Matta sovrum 2022 – Mysiga mattor till sovrummet

Inlägget innehåller annonslänkar.

Sovrummet är ett av hemmets viktigaste rum. Där ska finnas möjlighet till återhämtning och lugn. En förutsättning för det är för många att ha fint omkring sig och ett mysigt inrett sovrum. Idag handlar det om matta till sovrum och vi visar upp mängder av snygga mattor till sovrummet i olika material, färger, former och stilar. Vi tipsar idag även om hur du bäst placerar din matta i sovrummet för bästa känsla. Inspiration för matta till sovrummet hittar ni helt enkelt här!

Hej alla inredningsintresserade och välkomna tillbaka till inredningsinspirationsbloggen. Alla våra inlägg hittar ni på bloggens startsida HÄR. Idag är vi här för att prata om ett ämne som tidigare blivit väldigt uppskattat. Det är inspiration till mattor i olika rum. Tidigare har vi fokuserat på Matta till vardagsrummet och matta under matbordet. Idag är vi här för att fokusera på sovrummet och närmare bestämt matta till sovrummet.

Vilken matta du ska ha i sovrummet är vi här för att hjälpa till och ge inspiration till idag, låt oss ta ett ordentligt grepp om matta till sovrum 2022!

Vi har tidigare här på bloggen belyst vikten av att ge sovrummet den kärlek det rummet faktiskt förtjänar. Det är så lätt att sovrummet hamnar i sista hand vid en renovering eller när ny inredning ska köpas. Ofta på grund av att man tänker att sovrummet är ett av få rum som andra inte ser så mycket av. Det är så synd att många tänker så. Istället borde vi ju tänka att sovrummet är ett av de absolut viktigaste rummen hemmet eftersom det är ett rum vi spenderar enormt mycket tid i.

Sovrummet är ett rum för avkoppling och behöver ha de rätta förutsättningarna för att ge oss en god natts sömn. Därför ska vi idag ge sovrummet lite extra kärlek och idag fokuserar vi på att hitta en perfekt matta till sovrum. Det kan låta som en enkel uppgift men det är faktiskt viktigt för helhetskänslan i sovrummet att mattan blir vald med omsorg. Det finns ju stora mattor, små mattor, runda mattor, fyrkantiga mattor, långhåriga mattor, korthåriga mattor likväl som enfärgade och mönstrade mattor. Och precis allting däremellan. Det finns dessutom en stor mängd material på mattor och vad gäller mattan till sovrummet kanske några material lämpar sig bättre än andra. Allt sånt och mer därtill ska vi gå igenom här idag!

Så är du ute efter en matta till sovrummet har du hittat helt rätt, vi ska idag leverera såväl inredningsinspiration till tumregler att tänka på vid val av matta till sovrummet. Utöver det visar vi som alltid ut ett noga utvalt urval av mattor som passar perfekt till sovrummet.

Matta sovrum 2022 – Härliga mattor med lång lugg

kaffemugg-mateus

Fluffig vit matta

kaffemugg-mateus

Chokladbrun ryamatta

kaffemugg-mateus

Benvit ryamatta Layered

kaffemugg-mateus

Mörkgrön ryamatta

kaffemugg-mateus

Fluffig mörkbrun matta

kaffemugg-mateus

Blockfärgad matta beige

kaffemugg-mateus

Vacker silvergrå matta

kaffemugg-mateus

Beige trendig matta

Matta sovrum 2022 – Lyxiga ull- och viskosmattor

kaffemugg-mateus

Benvit ullmatta fransar

kaffemugg-mateus

Brun viskosmatta fransar

kaffemugg-mateus

Vit stilren ullmatta

kaffemugg-mateus

Silvergrå viskosmatta

kaffemugg-mateus

Elegant lyxig matta

kaffemugg-mateus

Blågrå viskosmatta

kaffemugg-mateus

Ullmatta Linie Design

kaffemugg-mateus

Varmgrå ullmatta fransar

Matta sovrum 2022 – Våga mönster och färg i sovrummet

kaffemugg-mateus

Randig flerfärgad matta

kaffemugg-mateus

Pastellig mjuk matta

kaffemugg-mateus

Matta blå labyrinth

kaffemugg-mateus

Orientalisk matta fransar

kaffemugg-mateus

Roströd orientalisk matta

kaffemugg-mateus

Vit matta med rosablått

kaffemugg-mateus

Modern blockfärgad matta

kaffemugg-mateus

Lekfull mönstrad matta

Placera sovrumsmattan rätt för rummet

Ett av de stora frågetecknen som alltid dyker upp vid val av matta är storleken på mattan. Vilken storlek man ska välja hänger helt ihop med hur stor möbeln är mattan ska ligga under. I detta fall avgörs alltså storleken och placeringen av mattan i sovrummet av storleken på sängen. Åtminstone om tanken är att mattan till sovrummet ska ligga under sängen. Utöver det avgörs storleken på sovrumsmattan av storleken på sovrummet i stort förstås.

Det finns ett antal tumregler vid placering av mattan i sovrummet. Några enkla regler att förhålla sig till för att uppnå bästa möjliga helhetskänsla i rummet helt enkelt. Först ut vill vi nämna det kanske viktigaste av allt och det är att inte välja en för liten matta om tanken är att mattan i sovrummet ska ligga under sängen. Det är helt enkelt inte snyggt om en liten tafatt mattstump sticker fram under en stor säng. Det känns inte genomtänkt och det är en tråkig och onödig fälla att gå i som så lätt hade kunnat undvikas. Så regel nummer ett vid placering av mattan i sovrummet är att inte köpa en för liten matta. Denna regel gäller för övrigt i hemmets alla rum. Allt för ofta köps för små mattor till alltifrån vardagsrummet som till mattan under matbordet. Så det är en bra sak att alltid ha i åtanke.

Hur stor del av mattan som bör sticka ut under sängen beror lite på. Egentligen kan man faktiskt säga att mattan i princip inte kan bli FÖR stor. Sannolikheten att det ser konstigt ut är väldigt liten. Just i ett sovrum är det bara mysigt om en härligt mjuk matta täcker en stor del av golvytan. Däremot behöver man inte köpa en matta som är lika stor som sängen är lång. Det går jättebra att köpa en matta till sovrummet som bara ligger under den nedre delen av sängen. Det är mycket lättare att visa placering av mattan i sovrummet med hjälp av bilder så vi hoppas helt enkelt att dessa bilder ska vara till hjälp.

Matta sovrum 2022 – Formen på mattan

Har man ett stort sovrum kan man ju faktiskt strunta helt i att skjuta in en matta under sängen och istället placera en matta framför eller bredvid sängen. Allt hänger ju självklart på vad man har för förutsättningar i just sitt eget hem. Men har du ett stort sovrum kan det passa väldigt bra med en rund matta i sovrummet. Självklart är även en vanlig rektangulär eller fyrkantig matta helt ypperlig att ha vid sidan av sängen även om du har det rymligt. Ska däremot mattan placeras så att den sticker fram under sängen är en rund matta förstås inte att föredra. Värt att tillägga till dig som har lyxen att ha ett riktigt stort sovrum är vårt tips att ha likadana mattor på vardera sida av sängen. Det ger en härlig hotellkänsla när det ser likadant ut på båda sidor om sängen!

Varför mattan är så viktig i just sovrummet

Vissa kanske kan tycka att en matta till sovrummet antingen är överflödig eller åtminstone att den inte är värd att fundera så mycket på. Där håller vi inte med. En matta i sovrummet ger ett mjukare, dovare intryck och en mer harmonisk känsla. Är det någonstans i hemmet det passar bra med en mjukare känsla är det just i sovrummet. Där passar perfekt med en stor matta, tjocka gardiner och mycket tyger och kuddar i sängen. Det inger trygghet och en mysig känsla till rummet. Och bara för att man väljer att lägga in en stor härlig matta behöver man inte tappa den stilrena känslan i sovrummet om man är rädd för det. Det finns självklart mattor som passar alla stilar.

Förutom att mattan är fin och dämpar ned ljud i rummet finns en annan viktig anledning att ha en matta just i sovrummet. Det är ju såklart av den anledningen att man inte vill frysa om sina fötter när man kliver ur sängen klockan 06 en iskall tisdagsmorgon i januari. Då vill man ju kliva ned på något mjukt och varmt. Är inte det anledning nog att skaffa en matta till sovrummet så vad skulle då vara?

LÄS ÄVEN: FINA SÄNGLAMPOR FÖR VÄGG

Material och färgval

Något man alltid funderar på när man ska välja matta är förstås utseendet. Färgval, mönster och material brukar vara det man utgår från. När det gäller just sovrummet och vilken matta som passar i sovrummet har man utrymme att tänka lite annorlunda mot hur man tänker i resterande del av hemmet. Dels är det sällan ett speciellt stort slitage på just mattan i sovrummet. Vi äter inte där inne och springer inte fram och tillbaka in och ut i sovrummet. Därför utsätts inte den mattan för alls samma slitage som till exempel mattan i vardagsrummet eller mattan under matbordet.

Av just den anledningen att slitaget inte är så stort på just sovrumsmattan så kan man våga sig på en matta i en ljusare färg eller i ett material som uppskattar att inte behöva utstå allt för mycket slitage. Till exempel en ljus matta i den där ljust beige färgen man inte vågat köpa till något annat rum i hemmet. Eller kanske till och med en krispigt vit matta som kan stråla i kapp med snön på vintern. Förutom att du kan våga dig på en ljus matta i sovrummet har du också all världens möjligheter när det kommer till materialval. I sovrummet passar det helt perfekt med en långhårig matta eller en matta i viskos eller annat tjockt lyxigt material.

Dessa material på mattor, till exempel en långhårig matta är svår att ha på andra ställen i hemmet. Dessa mattor är känsliga för just slitage och är därför svåra att ha under matbordet där man drar stolar fram och tillbaka dagarna i ända. Dessutom är det inte så hygieniskt att ha en långhårig matta i ett rum där man ofta äter. Är man en person eller familj som gillar att äta tacos i soffan på fredagskvällen är en långhårig matta svår att ha i vardagsrummet om man inte vill börja odla majs i mattan. Inte så trevligt eller hygieniskt.

Däremot i sovrummet är en långhårig matta helt perfekt. Oavsett om mattan ska ligga fristående på golvet eller sticka fram under sängkanten. Andra fina material på mattor som gör sig extra bra i ett sovrum är mattor i viskos, rya eller ull. De är tjocka mattor som dämpar ljud bra och dessutom är sköna att gå på och inger en behaglig känsla till rummet. Många som drömmer om en heltäckningsmatta till sovrummet skulle älska en lyxig matta i viskos. Här ovanför visar vi upp mattor perfekta till sovrummet i alla dess olika material, färger och mönster.

På tal om just mönster så är det alltid en vattendelare. Vissa älskar mönster och andra vill hålla det mer avskalat och mindre plottrigt. Inget är mer rätt än det andra och i vissa hem passar det ena kanske bättre än det andra. I ett sovrum tycker i alla fall vi att det gärna för förekomma något annat än grått, beige och vitt. Det behöver självklart inte vara mattan i sovrummet som bidrar med färg eller mönster. Det kan likagärna vara ett överkast, gardinerna, växter och blommor eller tavlor. Men att använda mattan i sovrummet för att lyfta rummet och få något att hända är ett bra tips att ta med sig. Det är riktigt snyggt designmässigt att våga sig på en matta i petrolblått, havsgrönt eller varför inte mörkt senapsgult i ett sovrum som i övrigt går i en och samma färgskala. För att inspirera till att våga detta har vi tagit med ett gäng produkttips på mattor till sovrummet i härliga färgskalor och mönster.

Rengöra mattan

Något som skrämmer många vid köp av mattor är att våga sig på en ljus matta. Just av den enkla anledningen att all smuts syns på en ljus matta. Det är ett helt rimligt skäl men ack så tråkigt att leva hela sitt liv och göra endast praktiska val i hemmet. Dock vill vi verkligen understryka vikten av bra rengöring när du investerar i en matta till sovrummet. Eller en matta till alla hemmets rum för den delen. Det finns så pass bra och starka rengöringsprodukter idag så mer eller mindre alla fläckar går att få bort. Så var inte rädd att köpa den där mattan du helst av allt vill ha bara för att den är ”opraktisk”. Det behöver inte längre innebära kemtvätt för flera tusen kronor för att få bort fläckar på en matta.

Något vi var inne och nosade på här ovan är att ett köp av en matta till sovrummet faktiskt är en investering. Mattor till alla hemmets rum är en investering. För om vi ska vara helt ärliga, hur ofta byter vi matta när vi väl köpt en? Inte ofta! Åtminstone vågar vi applicera den fördomen på den stora majoriteten av oss med mattor i hemmet. En matta är helt enkelt något vi köper väldigt sällan och som därför är en investering över tid till både hemmet och själen. För ett trivsamt hem är snällt mot själen. Så även om det definitivt kan svida till ordentligt när man ska köpa en matta så försök ha i åtanke hur länge den faktiskt kommer ligga där. Kanske är det också värt att lägga de där extra hundralapparna och gå för en matta i riktigt bra kvalitét. För faktum är att en billig matta ofta ser lite billig ut. Speciellt när det gått en tid. Väldigt billiga mattor har en tendens att vara extremt tunna och därför rulla upp sig i kanterna. Inte speciellt tilltalande i ett sovrum!

Matta sovrum 2022 – Bra saker att tänka på

  • I sovrummet utsätts inte mattor för så mycket slitage
  • En tjockare matta är att föredra i ett sovrum
  • Våga använda mattan som accentfärg för att bryta av
  • Mattan är inte bara fin, den fungerar även ljuddämpande
  • Akta dig för att köpa en för liten matta
  • I ett stort sovrum är två likadana mattor på vardera sida av sängen snyggt
  • Viskosmattor, ullmattor och långhåriga mattor är perfekta till sovrummet

Hoppas ni tyckte om dagens inlägg och att ni fått inspiration till sovrummet och val av matta i ditt sovrum. Vi uppskattar verkligen er feedback och skulle tycka det vore kul om ni vill dela med er av vad ni tyckte om dagens inlägg. Eller om ni vill berätta om någon av mattorna i dagens inlägg föll er extra i smaken. Annars får ni som alltid komma med tips och idéer på framtida inlägg till inredningsinspirationsbloggen. Antingen genom att kommentera här nedanför eller maila oss.

Ha en fortsatt fin vecka så hörs vi snart igen med ny inredning och inspiration,