Bästa Sekatör 2024: 8 Sekatörer! (Bäst i Test)

Att hitta en bra sekatör för sitt trädgårdsarbete kan vara en utmaning. Det finns många olika märken och modeller att välja mellan, med olika funktioner och priser. Men att välja rätt sekatör kan göra en stor skillnad i ditt trädgårdsarbete både vad gäller bekvämlighet och resultat. 

Här hittar du de 8 bästa sekatörerna just nu. Manuella och batteridrivna sekatörer i olika storlekar, design och prisklasser.

Inlägget innehåller annonslänkar.

8 bra sekatörer

Sekatör –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Sekatör Fiskars X-Series PGX P921

sekatör-1

Fiskars sekatör med sidoskär är det perfekta verktyget för beskärning av grenar och kvistar. Den är utrustad med en unik PowerGear-mekanism som ger tre gånger mer kraft i klippet vilket gör arbetet enklare och mer effektivt.

Denna sekatör har ett roterande handtag som minskar belastningen på fingrarna och ger kraft åt hela handen vilket gör det bekvämt att använda även under längre tidsperioder. Sekatören är tillverkad av FiberComp-material och har ett SoftGrip-handtag för ett säkert och bekvämt grepp.

Skärbladet är gjort av härdat kolstål och har en PTFE-beläggning som minskar friktionen och ökar klippeffektiviteten. Med en klippkapacitet på 24 mm kan du enkelt ta hand om de flesta trädgårdsbeskärningsuppgifter.

Fiskars sekatör med sidoskär kommer med en imponerande 25-års garanti vilket ger dig trygghet och försäkran om att du investerar i ett kvalitetsverktyg som kommer att hålla länge.

2. Sekatör Felco 2

picknickväska-2

Felcos klassiska originalsekatör, Felco 2, är en kraftfull och pålitlig trädgårdsredskap som uppskattas av amatörer och professionella trädgårdsmästare världen över. Denna högkvalitativa sekatör är utformad för att ge effektiv beskärning och långvarig prestanda.

Felco 2:s skär och motskär tillverkade av härdat stål vilket ger utmärkt skärpa, hållbarhet och rena, precisa snitt. Handtagen är gjorda av hårt pressad aluminium vilket ger ökad styrka samtidigt som vikten hålls låg för enkel användning.

Denna sekatör har en rad praktiska funktioner som buffertanslag, savränna och trådsax. Inbyggd stötdämpning och antihalkbeläggning på handtagen skyddar din hand och ger ytterligare komfort under användning.

Med en beskärningskapacitet på upp till 25 mm är Felco 2 lämplig för alla typer av beskärning och passar särskilt bra för personer med större händer. En annan fördel är att alla slitdelar på Felco 2 är utbytbara vilket innebär att du kan underhålla och förlänga sekatörens livslängd.

Satsa på en Felco 2-sekatör för att uppleva den överlägsna prestandan och hållbarheten som har gjort den till ett favoritval bland trädgårdsproffs.

3. Batteridriven Sekatör Ryobi ONE+ RY18SCXA-0

picknickväska-3

Ryobi ONE+ System presenterar en kompakt och batteridriven sekatör med borstlös motor, designad för effektiv och bekväm beskärning av växter och grenar upp till 28 mm. Denna kraftfulla sekatör är en del av Ryobi ONE+ 18V-serien och erbjuder hög prestanda för trädgårdsentusiaster.

Sekatören har högkvalitativa skär som enkelt kapar grenar och är utrustad med LED-belysning som ger bättre synlighet vid arbete i dåligt ljus. Softgrip-handtaget ger en bekväm och säker arbetsupplevelse, och byte av knivar är enkelt och smidigt utan behov av verktyg.

Tekniska specifikationer:

 • Batterisystem: ONE+ 18V
 • Batteri: Säljs separat (rekommenderas 18V / 2,0 Ah)
 • Grenkapacitet: 28 mm
 • Skaft: Ej inkluderat
 • Vikt: 1 kg

Observera att både batteri och laddare säljs separat, vilket ger dig möjlighet att använda befintliga ONE+ batterier och laddare eller köpa nya efter behov. Investera i denna batteridrivna sekatör från Ryobi för effektiv, bekväm och kraftfull beskärning av din trädgård.

4. Sekatör Fiskars Professional PB-8

picknickväska-4

Denna sekatör har lätta och hållbara Grivoryhandtag med ett säkert grepp som fungerar i alla väderförhållanden. Sekatören har blad i korrosionshärdat stål (CrMoV) som garanterar en god skärpa och lång hållbarhet. Den har en klippkapacitet på 26 mm och är utrustad med en savränna.

Sekatören har en genomgående bult för enkel isärtagning och en vänster och höger låsanordning.

Olika typer av sekatörer

Det finns en del olika sekatörer på marknaden för olika ändamål.

Här är några av de vanligaste varianterna och vad de är bra till: 

Bypass-sekatör

Denna typ av sekatör har en böjd skärklinga som passerar förbi motklingan vilket ger ett rent snitt. Bypass-sekatörer är bra för att klippa levande och gröna växter eftersom de minimerar skador och främjar snabb läkning av snittytorna.

Anvil-sekatör

Anvil-sekatören har en rak skärklinga som trycker mot en platt motklinga, likt en hammare mot en städ. Denna typ av sekatör är bäst för att klippa döda och hårdare grenar eftersom den krossar snarare än klipper.

Ratchet-sekatör

Ratchet-sekatören är en typ av anvil-sekatör med en ratcheting mekanism som gör det möjligt att klippa genom tjockare grenar med mindre ansträngning. Den här typen av sekatör är särskilt användbar för personer med begränsad handstyrka eller de som beskär mycket hårda grenar.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA DÄCKSTOLEN

När är sekatören användbar?

Sekatören är användbar till mer eller mindre allt trädgårdsarbete när det gäller plantor, växter och träd.

Här är några mer specifika exempel på när sekatören kan komma till anvädning: 

Beskärning av växter och träd: Sekatören är utmärkt för att klippa bort döda, skadade eller sjuka grenar och stjälkar på växter och mindre träd. Regelbunden beskärning bidrar till att upprätthålla växternas hälsa och förhindrar spridning av sjukdomar.

Formning och styrning av tillväxt: Genom att använda en sekatör kan du forma och kontrollera växternas tillväxt för att skapa önskad form och utseende. Detta är särskilt viktigt för häckar, buskar och prydnadsträd.

Främja blomning och fruktproduktion: Korrekt beskärning av vissa växter och fruktträd med en sekatör kan främja blomning och fruktproduktion genom att uppmuntra tillväxt av nya skott och blommor.

Avlägsna oönskade skott och vattenskott: Sekatören kan användas för att avlägsna oönskade skott och vattenskott som kan stjäla energi från huvudväxten och skapa oordning.

Skörd av grönsaker, frukt och blommor: En sekatör kan vara användbar för att skörda grönsaker, frukt och snittblommor från trädgården utan att skada växten.

Underhåll av krukväxter: Sekatören kan också vara användbar inomhus för att klippa bort döda eller övervuxna delar av krukväxter, vilket bidrar till att upprätthålla deras hälsa och estetiska utseende.

sekatör-bild

Bra att tänka på när du väljer sekatör

När du väljer en sekatör är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer för att hitta den bästa modellen för dig och din trädgård.

Här är några saker vi tycker du bör ha i åtanke: 

Klingtyp

Bypass-sekatörer ger rena snitt och är bäst för levande och gröna växter, medan anvil-sekatörer är mer lämpliga för att klippa döda och hårdare grenar. Ratchet-sekatörer kan vara användbara för att klippa genom tjockare grenar med mindre ansträngning. Fundera på vilken typ av sekatör du behöver.

Storlek och vikt

Välj en sekatör som är lämplig storlek och vikt för din hand. En för stor eller tung sekatör kan göra arbetet svårt och tröttande, medan en för liten sekatör kanske inte ger tillräcklig kraft för att klippa genom tjockare grenar.

Handtag och grepp

En sekatör med ergonomiskt utformade handtag och bekvämt grepp kan bidra till att minska trötthet och påfrestning på händer och handleder under arbete. Gummi- eller vadderade handtag kan ge extra bekvämlighet.

Justerbarhet

Vissa sekatörer har justerbar klingspänning eller öppningsvinkel, vilket kan vara användbart för att anpassa verktyget efter olika beskärningsbehov och handstyrka.

Skärbladens skärpa

En sekatör med vassa och hållbara skärblad är viktig för att uppnå rena och precisa snitt vilket främjar snabb läkning av växter och minimerar skador.

Underhåll och rengöring

En sekatör som är lätt att underhålla och rengöra kommer att hålla längre och fungera bättre över tid. Se till att sekatören kan demonteras för rengöring och slipning vid behov.

Säkerhetsfunktioner

Säkerhetslås för att hålla sekatören stängd när den inte används är en viktig funktion för att förhindra oavsiktliga skärskador och för att skydda skärbladen från skador.

 

LÄS ÄVEN: VATTENKANNA INOMHUS BÄST I TEST

Fördelar med sekatör istället för sax vid trädgårdsarbete

Sekatören tycker vi är ett självklart val när det kommer till trädgårdsarbete och den har många fördelar mot exempelvis en sax. Här är några fördelar som sekatören har när det kommer till trädgårdsarbete:

 • Styrka och skärkraft: Sekatörer är utformade för att klippa igenom tjockare och hårdare grenar, kvistar och stjälkar som man ofta möter vid trädgårdsarbete. De har kraftigare skärblad och starkare mekanismer än vanliga saxar vilket gör dem mer effektiva för att klippa genom grövre material.
 • Renare snitt: Sekatören ger rena och precisa snitt som är viktiga för att minimera skador på växterna och främja snabb läkning. Saxar kan ha svårt att ge lika rena snitt, särskilt när det gäller tjockare grenar, vilket kan leda till trasiga eller krossade växtdelar.
 • Ergonomi: Sekatörer är utformade med ergonomi i åtanke, vilket innebär att de är mer bekväma att använda under längre perioder jämfört med vanliga saxar. Handtagen är oftast större och vadderade för att minska trötthet och påfrestning på händer och handleder.
 • Anpassade modeller: Sekatörer finns i olika modeller och stilar anpassade för olika trädgårdsuppgifter, såsom bypass-, anvil- och ratchet-sekatörer. Detta gör att du kan välja en sekatör som passar dina specifika behov och arbetar effektivt med de växter du har i din trädgård.
 • Längre räckvidd: Sekatörer är ofta större och längre än saxar, vilket ger bättre räckvidd när du beskär växter och träd. Detta kan göra det enklare att nå och klippa grenar som är högre upp eller djupt inne i buskarna.
 • Hållbarhet: Sekatörer är konstruerade för att vara hållbara och tåliga för att klara av trädgårdsarbete. De är vanligtvis tillverkade av material som rostfritt stål, aluminium eller kolfiber som klarar av det slitage som uppstår under trädgårdsarbete.
sekatör-bild1

Skötselråd och underhåll

Att sköta om din sekatör är viktigt för att säkerställa att den håller länge och fungerar så effektivt som möjligt.

Här är några grundläggande skötselråd för sekatörer:

Rengöring: Rengör sekatören efter varje användning för att avlägsna växtsaft, smuts och andra föroreningar från skärbladen. Använd en fuktig trasa, en mjuk borste eller en gammal tandborste för att rengöra skärbladen och andra delar av sekatören. Torka av sekatören med en torr trasa efter rengöring för att förhindra rostbildning.

Desinficering: För att förhindra spridning av sjukdomar mellan växter, desinficera skärbladen på sekatören med en lösning av hushållssprit (70% isopropylalkohol) eller en annan desinficerande lösning innan du flyttar till en annan växt eller område i trädgården.

Smörjning: Smörj skärbladen och de rörliga delarna av sekatören regelbundet med maskinolja eller en speciell smörjmedelsprodukt för trädgårdsverktyg. Detta hjälper till att minimera friktion, förhindra rost och förlänga verktygets livslängd.

Slipning: Håll skärbladen vassa genom att slipa dem regelbundet med en bryne, slipsten eller annat lämpligt slipverktyg. Följ tillverkarens anvisningar för rekommenderad slipningsvinkel och teknik.

Justering och reparation: Kontrollera regelbundet att sekatörens skruvar och muttrar är ordentligt åtdragna och att skärbladen är korrekt justerade. Om någon del av sekatören är skadad eller sliten, byt ut den enligt tillverkarens anvisningar.

Förvaring: Förvara sekatören på en torr och skyddad plats när den inte används för att förhindra rost och skador från fukt och yttre påverkan. Använd en säkerhetslåsning eller ett skyddsfodral om det finns för att skydda skärbladen och förhindra oavsiktliga skärskador.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA KÖKSSAXEN

sekatör-bild2

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa sekatören?

Den bästa sekatören just nu tycker vi är Sekatör Fiskars X-Series PGX P921. Sekatören har sidoskär och en PowerGear-mekanism som gör att den får tre gånger mer kraft i klippet. Den har även ett ergonomiskt och roterande handtag som gör den skön att arbeta med under längre tid.

Fiskars levererar alltid trädgårdsredskap i högsta världsklass och det gäller sekatörer.

Vad kostar en sekatör?

Priset på en sekatör kan variera beroende på märke, modell och kvalitet. Generellt sett kan du hitta en enkel sekatör för mindre än 100 kronor, medan mer avancerade sekatörer kan kosta flera hundra kronor eller till och med över tusen kronor.