Bästa Saltsten För Matlagning – 4 Bra Alternativ!

Är du på jakt efter en saltsten till matlagning så har du hittat rätt. Här visar vi 4 fina saltstenar som är användbara både till matlagning och servering. Att laga mat på saltsten har sina fördelar och det är även ett väldigt fint redskap att använda som uppläggningsfat.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en saltsten till matlagning?

En saltsten är en typ av naturlig sten som används för matlagning, vanligtvis till grillning och stekning av kött, fisk och grönsaker. Saltstenar kan tillverkas av olika typer av stenar, som exempelvis Himalaya-rosa saltstenar som är mest populära.

Saltstenar har en porös yta som gör att de kan absorbera fukt och smaker från livsmedlen som lagas på dem. När en saltsten värms upp på grillen eller i ugnen frigörs en subtil sälta som ger maten en härlig smak.

För att använda en saltsten behöver den först värmas upp i ugnen eller på grillen. När stenen är ordentligt uppvärmd kan maten placeras på den och tillagas som vanligt. Eftersom saltstenar är porösa kan de absorbera fett och smaker från livsmedlen som tillagas på det så det är viktigt att rengöra saltstenen ordentligt efter användning.

Saltstenar är en hälsosam och naturlig metod för matlagning eftersom de inte kräver någon tillsatt olja eller fett. De är också ett populärt verktyg för grillentusiaster och kockar som vill lägga till en extra dimension av smak och textur till sina maträtter.

4 saltstenar till matlagning

När kan man använda en saltsten till matlagningen?

Saltstenar har ett stort användningsområde inom matlagning. Här är några exempel på när saltstenen kan vara användbar.

Grillning

Saltstenar är särskilt populära vid grillning av kött, fisk och grönsaker. Genom att placera saltstenen direkt på grillen och sedan lägga maten på stenen kan man få en extra smakdimension och en lätt sälta på maten, helt naturligt. 

Stekning

Saltstenar kan också användas för stekning av mat i ugnen eller på spisen. Genom att värma upp stenen i ugnen och sedan placera maten på stenen kan man få en jämn värme och en helt unik sälta på maten.

Servering

Saltstenar kan också användas som en elegant serveringsplatta för kalla rätter som till exempel sushi, ost eller frukt. Saltstenen ger en subtil sälta till maten och kan också hjälpa till att hålla maten sval under en längre tid.

Det är viktigt att notera att saltstenar kan bli sköra om de inte används eller rengörs på rätt sätt. För att hålla saltstenen i gott skick, bör den rengöras med en fuktig trasa efter varje användning och undvik att utsätta den för snabba temperaturförändringar. Mer om det längre ner i inlägget.

LÄS ÄVEN: SNYGGA KÖKSHANDDUKAR MED MOTIV

Fördelar att laga mat på saltsten

Vilka är då egentligen de stora fördelarna med att tillaga sin mat på en saltsten?

Här är några fördelar med saltstenen:

Förbättrad smak 

När du lagar mat på en saltsten, frigörs salt från stenen och lägger till en subtil sälta till maten. Detta kan förbättra smaken och ge maten en mer balanserad smakprofil.

Jämn värme

Saltstenar har en hög värmekapacitet vilket betyder att de kan behålla värmen under en längre tid och ger en jämn värmefördelning. Detta kan göra att maten blir jämnt tillagad och undvika överkokning eller bränning.

Hälsosam matlagning 

Eftersom saltstenar inte kräver någon extra olja eller fett för matlagning kan det hjälpa till att göra maten hälsosammare och minska kaloriintaget.

Lätt att rengöra

Saltstenar är relativt enkla att rengöra efter användning. Eftersom de är porösa, kan de suga upp fett och smaker från maten, vilket gör att de lätt kan rengöras med en fuktig trasa efter användning.

Elegant presentation

Saltstenar kan också användas som en elegant serveringsplatta för kalla rätter som sushi, ost eller frukt. De ger en subtil sälta till maten och kan också hjälpa till att hålla maten sval under en längre tid.

LÄS OCKSÅ: OLJEFLASKA MED PIP

Hur använder man en saltsten i matlagning?

Finns det några rätt eller fel hur en saltsten inom matlagning ska användas? Svaret är både ja och nej. Det finns inget facit men det finns tydliga rekommendationer. 

För att använda en saltsten på bästa sätt för matlagning bör du följa följande steg:

1. Förbered saltstenen – Innan du använder saltstenen för första gången bör du tvätta den noggrant med varmt vatten för att ta bort eventuell smuts och damm. Låt den torka helt innan du använder den.

2. Värm upp saltstenen – För att undvika sprickor och skador på saltstenen är det viktigt att värma upp den långsamt. Placera saltstenen på en kall grill eller ugn och värma den långsamt i cirka 15-20 minuter tills den når önskad temperatur.

3. Tillaga maten – Placera maten direkt på saltstenen och tillaga den som vanligt. Var försiktig när du hanterar saltstenen eftersom den kommer att vara mycket varm. Använd gärna en spatel eller tång för att vända på maten.

4. Rengör saltstenen – När du har tillagat din mat på saltstenen, låt den svalna helt innan du rengör den. Torka av den med en fuktig trasa och låt den sedan lufttorka helt innan du förvarar den.

saltsten-bild

Hur länge håller en saltsten?

Hållbarheten på en saltsten beror på hur mycket den används och hur väl den sköts. Om den används ofta och inte sköts på rätt sätt kan den bli skör och spricka. En saltsten kan dock hålla i flera år om den används och sköts på rätt sätt.

Här är några tips för att förlänga livslängden på din saltsten:

  • Skötsel – Efter varje användning ska saltstenen torkas av med en fuktig trasa för att ta bort eventuella matrester. Låt sedan saltstenen lufttorka helt innan du förvarar den.
  • Förvaring – Förvara saltstenen på en torr och luftig plats för att undvika fukt och mögelbildning.
  • Undvik snabba temperaturförändringar – Saltstenen bör inte utsättas för snabba temperaturförändringar, till exempel genom att placera den direkt i en het ugn eller i kallt vatten.
  • Användning – Undvik att använda saltstenen på hög värme eller under långa perioder. Det kan skada saltstenen och förkorta dess livslängd.
  • Kontrollera regelbundet – Kontrollera saltstenen regelbundet för sprickor eller andra tecken på skador. Om det finns sprickor i saltstenen, bör den inte användas längre.

Genom att följa dessa tips kan du förlänga livslängden på din saltsten och fortsätta att laga mat på den i flera år.

LÄS OCKSÅ: 8 FINA SALTKAR MED LOCK

Rengöring och underhållning av saltstenen

Att rengöra en saltsten och maximera dess livslängd är relativt enkelt och kräver bara några få steg. Här är en enkel metod för att rengöra din saltsten:

  1. Låt saltstenen svalna helt efter användning.
  2. Torka av den med en fuktig trasa eller svamp för att ta bort matrester och eventuell smuts.
  3. Skölj av saltstenen med varmt vatten för att ta bort eventuella återstående matrester.
  4. Torka av saltstenen helt med en ren trasa eller handduk.

Det är viktigt att undvika att använda tvål eller diskmedel när du rengör din saltsten eftersom saltet i stenen kan absorbera dofter och smaker från tvålen eller diskmedlet.

Om du har problem med envisa fläckar eller matrester som inte går att ta bort med en fuktig trasa kan du också använda en skrapa eller en stålborste för att försiktigt skrapa bort dem. Var dock försiktig så att du inte skadar stenen.

Efter rengöring bör du låta saltstenen lufttorka helt innan du förvarar den. Det är också en god idé att förvara saltstenen på en torr plats och skydda den från fukt för att undvika att den spricker eller förstörs.

 

Vad kostar en saltsten?

Priset på en saltsten varierar beroende på dess storlek, kvalitet och varumärke. En mindre saltsten på cirka 20 x 20 cm kan kosta mellan 200 och 500 kronor, medan en större saltsten på cirka 30 x 30 cm kan kosta mellan 500 och 1000 kronor eller mer.