Bästa Pastaslev i Trä och Metall – 4 Fina Alternativ!

Är du på jakt efter en bra pastaslev i trä eller metall har du hittat rätt. Vi har samlat några snygga pastaslevar i just trä och metall som garanterat kommer underlätta pastalagningen framöver. En pastaslev är ett måste i köket när det vankas spaghetti och köttfärssås eller någon annan smarrig pastarätt!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en pastaslev?

En pastaslev är ett köksredskap som används för att lyfta upp pasta från kokvattnet eller använda vid servering. Pastasleven är oftast tillverkad av metall eller plast och har ett långt handtag och en böjd skålformad ände. Pastasleven är utformad för att hålla fast pastan när den lyfts från vattnet samtidigt som den låter vattnet rinna av pastan innan den serveras.

4 bästa pastaslevar i metall och trä

Kännetecken för pastaslev

Vad kännetecknar egentligen pastasleven och utmärker den från övriga slevar? Här är några tydliga kännetecken för just pastaslevar. 

Skålformad ände

Pastaslevar har vanligtvis en skålformad ände som gör det möjligt att lyfta upp och hålla fast pastan.

Långt handtag

Pastaslevar har vanligtvis ett längre handtag än många andra slevar som används i köket för att göra det enkelt att nå ner i kokvattnet utan att bränna fingrarna.

Rännor eller hål i skålformad ände

Många pastaslevar har rännor eller hål i den skålformade änden vilket gör att vattnet kan rinna av pastan när den lyfts upp.

LÄS ÄVEN: 8 SNYGGA PASTATALLRIKAR

Pastaslev i trä

En pastaslev i trä kan ha flera fördelar jämfört med pastaslevar i metall eller plast.

Här är några av dessa fördelar:

Mjukare mot pastan – Träpastaslevar är vanligtvis mjukare än metall- eller plastpastaslevar vilket kan göra att de är skonsammare mot pastan och minskar risken att pastan skadas eller krossas när den lyfts upp.

Skadar inte kastrullen – Eftersom trä är mjukare än metall kan träpastaslevar minska risken för att grytorna eller kastrullerna repas eller skadas.

Naturligt material – Träpastaslevar är tillverkade av ett naturligt material vilket kan kännas mer miljövänligt och hållbart än pastaslevar i metall eller plast.

Design – En pastaslev i trä kan också ha ett vackert och rustikt utseende som passar bra i en traditionell eller lantlig köksinredning.

Det är viktigt att notera att en pastaslev i trä kan kräva lite mer omsorg än en pastaslev i metall eller plast. Träpastaslevar bör rengöras noggrant och torkas av efter användning för att undvika mögel eller bakterietillväxt. Dessutom kan träpastaslevar absorbera lukt och smak från starkt kryddade eller smakrika rätter så det kan vara en bra idé att använda en annan pastaslev för sådana rätter.

Pastaslev i metall

Varför välja en pastaslev i metall då?
Här är några saker som vi tycker pastaslevar i metall har en fördel mot gentemot pastaslevar i trä.

Hållbarhet – Pastaslevar i metall är vanligtvis mycket hållbara och kan hålla länge med rätt vård.

Enkel att rengöra – Pastaslevar i metall är vanligtvis enkla att rengöra, tål höga temperaturer och kan diskas i diskmaskin.

Lätt att använda – Metallpastaslevar är lätta att använda och gör det enkelt att lyfta upp och servera pasta utan att pastan klibbar fast.

Passar alla pastatyper – Metallpastaslevar kan användas för att servera alla typer av pasta som spaghetti, fettuccine, penne, och mycket mer.

pasta-1

Bra att tänka på när du köper pastaslev

Att köpa en ny pastaslev är kanske inte ditt livs viktigaste investering men det är ändå viktigt att det blir rätt så du blir nöjd med ditt köp.

Här är några saker som är bra att tänka på för att pricka rätt: 

Material

Pastaslevar finns i olika material. Vi har här nämnt trä, och metall men plast är också vanligt förekommande. De olika material har lite olika fördelar och nackdelar. Vi nämner dessa här så läs på lite extra för att välja det material du tror passat dig och din matlagning bäst. 

Storlek

Pastaslevar finns i olika storlekar för att passa olika mängder pasta som ska serveras. Fundera på vilken storlek som passar dina behov. Om du ofta kokar stora mängder pasta kan en större pastaslev vara det bästa valet vice versa.

Form

Pastaslevar kan ha olika former och mönster i skålformade änden. Om du till exempel föredrar att pastan inte ska rinna av för mycket när du lyfter upp den kan en pastaslev med färre hål vara det bästa valet för dig.

Handtag

Längden och formen på pastaslevens handtag kan vara bra att kika lite extra på. Om du vill ha en pastaslev som är enkel att använda och som inte glider ur handen kan en pastaslev med ett bekvämt och ergonomiskt handtag vara det bästa valet.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA HÅLSLEV FÖR FRITERING

Användningsområde för pastaslevar

Det är inte bara när pastan ska serveras eller röras om som en pastaslev kan vara användbar.

Här är några exempel på dess breda användningsomårde:

Servering: En pastaslev är främst utformad för att servera pasta med. Det är både lätt att plocka upp pasta från kastrullen och servera den snyggt. 

Omrörning: En pastaslev kan också användas för att röra om pastan medan den kokar för att förhindra att den klibbar ihop.

Sila: Vissa pastaslevar har ett hålmönster som gör det möjligt att sila pastan innan den serveras. Detta är särskilt användbart när du tillagar pasta som inte ska spolas av i vatten som till exempel gnocchi eller ravioli.

Blanda ingredienser: En pastaslev kan också användas för att blanda pasta med andra ingredienser, till exempel pastasås eller grönsaker.

Tillaga andra livsmedel: Utöver pasta kan pastaslevar också användas för att tillaga andra livsmedel som steks, serveras och hanteras på liknande sätt, till exempel ris och quinoa.

pasta-2

Mer om pastaslevar med hål

En pastaslev med hål, eller en siktad pastaslev, är en pastaslev som har små hål eller perforeringar i skålformade änden. Dessa hål möjliggör att vattnet eller pastavattnet kan dräneras bort från pastan innan den serveras. Detta är särskilt användbart för pasta som inte ska spolas i kallt vatten efter kokning som gnocchi eller ravioli.
En pastaslev med hål kan också användas för att sila andra livsmedel, till exempel grönsaker eller ris, eller för att skumma soppor eller buljonger. 

Den kan också användas för att blanda pasta med pastasås eller andra ingredienser, eller för att röra om pastan medan den kokar för att förhindra att den klibbar ihop.


Vi hoppas du fått lite värdefulla tips vad gäller pastaslevar och att du hittar en slev som kommer underlätta vardagen lite extra.