Bästa Kökssax 2023 – 8 Snygga Hushållssaxar! (Bäst i Test)

När det kommer till köksredskap är förmodligen en pålitlig och funktionell kökssax ett av de absolut bästa verktygen. Oavsett om du behöver klippa örter, förpackningar eller snören, är en bra hushållssax ett oumbärligt verktyg i köket. Men vilken är egentligen den bästa kökssaxen på marknaden?

Vi visar här 8 bra kökssaxar som garanterat kommer underlätta köksarbetet framöver.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en kökssax?

En kökssax, ibland kallad hushållssax, är ett multifunktionellt verktyg som är utformat för en mängd olika uppgifter i köket. Kökssaxar är ofta starkare och mer robusta än vanliga kontorssaxar, och är utformade för att klippa genom både tunna och tjocka material, till exempel livsmedel som kyckling, fisk, örter och grönsaker.

Vissa kökssaxar har även andra användbara funktioner. Till exempel kan de ha en skärkant för att öppna förpackningar. Vissa har även tandade eller mikroniserade blad för att förbättra greppet och minska risken att maten glider medan du klipper.

En del hushållssaxar kan tas isär för lättare rengöring vilket är särskilt användbart när du klipper råa livsmedel som kött och fisk för att förhindra korkontaminering.

Bästa Kökssax – Sammanfattning

 

8 snygga hushållssaxar

Kökssax bäst i test –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Fiskars klassiska kökssax

kökssax-1

Fiskars Universalsax är inte bara en klassiker, det är också en pålitlig och mångsidig följeslagare i ditt kök. Med sin beprövade design är denna sax perfekt för alla tänkbara klippuppgifter.

Oavsett om du behöver klippa papper, tyg, plast eller annat material, kommer Fiskars Universalsax att leverera en jämn och precis klippning varje gång. Dess skarpa blad och ergonomiska handtag gör det enkelt att hantera saxen och uppnå exakta resultat.

En praktisk funktion hos Fiskars Universalsax är dess justerbara bladspänning. Detta gör det möjligt att anpassa saxen efter dina egna behov. Genom att enkelt justera bladspänningen kan du optimera saxens prestanda för olika material och tjocklekar.

 

2. Global kökssax med unik funktion

kökssax-2

Global kökssax erbjuder en rad smarta funktioner för att underlätta dina köksuppgifter. Bland annat en unik kilformad design på handtaget som ger dig extra kraft och kontroll för att hantera även de mest envisa burkar och förpackningar.

Med sitt knivblad som sträcker sig över 21 cm, erbjuder Global kökssax en imponerande längd som gör den till en allsidig partner i köket. Oavsett om du behöver klippa örter, grönsaker eller skära genom kött, kommer denna kökssax att leverera skarpa och precisa snitt varje gång.

För att bevara dess prestanda och kvalitet rekommenderas handdisk för Global kökssax. Detta säkerställer att verktyget förblir i bästa möjliga skick och att dess skärpa och funktion inte försämras över tid.

3. Lättanvänd hushållssax från Zwilling

förkläde-2

Zwilling’s hushållssax kombinerar smidighet och funktionalitet i ett praktiskt verktyg som är passande för alla hushåll. Med sin kompakta längd på 16 cm är denna sax perfekt för en mängd olika klippuppgifter.

Tack vare Zwilling’s noggrant utformade design och högkvalitativa material är denna hushållssax exceptionellt smidig att använda. Dess ergonomiska handtag ger en bekväm och säker greppkänsla vilket gör det enkelt att klippa genom olika material som papper, snören eller förpackningar med precision och lätthet.

4. Kökssax för höger- och vänsterhänta

kökssax-8

Ge dig och ditt kök en spetsig kökssax från Pallares! Denna sax är ett måste för alla kök och kommer att bli din trogna följeslagare i matlagningen.

Med en perfekt längd på 20 cm är denna kökssax en mångsidig och användarvänlig verktyg. Dess spetsiga blad gör det enkelt att klippa genom olika ingredienser och material, vilket gör den till en pålitlig partner vid förberedelserna av dina kulinariska kreationer.

En av de bästa egenskaperna hos denna kökssax är dess passform som passar både höger- och vänsterhänta. Det ergonomiska greppet ger en skön och säker känsla i handen oavsett vilken hand du använder vilket gör att du kan arbeta smidigt och effektivt i köket.

När kan en kökssax vara användbar?

Vid mer eller mindre alla typer av köksarbete kommer kökssaxen förr eller senare till användning. Men här är några exempel på när vi tycker kökssaxen är extra användbar.

 • Skärning av kött: En kökssax kan vara särskilt användbar för att skära/klippa genom ben och led i kyckling eller andra fjäderfän. Detta kan vara mycket lättare och mer exakt än att använda en kniv.
 • Förbereda grönsaker och örter: Du kan använda en kökssax för att snabbt och enkelt klippa färska örter eller trimma grönsaker.
 • Öppna förpackningar: Många kökssaxar har en särskild kant för att öppna förpackningar vilket kan vara mycket användbart när du hanterar exempelvis tättslutande plastförpackningar.
 • Klippa pizza eller pasta: En hushållssax kan användas för att klippa pizza i slicear eller att dela upp lång pasta, som spaghetti, i mindre bitar för lättare ätning.
 • Allmänna köksuppgifter: Utöver att klippa mat kan en kökssax också användas för att klippa snören, öppna påsar, skära ut bakpapper, och många andra allmänna uppgifter i köket.

 

LÄS OCKSÅ: FÖRKLÄDE BÄST I TEST

Bra att tänka på när du väljer hushållssax 

Att välja en kökssax /hushållssax kan tyckas vara en enkel uppgift, men det finns faktiskt flera faktorer att överväga för att hitta den sax som passar bäst för dina behov. Här är några saker vi tycker är bra att ha i åtanke när du väljer sax till köket:

Material

Det är viktigt att välja en sax gjord av hållbara, rostfria material. Rostfritt stål är ett populärt val eftersom det är hållbart och lätt att rengöra.

Komfort

Tänk på hur saxen känns i handen. Den bör vara bekväm att hålla i, med en bra balans och grepp. Om du är vänsterhänt, se till att du väljer en sax som är lämplig för vänsterhänta, eller en modell som passar både höger- och vänsterhänta.

Storlek

Storleken på saxen bör passa dina behov. Om du planerar att använda den för större uppgifter, som att klippa kött, vill du förmodlige ha en större sax. För mindre, mer detaljerade uppgifter, kan en mindre sax vara mer lämplig.

Lätt att rengöra

En sax som är lätt att rengöra är viktig, särskilt om du planerar att använda den med mat. Vissa saxar kan tas isär vilket gör dem enklare att rengöra.

sax-bild2

Kökssax vs vanlig sax – vad är skillnaden?

En kökssax och en vanlig sax kan se mycket lika ut vid en första anblick, men det finns faktiskt flera viktiga skillnader mellan dem både i konstruktion och användning.

Kökssaxar/hushållssaxar är oftast:

 • Mer robusta: Kökssaxar är byggda för att klara av hårdare material, som kött, ben, skaldjur och grönsaker. De har ofta tjockare och kraftigare blad än vanliga saxar.
 • Löstagbara: Vissa kökssaxar kan tas isär för lättare rengöring vilket är särskilt viktigt när de används för att klippa råa livsmedel.
 • Mikroserrade blad: Vissa kökssaxar har mikroserrade blad som hjälper till att greppa maten och hindra den från att glida medan du klipper.

Vanliga saxar, å andra sidan, är oftast:

 • Lättare och mer nätta: Vanliga saxar är oftast inte lika robusta som kökssaxar, och är mer avsedda för lättare uppgifter som att klippa papper, tyg eller tunn plast.
 • Saknar extra funktioner: Vanliga saxar har vanligtvis inte extra funktioner som kapsylöppnare eller mutterknäckare vilket vissa kökssaxar kan ha.
 • Inte löstagbara delar: De flesta vanliga saxar kan inte tas isär för rengöring, och det är inte heller nödvändigt eftersom de sällan kommer i kontakt med mat.

Generellt sett, även om de båda kan utföra grundläggande klippfunktioner, är kökssaxar mer mångsidiga och robusta för köksanvändning, medan vanliga saxar är mer lämpliga för lättare, icke-matrelaterade uppgifter.

Välj en hushållssax med god ergonomi

Unvik inte en sax med god ergonomi! Saxen ska ligga skönt i handen och kunna användas under en längre tid. Här är några anledningar till att en sax med bra ergonomi är att föredra:

Bekväm

En ergonomiskt designad sax kommer att vara bekvämare att hålla och använda, särskilt om du behöver använda den under en längre tid. Den bör ha ett handtag som passar bra i handen, är bekvämt att hålla i och inte orsakar onödig belastning eller obehag.

Effektivitet

En ergonomisk sax kan också förbättra din klippförmåga och effektivitet. Till exempel kan saxar med fjädrande handtag minska mängden ansträngning som krävs för att klippa vilket gör dem lättare att använda.

Förebygga skador

Att använda en hushållssax som inte är ergonomisk kan leda till smärta och obehag och över tid kan det till och med orsaka mer allvarliga problem. En ergonomiskt utformad hushållssax kan hjälpa till att förebygga dessa problem.

Anpassning för vänster- eller högerhänta

En annan viktig aspekt av ergonomi är att saxen bör passa din dominanta hand. Det finns specifika modeller för vänsterhänta personer och vissa saxar är tillför att användas av både höger- och vänsterhänta.

 

LÄS ÄVEN: BÄSTA PIZZASTENEN

sax-bild3

Rengöring och underhåll

För att din kökssax ska hålla länge och fungera bra är det viktigt att du rengör och underhåller den på rätt sätt. Här är några av våra bästa tips när det kommer till just rengöring och underhåll.

Rengöring

Direkt efter användning – Rengör saxen direkt efter användning. Matpartiklar och vätskor kan skada bladen och handtagen om de får sitta kvar för länge.

Använda varmt vatten och diskmedel – Använd varmt vatten och ett mildt diskmedel för att rengöra saxen. Se till att du rengör alla delar, inklusive skärbladen och området runt skruven.

Särskild uppmärksamhet vid råa livsmedel – Om du har använt saxen till att klippa råa livsmedel, som kött eller fisk, se till att du rengör den mycket noggrant för att förhindra korskontaminering.

Torka noggrant – Efter rengöring, se till att du torkar saxen noggrant för att förhindra rost och andra skador.

Underhåll

Håll saxen skarp – En trubbig sax kan vara frustrerande att använda och kan också orsaka skador. Se till att du håller saxen skarp. Det finns speciella saxslipare att köpa, eller så kan du ta den till en professionell slipare.

Justera skruven vid behov – Om saxen börjar kännas lös eller svår att klippa med, kan det vara dags att justera skruven. Detta bör göras försiktigt för att inte skada saxen.

Förvara på en säker plats – Förvara saxen på en säker plats där den inte riskerar att falla ner eller bli skadad. Se också till att den förvaras på ett ställe där barn inte kan nå den.

Genom att rengöra och underhålla din kökssax ordentligt kan du se till att den håller länge och fungerar effektivt.

Mer om några populära tillverkare av hushållssaxar

Fiskars 

Fiskars är ett internationellt känt företag som erbjuder en bred produktportfölj av högkvalitativa och innovativa verktyg och tillbehör för hemmet, trädgården och köket. Med en historia som sträcker sig över flera århundraden har Fiskars blivit synonymt med pålitlighet och hållbarhet.

Inom köksområdet är Fiskars särskilt känt för sina kökssaxar. Deras kökssaxar är inte bara enkla att använda utan även mångsidiga och tillförlitliga. De är designade med ergonomiska handtag för att ge en bekväm greppkänsla och skarpa blad som gör det enkelt att klippa genom olika typer av livsmedel och förpackningar.

Fiskars kökssaxar är tillverkade med högsta kvalitetsstandarder. De är perfekta för en mängd olika köksuppgifter, från att klippa örter och grönsaker till att öppna förpackningar och skära genom kött.

 

Global

Global är ett välkänt japanskt varumärke som specialiserar sig på tillverkning av högkvalitativa köksredskap, inklusive hushållssaxar. Företaget grundades 1985 av Yoshikin, en japansk knivtillverkare med en lång och framstående historia inom bladsmide.

Global hushållssaxar är kända för sin exceptionella kvalitet, precision och skärpa. De är tillverkade av högkvalitativt rostfritt stål som har genomgått en särskild härdningsprocess för att ge bladen optimal hållbarhet och skärpa. 

En annan framstående egenskap hos Global kökssaxar är deras ergonomiska och stilrena design. De har oftast en slimmad och elegant form med handtag som är lätta att greppa och använda under längre perioder utan att bli tröttsamma.

sax-bild1

Historien bakom kökssaxen

Kökssaxens historia är i själva verket en del av saxens övergripande historia som sträcker sig tillbaka till antiken. Saxen, som vi känner till den idag, utvecklades först runt 1500-talet, men tidigare former av klippverktyg har funnits i tusentals år.

De tidigaste saxarna härstammar från antikens Egypten omkring 1500 f.Kr., och var gjorda av ett enda metallstycke som var böjt i mitten. Denna tidiga design utvecklades och förfinades över tid. Romarna introducerade designen av två korsade blad som var anslutna med en fjäder, vilket liknar mer de saxar vi känner till idag.

På 1700-talet började saxar att produceras industriellt i Sheffield, England, vilket var ett viktigt centrum för stålproduktion. Dessa tidiga industriellt producerade saxar var oftast gjorda av smitt järn eller stål.

Först på 1900-talet började vi se utvecklingen av specialiserade saxar för specifika användningsområden, inklusive kökssaxar. Kökssaxar designades för att vara mer robusta och kapabla att klippa genom tuffa material som kött och ben.

Idag finns det en mängd olika typer av kökssaxar att välja mellan, var och en med sina egna unika funktioner och fördelar. Men oavsett vilken typ av kökssax du väljer kan du vara säker på att du använder ett verktyg vars design har utvecklats och förfinats under tusentals år av mänsklig historia.

Kökssax bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-kökssaxar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är kökssaxen som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av kökssaxar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa kökssaxarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de hushållssaxar vi tycker är bäst i test.

Våra avslutande ord kökssaxar

Vi tycker helt klart att en kökssax ska vara en självklarthet i alla kökslådar. Den är inte bara användbar till matlagning utan ett sax kan behöver lite när som helst. Se till att välja en sax som har alla de nödvändiga funktionerna du behöver och som fått goda betyg och recensioner av tidigare köpare så du vet att hushållssaxen lever upp till förväntningarna.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa hushållssaxen?

Fiskars orangea klassiker håller än och vi tycker det är den bästa kökssaxen på marknaden just nu. Det är en legendarisk sax som både kan användas i köket och till många andra uppgifter. Saxen är dessutom prisvärd och omtyckt att va många användare.

Vad kostar en kökssax?

Priset på en kökssax kan variera beroende på olika faktorer som märke, material och design. Generellt sett kan kökssaxar hittas i olika prisklasser.

I det lägre prissegmentet kan du hitta enklare och mer grundläggande kökssaxar för runt 50 till 100 kronor. Dessa saxar kan utföra grundläggande klippuppgifter men kanske inte har samma nivå av precision och hållbarhet som dyrare modeller.

I mellanprisklassen kan du hitta kökssaxar som varierar mellan 100 och 300 kronor. .

I det högre prissegmentet kan du hitta premiumkökssaxar som kostar över 300 kronor och uppåt.