Lampa över matbord – Tips och inspiration på takpendlar till matplatsen!

Är du på jakt efter en snygg lampa över matbordet så har du hittat rätt. Vi har samlat 20 fina takpendlar att ha över matplatsen. En taklampa är en mycket viktig inredningsdetalj som på egen hand kan ge rummet en magisk känsla. Att välja rätt lampa över matbord är minst lika viktigt som all annan belysning i hemmet – kanske den viktigaste av dem alla!

Takpendlarna här nedan är i olka storlekar, design och prisklasser. Vi har blandat inredningsstilar för att det ska finnas något för alla. Vilken är din favorit?

Inlägget innehåller annonslänkar.

Bästa lampan över matbord - vilken är det?

Att ha en lampa över matbordet är mer eller mindre ett måste för att få en trevlig stund under lunchen eller middagen. Lampor över matbord fyller flera funktioner och det är inte bara på grund av belysningen som lampa bör finnas där. Men vilken lampa är egentligen bäst att ha över matplatsen?

Spotlights och plafonder i all ära, men här får dom ta ett steg tillbaka. Det är takpendel eller takkrona som gäller. Vilket alternativ som är bäst beror lite på utrymme, takhöjd, inredningsstil och så vidare. Takkronor och kristallkronor brukar vara populärt över matbord i vardagsrummet medan takpendeln har sin bästa plats över köksbordet. 

Som du säkert redan förstått finns det två vinnare på frågan, vilken är den bästa lampan att ha över matbord?

20 fina lampor att ha över matbord

Hur högt ska lampan hänga över matbordet?

Hur högt lampan ska hänga över matbordet beror främst på lampans storlek. Stora lampor rekommenderas att hänga 60-75 cm ovanför bordet beroende på hur stort bordet (och lampan) är. Då ska du mäta från lampans underkant. Små lampor över matbord ska istället hänga 55-65 cm ovanför matbordet och även här mäter man från lampans underkant. 

Mer om upphängningshöjder kan du läsa om här.

En tumregel som gäller både stora och små lampor är att man ska kunna se personen på andra sidan bordet när både sitter ner utan att lampan är i vägen. Då hänger taklampan på tok för långt ner och det är läge att höja den en bit. Använder du fler än en lampa över matbordet ska mellanrummet mellan dessa lampor vara minst 80 cm. 

LÄS OCKSÅ: TRENDIGA TAKLAMPOR TILL KÖKET

Stor taklampa över den stora matplatsen

Ett vanligt misstag som vi sett att många gör är att placera en alldeles för liten lampa ovanför ett alldeles för stort matbord. Det blir inte bra. En stor taklampan behövs över den stora matplatsen annars blir det nästan alltid att se för plottrigt och ogenomtänkt ut. Lampan behöver inte vara i proportion med bordet så klart, men den får absolut inte vara för liten. 

Det är bättre med en för stor taklampa över matbordet än en för liten lampa. 

En rekommendation som vi hittat här är att om bordet är längre än 190 cm bör man ha två stycken taklampor för bästa ljusspridning. Om man istället har ett litet runt bord mellan 90 cm – 120 cm bör lampans diameter inte vara mer än max 50 cm. Är bordet 130 cm i diameter bör lampan vara minst 60 cm i diameter. Som du märker finns det en del riktlinjer att förhålla sig till men det är fortfarande inget facit. Smaken är som baken men vi tycker iallafall det är bättre att satsa på en stor lampa över matbordet än en liten.

lampa-kök-bild1

Så hittar du bästa lampan att ha över matbord

För att hitta den bästa lampan att ha över matbord är det några saker som är bra att tänka så det blir rätt. Taklampor kan vara en dyr investering och det är ingenting vi gärna byter ut titt som tätt. 

Typ av taklampa 

Börja med att bestäm vilken typ av taklampa du vill ha ovanför matbordet. Vi kommer gå igenom mer om det är nedan men en takpendel är det som är absolut vanligast och det som vi även tycker är snyggast. När du bestämt typ av lampa kan du begränsa sortimentet väldigt mycket vilket gör valet enklare.

Storlek

Storleken på lampan över matplatsen är väldigt viktigt för att den ska lysa upp på rätt sätt och att det samtidigt ska se snyggt ut. Var noga med att mäta matbordet och dubbelkolla alltid måtten på lampan. Ibland kan bilder göra att stora lampor ser små ut och vice versa.

Design 

Lampans design ska självklart matcha den övriga inredningen i köket eller i vardagsrummet. Färg, material, form och detaljer ska helst vara i linje med rummet i övrigt annars kan lampan över matbordet bli att se lite malplacerad ut. 

Dimbar 

Vi rekommenderar en dimbar taklampa till matbordet och det är främst av två anledningar. När matbordet används just för middag eller lunch är det behagligt att kunna dimra ner belysningen. När bordet används för kortspel, korsord eller pyssel så är det bra att kunna ha en stark belysning så man ser vad man gör.

Olika typer av takpendlar för matplatsen

Är du på jakt efter en takpendel till matbordet så finns det lite olika varianter att välja på. Den klassiska hängande lampan med en ljuskälla, den mer moderna takpendeln med flera ljuskällor eller så har 2-3 takpendlar som hänger intill varandra men med lite nivåskillnad. 

Takpendel med en ljuskälla 

Den vanligaste varianten av lampa att ha ovanför matbord är den klassiska hängande taklampan med en ljuskälla. Det är en taklampa som passar både stora och små matbord och finns i mer eller mindre alla materialer och designer man kan tänka sig. Det är en tidlös typ av taklampa som alltid kommer vara aktuell.

Takpendel med flera ljuskällor 

En modernare variant på den ovannämnda är takpendeln med flera ljuskällor. Ljuskällorna ä noga utplacerade för att både ge ett behagligt ljus men också för att det ska bli estetiskt snyggt. Den här typen av lampa gör sig bäst i modernare hem med en stilren inredningsstil.

Flera takpendlar med nivåskillnad 

Det här är också en lite mer modernare typ av lampa att ha ovanför matbordet. Den är även väldigt populär att ha ovanför köksön. Oftast är det samma takpendel som man hänger tre stycken av i en ring med lite nivåskillnad. Det blir både snyggt och ger en bra belysning över matbordet.

Välj en lampa och ljuskälla med dimmer

Rätt stämning och god mat är A och O för att få till en riktigt trevlig middag. Den goda maten kan inte belysningen vid matplatsen påverka, däremot kan den gör det vad gäller stämningen och mysfaktorn vid matbordet. Ingen tycker om att sitta och äta i stark belysning, här är det dimmer som gäller. 

Genom att välja en lampa med dimmerfunktion kan man enkelt växla mellan stark- och dov belysning. Det är bra att ha möjlighet och kunna tända upp matplatsen när bordet används till annat, men under middagen är det behagligt att kunna sänka ljusstyrkan en del men ändå ha taklampan över matbordet tänd. 

Dimmer på taklampan över matbordet tycker vi är lika viktigt som en lampa som matchar bordet och kökets eller vardagsrummet övriga inredning. Det ljusstyrkan på taklampan tillsammans med några tända ljus som på riktigt kan skapa den där magiska känslan runt middagsbordet. 

lampa-kök-bild1

Inspiration på lampor över matbord

Ett avslutande tips är att försöka hitta massor av inspiration på lampor över matbord för att se olika alternativ som eventuellt skulle passa bra hemma hos dig också. Tips och inspiration på taklampor finns det massor av, det gäller bara att veta vart man ska leta någonstans. Sociala medier som Instagram och Pinterest är två bra inspirationskällor. Google bildsök är också en bra källa för mycket inspiration.

Sen är det inte dumt att besöka olika inredningsbutiker och kolla runt bland taklamporna för att se vilka som har produktbilder i hemmamiljö och inte. Det har blivit allt vanligare att onlinebutiker inte bara visar en enkel produktbild utan även placerar produkterna i en passande miljö just för att kunna inspirera på bästa sätt. 

Ett sista tips är också att hålla utkik i offentliga miljöer som kaféer och restauranger men också hemma hos vänner och bekanta. Det finns inspirationskällor överallt när man öppnar ögonen och även om du hittar en lampa som inte faller dig i smaken så kanske den har någon enstaka detalj eller färg som du ändå snappar upp. 

Vi hoppas att du fått lite tips och inspiration på lampor över matbord här och att du hittar något som passar just ditt hem.