Bästa Pallkrage 2024: 12 Fina Odlingskragar! (Bäst i Test)

Pallkragar har blivit alltmer populära i trädgårdar på senare år. Med en pallkrage kan du odla grönsaker, frukt och blommor i en liten trädgård, på balkongen eller till och med inomhus. Men med så många olika typer av pallkragar på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är den bästa pallkragen för dina behov.

Här hittar du 12 pallkragar som garanterat kommer underlätta odlingen i sommar.

Inlägget innehåller annonslänkar.

12 pallkragar

1. Stor svart pallkrage – 800 x 1200 x 200 mm

pallkrage-3

Snygg svart pallkrage som är perfekt för att odla allt från grönsaker och kryddor till blommor och träd. Pallkragen är i en större storlek och det finns möjlighet att stapla flera pallkragar på varandra.

Mått: 800 x 1200 x 200 mm

2. Stapelbara pallkragar i trä

pallkrage-1

Pallkrage i trä som är designad för att kunna staplas tillsammans med lastpallar. Varje pallkrage är försedd med hörnbeslag av galvaniserat stål och en låsningsfunktion som gör att de kan fästas säkert på varandra. Detta ger dig möjlighet att kombinera flera enheter (säljs separat) för att uppnå önskad höjd.

När de inte används kan pallkragarna fällas ihop för att spara utrymme och underlätta transporten.

Dessa mångsidiga pallkragar kan också användas som upphöjda odlingsbäddar för att skapa en stilig och välorganiserad trädgårdsmiljö. 

3. Rostig rund odlingskrage

pallkrage-5

Att odla i en odlingskrage är en enkel och underhållande metod för att inleda odlingssäsongen. Du kan odla nästan vad som helst, helt enligt dina personliga preferenser. Upplev glädjen av att odla egna grönsaker, bärbuskar, kryddväxter och blommor! Elegant och funktionell rund odlingskrage med en diameter på 95 cm.

Den dekorativa runda odlingskragen levereras i silverfärg och får en rostig patina med tiden. Odlingskragen saknar botten. Odlingskragen levereras i silverfärg och utvecklar över tiden en vacker patina.

Diameter: 95 cm
Höjd: 20 cm

4. Upphöjd pallgrake med förvaring

champagnekylare-3

Upphöjd pallkrage! Den erbjuder en idealisk arbetsnivå för att så, odla och skörda, vilket underlättar underhållet av grönsaksodlingen. Dessutom avlastas ryggen tack vare den högre arbetsytan. Denna upphöjda planteringsbädd med förvaringsutrymme passar perfekt för både trädgårdar och balkonger.

5. Rund odlingskrage i zink

champagnekylare-12

Odling i odlingskrage är ett enkelt och mycket omtyckt sätt att ge sig in i trädgårdssäsongen. Du kan i princip odla vad som helst i en odlingskrage och njuta av egenodlade grönsaker, bärbuskar, kryddväxter och blommor. Inled trädgårdssäsongen med denna eleganta runda odlingskrage i zink som har en diameter på 60 cm och är ett stilfullt alternativ till den traditionella pallkragen.

Material: Metall

Mått (b x h): 95 x 20 cm

6. Svart odlingskrage

champagnekylare-10

Denna svarta odlingskrage har måtten 1200 x 800 x 200 mm och är utrustad med metallben i hörnen. En stor fördel med denna odlingskrage är att den kan staplas ovanpå varandra vilket ger möjlighet att skapa flera nivåer av planteringsytor på samma yta.

7. Rund odlingskrage i svart

champagnekylare-4

Pallkrage som är lätt att montera utan verkty. Den har en diameter på 60 cm, är 20 cm hög och 1 mm tjock. En rund pallkrage i pulverlackerat stål, som är både snygg och funktionell för att plantera kryddor eller andra favoritplantor i. Tack vare pulverlackeringen är den mycket motståndskraftig mot korrosion. Pallkragen kan också användas som skydd för nyligen planterade buskar och träd, eller som en ring som monteras över befintliga planteringar.

8. Pallkrage i massiv furu

champagnekylare-5

Denna stapelbara pallkrage är försedd med hörnbeslag av galvaniserat stål vilket gör det enkelt att låsa den samman med andra liknande enheter (säljs separat) för att uppnå önskad höjd. När den inte används kan den smidigt fällas ihop för att minimera utrymmet den tar och underlätta transporten.

Egenskaper:

  • Material: Massiv furu
  • Pallkragens mått: 100 x 150 x 19 cm (B x D x H)
  • Brädans tjocklek: 19 mm
  • Utformad med galvaniserade stålbeslag i hörnen

9. Pallkrage Weibulls

champagnekylare-9

Denna hållbara pallkrage är gjord av varmförzinkad plåt och belagd med en utomhustålig polyesterlack. Montering är enkel med 8 medföljande skruvar. Den har en höjd på hela 30 cm och finns både i hel- och halvpall samt i olika färger. Pallkragen har taggar på undersidan som fäster i marken och är stapelbar (även med monterad snigellist).

10. Stor pallkrage i trä

champagnekylare-8

Odlingslådan är tillverkad av kraftig furubräda med en tjocklek på 2 cm och galvaniserade stålbeslag. En anpassningsbar odlingslåda som enkelt kan byggas ihop till önskad höjd. Finns i både naturlig och svartbetsad träutförande. Levereras i förpackning med hörnfästen.

11. Obehandlad pallkrage i stål

champagnekylare-6

Pallkrage som är lätt att sätta ihop och behöver inga verktyg. Storleken är 120x80x20 cm och tjockleken är 1 mm. En fin och funktionell pallkrage för att plantera kryddväxter eller andra favoritplantor i. Eftersom materialet består av obehandlat stål utvecklar det över tiden en vacker rostfärgad patina.

12. Pallkrage Weibulls Grå

champagnekylare-11

Denna pallkragen har en höjd på 30 cm och finns i både hel- och halvpall, samt i olika färger. Lätt att montera med 8 inkluderade skruvar och taggar på undersidan som fäster i marken. Staplingsbar, även med monterad snigellist.

Fördelar med odlingskrage

Att odla i odlings- och pallkragar har sina fördelar mot att enbart använda trädgårdsland. Här är några av de fördelarna vi tycker pallkragen har: 

Bättre dränering

En odlingskrage ger bättre dränering än traditionell trädgårdsodling eftersom den är upphöjd och oftast har hål i botten för att vattnet ska kunna rinna igenom. Detta minskar risken för att rötterna ruttnar på grund av överskottsvatten.

Bättre jordkvalitet

Genom att använda en odlingskrage kan man fylla den med specifika jordblandningar som är anpassade för den typ av grönsaker, blommor eller örter som man vill odla. Det ger bättre kontroll över jordkvaliteten och en optimal växtmiljö för växterna.

Mindre skadedjur

Skadedjur och sniglar kan vara ett problem i traditionell trädgårdsodling. Med en odlingskrage är det enklare att skydda växterna mot skadedjur genom att använda nät eller täckmaterial som hindrar skadedjuren från att komma åt växterna.

Mindre underhåll

Pallkragen ger också enklare underhåll eftersom den är upphöjd och skyddad från ogräs och annan vegetation som kan ta över. Det är också enklare att vattna och sköta om växterna i en pallkrage eftersom de är lättillgängliga och inte behöver böjas ner för att sköta.

Flexibilitet

En odlingskrage kan placeras på nästan alla ytor, till exempel på en uteplats, balkong eller på en gräsmatta. Det gör det möjligt för alla att odla grönsaker, blommor eller örter oavsett om man har en stor trädgård eller inte.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA SEKATÖR

Pallkragar i olika material 

Det finns flera olika material som pallkragar kan vara tillverkade av och de vanligaste är bland annat trä, plast och järn.

Här kikar vi lite mer på respektive material.

Träpallkragar: Pallkragar i trä är den vanligaste typen av pallkragar. De är tillverkade av massivt trä, vanligtvis gran eller furu, och ger en rustik och naturlig känsla till trädgårdsodling. Träpallkragar är oftast lätta att montera och kan vara stapelbara för att skapa en högre odlingskrage. En nackdel med träpallkragar är att de kan ruttna eller bli angripna av skadedjur om de inte är behandlade på rätt sätt.

Plastpallkragar: Pallkragar i plast är ofta tillverkade av hållbar och återvinningsbar plast. De är lätta att rengöra och kräver minimalt underhåll. Plastpallkragar är också lätta att stapla och montera och de är oftast billigare än träpallkragar. En nackdel med plastpallkragar är att de inte ger samma estetiska utseende som exempelvis träpallkragar.

Järnpallkragar: Pallkragar i järn är tillverkade av robust järn och ger en rustik och industriell känsla. De är mycket hållbara och kan hålla för utomhusbruk under många år. En nackdel med järnpallkragar är att de kan rosta om de inte behandlas på rätt sätt.

pallkrage-bild2

Bra att tänka på när du väljer pallkrage

Här är några snabba tips på vad du bör tänka på när du väljer pallkrage. 

Storlek och form

Pallkragar finns i olika storlekar och former så det är viktigt att välja en som passar den yta där den ska placeras. Det är också viktigt att tänka på hur hög man vill ha sin pallkrage och vilken volym man behöver för att rymma den jord och de växter man ska odla.

Material

Pallkragar kan vara tillverkade av olika material som trä eller plast. Träpallkragar är ett populärt val för trädgårdsodling eftersom de ger en naturlig och rustik känsla. Plastpallkragar är mer hållbara och lätta att rengör men ger inte samma estetiska utseende som trä.

Hållbarhet

Pallkragar ska vara slitstarka och hålla för utomhusbruk under flera år. Det är viktigt att välja en pallkrage som är tillverkad av högkvalitativa material och som har goda recensioner och omdömen.

Montering

Vissa pallkragar kräver montering medan andra är färdigmonterade när de levereras. Det är viktigt att tänka på hur enkelt det är att montera och att det finns tydliga instruktioner om hur man gör.

pallkrage-bild3

Rund eller rektangulär pallkrage – vad ska jag välja?

När det gäller att välja mellan en rund eller rektangulär pallkrage för trädgårdsodling, så finns det fördelar med båda alternativen. Nedan följer några faktorer att tänka på för att avgöra vilken typ av pallkrage som passar dina behov bäst:

Yta: Om man har en liten yta att odla på kan det vara bättre att välja en rund pallkrage då den tar upp mindre yta och är lättare att placera i trädgården. Om man däremot har en större yta att odla på kan en rektangulär pallkrage vara mer praktisk då man kan placera fler plantor på en längre yta.

Plantor: Vissa plantor trivs bättre i rundade krukor medan andra plantor kan vara mer lämpliga att plantera i en rektangulär kruka. Till exempel, plantor med ett grunt rotsystem, som sallad, rädisor och morötter kan vara bättre att odla i en rund kruka. Plantor med djupare rötter, som tomater, paprika och bönor, kan vara bättre att odla i en rektangulär kruka.

Både rundade och rektangulära pallkragar är väldigt lämpliga för trädgårdsodling, och valet tycker vi främst bör avgöras beroende på tycke och smak men också vilken plats man har att tillgå.