Taklampa sovrum 2023 – Mysiga sovrumslampor till tak

Är du på jakt efter en ny taklampa till sovrum har du hittat rätt. Här visar vi 40 snygga sovrumslampor för tak som kommer förgylla sovrummet framöver. Taklampor är lika mycket en viktig del för belysning som en viktig del av inredningen. Det finns ett stort utbud av taklampor till sovrummet och vi har samlat många av våra favoriter här!

Sovrumslamporna här nedan är i olika storlekar, design och prisklasser. Vi har även försökt hittat lite olika typer av lampor; Taklampor, plafonder, spotlights och takkronor. Vilken lampa som passar bäst i vilket sovrum, vad som är bra att tänka på när man ska skaffa en ny taklampa till sovrummet ochg mycket mer går vi igenom här.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Därför bör du ha en taklampa i sovrum

Det finns viss inredning i hemmet som är viktigare än andra. Taklampan i sovrummet är en sådan typ av inredning. Sovrumslampor är ett måste i sovrummet och även om det inte alltid behövs olika typer av lampor (vägglampa, golvlampa, bordslampa etc.) så är taklampan den viktigaste av dem alla och ett måste i alla sovrum. 

Men varför bör då sovrumslampan till tak vara ett självklart val i alla hem? 

Funktionell och mysig belysning

Sovrummet bör ha både funktionell och mysig belysning. Den funktionella belysningen ska hjälpa till när du provar kläder, bäddar rent i sängen eller städar. Den mysiga belysningen skapar stämning och ger sovrummet en hemtrevlig känsla. 

Taklampor i sovrum förknippas främst med funktionell belysning, vilket är helt rätt. Taklampor sprider ofta ett starkt ljus som lyser upp rummet. 

Här vill vi flagga lite för dimbara sovrumslampor till taket som har egenskapen att både ge funktionell och mysig belysning. Med dimmerfunktion på taklampan kan du själv bestämma vilken typ av belysning lampan ska ge istället för att bara ha en av/på-knapp. 

Bidrar till sovrummets inredning 

Förutom att taklampans självklara uppgift naturligtvis är ett ge belysning till sovrummet så är det även en väldigt viktig del av inredningen i sovrummet. 

Ett sovrum utan taklampa blir att kännas väldigt tomt och kallt. 

En välkomnande och hemtrevlig känsla är något alla vill att sovrummet ska kunna ge och det är precis det som en taklampa kan göra. Självklart behöver sovrumslampan kombineras med mysig textil och annan inredning men den spelar en viktig huvudroll för helhetskänslan. 

Olika typer av taklampor 

Det finns inga rätt eller fel vad gäller taklampa i sovrum utan här kan man välja fritt bland hängande takpendlar, plafonder, spotlights eller ljuskronor. Med andra ord är utbudet väldigt stort och man kan med gott samvete välja sin typ av favoritlampa. 

De olika lamptyperna kan förmedla lite olika känslor och passa bättre eller sämre beroende på sovrummets övriga inredning. Mer om det längre ner i inlägget.

40 snygga taklampor till sovrum

kaffemugg-mateus

Taklampa rökfärgad

kaffemugg-mateus

Modern taklampa LED

kaffemugg-mateus

Taklampa i brunt tyg

kaffemugg-mateus

Elegant taklampa vågad

kaffemugg-mateus

Plafond svart metall

kaffemugg-mateus

Plafond beige tyg

kaffemugg-mateus

Elegant plafond guld

kaffemugg-mateus

Taklampa glaskulor

kaffemugg-mateus

Taklampa hotellkänsla

kaffemugg-mateus

Takplafond guldplatta

kaffemugg-mateus

Vacker vit takplafond

kaffemugg-mateus

Häftig plafond LED

kaffemugg-mateus

Taklampa naturmaterial

kaffemugg-mateus

Takpendel kontrastfärger

kaffemugg-mateus

Manetliknande lampa

kaffemugg-mateus

Taklampa papperssnöre

kaffemugg-mateus

Naturlampa rotting

kaffemugg-mateus

Taklampa av papper

kaffemugg-mateus

Bohemisk takpendel

kaffemugg-mateus

Taklampa tvinnat papper

kaffemugg-mateus

Taklampa glaskupor

kaffemugg-mateus

Svart lampa Hersal

kaffemugg-mateus

Elegant taklampa

kaffemugg-mateus

Taklampa metall

kaffemugg-mateus

Taklampa mässing/guld

kaffemugg-mateus

Stilren flerarmad lampa

kaffemugg-mateus

Hängande taklampa

kaffemugg-mateus

Industriell taklampa

kaffemugg-mateus

Modern takkrona

kaffemugg-mateus

Antik kristallkrona

kaffemugg-mateus

Elegant taklampa

kaffemugg-mateus

Takkrona PR Home

kaffemugg-mateus

Taklampa By Rydéns

kaffemugg-mateus

Stilren hängande lampa

kaffemugg-mateus

Kristallkrona med ljus

kaffemugg-mateus

Markslöjd kristallkrona

kaffemugg-mateus

Seletti monkey lampa

kaffemugg-mateus

Taklampa Art deco stil

kaffemugg-mateus

Takkrona apor Seletti

kaffemugg-mateus

Dekorativ stilren lampa

Praktisk, snygg eller mysig taklampa i sovrummet – vad ska man välja?

När det gäller sovrumslampan i taket så finns det några saker man kan behöva väga mot varandra. Det är om lampan ska vara praktisk, snygg eller mysig. Tyvärr får man inte alltid all tre delarna i en och samma taklampa.

Så hur ska man tänka? 

Vi tycker att det först och främst beror på syftet med lampan och vilket användningsområde den kommer ha. Om du är väldigt mycket i sovrummet för att byta om, sminka dig osv. så bör den praktiska delen prioriteras. 

Är det så att du använder sovrummet väldigt lite förutom till sömn så kan den snygga och mysiga taklampan i sovrummet vara ett bättre alternativ för att istället skapa en lugn och harmonisk känsla. 

Med det sagt finns det absolut alternativ som checkar av alla dessa tre delar så letar man riktigt noga går det att hitta en fullträff. De dimbara taklamporna är en belysning som både kan ett praktiskt ljus men också göra det väldigt mysigt när man så önskar.

Konsten att hitta den bästa taklampan till sovrum

Det är konst att få till rätt belysning i hemmet oavsett vilket rum det gäller. Samtidigt som belysningen ofta ska vara användbar för flera olika ändamål så vill man självklart också att lampan ska se bra ut och passa väl in. 

Här är några tips att luta sig mot för att hitta den bästa taklampan till sovrummet för dig. 

Typ av taklampa 

Börja med att bestäm vilken typ av sovrumslampa du tror passar bäst i taket. Det är framför allt fyra olika varianter som är vanliga att ha i sovrumstaket. 

Takpendel

Takpendel i sovrummet är en riktig klassiker och förmodligen den vanligaste sovrumslampan av dem alla. Tätt följd av sänglampan. Takpendeln är en hängande lampa som hänger ner en bit från taket. 

Det finns ett stort utbud av takpendlar i mängd olika design både vad gäller lampskärm och länk mellan tak och lampa. Det vanligaste är att lampan hänger i en sladd, men det finns även varianter med rep, kedjor osv.

Plafond

Plafonder är till skillnad mot pendellampan en lampa som monteras i direkt anslutning till taket och inte har en sladd eller dylikt som den hänger i. Plafonder passar alla typer av sovrum men de kanske är extra praktiska i mindre sovrum och sovrum med lågt i tak.

Spotlights 

Spotlights i sovrum är en snygg variant på taklampa både vad gäller utanpåliggande spotlights och inbyggda spotlights. Utanpåliggande spotlights kan monteras på skena eller fast armatur och det är nästan alltid minst tre ljuskällor som kombineras tillsammans med varandra.

Takkrona/Kristallkrona

Takkronor och kristallkronor kanske främst förknippas med vardagsrummet men det är faktiskt en snygg taklampa till sovrummet också som tyvärr är lite underskattad. 

Takkronor och kristallkronor är en mer sällsynt typ av sovrumslampa men när de matchar övrig inredning så är det verkligen en taklampa som sätter prägel på ett helt rum. 

Material 

Välja rätt material på sovrumslampan till taket är A och O för helhetskänslan. Är du på jakt efter naturnära och lite bohemisk känsla är en taklampa i rotting, bambu eller något att annat naturmaterial att rekommendera. 

För den rustika och robusta känslan är en industrilampa i järn, metall eller plåt ett bra val samtidigt som glas- och mässingslampor inger ett elegant och lyxigt intryck 

Taklampor i textil ger en lugn och harmonisk känsla. 

Det finns en hel del materialval när det kommer till taklampor så fundera noga igenom vilket material du tror passar bäst i just ditt sovrum.

Storlek

Storleken på sovrumslampan bör vara i bra proportion till sovrummet för att rummet och lampan ska göra varandra rättvisa. En för stor taklampa i ett litet sovrum kommer göra att rummet känns ännu mindre exempelvis. 

Var noga med att mäta innan och dubbelkolla alltid måtten på lampan. Ibland kan bilder vara missvisande och det du tror är en stor taklampa kan i vissa fall vara en relativt liten lampa. 

Design

Fina sovrumslampor kräver en snygg design! Det är designen som i slutändan kommer sätta pricken över i:et och avgöra om du kommer trivas med sovrumslampan i taket eller inte. 

Färg, form och material är viktiga delar men även stil och storlek. Allt kokas ner i taklampans design och här gäller det att lampan matchar rummets övriga inredning.

sovrumslampa-bild

Matcha sovrumslampan i taket med övrig inredning

För att göra både taklampa och den övriga inredningen i sovrummet rättvisa gäller det att hitta en lampa som matchar den övriga inredningen och stilen som redan finns där. 

En stilren taklampa i modern design mår bäst av att placeras i ett sovrum som också går i stilren och modern stil exempelvis. 

Det är aldrig fel att försöka mixa stilar lite med varandra. Tänka utanför boxen och göra inredningen mer fantasifull. Men när det kommer till större saker som en taklampa, säng eller soffa så är det bra om det finns en grundtanke. 

Vill du experimentera lite med inredningen och testa olika stilar tillsammans med varandra så är vårt tips att börja med någon mindre än taklampan i sovrummet. Något som inte är en lika naturlig fokuspunkt och viktig del av inredning. 

Vårt tips är alltså att matcha sovrumslampan med sovrummets övriga inredning och gå på det säkra före det osäkra.

Hitta inspiration på snygga sovrumslampor

Ett sätt för underlätta valet av taklampa till sovrum är att försöka hitta så mycket tips och inspiration som möjligt. Genom att inspireras av sovrum är det lättare att lyckas med sitt eget. 

Inspiration på sovrum och sovrumslampor går att hitta lite överallt. Vi hoppas kunna bidra med lite tips och inspiration här. Men du kan också läsa inreda mysigt sovrum för mer inspo.

Sociala medier är en annan bra källa för inredningsinspiration. Instagram och Pinterest är två bra alternativ. 

Inredningsbutikerna online har också massor av fina produktbilder att ta del av. Dels på själva produkten men numer är det även populärt att placera produkten i en miljö där den passar bra för att ge exempel på vart den kan placeras. 

Google är ytterligare ett ställe där det finns massor av inspiration på taklampor till sovrum att ta del av. 

Ibland behöver man lite hjälp på vägen och det kan räcka med att se en liten detalj eller en färgkombination för att poletten ska trilla ner och man vet direkt vilken typ av sovrumslampa man ska kika efter.

taklampa-sovrum-bild

Komplettera taklampan med andra lampor i sovrummet

Taklampa i all ära, men för att få bäst effekt på belysningen i sovrummet är en kombination av flera ljuskällor nyckeln för framgång. Det räcker inte enbart med en taklampa för att skapa en behaglig och mysig belysning.

Sänglampor, golvlampor och fönsterlampor är andra typer av lampor som behövs för att skapa det där mysiga sovrummet som man drömmer om! 

Storleken på sovrummet avgör till viss del vilka möjligheter man har när det kommer till belysningen, men nästan alla sovrum kan iallafall ha 2-3 olika ljuskällor utan problem. 

Genom att komplettera taklampan med andra sovrumslampor går det också anpassa mysfakorn eller ljuset i sovrummet. 

En snygg fönsterlampa eller en bordslampa med varm dekorationsbelysning är ett måste i kombination med taklampan.

Rätt sovrumslampa till rätt tak

Förutom att matcha sovrumslampan med övrig inredning vill vi avslutningsvis även tipsa om att försöka hitta rätt sovrumslampa till rätt tak. 

De flesta har ett klassiskt vitt tak med raka linjer. Där passar de flesta taklampor väldigt bra då det vita taket är tacksamt att placera taklampor i – i alla färger och former. Där är det egentligen inget speciellt man behöver tänka på. 

Har du däremot en annan färg på taket, stuckaturer eller detaljrika lister så kan det vara bra att fundera ett varv extra.  

Färgkombinationerna eller den moderna taklampan mot gammaldags stuckatur kan lätt skära sig mot varandra och skapar en röriga och ogenomtänkt känsla. 

Rätt sovrumslampa för rätt är vårt avslutande tips och vi hoppas du fått lite inspiration på taklampor till sovrum.