Matta under matbord – 45 mattor som passar matplatsen

Är du på jakt efter en snygg matta att ha under matbordet har du kommit rätt. Här visar vi 45 mattor i olika material och storlek som passar utmärkt att ha under matbordet. Vi går även igenom några värdefulla tips vad gäller storlek, färg och form samt var du kan hitta massor av inspiration på fina mattor att ha under köks- och matsalsbordet.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vilka mattor är bäst under matbord?

Korthåriga eller släta mattor är bäst att ha under matbord av flera anledningar. För det första så kommer det av naturliga skäl kommer att hamna mat och spillas på mattan under matbordet i större utsträckning än i andra rum. För det andra så ska matsalsstolarna enkelt kunna dras ut och in samtidigt som mattan under matbordet inte förstörs.

Jutemattor, ullmattor och korthåriga mattor i bomull är exempel på bra mattor som passar utmärkt att ha under köksbord och matsalsbord. Alla dessa är slittåliga material som inte blir förstörda av stolar som dras fram och tillbaka. Dessutom är materialen bra då de är lätta att torka av, dammsuga och rengöra om (eller när..) matrester och annat faller ned.

Trendiga naturnära färger

kaffemugg-mateus

Ullmatta i naturvit

kaffemugg-mateus

Grå matta med vita inslag

kaffemugg-mateus

Peak Ullmatta Cream

kaffemugg-mateus

Handvävd matta naturbeige

matta-under-matbord-1

Bomullsmatta SENSE

kaffemugg-mateus

Naturvit ryamatta

kaffemugg-mateus

Matta Classic Collection

matta-under-matbord-2

Handvävd matta Asko

kaffemugg-mateus

Matta Aspen

kaffemugg-mateus

Matta Rainbow Pistage

kaffemugg-mateus

Vit matta reliefmönster

kaffemugg-mateus

Matta i grövre väv

Mattor i ull

kaffemugg-mateus

Handvävd ullmatta Peas

kaffemugg-mateus

Granite ullmatta mörkgrå

kaffemugg-mateus

Stor mörkblå ullmatta

kaffemugg-mateus

Mjuk handvävd ullmatta

kaffemugg-mateus

Melerad beige ullmatta

kaffemugg-mateus

Gråsvart enkel ullmatta

kaffemugg-mateus

Ullmatta Agadir

kaffemugg-mateus

Sarek Marble

kaffemugg-mateus

Eucalyptusgrön ullmatta

kaffemugg-mateus

Vit ullmatta fransar

kaffemugg-mateus

Ullmatta mörkgrå melerad

kaffemugg-mateus

Style Dark Grey

Mattor i blandad design som passar matplatsen

kaffemugg-mateus

Kelimmatta rosa

kaffemugg-mateus

Kelimmatta svart

kaffemugg-mateus

Mahi matta blå-vit

kaffemugg-mateus

Hemp matta naturvit

kaffemugg-mateus

Ryamatta gula kontraster

kaffemugg-mateus

Unik ullmatta DHS

kaffemugg-mateus

Multifärgad modern matta

kaffemugg-mateus

Gul matta under matbord

Mattor i mörkare nyanser

kaffemugg-mateus

Orientalisk matta fransar

kaffemugg-mateus

Classic Collection matta

kaffemugg-mateus

Grå matta labyrinth

kaffemugg-mateus

Matta ull mönstrad

kaffemugg-mateus

Viktoria Black Handvävd

kaffemugg-mateus

Colding Dark Handvävd

kaffemugg-mateus

Handvävd Ullmatta Grey

kaffemugg-mateus

Kalix Mörk

kaffemugg-mateus

Mysig grå ryamatta

kaffemugg-mateus

Grå rund ullmatta

kaffemugg-mateus

Grönblå vacker matta

kaffemugg-mateus

Östanå Svart

Placering av matta under matbord

Vad gäller placering av mattan under köksbord och matsalsbord så är det viktigt att mattan är större än bordet och att det finns tillräckligt med plats för stolarna. Ett bra mått att utgå från är att mattkanten ska ha ungefär 70 cm – 85 cm till bordskanten. Detta gäller placering av både runda, fyrkantiga och rektangulära mattor. 

Storlek och form på matta under matbord

När man ska välja matta att ha under matbordet finns ett antal tumregler och saker som är bra att ha i åtanke. Det absolut viktigaste vid valet av matta under ditt matbord är tveklöst storleken och måttet på mattan. Det vanligaste felet är att köpa en för liten matta. Det gäller inte bara under matbordet utan i vardagsrum, badrum, sovrum och alla andra rum också. 

Storlek

När det gäller storleken och mått på mattan under matbordet har vi en regel som är viktigare än alla andra. Att inte köpa en för liten matta helt enkelt. 

För att rummet inte ska kännas mindre, mattan för liten eller matplatsen för stor finns en enkel utgångspunkt. Det är att alla stolar ska få plats på mattan, även när de är utdragna och man sitter på stolen. Det krävs med andra ord en betydligt större matta än vad många tror för att få till den där rätta känslan. En typisk känsla när ett rum är möblerat med en för liten matta är att det inte går att sätta fingret på vad som inte känns helt rätt men man känner ändå av att det är något som skaver. Då kan det mycket möjligt vara en för liten matta som är problemet.

Form

Vad gäller form på matta under matbord så brukar det kännas mest harmoniskt att helt enkelt välja en matta under matbordet som har samma form som matbordet. Har du ett avlångt rektangulärt matbord väljer du en matta i samma form. Har du ett fyrkantigt matbord väljer du en fyrkantig matta med lika långa sidor. Det skapar harmoni och enhetlighet i rummet. 

Har du däremot ett runt matbord funkar det både med en stor rund matta eller med en fyrkantig matta. Undvik däremot en avlång rektangulär matta om du har ett runt bord. Väljer du en rektangulär matta kommer det sticka ut olika mycket matta på olika sidor av bordet vilket känns ogenomtänkt och malplacerat. Det blir fel helt enkelt.

Vad gäller form på matta under matbord så brukar det kännas mest harmoniskt att helt enkelt välja en matta under matbordet som har samma form som matbordet. Har du ett avlångt rektangulärt matbord väljer du en matta i samma form. Har du ett fyrkantigt matbord väljer du en fyrkantig matta med lika långa sidor. Det skapar harmoni och enhetlighet i rummet. Har du däremot ett runt matbord funkar det både med en stor rund matta eller med en fyrkantig matta. Undvik däremot en avlång rektangulär matta om du har ett runt bord. Väljer du en sådan matta kommer det sticka ut olika mycket matta på olika sidor av bordet vilket känns ogenomtänkt och malplacerat.

 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA TAKLAMPOR TILL KÖKET

Välj rätt material och färg

När du är på det klara med vilken form du ska ha på mattan under matbordet är det valet av färg och material som står på agendan. 

Om vi börjar med att prata om materialet på mattan så finns några bra saker att tänka på. Först och främst – undvik långhåriga mattor under matbord. Dels för att det, som vi tidigare varit inne på, kommer att hamna mat och spillas på den mattan i större utsträckning än i andra rum. Har du en långhårig matta kommer smuts och matrester gömma sig i mattan vilket är både ohygieniskt och inte speciellt fräscht.

Vilka material är då lämpliga att ha på en matta som ska ligga under matbordet? 

Några superbra val är jutemattor, ullmattor och klassiska korthåriga mattor i bomull.

Jutemattor

Jutemattor är gjorda av naturligt juteväv, en stark och slitstark fiber som kommer från juteväxten. Dessa mattor är vanligtvis flätade eller vävda och är kända för att vara hållbara och tåliga vilket är utmärkt för en matta som ska placeras under matbordet.

När det gäller att ha en jutematta under ett matbord finns det både för- och nackdelar. En av fördelarna är att jutemattor är lätt att rengöra – de kan dammsugas eller skakas ut för att ta bort smuts och spill. Dessutom är jutefibrerna naturligt resistent mot fläckar och smuts vilket gör att mattan kan behålla sitt utseende under en längre tid.

En nackdel med jutemattor under ett matbord är att de kan vara grova och obekväma att sitta på om det är för smala ben på köksstolen. Det är sällan något som burkar vara ett nämnvärt bekymmer det kan vara bra att veta om att dessa mattor ofta är lite mer ojämna.

Ullmattor

Ullmattor är gjorda av naturlig ullfiber och är kända för att vara mjuka, hållbara och tåliga. Dessa mattor finns i olika tjocklekar och mönster och är vanligtvis handvävda eller maskinvävda. Ullmattan har flera bra egenskaper som gör att den passar till köksbordet.

En fördel med ullmattor är att de är mjuka och behagliga att ha fötterna på vilket kan göra det mer bekvämt att sitta vid matbordet under en längre tid. Ullmattor är också naturligt smuts- och fläckavvisande vilket kan göra dem enklare att rengöra och underhålla än andra typer av mattor.

Ullmattor kan  dessutom ha ljudabsorberande egenskaper som kan hjälpa till att minska ljudnivån i rummet och skapa en mer avslappnad atmosfär.

Bomullsmattor

Korthåriga bomullsmattor är gjorda av mjuk bomull. De har en kort lugg och finns i olika mönster och färger. Bomullsmattor har flera fördelar men också några nackdelar när det gäller att använda dem under matbordet.

En av fördelarna med bomullsmattor är att de är mjuka och bekväma att sitta på och att ha fötterna på. Bomullsmattor är också lätt att rengöra och underhålla eftersom de kan tvättas i maskin. De är också vanligtvis prisvärda jämfört med andra typer av mattor.

En nackdel med bomullsmattor är att de kan vara mindre hållbara och tåliga jämfört med andra typer av mattor, som exempelvis jutemattor eller ullmattor. Bomullsfibrer är inte lika starka som andra material och bomullsmattor kan därför lättare slitas och få skador över tid. 

 

Färgvalet

Vi tillhör inte dom som tycker att man direkt ska utesluta färger enbart av praktiska skäl. Vi älskar ju inredning och tycker att man ska välja den färg man vill ha och inte tänka för mycket praktiskt. Med andra ord, vill du ha en ljusbeige matta under matbordet så ska du ha det. 

Investera istället i en riktigt bra fläckborttagning. 

Du kommer aldrig kunna få det där hemmet du önskar och drömmer om, om du hela tiden ska tänka praktiskt. Däremot finns det massa smarta val om du kanske vill ha en ljus matta men har småbarn som dräller mycket. Då kan du exempelvis med fördel välja en melerad matta. En sån matta är mycket mer tacksam om det spills eftersom det inte syns lika mycket som på en helt enfärgad ljus matta. 

Men återigen, välj den färg du tycker passar bäst i rummet och tänkt för mycket på praktiska delar. 

matta-matbord-bild

Våga tänk utanför boxen

Nu har vi tipsat om storlek och form på mattan under matbordet. Vi har också gett våra tips och idéer kring materialval och färgval till mattan. Något vi sist men inte minst vill slå ett slag för nu är att våga tänka utanför boxen vid val av matta under matbordet. 

Det vi framför allt menar med att tänka utanför boxen är i form av färg, stil och mönster. Det är så lätt att fasta i det skandinaviska, minimalistiska eller bara att man av någon anledning ”ska” ha en matta som är enfärgad och diskret. Detta är såklart inte fel och det är åtminstone ett säkert kort du förmodligen inte kommer tröttna på. 

Men väljer du en matta i härligt rostbrunt eller en matta med häftigt grafiskt mönster så händer något annat. Rummet får direkt karaktär och personlighet. Mattan är faktiskt en perfekt inredningsdetalj att utnyttja för att bryta av en stil i hemmet. Har du till exempel ett hem med mycket grått, vitt, beige eller allmänt dova toner så behövs något som lyfter hemmet ibland. Där är en matta faktiskt helt perfekt att använda sig av till ändamålet. 

Våga skaffa en matta med ett läckert mönster eller i en färg du aldrig kunnat tänka dig innan. Börja med att lek med tanken om en senapsgul, orangebrun eller havsblå matta och se hur det känns. En matta som sticker ut drar blickarna till sig och skapar garanterat ett mer spännande hem än de hem där allt går i samma dova färgtoner. 

Tips och inspiration på mattor under matbord

För att underlätta valet av matta så är inspiration från diverse olika kanaler ett tips för att se vilka alternativ som finns, hur andra har valt att inreda med mattor och så kan man få ideér som man inte alls tänkt på tidigare. 

Här är några tips på inspirationskällor att ta del av:

 • Hem- och inredningstidningar: 
 • Inredningsbloggar: 
 • Sociala medier 
 • Inredningsbutiker:

Oavsett vart du kikar så är inspiration på ett eller annat sätt bra för att lyfta blicken lite och tänka utanför boxen. Man brukar springa in i snygga inredningskonstellationer när man minst anar det.

Mattor att ha under matbord – Sammanfattning

Det är en konst att välja rätt matta under köksbord eller matsalsbord. Det gäller att blanda praktiska delar med läcker design och sina egna önskemål. Vi hoppas att du fått lite bra tips och inspiration här som kommer underlätta ditt val av matta till matplatsen. 

Avslutningsvis kommer här är en kort sammanfattning på våra bästa tips: 

 • Köp inte en för liten matta! Stolarna ska få plats på mattan – även utdragna
 • Välj en matta i samma form som ditt matbord för en harmonisk känsla
 • Undvik långhåriga mattor
 • Tänk på att mattan måste tåla slitage från stolarna
 • En matta i jute, ull eller bomull är lämpliga material
 • Välj den färg på matta du faktiskt vill ha och tänk inte bara praktiskt
 • Våga använd mattan för att bryta av. In med en färg eller ett mönster!

 

matta-matbord

Vanliga frågor och svar

Kan man ha en rektangulär matta under runt matbord?

Nej, en rektangulär matta under ett runt matbord kommer inte bli att se bra ut. Det kommer sticka ut olika mycket på matta på olika sidor och det blir inte alls geometriskt bra. Ett tips är att välja samma form på mattan som bordet har.

Hur stor matta ska man ha till runt köksbord?

Mattan till köksbordet ska vara tillräckligt stor så att köksstolarna får plats på mattan även i utdraget läge. Ett riktmått är att bordskanten ska ha ungefär 70 cm – 85 cm till matkanten.

Vad kostar mattor till köksbord och matsalsbord?

Priset på mattor till köksbord och matsalsbord kan variera väldigt mycket beroende på storlek, material och tillverkare. En matta att ha under matbord kan kosta allt från ca 1.000 kr och uppåt.