Bästa Ugnsform 2024: 4 Ugnsformar (Bäst i Test)

Här hittar du de 4 bästa ugnsformarna just nu! Ugnsformen är ett användbart köksredskap som naturligtvis bör vara en självklarhet i alla hem. Men vilken är den snyggaste ugnsformen? Vilka ugnsformar får bäst i test och vad är bra att tänka på när man ska köpa en ny ugnsform? Det är några av de saker vi tar upp i det här inlägget.

Inlägget innehåller annonslänkar.

4 bra ugnsformar

Ugnsformar – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Le Creuset Heritage Rektangulär Form

köksvåg-5

Le Creusets superpopulära Heritage ugnsform 32 cm är lika snygg som funktionell. Det är en glaserad ugnsform i stengods. Den glaserade ytan gör att maten inte fastnar och att lukt, smak och färg inte absorberas. Ugnsformen har lite högre kanter vilket gör den utmärkt till exempelvis lasange. 

Heritage ugnsform klarar både maskindisk och frys. Den kan också med fördel kombineras med andra produkter i samma serie för att få en fin helhet.

Ugnsformen finns i flera olika färger.

2. Staub Rektangulär Ugnsform För Matlagning och Servering

ugnsform-4

Rektangulär ugnsform med handtag på sidorna som gör den praktisk att lyfta ut och in från ugnen. Formen ingår i en serie med ugnsformar så den går att kombinera med andra storlekar. Det finns också flera olika färger att välja på. 

Formen är 34×24 cm och tillverkad i stengods vilket gör den utmärkt för pajer, gratänger, kött- och fiskrätter. Formen är emaljerad vilket gör att den står emot repor bra. 

När vi har kollat runt bland olika återförsäljare har formen uteslutande fått höga betyg vilket ger en bra indikation på att det här är en väldigt omtyckt ugnsform av tidigare köpare.

3. Snygg ugnsform i koppar från Scanpan

ugnsform-5

Hur läcker är inte den här ugnsformen/långpannan från serien Maitre D? Snyggaste ugnsformen på marknaden om du frågar oss! Ugnsformen kommer från omåttligt populära Scanpan som alltid levererar köksprodukter i världsklass. Formen är tillverkad i högblankt rostfritt stål och har en kopparbeläggning på utsidan. 

34 x 24 cm mäter formen som har två rejäla handtag för att underlätta transporten av formen. Handdisk rekommenderas och den ska heller inte användas i frys. 

Tidigare köpare lovordar ugnsformen som blivit en ny favorit i köket och som mer än gärna får stå framme även när den inte används. 

4. Rund ugnsform i stengods

ugnsform-6

Rund ugnsform i stengods med en naturvit färg som gör att den passar alla kök och sammanhang. Formen är en klassisk ugnsform som passar utmärkt till allt från pajer och gratänger till kladdkaka och andra bakverk. Formen kommer från varumärket ERNST och finns även i andra färger. 

28 cm är diametern på ugnsformen och den tål både maskindisk, ugn och microvågsugn. 

Det är en populär produkt och många som använder ugnsformen idag menar att det är en väldigt prisvärd ugnsform som lever upp till förväntningarna.

När kan man behöva en ugnsform?

Ugnsformar är väldigt användbara till mycket i köket och det finns en hel del maträtter som måste tillagas i ugn för att det ska bli bra.

Här är några exempel på vad som med fördel kan göras i ugnsform:

  • Bakning av pajer, kakor eller bröd som kräver ugnstillagning.
  • Tillagning av stekar, kyckling, fisk eller grönsaker.
  • Gratänger och casseroles
  • Rosta grönsaker eller nötter
  • Potatis och rotfrukter
  • Lasange och Moussaka 

 

LÄS OCKSÅ: LÖKHACKARE BÄST I TEST

Hitta bästa ugnsformen för dig

Det finns massor av olika ugnsformar på marknaden och att hitta de bästa ugnsformarna just för dig kan vara en liten utmaning.

Här är några saker som är bra att ha i åtanke när du är på jakt efter en ny ugnsform för att underlätta beslutet.

Material

Välj en ugnsform som är tillverkad av ett material som passar för de rätter du vill tillaga. Till exempel kan en gjutjärnsform fungera bra för långsam tillagning av stekar och grytor, medan en keramisk form kan fungera bra för pajer och gratänger.

Storlek 

Storleken på ugnsformen bör vara tillräckligt stor för den mat du vil eller brukar tillaga, men samtidigt inte för stor så den inte passar din ugn. Ett tips är även att ha ugnsformar i lite olika storlekar för att kunna anpassa efter behov.

Form 

Ugnsformar finns i olika former som t.ex. rund och rektangular. Vilken form som är bäst är en smak smaksak. Men för att kunna placera olika formar i varandra är det bra om man håller sig till en och samma form.

Funktioner 

Välj en ugnsform med funktioner som du behöver, till exempel handtag för enklare hantering, lock för att behålla fuktigheten eller en non-stickbeläggning för lättare rengöring.

Design 

Välj en ugnsform som du tycker är snygg och som du gärna ställer fram på middagbordet när det är dags att äta. Det blir mycket roligare att laga och servera maten då!

ugnsform-2

Ugnsformar i olika material

Det finns många olika material som ugnsformar kan tillverkas av, var och en med sina egna fördelar och nackdelar.

Här är några vanliga material för ugnsformar:

Rostfritt stål

Rostfritt stål är hållbart och tåligt mot mycket höga temperaturer. Det är också lätt att rengöra och behåller sin form över tiden. Nackdelen är att det är relativt dyrt och kan ta längre tid att värma upp i ugnen än andra material.

Gjutjärn

Gjutjärnsformar är tåliga och kan hålla värmen väl. De kan också användas på spisen för ge stekyta på maten innan den placeras i ugnen. Nackdelen är att de är tunga och kan vara svåra att hantera. De kan också vara svåra att rengöra och kräver ofta en särskild rengöringsteknik för att undvika rost.

Keramik

Keramiska ugnsformar är vackra och kan gå direkt från ugnen till bordet. De är också relativt lätta att rengöra och tål höga temperaturer väl. Nackdelen är att de kan vara ömtåliga och lätt kan spricka eller gå sönder om de utsätts för stötar.

Glas

Glasformar är genomskinliga vilket gör det lätt att ha koll på maten under tillagning. De är också lätt att rengöra och kan användas både i ugnen och i mikrovågsugnen. Nackdelen är att de kan vara ömtåliga och lätt kan spricka eller gå sönder om de utsätts för höga temperaturer.

Aluminium

Aluminium är ett lätt material som värms snabbt i ugnen och är lätt att rengöra. Det är också relativt billigt jämfört med andra material. Nackdelen är att aluminium kan buckla eller förvrängas om det utsätts för höga temperaturer eller stötar. Ugnsformar i aluminium används oftast som engångsmaterial.

 

LÄS ÄVEN: SNYGGASTE DISKSTÄLLET

ugnsform-1

Ugnsformar bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-ugnsformar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är ugnsformen som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av ugnsformar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa ugnsformarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de ugnsformar vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa ugnsformen?

Bästa ugnsformen just nu är Heritage från Le Creuset, om du frågar oss. Vi tycker det är en komplett ugnsform både vad gäller material, storlek, form och design.

Hur smörjer man en ugnsform?

Smörjning av en ugnsform kan hjälpa till att förhindra matrester från att fastna på formens yta och kan också bidra till att förhindra rostbildning.

Här är några enkla steg för att smörja en ugnsform korrekt.

  • Välj en lämplig olja. Matoljor som vegetabilisk olja, rapsolja eller majsolja fungerar bra för att smörja en ugnsform. Våf rekommendation är att använda någon form av vegetabilisk olja.
  • Använd en ren trasa eller papper för att smörja in oljan på ugnsformens yta. Se till att täcka hela ytan på insidan av formen.
  • Torka bort eventuellt överflödigt olja med en annan ren trasa eller papper.