Rund oljelampa – Nostalgisk inredningsdetalj till alla hem

En rund oljelampa är lika mycket en fin inredningsdetalj som en lampa med hög mysfaktor!
Här har vi samlat både cylinderformade oljelampor och oljelampor som är runda som en boll.
Det finns lampor med olja i både antik och modern tappning. Vi har här valt att fokusera på det sistnämnda.

De runda oljelamporna här nedan är i olika storlekar, prisklasser och i olika design. Oljelampan är en relativt billig och prisvärd lampa som vi tycker alla borde ha i sitt hem.

Inlägget innehåller annonslänkar.

rund oljelampa – 7 snygga alternativ!

Oljelampa – världens äldsta lampa?

Är oljelampan världens äldsta lampa? Förmodligen är det så. Från början kunde man göra en lerskål eller gröpa ur en sten som man sedan lade en veke i för att suga upp oljan. Men på 1700-talet började oljelampan likna den så som vi känner den idag. 

Oljelampan har en spännande historia och funktioner som vi tycker är självklara idag var inte lika självklara för flera hundra år sedan. Mer om hur oljelampan vuxit fram kan du läsa om här

Det är något speciellt med att ha riktigt gamla prylar och inredning i hemmet även om det är i en modern tappning. Vissa föredrar det gamla och antika för få in ännu mer historia i hemmet men vi föredrar den moderna tappningen mer, därav vårt val av produkter här ovan. 

Hur som helst så är det en lampa med mycket historia som sprider en nostalgisk och antik känsla kring sig – oavsett tappning.

 

LÄS OCKSÅ: ROTTINGLAMPOR FÖR ALLA HEM!

Runda oljelampor för alla hem

Den klassiska och nostalgiska oljelampan i rund form är en inredningsdetalj som passar alla hem. Perfekt att placera på vardagsrumsbordet eller som dekoration i fönster. En rund oljelampa passar tillsammans med andra dekorationer eller växter och blir en snygg detalj oavsett vart den placeras. 

Det bästa med oljelampor är att det är en lampa för alla hem – oavsett inredningsstil. Det finns ett stort utbud av både cylinderformade och runda oljelampor så det går att anpassa storlek, färg och design efter behov. Har du ett hem med mycket modern inredning är en stilren oljelampa i svart eller vit att rekommendera annars finns det exempelvis blå eller gröna oljelampor så är mer i retrostil. 

Att oljelampor passar så bra i nästan alla hem har förmodligen bland annat med dess historia att göra. Att ha en oljelampa som inredningsdetalj är som att placera lite historia på bordet. Med hundratals år på nacken och lika populär än idag är det också en lampa som aldrig kommer gå ur tiden. 

rund-oljelampa-bild

Olika typer av rund oljelampa

Vi har här valt att fokusera på runda oljelampor men det finns olika typer av rund oljelampa. Den som är cylinderformad och den som är mer rund som en boll. Den förstnämnda är den vanligaste av dessa två och här finns det relativt mycket olika alternativ att välja på. Oljelampan som är rund som en boll finns dock i begränsat utbud och här får man göra sin research för att hitta en riktigt favorit. 

Cylinderformade lampor med olja är oftast lite högre och har en glaskupa runt sig. Den helrunda oljelampan är lite lägre och är helt och hållet tillverkad i glas. Båda dessa alternativ är lätta att använda och fylla på med mer olja när det tagit slut. Det är storleken på lampan (behållaren) som avgör hur mycket olja det går att fylla på med vilket så klart även påverkar brinntiden. 

Oljelampan är som sagt en riktigt klassiskt lampa och inredningsdetalj. Vi hoppas att du fått lite tips och inspiration på runda oljelampor här som kan förgylla ditt hem framöver.