Skärbräda Med Låda – 4 Smarta Alternativ!

En skärbräda med låda är ett underskattat köksredskap som är användbar till väldigt mycket. Den är dels praktiskt att använda vid hackning och skivningför att direkt kunna frigöra yta på brädan, men lådan kan även användas för förvaring och vid servering. Här hittar 4 smarta skärbrädor med låda som kommer underlätta vardagslivet lite extra!

Inlägget innehåller annonslänkar.

4 smarta skärbrädor med låda

Vad är en skärbräda med låda?

En skärbräda med låda är en typ av skärbräda som har en integrerad låda som är monterad på skärbrädans undersida. Lådan är vanligtvis avtagbar och fungerar som en behållare för att samla upp skivad eller hackad mat som sedan kan tömmas ut på ett enkelt sätt. Detta gör det enkelt att hålla bänkytan ren och minska risken för matrester på golvet eller i diskhon.

Skärbrädor med lådor finns i olika storlekar och material, men de vanligaste varianterna är tillverkade av trä. Träskärbrädor är populära eftersom de är hållbara och ger en naturlig och rustik känsla i köket med mycket inslag av natur.

 

LÄS ÄVEN: BÄSTA ÄGGKOPP MED FAT

Fördelar med att ha en låda till skärbrädan

Skärbrädor med lådor är ett praktiskt tillbehör för alla som gillar att laga mat och vill hålla köket rent och organiserat. De är särskilt användbara för att skiva grönsaker och frukt  där du kan enkelt samla upp skivorna och förvara dem i lådan innan de läggs i salladen eller rätten.

Här är några fler fördelar vi tycker skärbrädan med tillhörande låda har:

Minskar röran

En av de största fördelarna med en skärbräda med låda är att det minskar röran i köket. När du skär grönsaker eller kött samlas skivorna eller bitarna upp i lådan. Detta minskar risken för att matrester sprids över bänkytan eller ramlar ner på golvet.

Minskar risken för korskontaminering

En annan fördel med en skärbräda med låda är att det minskar risken för korskontaminering. När du skär kött på en vanlig skärbräda kan köttsaften spridas över hela ytan och leda till korskontaminering. Med en skärbräda med låda kan köttsaften enkelt samlas upp i lådan vilket minskar risken för att detta inträffar.

Praktiskt att förvara mat

Lådan gör det enkelt att förvara mat direkt på skärbrädan. Om du skär grönsaker eller frukt som du inte använder direkt kan du förvara dem i lådan tills du är redo att använda dem. Detta minskar risken för att maten torkar ut eller blir dålig.

Ger extra utrymme

Du får även extra utrymme på bänkytan. När du inte använder skärbrädan kan lådan användas för att förvara andra köksredskap eller matvaror.

Praktiskt för servering

En skärbräda med låda kan också användas som en praktisk serveringsplatta. När du har skurit upp grönsaker eller frukt kan du servera dem direkt från skärbrädan genom att enkelt ta bort lådan. Detta ger en snygg och stilren presentation av maten.

glasburk-med-trälock

Bra att tänka på när man köper skärbräda med låda

För att du ska bli så nöjd med skärbrädan som möjligt finns det några saker som är bra att tänka på inför ett köp.

Här är våra bästa tips:

Material

Skärbrädor med lådor finns i olika material som  trä och plast. Träskärbrädor är populära på grund av sin naturliga och rustika känsla, medan plastskärbrädor är lätta att rengöra och är ett bra alternativ om du vill undvika att din skärbräda absorberar lukt och färg från maten du skär.

Storlek

Storleken kan ha betydelse och det är viktigt att välja en storlek som passar dina behov. Om du lagar mat till en stor familj eller bjuder ofta på middagar kan en större skärbräda med låda vara mer lämplig. Om du har en mindre köksbänk eller lagar mat för dig själv kan en mindre skärbräda vara mer passande.

Lådans kapacitet

Lådans kapacitet är också en viktig faktor att tänka på när du väljer en skärbräda med låda. Om du skär mycket mat och vill ha en större kapacitet för att samla upp skivorna eller bitarna kan en större låda vara mer lämplig.

Avtagbarhet

En avtagbar låda är en bra funktion att leta efter när du väljer en skärbräda med låda. Detta gör det enklare att rengöra både skärbrädan och lådan och gör det också enklare att tömma ut maten. 

Rengöring

När du väljer skärbräda  är det också viktigt att tänka på hur lätt den är att rengöra. Skärbrädor och lådor kan ha svårigheter med att avlägsna matrester och behöver rengöras ordentligt för att förhindra bakterietillväxt. Tänk på att välja en skärbräda med låda som är lätta att rengöra och som är tåliga nog för att tåla regelbunden användning.

LÄS OCKSÅ: 15 STORA SKÄRBRÄDOR

Enkel lösning för ordning och reda vid matlagning

 En skärbräda med låda är en praktisk lösning för att ha ordning och reda vid matlagning. När du använder en vanlig skärbräda kan matrester lätt spridas över hela ytan och det kan vara svårt att hålla bänkytan ren och organiserad. En skärbräda med låda ger dig istället en praktisk plats att samla upp skivat eller hackat mat så att du enkelt kan tömma ut det på en tallrik eller i en skål när du är klar sen.

Lådan hjälper också till att minska risken för att matrester sprids över bänkytan eller ramlar ner på golvet. Detta gör det enklare att hålla köket rent och organiserat vilket också kan hjälpa dig att laga mat snabbare och mer effektivt.