Bästa Pizzastenen 2023: 4 Snygga Pizzastenar (Bäst i Test)

Är du på jakt efter en riktigt bra pizzasten har du hittat rätt! Här visar vi de bästa pizzastenarna just nu samt går igenom vad som är bra att tänka på, hur du gör en magisk pizzadeg och mycket mer. Vi har även sammanställt en pizzasten bäst i test-lista för att visa våra 4 favoriter!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en pizzasten?

En pizzasten, eller baksten som det också kallas, är en stenplatta som används för att baka pizza i ugnen. Pizzastenen används vanligtvis för att ge pizzabotten en krispigare yta och för att jämna ut värmen i ugnen vilket ger en jämnare och bättre tillagning av pizzan. Pizzastenar kan vara gjord av olika material, till exempel keramik och stengods och finns i olika storlekar och former. 

För att använda en pizzasten placerar man den i ugnen och låter den värmas upp till den önskade temperaturen innan man lägger på pizzan.

Bästa Pizzasten – Sammanfattning

 

4 bästa pizzastenar

Snygga pizzastenar bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Pizzasten av lavasten – med pizzaspade

pizzasten-1

Direkt från vulkanen Etna kommer denna superfina pizzasten och tillsammans med den medföljande pizzaspaden blir det här en kombo som kommer ta de hemmapizzorna till nästa nivå! Nu behöver du inte vänta 15 minuter en kvart längre, med pizzastenen tar det bara 2-3 minuter att få sin pizza perfekt! 

Pizzastenen är som sagt tillverkad av lavasten från vulkannen Etna på Sicilien. Spaden är tillverkad av björkplywood vilket gör det väldigt enkelt att hantera pizzorna på den varma stenen. 

Pizzastenen går att använda i ugn, grill eller gasolhäll. 

Handdisk rekommenderas.

2. Rektangulär baksten för pizzor och bröd 

pizzasten-2

Här har vi en rektangulär baksten som levererar nybakat bröd och nygjorda pizzor av högsta världsklass! Stenen fungerar lika bra på grillen som i ugnen så den kan användas året om och även tas med på campingsemestern. 

Stenen är från Modern House och är tillverkad av stengods med handtag i rostfritt stål. Handdisk rekommenderas och stenen har en storlek på 40 cm (L) och 35.5 cm (B). 

Ugnssäker upp till 750 grader. 

 

3. Rund pizzasten med handtag – ugnssäker upp till 800 grader

pizzasten-3

Rund pzzasten i läcker beige färg som kommer ta pizzabaket ett steg till. Med de praktiskta handtagen är pizzastenen lätt att ställa in och plocka ut från ugnen. Stenen kan med fördel även användas på grillen. Den runda pizzastenen ger en jämn och fin värmefördelning på pizzan blir fint bakad. 

Stenen har en diameter på 33 cm och handdisk rekommenderas. 

4. Snygg pizzasten från populära Weber

pizzasten-4

Varför inte skaffa en snygg pizzasten till din webergrill och variera grillningen i sommar?  Här har du Weber:s egna pizzasten som självklart går att använda i ugnen eller på andra grillar också. Det här är en mångsididg sten som passar utmärkt även för bröd, bakverk och kakor. 

Stenen har en diameter på 46 cm och handdisk rekommenderas.

Fördelar med pizzasten/baksten jämfört med ugnsplåt

Det finns flera fördelar med att använda en pizzasten när man lagar pizza istället för att laga pizza på en vanlig ugnsplåt.

Här är några fördelar med att använda en pizzasten.

Jämnare värme

Pizzastenen absorberar och sprider värmen på ett jämnare sätt än en vanlig ugnsplåt vilket ger en jämnare och bättre tillagning av pizzan.

Krispigare botten

Stenen ger pizzabotten en krispigare konsistens än vad en vanlig plåt gör. Eftersom stenen suger upp fuktigheten från pizzabotten och ger den en torrare och mer krispig yta. Dessutom blir stenen betydligt varmare än en plåt vilket bidrar till den härliga botten.

Bättre smak

Pizzastenen ger pizzan en bättre smak, i alla fall om du frågar oss. Det blir faktiskt en stor smakskillnad och via pizzastenen blir pizzan mer att smaka som den gör på en riktigt bra pizzeria.

Håller värmen

Pizzastenen behåller värmen bättre än en vanlig plåt vilket gör att den kan hålla värmen under en längre tid och göra det möjligt att baka flera pizzor på rad utan att behöva vänta på att plåten ska bli varm igen. 

 

LÄS OCKSÅ: UGNSFORMAR BÄST I TEST

Pizzastenar i olika material

Pizzastenar kan tillverkas av olika material men de vanligaste materialen som används för tillverkning av pizzastenar är keramik och sten (till exempel granit eller kalksten).

Här är en kort beskrivning av varje material:

 • Keramik: Keramiska pizzastenar är vanligt förekommande och tillverkas ofta av högtemperaturbränd lera. De är relativt lätta och har god värmeledningsförmåga vilket gör att de värms upp snabbt och jämnt. Keramiska pizzastenar är vanligtvis lättare att rengöra än de i stenmaterial.
 • Sten: Pizzastenar gjorda av sten, som granit eller kalksten, är tyngre och tåligare än keramiska stenar. De har en hög densitet vilket gör att de behåller värmen väl och kan ta upp mycket fuktighet från pizzadegen vilket i sin tur resulterar i en krispigare botten. Stenar kräver dock lite mer underhåll och rengöring keramik.
pizza-sås

Baka bröd på pizzasten/baksten

Många som använder pizzastenar till att baka pizza använder dem också till att baka magiskt gott bröd på. Genom att baka bröd på en baksten får man också en jämn värmedistribution och en god smak. För att baka bröd på en pizzasten kan man följa en vanlig bröddeg recept och sedan placera degen direkt på den heta stenen i ugnen.

Du kommer aldrig ha gjort ett godare bröd, vi lovar!

Bra att tänka på när du letar pizzasten

För att få en bra upplevelse av pizzastenen och för att den verkligen ska kännas rätt så är det några saker som är bra att tänka på.

Här är våra bästa tips på vad som är bra att i åtanke:

Storlek

Det är viktigt att välja en pizzasten som passar din ugn. Det finns pizzastenar i både stora och små varianter. Se till så pizzastenen inte är för stor så den inte passar ugnen.

Material

Pizzastenar kan tillverkas av olika material, som keramik eller stengods. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar så välj ett material som passar dina behov och önskemål. Mer om de olika matierialen kan du läsa om här i inlägget.

Tjocklek

Tjockleken på pizzastenen är också viktig. En tjockare sten kan behålla värmen bättre och ge en krispigare botten men den tar också längre tid att värmas upp. En tunnare sten värms upp snabbare men kan vara mindre effektiv för att behålla värmen.

Betyg och recensioner

Ett tips vi verkligen vill att du tar med dig är att läsa recensioner och kommentarer från tidigare köpare. Har en produkt fått mycket positiva och bra kommentarer kan du räkna med att den lever upp till förväntningarna.

 

LÄS ÄVEN: PIZZAUGNAR BÄST I TEST

Hur ska pizzastenen användas?

Att använda en pizzasten är inte speciellt svårt, tvärtom så är det faktiskt väldigt enkelt.

Här är några lätta steg som förklarar hur pizzastenen kan användas. 

1. Placera pizzastenen i ugnen: Placera pizzastenen i ugnen och förvärma ugnen till önskad temperatur. Det är viktigt att inte placera en kall sten i en het ugn, eftersom den då kan spricka.

2. Förbered degen och pizzan: Förbered pizzadegen och lägg på dina önskade ingredienser på pizzan.

3. Ta ut pizzastenen ur ugnen: När ugnen har nått rätt temperatur, ta ut pizzastenen ur ugnen med hjälp av värmetåliga handskar.

4. Lägg på pizzan: Lägg försiktigt pizzan på pizzastenen med hjälp av en pizzaspade eller något alternativt föremål. Se till att pizzan är jämnt fördelad på stenen.

5. Tillaga pizzan: Baka pizzan i ugnen på pizzastenen tills den är klar. Tiden det tar att baka pizzan kan variera beroende på ugnen och pizzan.

6. Ta ut pizzan: När pizzan är klar, ta ut pizzastenen ur ugnen med hjälp av en pizzaspade eller liknande föremål. 

Rengör stenen: Låt pizzastenen svalna helt och rengör den sedan med varmt vatten och en mjuk borste. Använd inte tvål eller diskmedel på pizzastenen eftersom det kan förstöra stenens yta. Torka av stenen med en ren trasa eller pappershandduk och förvara den på en torr plats.

 

LÄS OKCKSÅ: SNYGGASTE DISKSTÄLLET

potatismos

Rengöring och underhåll

För att pizzastenen ska kunna leverera magiska pizzor gång på gång så är det viktigt att rengöra och underhålla stenen på rätt sätt.

Här är några tips för att rengöring och underhållning:

 • Låt stenen svalna helt: Efter användning, låt pizzastenen svalna helt innan du börjar rengöra den. Att utsätta en varm sten för kallt vatten kan orsaka sprickor eller skador.
 • Använd inte diskmedel eller tvål: Använd inte diskmedel eller tvål på pizzastenen eftersom det kan påverka stenens förmåga att absorbera fukt och värme.
 • Varmt vatten och en mjuk borste: Rengör stenen med varmt vatten och en mjuk borste för att avlägsna matrester och smuts. Skölj stenen noga och torka av den med en ren trasa eller pappershandduk.
 • Använd inte grova eller metalliska skurborstar: Undvik att använda grova eller metalliska skurborstar som kan repa ytan på stenen.
 • Undvik använda olja eller fett: Undvik att använda olja eller fett på pizzastenen eftersom det kan orsaka fläckar och påverka stenens förmåga att absorbera fukt och värme.
 • Förvara stenen på en torr plats: Se till att pizzastenen är helt torr innan du förvarar den på en torr plats. Förvara den inte på en plats där den kan utsättas för fukt eller vatten.
 • Värm upp stenen försiktigt: Värm upp pizzastenen försiktigt och gradvis för att undvika sprickor eller skador. Placera inte en kall sten i en het ugn utan låt stenen värmas upp gradvis tills den når önskad temperatur.

Ett sätt att laga mat tillsammans

En pizzasten kan vara ett utmärkt val för social matlagning eftersom den gör det möjligt för flera personer att baka sina egna pizzor samtidigt.

Här är några fördelar med att använda en pizzasten för social matlagning:

Enkelhet – Att baka pizza på en pizzasten är relativt enkelt  vilket gör det möjligt för alla deltagare att delta i matlagningen oavsett deras färdighetsnivå.

Variation – Eftersom varje person kan välja sina egna ingredienser och tillbehör kan det leda till en stor variation av pizzor och smaker. Alla får precis den pizza han eller hon vill ha!

Gemenskap – Att laga mat tillsammans kan skapa en gemenskap och stärka relationer mellan deltagarna. Det är kul med social matlagning!

Det är framför allt gemenskapen som en pizzasten för med sig och det är ett kul sätt att laga mat tillsammans med vänner och familjen. Sen skadar det ju heller inte att det blir en fantastiskt god middag som alla älskar!

Recept på pizzadeg

Det är något extra med att göra sin alldeles egna pizzadeg och baka den på pizzastenen. Det blir en rolig aktivitet för hela familjen! 

Här är ett enkelt recept på pizzadeg för att göra ca 4 stora pizzor:

Ingredienser:

 • 750 gram vetemjöl (ca 12 dl)
 • 2 tsk salt
 • 1 påse torrjäst (ca 11 gram)
 • 1 tsk socker
 • 6 dl ljummet vatten
 • 3 msk olivolja

Gör så här:

 1. Blanda mjöl, salt, torrjäst och socker i en stor skål.
 2. Tillsätt ljummet vatten och olivolja och blanda med en träslev eller händerna tills degen börjar ta form.
 3. Ta ut degen ur skålen och knåda den på en mjölad yta i 5-10 minuter tills den är mjuk och elastisk.
 4. Lägg degen i en skål, täck med en handduk och låt den jäsa i ca 1 timme tills den har dubblat i storlek.
 5. Ta ut degen och dela den i fyra lika stora bitar.
 6. Kavla ut varje bit till en tunn pizzabotten.
 7. Lägg pizzabotten på en väl mjölad yta eller pizzasten och tillsätt dina önskade toppings och ingredienser.
 8. Grädda pizzan i en förvärmd ugn på 250-275 grader. Tiden det tar kan variera väldigt mycket från ugn till ugn så vill vi inte ge någon exakt tid. Det bästa är att hålla koll via ugnens glas för att se när pizzan börjar få en fin färg. Tar du tid på första pizza så vet du ungefär hur lång tid nästa pizza kommer ta.

Tips: Om du vill kan du också lägga till olika kryddor eller örter i degen för extra smak.

Smaklig måltid!

potatismos

Kort om pizzans historia

Pizza är en maträtt med en lång historia som sträcker sig tillbaka till antika tider.

Här är en kort översikt över pizzans historia:

 • Antika tiden: Plattbröd med olika fyllningar har ätits sedan antiken. Enligt vissa källor åt de forntida grekerna och romarna en sorts plattbröd som kallades ”pita” eller ”pitta”, som påminde om dagens pizzabottnar.
 • 1500-talet: Under renässansen började italienska kockar att experimentera med olika ingredienser och tillagningstekniker. Det sägs att Margherita av Savojen, drottning av Italien vid tiden, blev förtjust i en pizza som påminde om den italienska flaggan med röda tomater, vita mozzarella och grönt basilika.
 • 1800-talet: Pizza blev en populär maträtt i Neapel i södra Italien. Där tillverkades pizza på små pizzerior som kallades ”pizzerie”, och såldes till arbetare och fattiga människor.
 • 1900-talet: Pizza introducerades i USA genom italienska invandrare i början av 1900-talet. Efter andra världskriget ökade populariteten för pizza i USA och snart började stora kedjor som Domino’s och Pizza Hut att öppna runt om i landet.
 • Idag: Pizza är en av världens mest populära maträtter och finns i många olika variationer och stilar runt om i världen. Det är också en maträtt som ofta associeras med social samvaro och festligheter.

Pizzasten bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-pizzasten har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är pizzastenen som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av pizzastenar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa pizzastenarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de pizzastenar vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa pizzastenen?

Den bästa pizzastenen enligt oss är från Italienska Eppicotispai Group. Pizzastenen som är tillverkad med lavasten från Etna har uteslutande höga betyg och är en pizzasten som verkligen lever upp till förväntningarna. Dessutom är stenen väldigt prisvärd och levereras tillsammans med en praktiskt pizzaspade.

Vad kostar en pizzasten?

Priset på en pizzasten kan variera beroende på var du köper den och vilken typ av pizzasten du väljer. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan 100 till 500 kronor för en bra pizzasten av hög kvalitet.