Bästa Köksvåg 2023: 8 Snygga Hushållsvågar (Bäst i Test)

Här hittar du 8 snygga köksvågar som garanterat kommer förgylla köksbänken framöver. Vi har samlat de 8 bästa hushållsvågarna och valt ut 4 favoriter i en bäst i test-lista. Köksvågen är ett användbart köksredskap både till matlagning och bakning och bör ha sin självklara plats i alla kök!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en köksvåg?

En köksvåg, eller hushållsvåg som det också kallas, är en typ av våg som används för att mäta vikten av ingredienser i matlagning och bakning. Köksvågar finns i olika modeller och varianter, från analoga vågar med enkla markeringar till digitala vågar med högre precision och fler funktioner. Oavsett modell är köksvågar vanligtvis utformade för att vara kompakta och lätta att använda och de är en självklart köksredskap för många kockar och bagare.

Genom att använda en köksvåg kan man vara säker på att man får rätt mängd av varje ingrediens i varje recept vilket kan vara avgörande för att uppnå rätt smak, konsistens och resultat i matlagningen och bakning.

Bästa Hushållsvågar – Sammanfattning

 

8 snygga köksvågar

Snygga köksvågar bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: GEFU Presizo Köksvåg

köksvåg-5

Köksvågen från GEFU är allt vad en köksvåg behöver vara. Stabil, tydlig och enkel att använda. Den stora LED-displayen och de lika tydliga knapparna gör vågen enkel att hantera även när man är mitt uppe i bullbaket.

Vågen har en skala mellan 1 gram – 3 kilo, dessutom går det att ställa en timer på 20 minuter om det skulle behövas. 

 • Längd: 15.5 cm
 • Bredd: 16.4 cm
 • Höjd: 3 cm

Vågen är även tillverkad med halkfria kuddar på fötterna så den ska stå stadigt på köksbänken.

2. Snygg digital hushållsvåg i bambu

köksvåg-2

Snygg köksvåg i bambu som mer än gärna kan få stå framme på köksbänken även när den inte används. Den stiliga hushållsvågen i träfärg smälter fint in i alla inredningsstilar. Men det här är inte bara en elegant hushållsvåg, den är även väldigt funktionell och enkel att använda. 

Den tydliga LED-displayen gör det enkelt att se hur mycket vikt som ligger på vågen och den har en noggranhet på 1 gram. Vågen har även den populära Tara-funktionen och ett energisparande autofunktion.

Storlek: 16x20x2 cm. 

 

 

3. Smart dubbelvåg från Ooni

köksvåg-1

Den här smarta köksvågen från Ooni har en liten våg som har en pricksäkerhet på 0,1 gram som passar utmärkt för salt och kryddor. Men den har också en liten större våg som har en noggranhet på 1 gram som passar bättre för lite större ingredienser. Det går bra att använda båda vågplattorna samtidigt då vågen har dubbla displayer.

Båda vågplattorna har en smart Tara-funktion så skålar osv kan användas utan att vikten påverkas.

4. Miniköksvåg som får plats i besticklådan

köksvåg-7

Den här lilla miniköksvågen tar nästan ingen plats alls och får till och med plats i besticklådan. Vågen har en touch-display med LED-belysning som gör den enkel att använda. Materialet är av rostfritt stål och kan enkelt rengöras med en fuktig trasa. 

 • Längd: 12 cm
 • Bredd: 8 cm
 • Höjd: 3 cm

Då kan det vara användbart med en hushållsvåg

Det finns många tillfällen då en köksvåg kan vara användbar. När du lagar mat eller bakar och vill ha exakta mått av ingredienser för att receptet ska bli lyckat, då är det självklart med en hushållsvåg. En hushållsvåg kan hjälpa dig att på mililitern få rätt mängd av varje ingrediens. Vid exempelvis brödbak kan det vara nödvändigt att ha exakt mängd av mjöl, vatten och jäst för att brödet ska bli helt perfekt. 

Ett exakt mått är oftast viktigare vid bakning än matlagning.

En köksvåg kan också vara extra användbar när du lagar mat från andra delar av världen där mätningarna kan vara olika från det du är van vid. Oavsett matlagning, bakning eller från vilka delar av världen receptet kommer från så är en bra köksvåg ett måste i köket.

 

LÄS OCKSÅ: GJUTJÄRNSPANNOR BÄST I TEST

Hitta bästa köksvågen för dig

Det finns många olika typer av köksvågar på marknaden idag. Vågar i olika storlek, design, analoga och digitala. Vad ska man välja? Det finns några saker som är bra att tänka på för du ska hitta den bästa köksvågen för dig. Här är några tips.

Kapacitet

Fundera på vilken kapacitet du tror du behöver för din köksvåg. Vissa vågar har en begränsad kapacitet medan andra kan mäta större vikter. Brukar du göra stora bullbak kan förslagsvis den stora köksvågen vara ett bra alternativ.

Enkel att använda

En annan viktig faktor att tänka på är hur lätt vågen är att använda. Vissa vågar kan vara komplicerade och svåra att använda, medan andra är enklare att förstå. Vårt tips är att välja ett enkelt alternativ om du inte är proffskock så klart. För mycket funktioner och knappar kan krångla till det.

Enheter

Kontrollera vilka enheter som är tillgängliga på vågen. Det kan vara viktigt att ha möjlighet att mäta i olika enheter som gram, kilogram, uns osv.

Analog eller digital

En gammaldags köksvåg i retrostil som är analog (eller mekanisk) kan vara ett bra val om du vill få in mycket retrokänsla i köket. Dock är de analoga hushållsvågarna inte lika pricksäkra som de digitala alternativen. En digital köksvåg är det vanligaste alternativet på marknaden idag och har en mycket bra noggranhet och är enkelt och tydlig att använda då vikten visas på en digital skärm.

köksvåg

Mekanisk vs digital hushållsvåg – hur fungerar dem?

En hushållsvåg, eller köksvåg, fungerar genom att mäta vikten på ett objekt med hjälp av en fjäder och en skalindikator eller en elektronisk sensor. Det finns två huvudtyper av hushållsvågar: mekaniska och digitala.

Mekaniska vågar använder en fjäder som spänns när vikten på objektet placeras på vågen. Ju tyngre objektet är, desto mer spänns fjädern och ju högre upp i skalan går markören eller nålen som visar vikten. En mekanisk våg har vanligtvis en justeringsmekanism som gör det möjligt att kalibrera vågen för att säkerställa korrekt vikt.

Digitala vågar använder en elektronisk sensor för att mäta vikten på objektet. En belastningssensor ovanför vågens bas reagerar på trycket från objektet och konverterar det till en elektronisk signal som visar vikten på en digital display. En digital våg kan ha flera funktioner som nollställning, tare-funktion, val av enheter, och mer exakt viktangivelse än en mekanisk våg.

Snygg köksvåg som inredningsdetalj i köket

En snygg köksvåg kan helt klart fungera som en utmärkt inredningsdetalj i köket. Här är några av våra bästa tips på hur du kan använda hushållsvågen som en dekorativ detalj i köket.

Låt vågen stå framme – Om du har en köksvåg som är riktigt snygg och passar bra in i ditt kök, låt vågen stå framm även när den inte används och placera den på en öppen yta som en hylla eller avlastningsbord. Vågen blir en del av inredningen och skapar en härlig känsla i köket.

Kombinera färger – Om du vill göra din köksvåg ännu mer iögonfallande kan du välja färg efter andra köksdetaljer. Om du t.ex. har en röd köksvåg kan du lägga till andra röda köksdetaljer som handdukar eller annan kökselektronik för att skapa en snygg helhet.

Stilleben – Du kan också gruppera din köksvåg, och göra ett litet eget stilleben, med andra dekorativa köksdetaljer som en liten samling av kryddor, kokböcker eller andra köksredskap. Det ger en snygg samlad effekt som framhäver din köksvåg och de andra fin detaljerna som finns i köket.

 

LÄS ÄVEN: SNYGGASTE DISKSTÄLLET

Köksvåg med skål – smart val för att slippa spill

En köksvåg med skål kan vara ett smart val för att undvika spill och göra det lättare att väga ingredienser, framför allt när man ska tillaga mycket mat eller göra stora bak.

Här är några fördelar med en köksvåg med skål:

Undvika spill: När du väger ingredienser med en skål på din köksvåg minskar risken för spill. Skålen håller alla ingredienser på plats och minskar risken för att något ska ramla av vågen.

Lätt att använda: En köksvåg med skål är också lättare att använda än en våg utan skål. Du behöver inte oroa dig för att behöva hälla ingredienser på vågen utan istället kan du placera de direkt i skålen istället.

Torra och flytande ingredienser: En köksvåg med skål fungerar bra för att väga både torra och flytande ingredienser. Du kan använda skålen för att mäta allt från mjöl och socker till olja och andra vätskor.

Vad är Tarafunktion?

Tarafunktionen på en digital köksvåg gör det möjligt att nollställa vågen till nollpunkt utan att behöva ta bort skålen eller behållaren som används för att väga ingredienser. Detta är användbart när du vill väga flera ingredienser i samma skål eller behållare utan att behöva tömma den och börja om från början.

För att använda Tarafunktionen på en digital köksvåg måste du först placera skålen eller behållaren på vågen och trycka på Taraknappen. Detta kommer att nollställa vågen till nollpunkt och du kan sedan lägga till ingredienser utan att behöva ta bort skålen eller behållaren.

Tarafunktionen kan vara användbar vid bakning, matlagning eller när du vill blanda flera ingredienser tillsammans. Genom att använda en digital köksvåg med Tarafunktion kan du enkelt och noggrant mäta ingredienser och undvika fel i mätningarna.

 

LÄS OKCKSÅ: BÄSTA DISKMEDELSPUMP

kryddor-kök

Historien bakom hushållsvågen

Köksvågar har funnits i århundraden och utvecklats över tiden, från enkla balansvågar till de digitala vågar som vi ser idag.

Här är en kort historisk överblick över köksvågens utveckling:

 • Antikens Grekland och Rom: Under denna tid användes enkla balansvågar med två tallrikar som var upphängda på en balk. Ingredienserna placerades på en tallrik och vikter placerades på den andra tills balansen var uppnådd.
 • Medeltiden: Under medeltiden blev vågarna lite mer avancerade med användning av fjädrar och mekaniska enheter som hjälpte till att väga ingredienser. Dessa tidiga vågar var dock ganska opraktiska och dyra att tillverka.
 • 1700-talet: Under 1700-talet började vågarna att bli mer tillgängliga och populära bland allmänheten. Vågarna var fortfarande baserade på balansprincipen, men de blev mindre och mer praktiska att använda i hemmen.
 • 1800-talet: Under 1800-talet utvecklades vågarna ytterligare och fick en mer precisionsbaserad teknik. Mekaniska vågar med fjädrar blev allt vanligare.
 • 1900-talet: Under 1900-talet kom den digitala tekniken och elektroniska vågar började användas allt mer. Dessa vågar var mer precisa och lätta att använda. Det är dessa vågar vi använder idag även om utveckligen självklart gått fram väldigt mycket sedan den första digitala köksvågen.

Snygga köksvågar bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-köksvågar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är köksvågen som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av hushållsvågar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa hushållsvågarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de hushållsvågar vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilken köksvåg är bäst?

Den bästa köksvågen just nu tycker vi är GEFU Presizo. När vi har vägt in våra kriterier samt jämfört flera köksvågar mot varandra så landar vi att det är den bästa köksvågen på marknaden just nu.

Vilken är den snyggaste hushållsvågen?

Hushållsvågen i bambu från Soehnle tycker vi är den snyggaste hushållsvågen just nu. Och vi är inte ensamma. Efter ha läst flera kommentarer om vågen är just kombinationen av elegant design och dess funktionalitet hushållsvågens signum. 

Vad kostar en hushållsvåg?

Priset på en hushållsvåg kan variera mycket beroende på storlek och funktion. Men ett generellt prisintervall brukar ligga mellan 200 kronor – 1000 kronor.