20 snygga rottinglampor för tak, bord och golv

Rottinglampor ger hemmet massor av naturkänsla och det är är en lampa som passar lika bra i alla rum. Här har vi samlat massor av fina rottinglampor för tak, bord och golv som kommer förgylla hemmet framöver. Kombinera gärna en rottinglampa med annan inredning i rotting för en ännu härligare naturkänsla!

Lamporna vi visar här är taklampor, bordslampor och golvlampor. Alla lampor är i olika storlekar, design och prisklasser. Vi har försökt hittat en härlig mix på olika typer av rottinglampor för att alla ska kunna hitta sin alldeles egna favorit.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en rottinglampa?

Rotting är ett naturmaterial som framställs av trådar från vissa palmarter. Dessa trådar kan flätas för att bland annat skapa möbler och lampor.
Rottinglampor är därav ett miljövänligt val som dessutom har har en modern och snygg design med mycket naturkänsla.

Lampor i rotting kan användas både inomhus och utomhus men det är ett fuktkänsligt material som helst ska undvika solljus. Lampor i rotting som ska användas utomhus behöver därför vara godkända för utomhusbruk så de inte tar skada utomhusluften.

Rottinglampor finns både för tak, bord, golv och vägg vilket gör att utbudet av rottinglampor är stort och det går att hitta lampor i en mängd olika former, storlekar och design.

Kännetecken: 

Det som kännetecknar rottinglampor är främst lampans hållbara och naturnära känsla. Det är även ett lätt och stabilt material som kräver väldigt lite underhållning. 

20 snygga rottinglampor

Mer om några utvalda favoriter

1. Handgjord taklampa i rotting

rottinglampa-tak

Urläcker taklampa i rotting som passar lika bra i sovrummet som vardagsrummet eller över matbordet. Lampan är handgjord och har en höj- och sänkfunktion så det går att anpassa höjden efter behov.

2. Trendig taklampa från PR Home

rottinglampa-karen

Trendig taklampa i bohemisk stil som passar lika bra i vardagsrummet som i sovrummet. När lampan är tänd skapar den ett vacker skuggmönster som höjer mysfaktorn i rummet.

3. Plafond i rotting

rottinglampa-plafond1

Tillverkad i mönstervävd rotting kommer denna plafond bli en succé oavsett var du placerar den. Plafonder passar utmärkt i hallen eller i sovrummet.

4. Golvlampa i rotting

golvlampa-rotting

Vill du få upp mysfaktorn rejält där hemma så har du här ett riktigt bra alternativ! Passar lika bra inomhus som i uterummet. Lampan är tillverkad av handgjord rotting och har formen av en lykta.

5. Bordslampa i naturrotting

äggkopp-djurmotiv

Lyxig bordslampa i naturrotting med stabil bas som gör att lampan står stadigt. Gör skrivbordet eller fönsterbänken lite mer spännande med denna otroligt läckra bordslampa. 

Varför en lampa i rotting?

Lampor i rotting kan på egen hand verkligen sätta tonen för känslan i ett rum. Det naturnära materialet med mycket bohemiska känsla gör rummet både ombonat och hemtrevligt samtidigt som det går att inreda väldigt mysigt tillsammans med rotting. 

Förutom den härliga känslan som rotting skapar så är det tacksamt material som kräver väldigt lite underhållning till skillnad mot exempelvis ljuskronor. Rottingen är även ett slittåligt och lätt material som gör rottinglampor enkla att flytta på när man vill möblera om. 

Det finns även anledningar från ett miljövänligt och humant perspektiv att välja en rottinglampa.

Att framställa och sälja rotting är en viktig inkomstkälla för många fattiga byar runt om i världen. Mer om det kan du läsa här på WWF:s hemsida.

LÄS OCKSÅ: TAKLAMPA SOVRUM – SNYGGA SOVRUMSLAMPOR

Olika typer av rottinglampor

Det finns olika typer av rottinglampor och genom att kombinera dessa med varandra eller med annan passande inredning går det skapa ett magiskt hem med en otroligt levande känsla!

Taklampa rotting

Taklampor i rotting kan vara allt från stora maffiga lampor med rejäla lampskärmar till mindre näta taklampor med en enkel men ändå detaljrik finish. Stora taklampor i rotting blir den naturliga fokuspunkten i rummet och det är den som kommer sätta känslan för resten av rummet. 

Att välja en rottinglampa för tak ger dig möjlighet att anpassa övrig inredningsstil därefter. För även om rotting är ett material som kanske passar bäst med inredningsstilar som har mycket trä och natur i sig så passar det även mer modern inredning också. 

Bordslampa rotting

Bordslampor i rotting är en fantastiskt fin inredningsdetalj som kanske främst används som dekorationsbelysning. Det varma och gula ljuset får en fin ljuskälla matchar perfekt med rottingens naturfärger och ger ett behagligt och mysigt sken i rummet.

Bordslampor i rotting passar lika mycket att ha i sovrummet eller vardagsrummet som i uterummet. Den inger lugn och harmoni till rummet och blir direkt en naturlig del av inredningen.

Golvlampa rotting

Golvlampor i rotting fungerar precis som bordslampan främst som dekorationsbelysning. Det är sällan golvlampor i rotting används exempelvis som läslampa. 

Att placera golvlampa i rotting bredvid soffan eller tv-bänken kommer ge rummet mer naturkänsla och tillsammans med den dekoroativa belysningen blir det en viktig del av inredningen oavsett i vilket rum den används. 

LÄS ÄVEN: BÄSTA GOLVLAMPORNA TILL VARDAGSRUM

rotting-lampa-bild

Så väljer du rätt lampa i rotting

Att välja den bästa rottinglampan för sig och sitt hem är inte alltid det lättaste. Det finns en del saker att tänka på för att få till det där riktigt lyckade köpet. 

Typ av lampa 

Först och främst gäller det att bestämma vilken typ av rottinglampa man ska ha. Är det en taklampa, golvlampa, vägglampa eller bordslampa som gäller? En taklampa tar exempelvis för sig väldigt mycket medan bordslampan är mer anonym. Börja med att välj vilken typ av lampa du söker för att begränsa utbudet.

Storlek 

Lampans storlek bör delvis avgöras beroende på vart den ska placeras någonstans. I ett stort rum bör det vara en stor taklampa osv. Det viktiga är att lampan och ytan är proportionsenligt för att göra varandra rättvisa. En för stor lampa i ett för trångt utrymme kommer inte bli bra. 

Design

Rottinglampor kan vara flätade på en mängd olika vis och dess design och form kan skilja sig väldigt mycket åt. Vida, nätta, yviga eller runda rottinglampor finns att välja på och här gäller det att kika runt för att hitta tips och inspiration för att se de olika alternativen. Utbudet av rottinglampor är stort så det går att jämföra flera olika designer med varandra och försöka visualisera vilken som skulle passa hemmet bäst.

Färg

De flesta rottinglamporna är i trä/naturfärg men det finns även målade rottinglampor i vit och svart. Har du en mer modern inredningsstil kanske en vit eller svart rottinglampa skulle passa bättre än träfärg?

Smaken är som baken vad gäller färgval. Men det är i alla fall bra att veta om att det finns olika färger att välja på.

Naturrotting vs konstrotting – vad är skillnaden?

Det finns både något som heter naturrotting och konstrotting. Vad är egentligen skillnaden på dessa två och vad ska man välja?

Naturrotting

Naturrotting är det som också kallas för äkta rotting. Det är naturmaterialet som är hämtat från palmer och genom att fläta strängar från palmens stam skapas rotting. Äkta rotting är ett levande material som bör tas om hand varsamt. 

Konstrotting 

Konstrotting är fabrikstillverkat på artificiell väg genom att konstfiber flätas samman. Det är med andra ord inget levande material. Däremot går konstrotting att behandla på annat vis vilket för att konstrottingen lämpar sig bättre för utomhusmiljöer. 

Vad ska man vilja? 

Vilken typ av rotting som är bäst att välja beror lite grann på användningsområde. Vi förespråkar den äkta rottingen men är det tänkt att lampan eller möbeln ska användas mycket utomhus är konstrotting ett bra komplement för bättre hållbarhet även om det finns produkter i äkta rotting som är godkänt för utomhusbruk. 

Rottinglampa kan skapa härlig utlandskänsla

När vi tänker på inredning med rotting är grekiska tavernor och spanska lounger något som snabbt dyker upp i tankarna. Att sitta i solnedgången på en varm taverna med mysiga rottinglampor, rottingmöbler och tunn textil som fladdrar i vinden är en känsla man gärna vill försöka komma åt även på hemmaplan. 

Och visst är det så att värmen, dofterna och färgerna inte går att ta med till Sverige. Däremot kan vi försöka inreda på samma vis. 

Vi har tidigare skrivit om den bohemiska inredning och hur man inreder ett mysigt uterum och där är rotting och andra naturmaterial populär inredning att använda sig av. Och visst får man en viss utlandskänsla när ett rum har mycket rotting i sin inredning. 

Att addera en lampa i rotting plus några andra detaljer i rotting eller bambu kommer skapa i alla fall en gnutta utlandskänsla om övriga färger och textiler i rummet tillåter det. 

Rottinglampor är en av våra absoluta favoriter och de är lika fina att använda inomhus som i uterummet. 

Vi hoppas att du fått lite inspiration på snygga lampor i rotting här och att du hittar någon egen favorit som kommer förgylla hemmet framöver.