Lampa över matbord – Tips och inspiration på takpendlar till matplatsen!

Är du på jakt efter en snygg lampa över matbordet så har du hittat rätt. Vi har samlat 20 fina takpendlar att ha över matplatsen. En taklampa är en mycket viktig inredningsdetalj som på egen hand kan ge rummet en magisk känsla. Att välja rätt lampa över matbord är minst lika viktigt som all annan belysning i hemmet – kanske den viktigaste av dem alla!

Inlägget innehåller annonslänkar.

20 fina lampor att ha över matbord

Hur högt ska lampan hänga över matbordet?

Hur högt lampan ska hänga över matbordet beror främst på lampans storlek. Stora lampor rekommenderas att hänga 60-75 cm ovanför bordet beroende på hur stort bordet (och lampan) är. Då ska du mäta från lampans underkant. Små lampor över matbord ska istället hänga 55-65 cm ovanför matbordet och även här mäter man från lampans underkant. 

Mer om upphängningshöjder kan du läsa om här.

En tumregel som gäller både stora och små lampor är att man ska kunna se personen på andra sidan bordet när både sitter ner utan att lampan är i vägen. Då hänger taklampan på tok för långt ner och det är läge att höja den en bit. Använder du fler än en lampa över matbordet ska mellanrummet mellan dessa lampor vara minst 80 cm. 

LÄS OCKSÅ: TRENDIGA TAKLAMPOR TILL KÖKET

lampa-kök-bild1

Så hittar du bästa lampan att ha över matbord

För att hitta den bästa lampan att ha över matbord är det några saker som är bra att tänka så det blir rätt. Taklampor kan vara en dyr investering och det är ingenting vi gärna byter ut titt som tätt. 

Typ av taklampa 

Börja med att bestäm vilken typ av taklampa du vill ha ovanför matbordet. Vi kommer gå igenom mer om det är nedan men en takpendel är det som är absolut vanligast och det som vi även tycker är snyggast. När du bestämt typ av lampa kan du begränsa sortimentet väldigt mycket vilket gör valet enklare.

Storlek

Storleken på lampan över matplatsen är väldigt viktigt för att den ska lysa upp på rätt sätt och att det samtidigt ska se snyggt ut. Var noga med att mäta matbordet och dubbelkolla alltid måtten på lampan. Ibland kan bilder göra att stora lampor ser små ut och vice versa.

Design 

Lampans design ska självklart matcha den övriga inredningen i köket eller i vardagsrummet. Färg, material, form och detaljer ska helst vara i linje med rummet i övrigt annars kan lampan över matbordet bli att se lite malplacerad ut. 

Dimbar 

Vi rekommenderar en dimbar taklampa till matbordet och det är främst av två anledningar. När matbordet används just för middag eller lunch är det behagligt att kunna dimra ner belysningen. När bordet används för kortspel, korsord eller pyssel så är det bra att kunna ha en stark belysning så man ser vad man gör.

LÄS ÄVEN: ALLT OM TAKLAMPOR – PLACERING, MATERIAL, OLIKA TYPER ETC.

lampa-kök-bild1

Inspiration på lampor över matbord

Ett avslutande tips är att försöka hitta massor av inspiration på lampor över matbord för att se olika alternativ som eventuellt skulle passa bra hemma hos dig också. Tips och inspiration på taklampor finns det massor av, det gäller bara att veta vart man ska leta någonstans. Sociala medier som Instagram och Pinterest är två bra inspirationskällor. Google bildsök är också en bra källa för mycket inspiration.

Sen är det inte dumt att besöka olika inredningsbutiker och kolla runt bland taklamporna för att se vilka som har produktbilder i hemmamiljö och inte. Det har blivit allt vanligare att onlinebutiker inte bara visar en enkel produktbild utan även placerar produkterna i en passande miljö just för att kunna inspirera på bästa sätt. 

Ett sista tips är också att hålla utkik i offentliga miljöer som kaféer och restauranger men också hemma hos vänner och bekanta. Det finns inspirationskällor överallt när man öppnar ögonen och även om du hittar en lampa som inte faller dig i smaken så kanske den har någon enstaka detalj eller färg som du ändå snappar upp. 

Vi hoppas att du fått lite tips och inspiration på lampor över matbord här och att du hittar något som passar just ditt hem.