Plastgran bäst i test 2023 – 12 fina konstgranar

Är du på jakt efter den bästa plastgranen 2023 har du kommit rätt. Här visar vi massor av konstgjorda granar som kommer skapa magisk julstämning i hemmet år efter år. 

En gång betraktad som ett billigt alternativ till den traditionella levande granen men idag står den som en symbol för modernitet, hållbarhet och bekvämlighet i våra hem. Med teknologins framsteg har plastgranarna blivit nästan identiska med sina levande motsvarigheter.

Det moderna hushållet söker praktiska lösningar som inte kompromissar med design. Och när det kommer till juldekorationer är plastgranen inget undantag. Den eliminerar behovet av att köpa en ny gran varje år, bekämpa barrandet och fundera över hur man bäst återvinner sitt träd när julen är över. Dessutom kan den konstgjorda granen återanvändas år efter år vilket gör den till ett miljövänligt och ekonomiskt val för många.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Bästa Plastgranen – Sammanfattning

 

12 finaste plastgranarna

Konstgranar Bäst i Test – Våra 6 favoriter!

1. Plastgran med LED-belysning

äggkopp-djurmotiv

Fin grön plastgran med täta grenar och snygg LED-belysning. Granen fungera såväl inomhus som utomus. Grenarna är permanent fastsatta i grenarna men går att vika ner när granen ska monteras ned.

2. Ottawa julgran med beysning

äggkopp-djurmotiv

Främst anpassad för utomhusbruk kommer denna snygga plastgran med belysning bli trädgårdens nya favorit under vintern. Granen har 260 stycken små LED-belysningar som sprider ett stämningsfullt sken runt sig.

3. Läcker julgran i svart färg

äggkopp-djurmotiv

En tuff julgran i svart färg för dig som vill sticka ut lite extra i jul. Granen har medföljande belysning och fasta grenar. 

4. Vit plastgran med belysning

äggkopp-djurmotiv

Piffa till trädgården lite extra i vinter med denna snygga vita julgran med belysning. Den vita färgen ger granen ett modernt och stilrent intryck samtidigt som lamporna sprider ett stämningsfullt sken.

5. Dekorativ julgran med snödetaljer

äggkopp-djurmotiv

En dekorativ snöig plastgran som verkligen kan få rummet att lyfta! Granen blir en snygg inredningsdetalj samtidigt som den skapar en magisk jul- och vinterstämning.

6. Snygg kungsgran i plast

äggkopp-djurmotiv

Konstgran i plast som ska efterlikna en äkta kungsgran. Granen är väldigt tät och har många likheter med den äkta kungsgranen. Fot i metall ingår.

Materialöversikt: Vilka material används och hur påverkar de utseendet och kvaliteten av plastgranen?

När det gäller konstgjorda julgranar finns det en mängd olika material som används för att återskapa den naturliga skönheten hos en riktig gran. Varje material har sina egna unika egenskaper som påverkar granens utseende, känsla och hållbarhet. Här är en snabb överblick över de mest populära materialen och hur de påverkar den konstgjorda granen:

PVC (Polyvinylklorid):

 • Utseende: Oftast används för att skapa de klassiska nålarna på en julgran. De kan variera i färg från mörkgrön till ljusgrön och ger en tät och fyllig look.
 • Kvalitet: PVC är ett hållbart material som varar länge utan att tappa formen eller färgen.
 • Fördelar: Kostnadseffektivt, hållbart och flamsäkert.

PE (Polyeten):

 • Utseende: PE-nålar formas genom att injicera plast i formar tagna från riktiga granar vilket ger en mycket realistisk look.
 • Kvalitet: Högre kvalitet jämfört med PVC och känns mer som äkta gran.
 • Fördelar: Mycket realistiskt utseende, tålig och håller formen över tid.

Tinsel (glittertråd):

 • Utseende: Glittriga, glänsande nålar som ofta används i mer dekorativa eller ”festliga” granar.
 • Kvalitet: Mindre hållbart än PVC eller PE och kan tappa sin glans över tid.
 • Fördelar: Lägger till en festlig glans och är ofta billigare än andra material.

Flockning:

 • Utseende: En vit eller snöliknande beläggning som appliceras på nålarna för att skapa en ”snötäckt” effekt.
 • Kvalitet: Kan flagna av över tid, speciellt om granen rörs ofta.
 • Fördelar: Ger en vacker vinterkänsla till granen och kompletterar andra juldekorationer.

När du väljer din konstgjorda gran tycker vi att det är viktigt att fundera på vilket material som bäst passar dina behov, både designmässigt och praktiskt. Vissa föredrar det realistiska utseendet av PE medan andra vill ha den festliga glansen av tinsel. Oavsett ditt val är det bra att känna till skillnaderna mellan materialen och vara medveten om vilka alternativ som finns att välja på.

solspegel-bild

Hur nära kommer dagens plastgranar det äkta utseendet?

I dagens moderna tid har tekniken och designen bakom plastgranar tagit stora kliv framåt. Företag lägger ner enorma resurser för att återskapa den autentiska känslan och utseendet av en riktig gran. Men hur nära kommer de verkligen?

Tekniken bakom realismen

Många av dagens premium plastgranar tillverkas med hjälp av riktiga grenar som tas från naturliga granar. Dessa grenar används sedan som mallar för att skapa formar där plast injiceras för att forma de konstgjorda nålarna. Resultatet är otroligt detaljrikt och känns ofta som riktiga granar vid första anblicken.

Variation inom arter

Precis som med riktiga granar finns det nu ett brett utbud av konstgjorda julgranar som representerar olika arter – från den frodiga nordmannsgranen till den eleganta silvergranen. Detta ger konsumenterna möjlighet att välja en stil som bäst passar deras hem och inredning.

Färg och textur

Tidigare var färgnyanser och texturer på plastgranar ganska begränsade. Men nu kan man hitta plastgranar med en mängd olika gröna nyanser, från ljusgrönt till mörkt gran. Flockade versioner, med en snöig beläggning, erbjuder ytterligare realism för dem som längtar efter en vit jul.

Naturlig fördelning av grenar

Tidiga versioner av plastgranar hade ofta en mycket symmetrisk och konstgjord fördelning av grenar. Men nu, med hjälp av avancerad design, simulerar konstgjorda granar den oregelbundna och organiska fördelningen av grenar som man ser i naturen.

Känslan vid beröring

Medan PE-material ger en nästan identisk känsla till en riktig gran, kan PVC vara lite styvare. Men båda är fortfarande imponerande realistiska, särskilt jämfört med plastgranarna från några årtionden sedan.

konstgjord gran stjärna - kopia

Storlek och form: Hur du väljer rätt storlek på konstgranen

När det gäller att välja den bästa plastgranen för just ditt hem  är storlek och form två viktiga aspekter att ha i åtanke. Det handlar inte bara om att hitta en gran som passar i rummet den ska stå i utan också om att välja en gran som kompletterar rummets proportioner och stil.

Här är några generella riktlinjer:

 • Liten bostad: Välj en mindre gran, kanske en smal modell som kan passa i ett hörn eller ett mindre utrymme utan att ta över rummet.
 • Stort öppet utrymme: Ett större utrymme kan rymma en större, bredare gran. Här kan du välja en gran som är den stora stjärnan i rummet.
 • Takhöjd: Kom ihåg att lämna utrymme för en julgransstjärna eller ängel, samt lite klippning vid basen om nödvändigt.

Storleksguide för plastgranar:

Takhöjd

Rekommenderad granstorlek

Notering

2,5 m

1,8 – 2,1 m

Lämna utrymme för toppdekoration och undvik att granens topp nuddar taket.

3 m

2,4 – 2,7 m

Ger lite utrymme mellan granens topp och taket samt för en julgransstjärna eller ängel.

3,5 m

3 m

Tänk på granens bredd om rummet är smalt.

4 m och högre

3,6 m eller högre

Perfekt för stora utrymmen som foajéer eller vardagsrum med högt i tak.

Form:

Utöver höjden, tänk på granens form:

 • Slim: Dessa är idealiska för mindre utrymmen.
 • Full eller bred: Bra för stora utrymmen med rikligt utrymme runt omkring.
 • Udda former: Vissa granar har ett ”sneddat” eller ”svängt” utseende för en mer naturlig känsla.

Genom att använda ovanstående guide som en utgångspunkt kommer du att kunna välja en gran som passar perfekt i ditt hem, både när det gäller storlek och stil.

Hållbarhet och miljöpåverkan: Långsiktiga fördelar och konstgranens inverkan på miljön

När julen närmar sig blir valet mellan en äkta gran och en plastgran en diskussion i många hushåll. En aspekt som ofta lyfts fram i denna debatt är miljöpåverkan av båda alternativen.

Låt oss granska hur hållbara plastgranar verkligen är och hur de jämför sig med äkta granar ur ett miljöperspektiv.

Hållbarhet

 • Lång livslängd: En av de största fördelarna med en plastgran är dess hållbarhet. Med rätt skötsel kan en plastgran hålla i upp till 10 år eller längre vilket eliminerar behovet av att köpa en ny gran varje år.
 • Mindre avfall: Eftersom plastgranar kan återanvändas år efter år, genererar de mindre avfall jämfört med äkta granar som slängs efter en säsong.

Miljöpåverkan

 • Produktion: Tillverkning av plastgranar kräver energi, ofta från fossila bränslen, och genererar koldioxidutsläpp. Material som PVC, som ofta används för att göra plastgranar, kan också frigöra giftiga kemikalier under tillverkningsprocessen.
 • Avfallshantering: Medan en äkta gran är biologiskt nedbrytbar kan en plastgran ta hundratals år att bryta ned i en deponi. Återvinning av plastgranar är inte alltid möjlig på grund av de blandade materialen de innehåller.
 • Transport: Både äkta och konstgjorda granar kräver transport men eftersom plastgranar ofta tillverkas utomlands kan de ha en större koldioxid fotavtryck jämfört med en lokalproducerad äkta gran.

Avvägningar

 • Medan plastgranar kan ha en större initial miljöpåverkan jämfört med äkta granar minskar denna inverkan över tid eftersom plastgranar kan återanvändas år efter år.
 • Ett sätt att minska en plastgrans miljöpåverkan är att välja en gran tillverkad av mer miljövänliga material eller att köpa en begagnad gran.

Slutsatsen är att det inte finns något klart svar på vilket alternativ som är mest miljövänligt. Valet mellan en äkta gran och en plastgran bör baseras på individuella beslut, de specifika omständigheterna i ens boende, och en medvetenhet om respektive val’s miljöpåverkan.

konstgjord gran sno

Skötselråd: Tips för att hålla din konstgjorda gran i toppskick år efter år

Konstgjorda granar kan ge skönheten av en traditionell gran utan besväret av att ständigt rengöra fallen barr och vattna den. Även om de inte behöver den regelbundna skötseln av en äkta gran, finns det fortfarande några saker du bör tänka på för att hålla din plastgran i bästa skick. Här är några råd för skötsel och förvaring av din plastgran:

Skötsel av plastgranar:

 • Rengöring: Innan du monterar granen, skaka försiktigt ut den för att avlägsna damm och eventuella oönskade partiklar. Ett försiktigt svep med en dammsugare med borsttillsats eller en fuktig trasa kan användas för att ta bort damm och smuts.
 • Forma grenarna: Efter att ha satt upp granen, böj och forma grenarna för att ge den ett fylligt och naturligt utseende.
 • Undvik direkt solljus: För att förhindra att granen bleknar bör du placera den borta från direkt solljus och andra starka ljuskällor.

LÄS OCKSÅ: FINA GLÖGGKANNOR MED VÄRMELJUS

Så hittar du den bästa plastgranen för ditt hem

När det kommer till att välja den perfekta plastgranen för ditt hem finns det mycket att tänka på. Design, storlek, material och hållbarhet är bara några av de faktorer som kan påverka ditt beslut. Men genom att vara väl informerad och ha en klar bild av vad du letar efter blir urvalsprocessen betydligt lättare.

Här är några snabba avslutande delar att ta med sig:

Dina behov: Överväg din livsstil, ditt hem och dina förväntningar. Vill du ha en gran som ser mycket realistisk ut, eller något mer fantasifullt och färgglatt?

Rummets storlek: Kom ihåg att ta hänsyn till rummets höjd och bredd när du bestämmer dig för granens storlek. Se till att lämna utrymme runt granen för att dekorera och gå runt.

Miljömedvetenhet: Om hållbarhet är en prioritet för dig så leta efter granar som är tillverkade av återvinningsbara material och som har en lång livslängd.

Skötsel och förvaring: Välj en gran som är lätt att montera, demontera och förvara. Om du har begränsat förvaringsutrymme, välj en gran som kommer med sin egen förvaringsväska eller låda.

Budget: Det finns plastgranar i alla prisklasser. Sätt en budget och håll dig till den, men kom ihåg att en dyrare gran ofta kan vara en investering som varar i många år.

Oavsett vilken plastgran du väljer är det viktigaste att det är ett val som du kan ha långsiktigt. Som levererar år efter år. På så vis blir det både ett ekonomiskt och miljövänligt beslut.

Med dessa avslutande tips hoppas vi att du känner dig förberedd och inspirerad inför din jakt på den perfekta plastgranen. 

God Jul!

Plastgranar bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-plastgranar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier. 

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är plastgranen som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av plastgranar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa plastgranarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de plastgranar vi tycker är bäst i test.