi som har ett lager av olika alternativ efter många år julfirande. 

Men det finns en sak som de flesta endast har en av där hemma – julgransfoten. Oavsett vilket julgranspynt som används så får samma julgransfot vara den stabila pjäs som granen hålls upp från år efter år. Då gäller det att ha en snygg julgransfot som passar dina julgranskulor och belysning så det blir en fin helhet. 

Genom att använda någon av de mer neutrala julgransfötterna, exempelvis den klassiska gröna julgransfoten, så tar man lite det säkra före det osäkra. Och det är inget fel med det. Men vill du sticka ut lite mer och ge julgranen en helt annan känsla än du kanske tidigare gjort så finns det massor av fina julgransfötter i andra roliga färger, former och material.

LÄS OCKSÅ: 24 FINA JULGRANSKULOR

Julgransfötter i olika former

För att få rätt helhetskänsla på julgranen kan formen på julgransfoten vara A och O. Det är framförallt julgransfotens form som gör att granen kan bli mer spektakulär, snarare än exempelvis färgen eller materialet även om det också påverkar känslan så klart. 

Vilka olika former finns det då? 

Den runda och släta julgransfoten, ofta i grön färg, är helt klart den vanligaste typen av julgransfot. Den passar i nästa alla lägen och smälter fint in med granens gröna barr. Däremot så sticker den typen av julgransfot inte ut på något vis utan är relativt dold. 

De stjärnformade julgransfötterna har blivit allt populärare och det är inte helt fel att ha en julgransstjärna i toppen och en stjärnformad julgransfotten i botten. Det är något som verkligen knyter ihop helheten – på tal om helhet. 

Julgransfötter med lite mer oregelbunden form finns det också och där blir detaljerna väldigt viktiga. Vissa av dessa julgransfötter får en väldigt rustik och antik känsla, andra en mer modern känsla medan vissa har lite av varje. 

Den fyrkantiga julgransfoten blir en fin kontrast till julgranens runda form och sätter lite karaktär på granen. Är den fyrkantiga julgransfoten sedan i någon spektakulär färg så blir det verkligen en julgransfot som drar blickarna åt sig. 

Som du ser finns det massor av olika former på julgransfötter så det gäller att fundera på vilken som gör sig bäst i just ditt hem. Har du en mer modern inredningsstil i hemmet så är det passande att ha en julgransfot som går i samma stil och vice versa.

solspegel-bild

Bra att tänka på när du ska välja julgransfot

Att köpa en ny julgransfot är varken livets största eller viktigaste investering. Men för att bli riktigt nöjd med sitt köp och inte bara ta den första bästa julgransfoten som dyker upp är det bra att tänka på några saker. 

 

Form 

Formen är som vi tidigare varit inne på väldigt viktig eftersom det är något som verkligen kan karaktärisera julgransfoten och göra stor skillnad för känslan. En exklusivt designad julgransfot med läcker form och snygga detaljer kommer garanterat göra att julgransfoten sticker ut och drar blickarna åt sig till skillnad mot den mer klassiska julgransfoten som är betydligt mer dold i sitt uttryck.  

 

Färg 

Färgen är en annan viktig faktor för att bli riktigt nöjd med julgransfoten. Tillsammans med formen så är färgen det som verkligen kan få julgransfoten att sticka ut lite extra. En färgstark färg som exempelvis röd gör foten direkt mer synlig än den gröna julgransfoten och på så vis blir det en snygg detalj till julgranen som helhet. 

 

Storlek 

Stor eller liten julgransfot? Här spelar så klart tycke och smak en stor roll men det kan vara bra att känna till att det finns både stora och små julgransfötter. Den lilla foten kommer göra ett mer försiktigt intryck medan en stor julgransfot tar för sig mycket mer. Välj det alternativ som faller dig bäst i smaken.

 

Material 

Materialet på julgransfötter kan vara allt från gjutjärn till aluminium eller plast. En julgransfot i gjutjärn kommer ge ett rustikt intryck medan aluminium är ett mer modernt material. Materialet kan även påverka hur stabil julgransfoten är.

Användbar inredningsdetalj året om

Flera av ljusstakarna, eller adventsljusstakarna, beroende på vad man väljer att kalla de fungerar alldeles utmärkt att använda året om. Det är få modeller som faktiskt är till för endast vinter- och juletid vilket så så klart är bra eftersom att de får ett utökat användingsområde. 

Genom att dekorera ljusstaken med ”juliga” dekorationer under vintermånaderna blir det ett mer en klassisk adventsljusstake. När julen sen är över och dekorationen får vila på vinden under resterande månader så kan ljusstaken stå kvar och bli en snygg inredningsdetalj som mycket annat vi har i hemmet. 

Det som är bra med ljusstakar är att de är lätta att flytta på och använda i olika rum för att förnya känslan. Har du haft en ljusstake i vardagsrummet under en längre tid så testa placera den i exempelvis köket ett tag istället. Det kan ge köket en helt ny känsla samtidigt som du lämnar plats till något att annat ha i vardagsrummet. På så vis behöver man inte alltid köpa nya saker för att ge hemmet en ny touch vad gäller inredningen. 

Matcha julgransfoten med fin julgransmatta

När du bestämt dig för vilken julgransfot som skulle passa bäst i ditt hem och tillsammans med övrigt julpynt så är ett tips att hitta någon snygg julgransmatta som också matchar julgransfoten bra. 

Julgransmattan är en trevlig inredningsdetalj som fyller flera funktioner. Dels ser den till så julgransfoten inte repar golvet, dels samlar den barren på ett och samma ställe samtidigt som den bidrar till helheten. 

Att matcha julgransfoten med julgransmattan rent estetiskt gör att du tar julgranen till en helt ny nivå! När hela julgranen, allt från julgranspynt till fot och matta, känns genomtänkt så blir det en urläcker julgran som är svårslagen. 

Vi hoppas att du fått lite tips angående julgransfötter och att du hittar någon riktigt snygg julgransfot som kan förgylla julen i år.