Matta under matbord

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Idag ger vi våra mest värdefulla tips när det kommer till val av matta under matbord. Vi går igenom tips gällande mått, placering och storlek av mattan samt andra smarta inredningstips. Vi visar också upp ett stort gäng riktigt fina mattor perfekta att ha under matbordet. Det är mattor i olika stilar, färger, material och designer. Allt för att just du ska hitta något du tycker om!
Inlägget innehåller annonslänkar.

Att välja rätt matta under matbordet är superviktigt. En matta är ju inte en inredningsdetalj man jättegärna byter ut alltför ofta eftersom det kan kosta litegrann. Därför är det viktigt att tänka igenom valet av matta under matbordet noggrant och inte göra ett förhastat inköp. Idag ger vi våra absolut bästa inredningstips när det gäller just valet av matta under matbord. Vi går igenom allt från materialval och färgval till placering och storlek av mattan under matbordet. Hoppas ni ska få lite härlig inspiration till inredning till din matplats! Även om vi idag fokuserar på att visa upp och tipsa om matta under matbordet så kommer vi alldeles säkert återkomma till andra matplatsrelaterade ämnen framöver. Tidigare har vi skrivit om matplatsinspiration så spana gärna in det inlägget också.

Inledningsvis vill vi också påminna om att vi här på Inredningsinspiration.com också har specifika produktsidor. Är du intresserad av just inspiration till matplatsen så har vi en produktsida om matbord så kolla gärna in den också om du önskar. Men åter till dagens ämne, matta under matbord. Det är faktiskt inte helt lätt att välja rätt matta under matbordet. Av flera anledningar. Dels för att alla val av inredningsdetaljer till hemmet som är avgörande för hela rummets känsla helt enkelt är svåra val. Just för att de är så viktiga. Valet av matta under matbordet är verkligen ett sånt val som kan kännas övermäktigt eftersom det är lätt att känna att det måste bli rätt. Faktum är att det faktiskt är väldigt viktigt och även om man givetvis kan strunta i alla inredningstips gällande just valet av matta under matbord så vill vi ändå finnas här och ge vägledning. Struntar man i alla tips gällande storlek, form, stil och färg så är risken att helhetskänslan i rummet sjunker. Och vi får ju ändå anta att alla ni som är här bryr er om dessa inredningstips vi ska delge för att få till matplatsen så bra som möjligt. Alla vill väl ha ett snyggt och genomtänkt hem?! 😊

Matta under matbord – Trendiga naturnära färger

kaffemugg-mateus

Ullmatta i naturvit

kaffemugg-mateus

Grå matta med vita inslag

kaffemugg-mateus

Peak Ullmatta Cream

kaffemugg-mateus

Handvävd matta naturbeige

kaffemugg-mateus

Offwhite bomullsmatta

kaffemugg-mateus

Naturvit ryamatta

kaffemugg-mateus

Matta Classic Collection

kaffemugg-mateus

Mönstrad matta Layered

kaffemugg-mateus

Melerad beige ullmatta

kaffemugg-mateus

Vacker brungrön matta

kaffemugg-mateus

Vit matta reliefmönster

kaffemugg-mateus

Mönstrad grå matta

Matta under matbord – Mattor i ull

kaffemugg-mateus

Handvävd ullmatta Peas

kaffemugg-mateus

Granite ullmatta mörkgrå

kaffemugg-mateus

Stor mörkblå ullmatta

kaffemugg-mateus

Mjuk handvävd ullmatta

kaffemugg-mateus

Melerad beige ullmatta

kaffemugg-mateus

Gråsvart enkel ullmatta

kaffemugg-mateus

Ullmatta rutig struktur

kaffemugg-mateus

Mönstrad modern matta

kaffemugg-mateus

Eucalyptusgrön ullmatta

kaffemugg-mateus

Vit ullmatta fransar

kaffemugg-mateus

Ullmatta mörkgrå melerad

kaffemugg-mateus

Greige designmatta ull

Matta under matbord – Mattor i snygg designer

kaffemugg-mateus

Kelimmatta rosa

kaffemugg-mateus

Kelimmatta svart

kaffemugg-mateus

Mahi matta blå-vit

kaffemugg-mateus

Hemp matta naturvit

kaffemugg-mateus

Ryamatta gula kontraster

kaffemugg-mateus

Unik ullmatta DHS

kaffemugg-mateus

Multifärgad modern matta

kaffemugg-mateus

Gul matta under matbord

Matta under matbord – Mattor i mörkare nyanser

kaffemugg-mateus

Orientalisk matta fransar

kaffemugg-mateus

Classic Collection matta

kaffemugg-mateus

Grå matta labyrinth

kaffemugg-mateus

Matta ull mönstrad

kaffemugg-mateus

Grön flätad matta DHS

kaffemugg-mateus

Mörkgrön matta mönster

kaffemugg-mateus

Rund svart jutematta

kaffemugg-mateus

Brungrå melerad matta

kaffemugg-mateus

Mysig grå ryamatta

kaffemugg-mateus

Grå rund ullmatta

kaffemugg-mateus

Grönblå vacker matta

kaffemugg-mateus

Brun jutematta fransar

Placering av mattan

Matta under matbord – Storlek och form på mattan

När man ska välja din matta under matbordet finns ett antal tumregler och saker som är bra att ha i åtanke. Det absolut viktigaste vid valet av matta under ditt matbord är tveklöst storleken och måttet på mattan. Det är ett otroligt vanligt ”fel” att köpa en för liten matta. Det gäller inte bara under matbordet utan i vardagsrum, badrum, sovrum osv. Men idag pratar vi om matta under matbordet och därför fokuserar vi på det. Läs även gärna vårat inlägg om matta i vardagsrum 2021 HÄR. När det gäller storleken och mått på mattan under matbordet har vi en regel som är viktigare än alla andra. Att inte köpa en för liten matta helt enkelt. För att rummet inte ska kännas mindre, mattan för liten eller matplatsen för stor finns en enkel utgångspunkt. Det är att alla stolar ska få plats på mattan, även när de är utdragna och man sitter på stolen. Det krävs med andra ord en betydligt större matta än vad många tror för att få till den där rätta känslan. Risken när man köper en för liten matta är att man får lite samma effekt som när man har på sig för korta byxor. Det liksom krymper hela känslan och något känns fel. Det är för övrigt verkligen en typisk känsla med just en för liten matta i ett rum. Att det inte går att sätta fingret på vad som inte känns helt rätt men man känner ändå av att det är något som skaver. Mattan! Säger vi då. Så, se till att mattan täcker alla stolar även när de är utdragna så är du på säkra sidan. Får du inte plats med en så stor matta i rummet vill vi påstå att du kanske ska välja ett bord i en storlek mindre istället.

Vad gäller form på matta under matbord så brukar det kännas mest harmoniskt att helt enkelt välja en matta under matbordet som har samma form som matbordet. Har du ett avlångt rektangulärt matbord väljer du en matta i samma form. Har du ett fyrkantigt matbord väljer du en fyrkantig matta med lika långa sidor. Det skapar harmoni och enhetlighet i rummet. Har du däremot ett runt matbord funkar det både med en stor rund matta eller med en fyrkantig matta. Undvik däremot en avlång rektangulär matta om du har ett runt bord. Väljer du en sådan matta kommer det sticka ut olika mycket matta på olika sidor av bordet vilket känns ogenomtänkt och malplacerat.

Välj rätt material och färg

När du är på det klara med vilken form du ska ha på mattan under matbordet är det valet av färg och material som står på agendan. Om vi börjar med att prata om materialet på mattan så finns några bra saker att tänka på. När det gäller matta under matbord är det först och främst att föredra att inte ha en långhårig matta. Dels för att det av naturliga skäl kommer att hamna mat och spillas på mattan under matbordet i större utsträckning än i andra rum. Då vill du kunna ta bort och göra rent mattan på ett enkelt sätt. Har du en långhårig matta kommer smuts och matrester gömma sig i mattan vilket är både ohygieniskt och inte speciellt fräscht. För det andra så har du ju matsalsstolar som hela tiden står på mattan, antingen inskjutna eller utdragna. Hela tiden flyttas stolarna och har du då en långhårig matta är risken stor att den snabbt kommer bli sliten och förstörd. Det behövs helt enkelt en lite mer slittålig matta under matbordet. Detta gäller inte bara långhåriga mattor utan alla mattor med känslig yta bör undvikas när mattan ska ligga under matbordet. Just på grund av det stora slitaget från stolarna. Du vill inte ha en matta som behöver bytas ut en gång i halvåret för att den blivit avskavd och förstörd.
Vilka material är då lämpliga att ha på en matta som ska ligga under matbordet? Några superbra val är jutemattor, ullmattor och klassiska korthåriga mattor i bomull. Alla dessa är slittåliga material som inte blir förstörda av stolar som dras fram och tillbaka. Dessutom är dessa material bra då de är lätta att torka av, dammsuga och rengöra om (eller när..) matrester och annat faller ned. Material att undvika är som sagt framför allt alla mattor som är långhåriga. Om vi istället ska gå över till färg på mattan så kanske ni som följt oss på Inredningsinspirationsbloggen vet vad vi kommer säga. Vi är inte dom som tycker att man direkt ska utesluta färger av praktiska skäl. Vi älskar ju inredning och tycker att man ska välja den färg man vill ha och inte tänka för mycket praktiskt. Med andra ord, vill du ha en ljusbeige matta under matbordet så ska du ha det. Investera istället i en riktigt bra fläckborttagning. Annars kommer du aldrig kunna få det där hemmet du önskar och drömmer om. Däremot finns det massa smarta val om du kanske vill ha en ljus matta men har småbarn som dräller. Då kan du med fördel välja en melerad matta. En sån matta är mycket mer tacksam om det spills eftersom det inte syns lika mycket som på en helt enfärgad ljus matta. Men återigen, det finns både fläckborttagning och plastmattor att lägga under en barnstol eller under dräll-pellens stol..

Matta under matbord – Våga tänk utanför boxen

Nu har vi tipsat om storlek och form på mattan under matbordet. Vi har också gett våra tips och idéer kring materialval och färgval till mattan. Något vi sist men inte minst vill slå ett slag för nu är att våga tänka utanför boxen vid val av matta under matbordet. Det vi framförallt menar här är i form av färg, stil och mönster. Det är ju så lätt att fasta i det skandinaviska, minimalistiska eller bara att man av någon anledning ”ska” ha en matta som är enfärgad och diskret. Detta är självfallet inte fel och det är åtminstone ett säkert kort du förmodligen inte kommer tröttna på. Men väljer du en matta i härligt rostbrunt eller en matta med häftigt grafiskt mönster så händer något. Rummet får direkt karaktär och personlighet. Känslan blir att ”här bor någon som vågar och har koll”, så länge allt inte är kaos. Men det vi menar är att mattan faktiskt är en perfekt inredningsdetalj att utnyttja för att bryta av en stil i hemmet. Har du till exempel ett hem med mycket grått, vitt, beige eller allmänt dova toner så behövs något som lyfter hemmet. Där är en matta faktiskt helt perfekt att använda sig av till ändamålet. Våga köpa en matta med ett läckert mönster eller i en färg du aldrig kunnat tänka dig innan. Börja med att lek med tanken om en senapsgul, orangebrun eller havsblå matta och se hur det känns. En matta som sticker ut drar blickarna till sig och skapar garanterat ett mer spännande hem än de hem där allt går i samma dova färgtoner. Våga! Är alltså vårt sista budskap när du ska välja matta under matbordet.

Matta under matbord – Sammanfattande tips

  • Köp inte en för liten matta! Stolarna ska få plats även utdragna
  • Välj en matta i samma form som ditt matbord för en harmonisk känsla
  • Undvik en alltför långhårig matta
  • Tänk på att mattan måste tåla slitage från stolarna
  • En matta i jute eller ull är några lämpliga material
  • Välj den färg på matta du faktiskt vill ha och tänk inte bara praktiskt
  • Våga använd mattan för att bryta av. In med en färg eller ett mönster!
Missa nu inte heller inläggen om..

Hoppas ni fått lite härlig inspiration på snygga mattor till matplatsen idag. Att ni fått några värdefulla inredningstips och/eller produkttips gällande mattor under matbord. Precis som alltid är vi nyfikna på vad ni har för tankar kring mattan under matbordet. Släng iväg ett mail till oss om du har några förslag eller önskemål på framtida inredningsämnen som vi ska skriva om här i Inredningsinspirationsbloggen! Hoppas ni gillade dagens inlägg och på återseende alldeles om några dagar igen.

Ha en härlig helg så hörs vi,