Här hittar du de 4 bästa lökhackare som kommer hjälpa dig hålla tårarna borta i köket framöver. En lökhackare, eller lökskärare som det också kallas, har många bra egenskaper och kan användas till betydligt mer än bara lök. Dels går det snabbt och enkelt att hacka sin lök, sen blir det perfekta bitar också!
Inlägget innehåller annonslänkar.
Vad är en lökhackare?
En lökhackare är en köksredskap som används för att hacka eller finfördela lök på ett snabbt och enkelt sätt. Den består vanligtvis av en behållare med knivar i botten och ett lock som trycker ner löken mot knivarna när man drar i ett snöre eller vevar med en vev. När man drar i snöret eller vevar så hackar knivarna löken till önskad storlek och finhet.
Det finns olika typer av lökhackare som kan variera i storlek, form och material. Vissa lökhackare kan även användas för att hacka andra grönsaker eller ingredienser som vitlök eller grönsaker. En lökhackare kan vara ett användbart köksredskap för att spara tid och undvika tårögd hackning av lök för hand.
Det finns både manuella och elektriska lökhackare.
Bästa Lökhackare – Sammanfattning
- Bäst i test: Alligator Lökhackare
- Bästa med snöre: Markus Aujalay Lökskärare
- Elektrisk: Rubicson Minihackare
- Med behållare: Oxo Lökhackare
4 bästa lökhackare










Snygga lökhackare bäst i test – Våra 4 favoriter!
1. Bäst i test: Lökskärare med uppsamlare 2 delar



Alligator chopper set 2-i-1 är en utmärkt kombination av två lökhackare som gör att man kan välja att hacka lök i olika stora bitar. Den ena minihackaren är 6×6 mm, och den andra 12×12 mm. Det går alltså få perfekta lökbitar både till pommes frites och sallad!
Lökhackaren från Alligator är enkel att använda och man hackar sin lök på ett kick. Med den smarta behållaren samlas även all lök på samma ställe så det är enklet att komma åt.
Den svarta designen är läcker och lökhackaren blir ett trevligt tillskott till kökssamlingen.







2. Lökhackare med snöre från Markus Aujalay



Lökhackare med snöre från Markus Aujalay som är väldigt lätt att använda, prisvärd och av hög kvalité. Det här är en traditionell lökhackare där man aktiverar knivarna genom att dra i handtaget som är kopplat till ett snöre. Löken blir hackad på ett kick och du slipper både tårögda ögon och lökluktande fingrar.
Storleken är 13cm x 10cm och ett material i stål.






3. Elektrisk lökhackare med 350W motor



Elektrisk minihackare som passar utmärkt till allt från frukt och rotsaker till lök och grönsaker. Här behöver du inte göra jobbet själv utan det fixar den starka motorn på 350W. Den elektriska minihackaren har fler användningsområden och kan också användas för såser och vinägretter.
Den elektriska minihackaren har en tillhörande skål på 1,2L.


4. Grönsaks- och lökskärare med behållare



Smart grönsakshackare/lökhackare med pressfunktion som gör att du kan hacka lök och grönsaker med en enkel rörelse. Pressa bara locket nedåt så samlas den hackade löken i behållaren under. Lättare än så blir inte en lökhackare att använda!
Grönsakshackaren är tillverkad i BPA-fri plast och knivarna är av rostfritt stål. Behållaren rymmer 600 ml.
Lökhackaren har ett glidskydd på undersidan så den står stadigt på köksbänken. Tål maskindisk.







Hur använder man en lökhackare?
Lökhackare är ett lätthanterligt köksredskap som kan användas av alla. De kan användas på lite olika sätt men här är en generell beskrivning om hur du använder en manuell lökhackare.
1. Skala löken och skär den i mindre bitar så att den passar i behållaren på lökhackaren.
2. Placera löken i behållaren.
3. Sätt på locket på behållaren och se till att det sitter ordentligt fast.
4. Greppa tag i veven eller snöret på lökhackaren.
5. Dra veven eller snöret upp och ner flera gånger tills löken är hackad till önskad storlek.
6. Ta av locket och töm den hackade löken ur behållaren.
7. Rengör lökhackaren enligt tillverkarens anvisningar efter användning.
Svårare än så är det inte att använda en lökhackare! Ju mer man drar i snöret eller använder veven, ju mer finhackad blir löken. Elektriska lökhackare fungerar på ungefär samma sätt men du behöver inte dra i något snöre utan behöver endast trycka på en knapp.
LÄS OCKSÅ: UGNSFORMAR BÄST I TEST
Hitta bästa lökskäraren för dig
Det finns som sagt lite olika lökhackare att välja på och att hitta den bästa lökhackaren för sig och sina önskemål är inte det lättaste.
Här är några tips på saker som vi tycker är bra att tänka på för att bli så nöjd med sitt beslut som möjligt.
Typ av lökhackare
Börja med att bestäm vilken typ av lökhackare du vill ha – manuell eller elektrisk. Det finns flera alternativ av både varianterna, dessutom finns funktioner för lökhackning på exempelvis matberedare.
Kapacitet
Om du ofta lagar mycket för en stor familj eller många gäster behöver du förmodligen en lökhackare med storkapacitet. Om du bara behöver hacka lök till dig själv och en partner kan en mindre hackare vara tillräcklig. Kapaciteten och storleken bör anpassas efter antal personer som oftast kommer ta del av den hackade löken.
Lätt att använda
Lökhackaren bör vara enkel att använda, annars kommer den förmodligen mest bli att ligga i kökslådan. Välj en lökhackare med enkel funktion, det är vårt bästa tips för att den ska komma till användning så mycket som möjligt.
Recensioner
Läs recensioner och omdömen från andra användare för att få en uppfattning hur pass nöjda de är med produkten. Det brukar ge en bra indikation på kvalité och om lökhackaren lever upp till förväntningarna.


Manuell vs elektrisk lökhackare – vad ska jag välja?
Både manuella och elektriska lökhackare har sina fördelar och nackdelar. Det beror helt enkelt på vad man föredrar att använda. Här är några av dessa fördelar och nackdelar.
Manuell lökhackare
En manuell lökhackare är vanligtvis billigare än en elektrisk och tar upp mindre utrymme i köket. Den är också tystare och enklare att rengöra eftersom den inte har några elektriska delar som behöver tas om hand. Å andra sidan kan den ta längre tid att använda, speciellt om du behöver hacka många lökar.
Elektrisk lökhackare
En elektrisk lökhackare är vanligtvis snabbare och enklare att använda. Den är också bekvämare att använda då du inte behöver veva eller skära för hand. Men de är vanligtvis dyrare än manuella lökhackare, tar upp mer utrymme i köket och kräver elektricitet för att fungera.
Det är med andra en smaksak och upp till dig att bestämma vilken typ av lökhackare som passar bäst för dig och dina behov. Om du bara behöver hacka lök ibland och vill spara pengar och utrymme i köket tycker vi att det räcker gott och väl med en manuell lökhackare.. Men om du ofta lagar mat som kräver mycket hackad lök och vill spara tid och energi kan en elektrisk lökhackare vara det bästa alternativ.
Viktigt med rätt rengöring
Det är mycket viktigare än man tror att rengöra lökhackaren ordentligt efter varje användning för att undvika matkontaminering och för att förlänga livslängden på hackaren.
- För manuella lökhackare, ta bort hackrester med en borste eller en spatel och tvätta sedan lökhackaren med tvål och vatten. Torka sedan noggrant med en ren handduk.
- För elektriska lökhackare, följ tillverkarens instruktioner för rengöring av hackaren och rengör den med tvål och vatten. Se till att inte blöta elektriska delar och låt dem torka helt innan du sätter ihop hackaren igen.
Det är också en bra idé att rengöra lökhackaren efter varje användning oavsett om du har hackat lök eller annan mat. På så sätt undviker du att matrester fastnar och blir svåra att rengöra vid ett senare tillfälle.
LÄS ÄVEN: BAKMASKIN BÄST I TEST
Vad kan hackas i lökhackare mer än lök?
En lökhackare kan användas för att hacka eller finhacka en rad olika livsmedel och inte bara lök.
Här är några exempel på vad du mer kan hacka i en lökhackare:
Örter: Örter som t.ex. persilja, basilika och koriander kan hackas enkelt i en lökhackare. Se bara till att skölja och torka örterna noggrant innan du hackar dem.
Grönsaker: Vissa grönsaker som morötter, paprika och selleri kan också hackas i en lökhackare. Se bara till att skära dem i mindre bitar innan du lägger dem i hackaren.
Nötter: Nötter som mandlar, hasselnötter och valnötter kan också hackas i en lökhackare för att göra mandelmjöl eller hasselnötskräm.
Frukt: Frukt som äpplen, päron och kiwi kan hackas i en lökhackare för att göra mindre bitar att snacksa på.




Historien om lökhackare
Lökhackare har funnits i olika former och varianter i många århundraden men de elektroniska versionerna av lökhackare uppfanns först på 1920-talet.
En av de tidigaste formerna av lökhackare var handdrivna enheter som liknade en mortel eller en trumma med knivar på insidan. Dessa enheter krävde fysisk ansträngning för att fungera och kunde vara ganska ineffektiva.
På 1920-talet uppfanns de första elektriska lökhackarna vilket revolutionerade hur lök kunde hackas och minskade arbetstiden avsevärt. De elektriska lökhackarna var också mer effektiva och kunde hantera större mängder lök på kortare tid.
Sedan dess har elektriska lökhackare utvecklats med olika funktioner och mönster för att göra livet lättare för kockar och hemmakockar. Idag finns det många varianter av lökhackare på marknaden både vad gäller elektriska och manuella lökhackare.
Lökhackare bäst i test – Så bestämde vi vilka
Våra bäst i test-lökhackare har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:
1. Funktion.
2. Design.
3. Betyg och recensioner.
Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är lökhackaren som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns.
Vi har analyserat massor av lökhackare vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa lökhackarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier.
Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de lökhackare vi tycker är bäst i test.
Vanliga frågor och svar
Vilken är den bästa lökhackaren?
Lökhackaren från Alligator Of Sweden är den bästa lökhackaren just nu. Det är en rejäl hackare som delar löken i perfekta bitar och samtidigt samlar upp det i en behållare. Lökskäraren är både funktionelloch i snygg design. Sånt gillar vi!
Vad kostar en manuell lökhackare?
Priset på manuella lökhackare kan skilja sig lite beroende storlek, funktion och material. Det finns både syra och billiga lökhackare som hanteras manuellt och prisintervallet ligger mellan 150 kronor – 1.300 kronor.
Vad kostar en elektrisk lökhackare?
En elektrisk lökhackare kostar ca 250 kronor – 500 kronor. Priset kan variera beroende på storlek, funktion, design och tillverkare.