Taklampa hall 2024: 28 snygga hallampor till tak

En snygg taklampa i hallen är ett måste för att varmt och trevligt välkomnande när man kliver in genom ytterdörren. Hallampan i taket är viktig av flera anledningar och inte bara för att ge belysning åt hallen. Taklampan är även en viktig del av inredningen så att inte hallen ska kännas tom och kall. 

Vi visar här 28 snygga hallampor till taket i form av pendellampor, plafonder, spotlights och takkronor/kristallkronor. Alla taklampor är i olika storlekar, design och prisklasser. Vi har försökt blandat stilarna lite grann för att det ska finnas något för alla. Det finns ett enormt utbud av taklampor som passar bra att ha i hallen och här är några av våra favoriter.

Inlägget innehåller annonslänkar.

28 snygga taklampor till hallen

Mer om några utvalda favoriter

1. Fin mixpendel med modern touch

rottinglampa-tak

Har du en hall med högt i tak så är det här en snygg takpendel att använda där. Den mixade pendeln ger ifrån sig ett vackert sken och blir en favorit så fort man kliver in genom ytterdörren. Taklampan är tillverkad i pulverlackerad stål och lampskärmarna är av glas.

2. Höj- och sänkbar taklampa i rotting

rottinglampa-tak

Handgjord taklampa till hallen i rotting från populära By Rydéns. Det här blir garanterat att ta hallen till nästa nivå! Med en höj- och sänkbar funktion han du bestämma själv hur mycket lampan ska hänga ner från taket. Passar även bra i vardagsrum och sovrum.

3. Exklusiv plafond med smyckande detaljer

rottinglampa-plafond1

En riktigt iögonfallande och exklusiv plafond har vi här och den passar lika bra i hallen som i vardagsrummet eller sovrummet. Takplafonden har hela 6 ljuskällor som säkerställer ett skönt och behagligt ljus. Taklampan är tillverkad i metall och glas.

4. Spotlight med industrikänsla

golvlampa-rotting

Spotlight med industrikänsla som kommer ge hallen en liten mer rustik känsla. Med fina färger i svart och matt guld/mässing passar den bra i de flesta hallar. Skärmarna är riktbara.

5. Pampig kristallkrona med gulddetaljer

äggkopp-djurmotiv

Ge hallen lite lyx och elegans med denna pampiga och läckra kristallkrona. Bakom de glimmrande prismorna gömmer sig 7 stycken ljuskällor som gör att belysningen blir bra och behaglig. Lampan kan med fördel även användas i vardagsrummet.

Olika typer av hallampor till tak

Vad gäller hallampor till tak så är det främst fyra olika taklampor som vi tycker gör sig bra i hallen. Vilken typ av taklampa som passar bäst beror på hur hallen ser ut. Vilken inredningsstil är det i hallen? Hur högt eller lågt är det i tak? Här är taklamporna till hallen du bör kika lite extra på. 

Hängande taklampa / Takpendel 

Tillåter din takhöjd i hallen en takpendel är det alltid ett lika snyggt alternativ. Hängande taklampor är de populäraste taklamporna av dem alla så här finns ett stort utbud att välja på både vad gäller storlek, form och design. Det är en typ av hallampa som man sällan tröttnar och som aldrig går ur tiden.

Plafond

Om vi får gissa så är plafonden den vanligaste typen av hallampa till tak så det här är ett säkert kort att gå på. Det är förmodligen monteringen av plafonden som görs i direkt anslutning till taket som gör att den är så populär just i hallen. Plafonder tar minimalt med plats och är väldigt praktiska i rum med lite lägre takhöjd.

Utanpåliggande spotlights

Utanpåliggande spotlight är ytterligare en hallampa som är väldigt praktiskt då den sällan tar onödigt mycket plats. Man fäster spotlights oftast på en skena eller platta direkt i taket så det är precis som plafonder ingen lampa som hänger ner från taket. Spotlights har flera ljuskällor och inte bara en glöd- eller LED-lampa  som de andra taklamporna har. 

Takkrona / Kristallkrona

Hur trevligt är det inte att mötas av en snygg liten kristallkrona i hallen? Kristallkronor och takkronor i hallen kräver sin takhöjd. Det är taklampor som tar relativt mycket plats så här krävs det utrymme om de ska passa bra. Men finns utrymmet och takhöjden är en takkrona i hallen något som verkligen sätter prägel för hela hemmet.

LÄS OCKSÅ: TAKLAMPA VARDAGSRUM – SNYGGA VARDAGSRUMSLAMPOR TILL TAK

Så hittar du den bästa taklampan till hallen

Lampan som ska välkomna oss med öppna armar när vi stiger in genom ytterdörren – hallampan. Här är några tips för att hitta den bästa taklampan för din hall.

Bestäm typ av hallampa 

Vi har redan gått igenom de vanligaste lamptyperna för hallen men nu gäller det att bestämma vilken typ av hallampa du vill ha i taket. Och vilken som passar bäst. Pendellampor, plafonder, spotlights eller takkronor är det vi tycker du ska välja på. Vilken av dem som passar bäst i din hall har så klart du bäst koll på nu.

Storlek 

Storleken på taklampan bör vara i proportion med storleken på hallen. En för stor lampa i en för liten hall kommer göra att hallen ser väldigt liten och trång ut. Är det lågt i tak kan det också vara fel läge att välja en pendellampa då dem hänger ner en bit från taket. Storleken är den viktigaste faktorn av dem alla för att hallampan passa bra där hemma.

Material 

Rotting, glas, textil, metall.. Materialvalen är många. Vill du mötas av en naturnära känsla är ett material som rotting eller bambu ett bra alternativ. Glas inger en lite mer lyxig känsla medan metall känns mer rustikt. Valet av material kommer också påverka känslan i hallen så ta en rejäl funderare på vad du tror kommer passa bäst. 

Design

Färg, form, funktioner och materialet är det vi kan sammanfatta som design. Det roligaste beslutet av dom alla. Vilken design passar egentligen bäst i just din hall? Det är nu du ska sätta pricken över i:et och hitta den där lampan som ger en riktig wow-känsla varenda gång du kommer hem. 

taklampa-hall-bild

Takhöjd och hallens storlek avgör valet av hallampa

Takhöjden i hallen avgör många gånger vilken typ av taklampa vi kan använda där och det är precis så det bör vara. Tyvärr är det inte alltid så att man kan välja den snyggaste taklampan eller sin favorit eftersom det inte alls skulle bli bra med tanke på bland annat takhöjden. Här måste vi väga inredningen mot det praktiska. 

Att placera en stor takkrona i en liten hall kommer gör att hallen känns ännu mindre och det är ju precis den motsatta känslan vi oftast vill åt, att det ska kännas större. Förutom att hallen bli att kännas mindre så blir det också sämre med plats vilket inte speciellt praktiskt. 

En för liten hallampa i en stor hall blir heller inte bra även om det sällan gör lika mycket skada som åt andra hållet. Men en liten taklampa i en stor hall kan bli att kännas lite plottrigt. 

Takpendel, plafond, spotlights eller takkrona, det är frågan. Har du en hall med högt i tak och att hallen är rymlig i övrigt. Grattis, du kan välja vilken typ av taklampa du vill. För oss andra med lite lägre takhöjd och en ganska trång hall landar valet förmodligen bäst i en plafond eller spotlights. 

LÄS OCKSÅ: TAKLAMPOR – OLIKA TYPER, PLACERING, MATERIAL OCH MYCKET MER!