Trasmatta kök 2024 – 12 snygga trasmattor att ha i köket

Är du på jakt efter snygg trasmatta till köket har du kommit rätt. Här visar vi 12 fina trasmattor som passar bra att ha i kök men även också i hallen, badrummet eller andra delar av hemmet. Trasmattan är en mångsidig matta som passar i hemmets alla rum!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Gammaldags trasmatta - klassiker sedan 1800-talet

Den handvävda trasmattan i gammaldags design är en riktig klassiker sedan 1800-talet. Traditionellt vävs trasmattor för hand med olika bomullsmaterial. Det kan exempelvis vara trasor från tröjor, jeans eller andra mattor. Det är precis det som kännetecknar gammaldags trasmattor – att materialet kan bestå av lite vad som helst. 

Förr i tiden när ekonomin inte vara lika som den är idag i många delar av världen var det viktigt att ta tillvara på varenda trasa och pinal. När tygbiten var så pass sliten att den inte kunde användas mer blev den kanske till väggisolering – eller en bit till en trasmatta. 

Idag är det inte av ekonomiska skäl vi tillverkar handvävda trasmattor men principen är många gånger densamma. Trasmattor är lika populära idag som de var för 100 år sedan och förhoppningsvis kommer de fortsätta vara det under många år framöver.

12 snygga trasmattor till köket

Snygga trasmattor för kök – och hall

Trasmattor passar egentligen hemmets alla rum bortsett från vardagsrummet då vi tycker att en vardagsrumsmatta bör vara lite mer stilren och mjuk än vad trasmattor burkar vara. Användningsområdet är med andra stort och det är lätt att flytta mattan mellan olika rum. 

Vart passar då trasmattor bäst? 

En trasmatta i köket är både ett snyggt och praktiskt val. Trasmattor i gammaldags stil ger köket en retrokänsla och sätter mycket prägel på rummet. Det är dessutom en matta som är enkel att göra ren om det skulle komma fläckar på den då de flesta trasmattor klarar maskintvätt. 

Hallen är också en bra plats för trasmattor. Här kan de ligga och välkomna gästerna med sin avslappnade och härliga stil samtidigt som det inte är hela världen om någon skulle råka gå med ytterskorna på mattan. Det är som sagt lätt att hålla trasmattor rena och fräscha. 

Barnrum, källare och trapp är ytterligare några praktiska användningsområden för trasmattan där den kan komma väl till användning. Som du märker passar det bra att använda trasmattor i de flesta rum och vi får inte glömma att nämna balkongen som också kan inredas snyggt med hjälp av en eller flera trasmattor. 

LÄS OCKSÅ: 16 FINA PLASTMATTOR TILL KÖKET

Bra att tänka på för att hitta den bästa trasmattan

För att hitta den bästa trasmattan för sitt hem är det några saker som är bra att tänka på. Utbudet är stort och det finns massor av snygga trasmattor att välja på. Däremot är det inte säkert att alla passar hemma vid dig. Här är några tips som förhoppningsvis underlättar valet av trasmatta.

Storlek

För att mattan överhuvudtaget ska passa bra så gäller det att storleken är rätt. Storleken på mattan måste vara i proportion med ytan där den ska placeras annars blir det inte att se bra ut. Ett klassiskt misstag är välja en för liten matta. Mät hellre en gång för mycket än en gång för lite och står du i valet och kvalet mellan två olika storlekar så är vårt tips att gå på den större storleken.

Form

Runda trasmattor, avlånga eller fyrkantiga. Det finns olika former att välja på och här brukar det egentligen inte vara några konstigheter. Man vet oftast direkt vilken form på matta man letar efter men det kan vara bra att veta om de olika formerna i alla fall och att det finns lite olika att välja på.

Färg och mönster

Färg och mönster är det roligaste att bestämma och här gäller det att inte vara för impulsiv utan noga tänka igenom sitt beslut. Det är färgen och mattans mönster som kommer påverka hela rummet och det gäller att de passar väl in med rummets övriga inredning.

Fransar/tofsar

Starka kännetecken för trasmattor är fransarna eller tofsarna som brukar finnas längst med mattans kortsidor eller i vardera hörn. Det finns även trasmattor utan dessa detaljer som istället brukar ha en tydlig kant. Beroende på detalj kan de förmedla lite olika känslor när de placeras i ett rum.

trasmatta-bild

Handvävda trasmattor med gammaldags look

Vill man åt den riktigt klassiska känslan i hemmet är det handvävda trasmattor med gammaldags look du ska kika efter. Det ger hemmet en alldeles speciell känsla och sätter lite karaktär på rummet oavsett var den placeras. 

Med gammaldags design menas oftast de trasmattor som är i oregelbundna olika färger. Färgerna kan vara ljusa, mörka eller blandade. Det finns inga specifika färger som förknippas med trasmattor i gammaldags stil utan det kan vara vilka färger som helst. Det som däremot oftast förknippas med moderna trasmattor är enfärgade mattor eller trasmattor med nutida mönster. 

Oavsett modern eller gammaldags touch på trasmattan så är det vissa kännetecken som nästan alla trasmattor har gemensamt – fransar eller tofsar.

Fransar och tofsar – tydliga kännetecken för trasmattan

Ingen trasmatta utan fransar eller tofsar i ändarna? Jodå, det finns alternativ utan fransat och tofsar också! Trasmattor har flera kännetecken men några av de mest vanliga är ändå fransarna eller tofsarna. Du vet dom där långa fransarna som löper längst med mattans kortsida eller tofsarna som finns i vardera hörn. Det är två starka kännetecken för trasmattan och har varit så sedan starten. 

Trasmattor som saknar fransar eller tofsar har oftast en skarp kant istället som avslutar vardera ände. Kanten kan ge mattan lite extra karaktär om den är i en färg som sticker ut mot de övriga färgerna. 

Fransar, tofsar eller skarpa kanter är detaljer som hör trasmattor till. Det ger mattan en ett mer lekfullt och spännande intryck än om den skulle sakna tydliga detaljer, starka kännetecken och karaktärsdrag.

Några avslutande skötselråd

Har du fått fläckar på din trasmatta? Ingen fara, det finns flera bra sätt att göra rent trasmattor på. 

För det första kan du testa göra rent mattan genom att använda såpa och kallt vatten. Se till att skura i rändernas riktning och använd gärna en mjuk borste. Var sedan noga med att hänga upp den fuktiga mattan på tork så den får dropptorka. För bäst och snabbast resultat, häng mattan med ränderna nedåt så vatten kan rinna av lättare. 

Många trasmattor går även att göra rent i tvättmaskinen men tänk på att överskottsfärg från mattan kan förekomma. Läs nog skötselrådet på mattans undersida för att se om mattan klarar maskintvätt eller inte. Även här är torkningen väldigt viktig så det inte bildas mögel under mattan.