Är du på jakt efter de bästa stora skärbrädorna i trä har du kommit rätt! Vi har hittat 15 stora skärbrädor i trä – i runda och rektangulära former. Skärbrädor i bland annat teak, bok och massiv ek. Skärbrädan är ett fantastiskt köksredskap som även är en väldigt fin inredningsdetalj i alla kök.
Vad är stora skärbrädor i trä?
Vad är egentligen en stor skärbräda i trä? Vad gäller storleken har vi utgått från dom större varianterna i skärbräde-sortimentet där dom rektangulära skärbrädorna har ett mått på minst 40×30 cm och dom stora runda skärbrädorna i trä har en diameter på minst 45 cm.
Materialet trä är ett brett uttryck där flera olika specifika träslag ingår och skärbrädor tillverkas i en rad olika träslag som passar perfekt till just skärbrädor. Det specifika träslaget har ofta en kombination av goda egenskaper för bland annat hållbarhet, rengöring och ett snyggt yttre. Några vanliga träslag att tillverka skärbrädor av är exempelvis ek, bok och teak.
Stora skärbrädor i trä är ett köksredskap som är användbart på många olika sätt. Naturligtvis är det först och främst en väldigt användbar och bra skärbräda men dom går också använda som ost- och charkbricka, uppläggningsfat eller som ett annat avlastningsfat vid behov. Skärbrädorna i trä är väldigt fina och inbjudande till skillnad mot skärbrädorna i plast vilket gör att dom med fördel kan få stå framme vid middagsbordet.
15 bästa stora skärbrädor i trä
Inlägget innehåller annonslänkar.
Skärbräda trä Akacia
Stor skärbräda ek
Stor skärbräda teak
Global skärbräda massiv ek
Skärbräda i gummiträ
Stor skärbräda björk
Skärbräda i bok
Skärbräda med låda
Skärbräda med juiceränna
Rund svart skärbräda
Skärbräda på klossar
Lyxig skärbräda valnöt
Rund skärbräda trä
Stor rund skärbräda valnöt
Stor rund skärbräda trä
Stora skärbrädor i trä – användbar köksinredning
Dom stora skärbrädorna i trä som mäter minst 40 cm på längden och 30 cm på bredden eller har en diameter på minst 50 cm är tillräckligt stora för att bli en betydande del i köksinredningen om man så önskar. Och det gör man ju. Stora fina skärbrädor i trä ska man låta stå framme och inte gömma undan när dom inte används. Det är inte allt för sällan vi redan har proppfulla köksskåp med massor av mindre fina köksmaskiner, bunkar, kastruller osv, låt då skärbrädan inte ta ytterligare plats i köksskåpet utan inkludera den i inredningen istället.
Köksredskap där man kan blanda nytta med nöje är den bästa typen av köksredskap! Dom gör nytta när de användas och det är ett nöje när det bidrar till köksinredningen och gör köket till en bättre plats. Ett annat exempel på köksredskap som både är användbart men också en snygg inredningsdetalj i köket är morteln. Här hittar du massor av fina mortlar i gjutjärn, marmor och granit. Precis som skärbrädan kan morteln placeras nästan vart som helst i köket och ändå få köket mer hemtrevligt, det är två produkter som är fina i sig själva och inte behöver kompletteras upp med någon annan inredning.
Vi älskar skärbrädor i trä av just den anledningen att användningsområdet är stort och att dom går använda till så mycket mer än bara att hacka, skära och riva på. För visst kan skärbrädorna i plast vara väldigt bra att hacka eller skära på, men ungefär där tar användningsområdet slut. Det är inte jättetrevligt att servera sin ost och chark på en skärbräda i plast. Då vänder nog gästerna i dörren.
Köksredskap som inredning eller inredning som köksredskap? Självklart ska skärbrädan i första hand vara ett köksredskap som används vid matlagningen och sedan kan det få vara en fin inredningsdetalj när den inte används. Visst kan man skaffa en skärbräda i trä för att hänga eller ställa mot väggen i syfte att bara förgylla inredningen. Men då tycker vi att man även bör skaffa en stor skärbräda trä som används till det den faktiskt är till för. Det är ett fantastiskt köksredskap som är för bra för att inte användas.
LÄS OCKSÅ: 4 BÄSTA OSTHYVLAR FÖR SNYGGARE DUKNING
Stora skärbrädor i trä är magiskt som ost- och charkbrickor
Alla älskar vi vinkvällar med ost och chark! Ju mer desto bättre. Sådana kvällar få gärna hålla på ända in på småtimmarna. Klassiska ost- och charkbrickor fungerar så klart alldeles utmärkt men frågan är om inte stora skärbrädor i trä ändå tar förstaplatsen. En stor skärbräda i mörk ek tillsammans med ost, kex, frukt, chark och vin är väldigt, väldigt trevligt. Och instagramvänligt.
Vi har tidigare varit inne på skärbrädornas många användningsområden, framför allt dom större varianterna, och att använda skärbrädan som serveringsbricka är kanske det vanligaste förutom själva matlagningen som är prio ett så klart. Dom runda skärbrädorna i trä passar bra att servera den nygräddade pizzan på eller varför inte använda skärbrädan som underlägg till skålar fyllda med goda röror och oliver.
Så bjud in familj och vänner på en riktig helkväll, där kommer skärbrädan helt klart komma till användning. Kanske både till förberedelserna, serveringen och snackset..
Ta hand om träskärbrädan på rätt sätt
Det gäller att ta hand om skärbrädan på rätt sätt för att få den att hålla så länge som möjligt. En skärbräda i trä kan hålla i tiotals år om den bara sköts om på rätt sätt. Vi ger här några tips på hur du ska sköta om din skärbräda för bästa hållbarhet.
1. Olja in skärbrädan
Innan första användning ska skärbrädan oljans in ordentligt för att få en fin och hållbar yta. Det går bra att använda en vanlig matolja, men för bästa resultat rekommenderas en paraffinolja med tillsatt bivax. Vaxet gör att ytan blir ännu mer tålig än om du endast använder matolja. Häll lite olja på en bit toalett- eller hushållspapper och stryk ett lager runt hela skärbrädan. Låt verka i ca 30 minuter och torka sedan av eventuell överflödig olja.
Inoljningen är klar.
Vid behov kan detta upprepas och framför allt om du får torra fläckar på skärbrädan. Olja då in fläckarna direkt, låt verka några minuter och torka sedan av brädan igen.
2. Rengöring efter användning
För bästa hållbarhet är det viktigt att göra rent träskärbrädan så fort du är klar med den. Använd varmvatten och diskmedel för att torka av brädan, men använd inte mer vatten än du behöver. Du ska absolut inte dränka skärbrädan i vatten utan använd endast så mycket som är nödvändigt för att få den ren.
3. Förvaring
Träskärbrädor ska alltid förvaras torrt där inte vatten kommer åt. Lutar du exempelvis skärbrädan mot väggen vid diskbänken är det lätt hänt att den blir ståendes blöt emellanåt och då finns det risk för mögel. Se därför till att skydda skärbrädan mot vatten vid förvaring.
4. Förnya skärbrädan i trä
Träskärbrädor har den fantastiska egenskapen att dom går att förnya när dom börjar bli allt för slitna och det bästa av allt är att detta går att göra gång på gång på gång. Ju tjockare bräda, desto fler gånger går den att putsa till. Slipa eller hyvla ytan för att få den som nya igen! Gör en inoljning enligt steg 1 och skärbrädan har fått en en uppdatering som räcker i många år framöver.
Skärbrädorna i trä är väldigt tacksamma att ta hand om. Det är inte speciellt svårt att få brädorna vara rena och fina under många år bara man är noga med rengöring och inoljning lite då och då. Förvara sedan skärbrädan torrt och fler steg än så är det inte för att underhålla brädan. Lite jobb men väldigt användbar, precis så som det ska vara!
LÄS OCKSÅ: 4 BÄSTA BRÖDLÅDOR
Bra att veta om skärbrädor trä – stora som små
Vad är skärbrädor i ändträ?
Skärbrädor i ändträ är den finaste och bästa typen av skärbräda då flera träbitar paras och limmas ihop för bästa resultat. Det är ett riktigt hantverk eftersom bitarna måste komplettera varandra perfekt. Ändträskärbrädor är oftast dyrare än skärbrädor i liggande trä då tillverkningsprocessen är mer komplicerad. Ändträskärbrädorna har sina fibrer vinkelrätt mot skärytan vilket gör att skärbrädan kan “läka sig själv” och på så vis inte gå sönder lika lätt. Däremot suger ändträskärbrädan åt sig mer vätska än andra skärbrädor så det gäller att hålla efter den ordentligt med rengöring och inoljning.
Vad är skärbrädor i liggande trä?
Till skillnad mot skärbrädor i ändträ som har sina fibrer vinkelrätt mot skärytan har skärbrädor i liggande trä fibrerna parallellt med skärytan vilket gör att fibrerna slits mer och är svårare att laga. Skärbrädor i liggande trä är väldigt vanligt förekommande och den billigaste varianten av träskärbrädor. Skärbrädor i liggande trä behöver precis som alla träskärbrädor oljas in lite då och då för att hålla så länge som möjligt. Skärbrädor i liggande trä kan lätt slå sig och då hjälper det att olja in brädan med jämna mellanrum.
Vilka är dom vanligaste träslagen på träskärbrädor?
Det finns massor av olika träslag som är bra att göra skärbrädor av, det viktigaste är att det är ett relativt hårt träslag så det inte slits ner för fort. Ek och teak är två hårda träslag som är vanligt förekommande bland träskärbrädor. Andra material som ofta används är lönn, bok, björk och ask. Träslagen kan variera lite i nyans så beroende på om du gillar mörkare eller ljusare naturfärg kan träslaget vara avgörande.
Är en skärbräda i trä mer hygienisk än skärbrädor i plast?
Ja, skärbrädor i trä är mer hygieniskt än skärbrädor i plast förutsatt att dom sköts om på rätt sätt. Bakterier trivs sämre i trä än i plast och skårorna som uppstår i både trä- och plastskärbrädor läker av sig själv i trä medan dom kvarstår i plastskärbrädan. Det är ofta i dessa skåror det fastnar bakterier.
Hur får man bort oönskad lukt från skärbrädan?
Har det fastnat lukt från exempelvis lök i din stora träskärbräda är ett bra knep att gnugga in den med mycket salt som sedan får stå och dra i ca 30 minuter. Ta sedan en halv citron och stryk längs hela brädan ett par gånger fram och tillbaka för att sedan torka av den med lite hushållspapper. Klart!
Kan man maskindiska skärbrädor i trä?
Nej, skärbrädor i trä ska handdiskas med så lite vatten som möjligt. Inga köksredskap i trä ska maskindiskas, detta gäller även skärbrädan. Rengör den med lite diskmedel och vatten, torka sedan av skärbrädan direkt och förvara den torrt. Trä drar åt sig fukt vilket kan göra att den börjar mögla om du dränker den i vatten eller kör skärbrädan i diskmaskinen.
Är träskärbrädor snälla för kniven?
Ja, faktum är att skärbrädor i trä är snällare mot kniven än skärbrädor i plast. Detta gör att det tar mindre skada på knivens egg och den håller sig vass längre. Skärbrädan i trä tar heller inte lika mycket stryk av kniven så det blir en win win.
Vad kostar en stor skärbräda i trä?
Priset på stora skärbrädor i trä kan variera en hel del beroende på vilken typ av skärbräda (ändträ eller liggande) det är samt storlek och träslag. Men en stor skärbräda i trä kostar ungefär mellan 500 kr – 3000 kr så det finns både billiga och dyrare alternativ.
3 fördelar med träskärbrädor gentemot skärbrädor i plast
Många kanske tänker “skärbräda som skärbräda, hur stor skillnad kan det vara egentligen?” Men sanningen är att det är stor skillnad på en skärbräda i trä och en skärbräda i plast även om funktionen mer eller mindre är densamma. Du kommer kunna skiva din gurka oavsett material. Vi kommer här ta upp dom tre största fördelarna vi tycker träskärbrädan har gentemot skärbrädan i plast.
1. Går att slipa eller hyvla
Det går på egen hand att återställa skärbrädan så den blir som ny igen! När skärbrädan börjar bli allt för sliten och nött går det alldeles utmärkt att slipa eller hyvla skärbrädan så den blir fin och fräsch igen. Hyvla bort det översta lagret, slipa till den nya ytan, olja in brädan och vips så har du en helt återställd skärbräda igen.
2. Lagar sig själv
När du skär i skärbrädor uppstår små skråmor av kniven dit bakterier lätt hittar. Små och stora skärbrädor i trä har fibrer som kan laga sig själva vilket försvårar för bakterier att fastna där. Detta är något som plastkärbrädan inte klarar av och på så vis är träskärbrädorna ett bättre val rent hygienmässigt.
3. Kan användas som uppläggningsbricka
Vi var inne på det tidigt i inlägget men stora skärbrädor i trä passar utmärkt som ost- och charkbrickor eller bara som en vanlig uppläggningsbricka. Det är väldigt snyggt att servera lite tilltugg direkt från träskärbrädan, något vi knappast kan säga om plastskärbrädan.
Vi hoppas att du fått lite tips och inspiration vad gäller stora skärbrädor i trä. Vi älskar just skärbrädor i trä, både runda och rektangulära, och håller det helt klart som det bästa materialet vad gäller skärbrädor.