Matta Under Matbord – 45 Mattor Till Matsals- Och Köksbord

När vi tänker på inredning kan stora möbler som soffor, bord och skåp omedelbart komma att tänkas på. Men ibland är det de tysta komponenterna, de som verkar vara en ren eftertanke, som gör den mest påtagliga skillnaden. En matta under matbordet är just en sådan komponent.

Det är inte bara en praktisk lösning för att skydda golvet från skrapmärken eller spill. Nej, en matta kan förvandla känslan i ett rum genom att lägga till värme, textur och färg. 

Tänk dig att kliva in i en matsal där kalla golv möter dina fötter, där ljudet av stolar som dras tillbaka ekar kliniskt i rummet. Nu, lägg till en vacker matta under bordet, och plötsligt har du en mysig inbjudande plats där ljud dämpas, dina fötter välkomnas av en mjuk yta och där rummets estetik förhöjs.

Så, innan vi fördjupar oss i de tekniska detaljerna kring hur man väljer den bästa mattan att ha under matbordet eller köksbordet, låt oss stanna upp och verkligen uppskatta den osynliga magin som en matta kan erbjuda..

Nu kör vi!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vilka mattor passar bäst under matbord?

Korthåriga eller släta mattor är bäst att ha under matbord av flera anledningar. För det första så kommer det av naturliga skäl kommer att hamna mat och spillas på mattan under matbordet i större utsträckning än i andra rum. För det andra så ska matsalsstolarna enkelt kunna dras ut och in samtidigt som mattan under matbordet inte förstörs.

Jutemattor, ullmattor och korthåriga mattor i bomull är exempel på bra mattor som passar utmärkt att ha under köksbord och matsalsbord. Alla dessa är slittåliga material som inte blir förstörda av stolar som dras fram och tillbaka. Dessutom är materialen bra då de är lätta att torka av, dammsuga och rengöra om (eller när..) matrester och annat faller ned.

Mattor att ha under matbord i trendiga naturnära färger

kaffemugg-mateus

Ullmatta i naturvit

kaffemugg-mateus

Grå matta med vita inslag

kaffemugg-mateus

Peak Ullmatta Cream

kaffemugg-mateus

Handvävd matta naturbeige

matta-under-matbord-1

Bomullsmatta SENSE

kaffemugg-mateus

Naturvit ryamatta

kaffemugg-mateus

Matta Classic Collection

matta-under-matbord-2

Handvävd matta Asko

kaffemugg-mateus

Matta Aspen

kaffemugg-mateus

Matta Rainbow Pistage

kaffemugg-mateus

Vit matta reliefmönster

kaffemugg-mateus

Matta i grövre väv

Mattor i ull som passar till mat- och köksbord

kaffemugg-mateus

Handvävd ullmatta Peas

kaffemugg-mateus

Granite ullmatta mörkgrå

kaffemugg-mateus

Stor mörkblå ullmatta

kaffemugg-mateus

Mjuk handvävd ullmatta

kaffemugg-mateus

Melerad beige ullmatta

kaffemugg-mateus

Gråsvart enkel ullmatta

kaffemugg-mateus

Ullmatta Agadir

kaffemugg-mateus

Sarek Marble

kaffemugg-mateus

Eucalyptusgrön ullmatta

kaffemugg-mateus

Vit ullmatta fransar

kaffemugg-mateus

Ullmatta mörkgrå melerad

kaffemugg-mateus

Style Dark Grey

Mattor under matbord i blandad design

kaffemugg-mateus

Kelimmatta rosa

kaffemugg-mateus

Kelimmatta svart

kaffemugg-mateus

Mahi matta blå-vit

kaffemugg-mateus

Hemp matta naturvit

kaffemugg-mateus

Ryamatta gula kontraster

kaffemugg-mateus

Unik ullmatta DHS

kaffemugg-mateus

Multifärgad modern matta

kaffemugg-mateus

Gul matta under matbord

Mattor att ha under köksbord i mörkare nyanser

kaffemugg-mateus

Orientalisk matta fransar

kaffemugg-mateus

Classic Collection matta

kaffemugg-mateus

Grå matta labyrinth

kaffemugg-mateus

Matta ull mönstrad

kaffemugg-mateus

Viktoria Black Handvävd

kaffemugg-mateus

Colding Dark Handvävd

kaffemugg-mateus

Handvävd Ullmatta Grey

kaffemugg-mateus

Kalix Mörk

kaffemugg-mateus

Mysig grå ryamatta

kaffemugg-mateus

Grå rund ullmatta

kaffemugg-mateus

Grönblå vacker matta

kaffemugg-mateus

Östanå Svart

Placering av matta under matbord

Vad gäller placering av mattan under köksbord och matsalsbord så är det viktigt att mattan är större än bordet och att det finns tillräckligt med plats för stolarna. Ett bra mått att utgå från är att mattkanten ska ha ungefär 70 cm – 85 cm till bordskanten. Detta gäller placering av både runda, fyrkantiga och rektangulära mattor. 

Storlek och form på matta under matsalsbord

Att välja en matta till mat- eller köksbordet handlar inte bara om att hitta en snygg design. Det handlar också om att finna rätt form och dimension som kompletterar ditt bord och det omgivande utrymmet. Låt oss dyka ner i hur man bäst matchar mattans form och storlek med ditt bord för att skapa en harmonisk matplats.

Runt bord

För runda matbord är det bäst att matcha med en rund matta. Detta skapar en naturlig symmetri i rummet och definierar tydligt matplatsen. Storleksmässigt bör du sikta på att mattan sträcker sig minst 70-85 cm från bordets kant så att stolar kan dras ut utan att hamna utanför mattan.

Rektangulärt eller kvadratiskt bord

Ett rektangulärt eller kvadratiskt matbord matchar vanligtvis bäst med en rektangulär eller kvadratisk matta. Även här är huvudregeln att se till att mattan sträcker sig minst 70-85 cm från bordets kant på alla sidor, vilket ger tillräckligt med utrymme för stolar att flyttas fritt.

Oväntade former

För de som har ovanliga matbord, som ovala eller oktaedriska, kan det krävas lite mer eftertanke. En större rektangulär matta kan fungera, men det kan också vara värt att överväga en specialtillverkad matta som följer bordets unika form.

Storleksguide

När du mäter för din matta, kom ihåg att ta hänsyn till utrymmet runt bordet och inte bara bordets faktiska storlek. Om din matplats är särskilt stor kan du till och med välja en större matta för att fylla utrymmet mer och skapa en mer definierad matplats.

Övriga tips:

  • Se till att mattans kanter inte skapar en snubbelrisk, särskilt om det är en matkant man ofta passerar.
  • Om du planerar att använda mattan under ett köksbord där spill ofta är vanligt, exempelvis om du har småbarn, överväg att välja en matta som är lätt att rengöra.
  • Undvik tjocka mattor i matplatser eftersom dessa kan göra det svårt att flytta stolar.

Att välja rätt matta för ditt mat- eller köksbord kan ta lite tid och krävs att fundera på, men det är värt ansträngningen. Med rätt form och dimension kommer din nya matta inte bara att försköna din matplats  utan också förbättra hela matupplevelsen!

Vad gäller form på matta under matbord så brukar det kännas mest harmoniskt att helt enkelt välja en matta under matbordet som har samma form som matbordet. Har du ett avlångt rektangulärt matbord väljer du en matta i samma form. Har du ett fyrkantigt matbord väljer du en fyrkantig matta med lika långa sidor. Det skapar harmoni och enhetlighet i rummet. Har du däremot ett runt matbord funkar det både med en stor rund matta eller med en fyrkantig matta. Undvik däremot en avlång rektangulär matta om du har ett runt bord. Väljer du en sådan matta kommer det sticka ut olika mycket matta på olika sidor av bordet vilket känns ogenomtänkt och malplacerat.

 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA TAKLAMPOR TILL KÖKET

Materialval: Fördelar och nackdelar med olika mattmaterial

När man väljer en matta till matbordet är det inte bara designen som räknas, utan också materialet den är tillverkad av. Materialet påverkar mattans utseende, känsla, hållbarhet och underhållskrav, och varje material har sina egna unika egenskaper.

Ull är ett naturmaterial som är både hållbart och extremt mjukt. Tack vare ullens naturliga fettämnen blir den smutsavvisande vilket är idealiskt för en matsalsmiljö. Däremot kan den vara känslig för spill och fläckar och kräver regelbundet underhåll, samtidigt som den kan vara dyrare än andra material.

För de som söker ett mer prisvärt alternativ kan syntetiska fibrer, såsom polypropen, vara ett bra val. Dessa fibrer är lätta att rengöra, motståndskraftiga mot fläckar och spill och är ofta billigare än naturmaterial. Även om de kan vara mindre lyxiga eller tunnare än naturfibrer har de fördelen att vara mycket slitstarka.

Bomull är ett annat mjukt och bekvämt materialval, känd för sin enkelhet när det gäller tvätt och underhåll. Men den kan blekas av solen och är inte lika hållbar som exempelvis ull.

De som föredrar en mer naturlig look kan överväga jute eller sisal. Dessa material är extremt hållbara och ger en rustik känsla till rummet. Men de kan kännas grova under fötterna och kan vara svårare att rengöra än andra material.

Slutligen finns det silke och viskos, som båda är kända för sin otroliga mjukhet och lyxiga glans. Dessa material kan lägga till en touch av elegans vid din matplas men kräver försiktig hantering och rengöring eftersom de är mycket känsliga.

Oavsett vilket material du väljer är det viktigt att tänka på hur mattan kommer att användas. En vacker matta kan förhöja din matplats estetik, men att välja rätt material ser till att den behåller sin skönhet i många år framöver.

matta-matbord-bild

Färg och mönster: Att skapa balans eller kontrast i matsalen

När vi talar om inredning och design spelar färg och mönster en central roll, kanske särskilt när det gäller mattor under matbordet. Denna kombination kan som sagt förändra hela känslan i ett rum, särskilt i en matsal där familj och vänner samlas för att dela måltider och minnen tillsammans.

Balans genom harmoni

För de som föredrar en lugn och samlad atmosfär vid sin matplats är det bäst att välja mattor som kompletterar rummets befintliga färger. En neutral matta kan exempelvis hjälpa till att dämpa ett rum med mycket starka eller kontrasterande färger på väggarna eller i möblerna. Mönstrade mattor, om de väljs korrekt, kan skapa en subtil dynamik utan att överväldiga rummet. Tänk på geometriska mönster eller mjuka, svepande kurvor som kan återspegla andra designelement i rummet.

Skapa kontrast för dynamik

Om du vill skapa en mer dynamisk känsla i matsalen kan du överväga att introducera en matta som står i kontrast till rummets färgschema. En levande färg eller ett djärvt mönster kan fungera som en konversationsstartare och lägga till ett oväntat inslag som fångar ögat. Detta kan vara särskilt effektivt i minimalistiska eller neutrala utrymmen där en djärv matta kan fungera som rummets huvudfokus.

Blandning av stilar

Ett annat tillvägagångssätt är att blanda olika stilar. Kombinera en traditionell matta med moderna stolar eller ett rustikt bord med en samtida matta. Denna stilblandning kan ge din matsal en unik känsla som uttrycker din personliga smak.

Matta under matbordet vs köksbordet: Skillnader i val baserat på rummets funktion och stil

När det kommer till heminredning är det viktigt att förstå de olika funktionerna som varje rum har. Matsalen och köket, även om de båda är platser för att äta, har oftast skilda ändamål och stilar. Därför kan valet av matta under dessa två typer av bord variera avsevärt. Låt oss kika närmare på hur du kan göra kloka val baserat på varje rumskaraktär.

Matsalen: Ett rum för speciella tillfällen

Matsalen används ofta för formella tillfällen som middagsbjudningar, firanden eller stora familjesammankomster. Därför tenderar valet av matta här att luta åt mer sofistikerade och eleganta alternativ.

Funktion: Matsalsmattan bör vara tillräckligt stor för att rymma både bord och stolar, även när stolarna är utdragna. Detta förhindrar att stolarna fastnar i mattan när någon står upp eller sätter sig ner.

Stil: Eftersom detta rum är mer formellt kan du välja en matta med rika färger, utsmyckade mönster eller till och med en matta med lyxiga material som silke eller ull.

Köket: Hjärtat i hemmet

Köket, å andra sidan, är ofta en mer avslappnad miljö. Det är en plats för snabba frukostar, eftermiddagsfika eller långa kvällssamtal. Mattvalet här är ofta mer funktionellt och robust.

Funktion: Köksmattor bör vara lätta att rengöra eftersom spill och stänk är vanliga. 

Stil: I köket kan man ofta välja en matta med ljusare färger och enklare mönster för att skapa en avslappnad och välkomnande känsla. Material som syntetiska fibrer eller tättvävda ullmattor är bra val eftersom de är hållbara och lätta att underhålla.

Komfort och akustik: Hur mattan bidrar till en bättre sittupplevelse

Många av oss tänker först och främst på en mattas estetiska fördelar när vi överväger att införskaffa en till vårt hem. Men det finns fler aspekter att tänka på än bara färg och mönster. Särskilt under mat- eller köksbordet kan en matta spela en avgörande roll för komfort och akustik, och därmed starkt påverka upplevelsen av en måltid. 

  • En mjukare känsla under fötterna – Efter en lång dag kan något så enkelt som känslan av en mjuk matta under fötterna göra underverk för ditt välbefinnande. När du sätter dig ner för en måltid med familj blir detta ännu viktigare. Mjuka material, som ull eller tjocka syntetfibrer kan ge dina fötter den lilla extra vila de behöver och göra måltiden mer njutbar.
  • Värmeisolering – Utöver komforten för dina fötter kan mattor också fungera som värmeisolatorer. För de med kalla klinkers- eller stengolv kan en matta verkligen göra skillnad under de kallare månaderna. En matta fyller tomrummet mellan ditt golv och dina fötter vilket minskar värmeförlusten och håller ditt rum varmare.
  • Akustiska fördelar – Ett problem som många inte omedelbart tänker på när det kommer till stora rum är ljudets egenskap att studsa runt, vilket kan skapa en ekoeffekt. Denna eko kan göra att samtal känns mer avlägsna och mindre intima, särskilt i rum med högt i tak eller minimal möblering. En matta, särskilt en tjockare variant, absorberar ljudvågor och minskar denna ekoeffekt. Resultatet? Ett mysigare rum där samtal flyter mer naturligt!
  • Minskad stol- och bordsbuller – Vi har alla varit med om det – det skarpa ljudet av en stol som dras över ett hårt golv. Genom att placera en matta under mat- eller köksbordet kan du minimera denna typ av buller. Detta gäller särskilt för familjer med små barn där stolen kan flyttas runt mer frekvent.
  • Säkerhet – En annan aspekt av komfort som inte bör förbises är säkerheten. En matta kan förhindra att stolar glider för långt bakåt när någon lutar sig tillbaka, och de kan också förhindra att små barn eller äldre slår sig om de ramlar nära bordet.
matta-matbord

Sätt pricken över i:et på din matplats med bästa mattan under matbordet

Din matplats är en plats för sammankomster, skratt och att dela måltider med dem du älskar. Varje detalj i den, från bordsplacering till belysning, spelar en roll i att skapa rätt atmosfär. Och inget förvandlar denna plats så mycket som rätt matta. Den kan definiera hela rummets estetik, erbjuda komfort under foten och till och med förbättra rummets akustik.

Ett bord är ofta matsalens centrala punkt, och mattan som ligger under det fungerar som en ram som drar ögat mot bordsplaceringen. Det är en chans att verkligen göra ett inredningsuttryck, att experimentera med färg, textur och form, och att visa din personliga stil.

Så, när du väljer den perfekta mattan för ditt matbord eller köksbord, tänk på hur du vill att ditt rum ska kännas. Vill du ha något klassiskt och tidlöst eller vill du ha något modigt och samtida? Vill du att ditt rum ska kännas mysigt och inbjudande, eller elegant och formellt? Ditt val av matta kan hjälpa dig att uppnå just den känslan.

Vi hoppas att du fått lite tips och inspiration på hur du väljer den bästa mattan att ha under ditt köks- eller matbord. Utbudet är stort, valen är många. Lycka till!

Vanliga frågor och svar

Kan man ha en rektangulär matta under runt matbord?

Nej, en rektangulär matta under ett runt matbord kommer inte bli att se bra ut. Det kommer sticka ut olika mycket på matta på olika sidor och det blir inte alls geometriskt bra. Ett tips är att välja samma form på mattan som bordet har.

Hur stor matta ska man ha till runt köksbord?

Mattan till köksbordet ska vara tillräckligt stor så att köksstolarna får plats på mattan även i utdraget läge. Ett riktmått är att bordskanten ska ha ungefär 70 cm – 85 cm till matkanten.

Vad kostar mattor till köksbord och matsalsbord?

Priset på mattor till köksbord och matsalsbord kan variera väldigt mycket beroende på storlek, material och tillverkare. En matta att ha under matbord kan kosta allt från ca 1.000 kr och uppåt.