Taklampa sovrum 2022 – 40 mysiga taklampor till sovrummet

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Att ha rätt belysning i hemmet är verkligen en förutsättning för att hemmet ska kännas färdigt, välkomnande och hemtrevligt. Ett hem utan belysning är inte riktigt ett hem. Egentligen är det endast belysningen som har möjligheten att skapa en värmande känsla. Det får ett hem att kännas levande helt enkelt. Därför ska vi idag hoppa in i ett ämne som har med just belysning och lampor att göra. Nämligen taklampor till sovrummet.

Är du ute efter den perfekta taklampan till sovrummet hoppas vi kunna hjälpa till på traven. Det är inte helt lätt att välja rätt lampor över huvud taget och en lampa till sovrummet kan faktiskt kännas extra svårt. En sovrumslampa ska ju i många fall bara fungera som dekorationsbelysning och inte vara någon typ av obehaglig tandläkarbelysning. Den ska vara dekorativ, varm och lysa upp just så mycket som man själv vill och har behov av i sitt sovrum. Alla sovrum är ju också så väldigt olika i allt från storlek till form och stil så det gäller att se över just sitt eget sovrums behov och möjligheter för att hitta den perfekta taklampan till sitt sovrum.

Läs även: 7 heta inredningstrender att inspireras av!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Olika varianter på taklampor till sovrum

Det finns en enorm uppsjö av varianter av taklampor till sovrummet. Just eftersom de flesta lampor passar i hemmets alla rum så är det fritt fram att hitta just din stil på lampan till sovrummet. Olika varianter på taklampor som finns att välja på är:

  • Plafonder
  • Spotlights
  • Pendlar
  • Ljuskronor/kristallkronor

Dessutom finns mängder av varianter som är någon slags mix av flera av dessa.

Olika designer på lampor finns det verkligen mängder av. Det är givetvis bra för då kan alla hitta något de tycker om. Dock kan det ibland kännas övermäktigt när man har för många val. Det är också därför vi idag skannat av butikernas utbud och grävt fram några riktiga guldkorn bland taklampor till just sovrummet.

Vi har delat in taklamporna till sovrummet i fem olika collage. Ett med takplafonder, ett med takkronor/kristallkronor, ett collage med flerarmade taklampor och slutligen två collage indelade i moderna och naturnära lampor.

Taklampa sovrum – Lampor med modern touch

kaffemugg-mateus

Taklampa rökfärgad

kaffemugg-mateus

Modern taklampa LED

kaffemugg-mateus

Taklampa i brunt tyg

kaffemugg-mateus

Elegant taklampa vågad

kaffemugg-mateus

Plafond svart metall

kaffemugg-mateus

Plafond beige tyg

kaffemugg-mateus

Elegant plafond guld

kaffemugg-mateus

Taklampa glaskulor

kaffemugg-mateus

Taklampa hotellkänsla

kaffemugg-mateus

Takplafond guldplatta

kaffemugg-mateus

Vacker vit takplafond

kaffemugg-mateus

Häftig plafond LED

Taklampa till sovrum – Taklampor i naturnära material

kaffemugg-mateus

Taklampa naturmaterial

kaffemugg-mateus

Takpendel kontrastfärger

kaffemugg-mateus

Manetliknande lampa

kaffemugg-mateus

Taklampa papperssnöre

kaffemugg-mateus

Naturlampa rotting

kaffemugg-mateus

Taklampa av papper

kaffemugg-mateus

Bohemisk takpendel

kaffemugg-mateus

Taklampa tvinnat papper

Taklampa sovrum – Flerarmade taklampor

kaffemugg-mateus

Taklampa glaskupor

kaffemugg-mateus

Svart lampa Hersal

kaffemugg-mateus

Elegant taklampa

kaffemugg-mateus

Taklampa metall

kaffemugg-mateus

Taklampa mässing/guld

kaffemugg-mateus

Stilren flerarmad lampa

kaffemugg-mateus

Hängande taklampa

kaffemugg-mateus

Industriell taklampa

Kristallkronor & takkronor till sovrummet

kaffemugg-mateus

Modern takkrona

kaffemugg-mateus

Antik kristallkrona

kaffemugg-mateus

Elegant taklampa

kaffemugg-mateus

Takkrona PR Home

kaffemugg-mateus

Taklampa By Rydéns

kaffemugg-mateus

Stilren hängande lampa

kaffemugg-mateus

Kristallkrona med ljus

kaffemugg-mateus

Markslöjd kristallkrona

kaffemugg-mateus

Seletti monkey lampa

kaffemugg-mateus

Taklampa Art deco stil

kaffemugg-mateus

Takkrona apor Seletti

kaffemugg-mateus

Dekorativ stilren lampa

Bra takbelysning är A och O i sovrummet

Som vi var inne på tidigare är det väldigt individuellt med vilken takbelysning som passar i alla olika sovrum. En del är ute efter takbelysning i sovrummet som verkligen skapar bra ljus. Kanske är det behovet större för de som använder sovrummet mycket för att prova kläder och byta om framför en spegel. Eller till och med om man har ett så stort sovrum att man fixar hår och smink i sovrummet. I dessa sovrum behöver taklampan förstås kunna lysa starkt och ge ett bra sken.

I ett sovrum som egentligen bara används för att sova i och där det inte finns mycket annat än en säng och kanske två sängbord blir taklampans betydelse en annan. I dessa mindre sovrum kan takbelysningen vara av mer dekorativt syfte och behöver inte nödvändigtvis gå att tända upp så att det blir jätteljust. I collagen ovan visar vi båda typer av taklampor till vardagsrummet och förstås mängder av varianter däremellan. 

Oavsett vilket behov just du har för din taklampa i sovrummet så är det viktigt att man har en bra belysning som fyller just sina egna behov och önskemål. En taklampa behövs verkligen i sovrummet, det är åtminstone något vi alla kan vara eniga om. Många kan nog tänka att det räcker med sänglampor i ett mindre sovrum och att en taklampa där kan bli överflödig. Men faktum är att det till och med kan vara tvärtom. Ett mindre sovrum har nästan ännu större behov av en taklampa just för att olika ljuskällor i ett rum skapar en enhetlig känsla och för att ett mindre rum är i större behov av olika ljuskällor för att inte upplevas för mörkt.

Missa inte inlägget om designlampor här.

Mysiga lampor är ett måste i sovrummet

En mysig lampa till sovrummet är definitivt något man bara måste ha. Det blir liksom inte trevligt eller inbjudande att krypa ner i sängen i ett sovrum där det lyser en 80W-badrumslampa i taket. Sådana typer av starkt lysande taklampor hör hemma i andra rum i hemmet helt enkelt. I badrummet eller källaren till exempel. Men inte i ett sovrum som man vill ska vara mysigt. Se med andra ord till att taklampan till sovrummet är mysig och ger ett mysigt sken ifrån sig.

Det finns så otroligt många olika taklampor i butikerna som passar bra i sovrummet. Det är också därför vi idag har valt ut några av våra favoriter och som verkligen inte får gå obemärkta förbi för den som letar efter en mysig taklampa till sitt sovrum. Men är det något man ska leta efter så är det iallafall som sagt en lampa som är mysig. Det kan förstås vara svårt att veta om en lampa man ser på bild på internet ger ifrån sig ett mysigt sken eller inte men då finns några bra saker att titta efter som lite ledtrådar.

Dels brukar mysiga taklampor ofta ha ganska små ljuskällor. En annan sak är att leta efter taklampor i form av plafonder med till exempel frostat glas som inte riktigt släpper igenom allt ljus. Eller en taklampa med någon typ av tyg runt lamphuvudet. Det är något som verkligen blivit trendigt och populärt på senaste tid så håll utkik efter taklampor med tyg om du både vill ha en mysig lampa och följa trenden. I många fall har butikerna online nu för tiden också med bilder på lampan i ett sammanhang där det bättre går att se hur ljuset ser ut i “verkligheten”. Så håll utkik efter sådana bilder för att få lite bättre bild av hur lampans sken faktiskt kommer falla sig.

Matcha taklampan med snygga gardiner till vardagsrummet!

Ljuskällan är avgörande för lampans känsla.

En sak som många lätt glömmer bort vid valet av taklampa till sovrummet är att själva glödlampan är helt avgörande för hur lampan kommer upplevas. Detta gäller givetvis alla lampor i hemmet och allt från taklampor till vägglampor, bordslampor och golvlampor. Glödlampor köper man alltid till själv och ingår mer eller mindre aldrig vid köpet av en lampa. Därför är det extra viktigt att fundera lite kring hur man vill att ljuset ska upplevas från lampan. 

Det finns två grundvarianter på glödlampor. Glödlampor med varmt gult ljus och glödlampor med kallt vitt ljus. Sen finns det förstås också tokiga glödlampor i rött, blått och alla andra färger. Men låt oss fokusera på de vanliga “gula” och “vita” glödlamporna. Det framkommer alltid tydligt när man ska köpa en glödlampa vilken typ av ljus den ger ifrån sig så den biten behöver man inte fundera på. Däremot behöver man verkligen tänka över vilken av dessa man vill ha i sitt sovrum. Vi vågar nästan lova att en varmare gul glödlampa kommer göra sig mycket bättre som taklampa till sovrummet. Den ger ifrån sig ett varmare sken och är den vanligaste typen av glödlampa i alla lampor man har i hemmet. En glödlampa med vitt, kallt sken passar bäst i ett badrum eller i en mindre desingerlampa med låg watt.

Taklampan i sovrummet är en viktig del av inredningen

Det gäller verkligen att lägga ner lite extra tid och kärlek på att hitta en perfekt taklampa för sitt sovrum. Det eftersom taklampan verkligen blir en stor och viktig del av hela inredningen i sovrummet. Taklampan ser man direkt man kliver in i sovrummet och därför får valet av taklampa inte förminskas. Så även här gäller att klura ut om man vill ha en taklampa i sovrummet som väcker uppmärksamhet och drar blickarna till sig. Eller om man vill ha en taklampa som är diskret och snarare bara snyggt smälter in i den övriga inredningen.

Är man inte helt säker på om man ska satsa på en diskret eller en uppseendeväckande taklampa till sovrummet tycker vi att en god idé är att ta en titt på sovrummets övriga inredning. Är det ett sovrum med mycket olika material, färger, mönster och en tydlig stil är det förmodligen bättre att köpa en taklampa som bara smälter in och inte sticker ut så mycket. Är det tvärtom ett sovrum som är ganska opersonligt och intetsägande med få eller inga utstickande detaljer kommer en maxad taklampa bli helt fantastiskt snyggt. Då är det hög tid att vända blickarna mot de stora taklamporna med läckra designer så kommer garanterat hela sovrummet få sig ett lyft. I collagen ovan har vi letat fram en hel del sådana riktiga guldkorn!

Hur stor bör taklampan i sovrummet vara?

Kanske känns det svårt att veta hur stor taklampa man ska ha i sovrummet. Antingen för att en stor taklampa helt enkelt känns främmande eller för att man bara behöver inspiration till att tänka nytt i form och storlek. Men faktum är att det i ett normalstort till stort sovrum sällan blir fel med en stor taklampa. En stor taklampa i sovrummet för tankarna till elegans, lyx och hotell. Nog är väl det ord man gärna förknippar med sitt sovrum! 

Dock finns som alltid undantag. Bor man väldigt litet eller åtminstone har ett väldigt litet sovrum med väldigt mycket möbler på väldigt liten yta så kommer antagligen en stor taklampa bli ett snedsteg. I ett sådant sammanhang blir det mest stilrent och snyggt med en mindre och diskretare taklampa i form av till exempel en plafond eller en enklare takpendel.

Sammanfattningsvis beror storleken på taklampan i sovrummet på hur stort sovrum du har. Men inte bara det. Även hur sovrummet är inrett i övrigt. Även ett stort sovrum kan förstås vara fyllt av bumliga möbler i form av stora byråer och maffiga sängbord. Detta gör att relativt liten golvyta kommer finnas kvar och då kommer troligtvis en mindre eller åtminstone inte en gigantisk taklampa göra sig bäst.

Hur långt ner ska taklampan i sovrummet hänga?

Något som ofta blir lite av en utmaning när man köpt en taklampa är hur högt lampan ska hänga. Detta är en utmaning vi står inför oavsett till vilket rum vi köpt en taklampa. Nu fokuserar vi på taklampa till sovrummet och då beror höjden på lampan på några olika saker. Dels hur högt det är i tak i sovrummet, dels om taklampan är placerad ovanför någonting eller om den hänger fritt ovanför golvet. Och dels hur stort själva lamphuvudet är.

Om vi börjar med takhöjden så är det givetvis en avgörande faktor för hur högt taklampan bör hänga. I ett sovrum med väldigt hög takhöjd kommer det se väldigt märkligt ut med en taklampa som har för kort sladdlängd. I ett sovrum med högt i tak krävs helt enkelt att taklampan får hänga ned en ganska bra bit. Så till vida man inte köpt en plafond då men nu pratar vi förstås hängande taklampor av alla dess slag. På motsvarande sätt blir det i ett sovrum med lägre takhöjd märkligt att låta taklampan hänga väldigt långt ned. Det blir också himla opraktiskt att behöva väja eller ducka för en taklampa.

Den andra aspekten kring höjden på taklampan handlar om ifall taklampan i sovrummet är placerad ovanför någonting. Alltså i de flesta fall om taklampan i sovrummet hänger ovanför själva sängen. Det blir givetvis också en avgörande del i hur högt taklampan kan hänga. Sist ut av saker som är bra att tänka på vad gäller hur långt ned taklampan i sovrummet ska hänga handlar om hur stort lamphuvudet är. 

En taklampa till sovrummet med väldigt stort lamphuvud eller som bara har väldigt stort omfång med många spretiga armar till exempel behöver också lite fallhöjd från taket för att det inte ska se konstigt ut. En taklampa med en mindre och mer nätt design är inte alls lika känslig för detta och kan hänga högre upp mot taket utan några större bekymmer. I de allra flesta fall behöver man alltid känna lite på det där med höjden på taklampan. Häng helt enkelt upp taklampan i sovrummet lite löst och backa ut och ställ dig i dörröppningen och känn av. Känns det rätt är det förmodligen rätt och känns något konstigt är det mycket möjligt att det beror på höjden på taklampan. Har du inte alls den känslan själv så fråga någon du litar på som besitter lite känsla kring detaljer och inredning så ska du se att du hittar helt perfekt höjd för din taklampa i sovrummet!

Här kan du läsa mer om man ska inreda med lampor.

Vi hoppas du fått lite inspiration och att du hittar en riktigt snygg taklampa som passar ditt sovrum.