Kottelampa: 8 Snygga Kotteinspirerade Lampor!

Är du på jakt efter en naturinspirerad kottelampa har du hittat rätt. Här visar vi 8 snygga lampor med kottemotiv som kommer ge hemmet lite härlig skogskänsla. Kottelampor finns i olika storlekar, design och prisklasser. Här visar vi några prisvärda kottlampor men också riktiga designklassiker från den övre prisklassen.

PH-kottelampa från Louis Poulsen är en riktig designklassiker från 50-talet. Här hittar du våra 4 favoriter samt några andra kottelampor som också kan förgylla vardagsrummet framöver.

Inlägget innehåller annonslänkar.

12 fina kottelampor

Vad är en kottelampa?

En kottelampa är en typ av lampa som kan användas som dekorativ ljuskälla inomhus eller utomhus, men också som den centrala ljuskällan i rummet. Lampan består vanligtvis av en central ljuskälla som är omgiven av flera små bitar av glas eller annat material, vanligtvis formade som små kottar. När lampan är tänd sprids ljuset från den centrala ljuskällan ut genom ”kottbitarna” och skapar en vacker ljuseffekt som kan belysa en hel yta eller ge ett vackert sken i ett rum. Kottelampor finns i olika storlekar och former och kan användas för att skapa olika atmosfärer i olika rum eller utomhusmiljöer.

LÄS OCKSÅ: FINA LAMPOR ATT HA ÖVER MATBORD

Så inreder du bäst med lampor med kottemotiv

Att inreda med en kottelampa kan vara ett utmärkt sätt att skapa mer naturkänsla i ditt hem. Här är några tips på hur vi tycker du kan använda en kottelampa i din inredning på bästa sätt.

1. Placera kottelampan i mitten av rummet som en statement-piece. Detta fungerar särskilt bra om du har högt i tak och stora fönster som släpper in mycket naturligt ljus!

2. Använd kottelampan för att skapa en mysig och avslappnad atmosfär i vardagsrummet eller sovrummet. Placera den på ett sidobord eller ett nattduksbord för att skapa en varm och inbjudande atmosfär.

3. Om du har flera kottelampor i mindre storlek kan du placera dem i grupp för att skapa en större ljuskälla och skapa en mer dramatisk effekt. Detta fungerar särskilt bra i stora rum eller öppna planlösningar.

4. Använd kottelampan för att skapa ett fokusområde i rummet. Placera den över matbordet eller i läshörnan för att skapa en inbjudande och intim atmosfär med mycket naturkänsla.

5. Tänk på att välja rätt typ av kottelampa för ditt hem. Kottelampor finns i olika storlekar, färger och material så se till att välja en som passar din inredningsstil och ditt hem bäst.

kottelampa-bild

Kottelampor i trä

Kottelampor i trä är lampor som är inspirerade av naturen och formade som en kotte. Dessa lampor ger en rustik och naturlig känsla till inredningen och passar särskilt bra i ett rum med mycket naturkänsla eller sommarstugekänsla. Kottelampor i trä finns i olika storlekar och utföranden och kan vara tillverkade av olika träslag, till exempel ek, valnöt eller furu.

En fördel med kottelampor i trä är att de sprider ett varmt och mjukt ljus vilket skapar en avkopplande och mysig atmosfär i rummet. De passar perfekt i vardagsrummet eller sovrummet men kan också användas som dekorativa lampor i entrén eller på balkongen.

Det finns många olika tillverkare och varianter av kottelampor i trä. Allt från äkta PH-lampor till kopior och allt däremellan. Oavsett vad du föredrar så är det alltid bra att jämföra olika modeller och priser innan du bestämmer dig. Se till att välja en lampa som passar din inredningsstil och följer den röda tråden du förhoppningsvis håller i rummet.

LÄS OCKSÅ: VITA TAKLAMPORT – TIDLÖS DESIGN FÖR ALLA HEM

PH Kottelampa – Lyxig designklassiker från 50-talet

”Kotten” är en berömd lampa som designades av den danska arkitekten och formgivaren Poul Henningsen (1894-1967) på 1950-talet. Lampans unika design består av flera lager av skärmar som är arrangerade i en spiralform runt lampans mittaxel. De yttre skärmarna har formen av kottar, vilket gav lampan dess namn.

Poul Henningsen var en innovativ designer som arbetade med att skapa belysningslösningar som skulle ge ett mjukt, diffust och naturligt ljus. För att uppnå detta använde han flera lager av opalglas som reflekterar och sprider ljuset på ett sätt som minimerar skarpa skuggor och bländning.

”Kotten” är ett exempel på en lampa som uppfyller Henningsens vision om mjuk och naturlig belysning. Dess flera skikt av opalglas skapar en varm och behaglig belysning som passar in i en rad olika inredningsstilar.

PH Kotten finns i flera olika storlekar och varianter, inklusive taklampor, golvlampor och bordslampor. Lamporna är tillverkade av metall och opalglas och är kända för sin höga kvalitet och hållbarhet.

Poul Henningsen var en av Danmarks mest framstående arkitekter och formgivare under 1900-talet. Hans innovativa och funktionella belysningsdesign har blivit en del av dansk designhistoria och har inspirerat många formgivare över hela världen.

Se Kotten och andra PH-lampor här.