Bästa Vattenkokaren 2024: 4 Vattenkokare (Bäst i Test)

Är du på jakt efter en snygg och bra vattenkokare har du kommit rätt! Här väger vi inte bara in funktionen utan designen tycker vi är minst lika viktig. Vattenkokaren är en riktig klassiker på köksbänken som snabbt kan fixa en kopp kaffe eller te. Men vilken vattenkokare får bäst i test, vilken är den snyggaste vattenkokaren och vad är egentligen bra att tänka på inför ett köp? 

Inlägget innehåller annonslänkar.

4 bra vattenkokare

Vattenkokare – Våra 4 favoriter!

1. Vattenkokaren från Smeg ger vi bäst i test!

vattenkokare-1

Här är vi ett bra exempel på hur funktionalitet och läcker design kan kombineras på bästa sätt! Smeg lyckas alltid få till en tilltalande design som blandar det moderna med retrostilen och deras vattenkokare är inget undantag. Smegs vattenkokare är inte vilken vattenkokare som helst. Det här blir även en snygg inredningsdetalj till köket som mer än gärna kan få stå framme när den inte används.

Vattenkokaren rymmer 1.7 liter och stänger av sig automatiskt när den når 100 grader. Det finns ett avtagbart kalkfilter som gör det lätt att hålla vattenkokaren ren. På fötterna finns det praktiska tassar så kokaren står stadigt på köksbänken.

Denna vattenkokare har fått toppbetyg av flera hundra nöjda köpare när vi kollar runt vid olika återförsäljare så det är en vattenkokare som minst sagt lever upp till förväntningarna. 

2. Stilren och fin vattenkokare från KitchenAid

vattenkokare-2

Vattenkokare från KitchenAid som garanterat kommer bli kökets nya favorit! Det här är en vattenkokare som är lika funktionell som vacker att ha framme på köksbänken även när den inte används. Med sin runda form och sina snygga detaljer passar den in alla olika typer av stilar. 

Vattenkokaren har ett reglage för temperatur och en dubbelvägg för bättre isolering som håller vattnet varmt under lång tid. Kokaren är tillverkad i metall och har ett rejält handtag som gör det praktiskt att flytta kokaren när så önskas. Kapaciteten ligger på 1.5 liter och en vikt på 2.1 kg.

Det är uteslutande toppbetyg när vi kollar runt bland olika återförsäljare så det här är en vattenkokare som verkligen är ett säkert kort att gå på.

3. Vattenkokare i skandinavisk design

vattenkokare-3

Sladdlös vattenkokare med snygga trädetaljer, integrerat vattenmått och droppfri hällpip har vi här för att nämna några saker. Eva Solo misslyckas sällan med sina köksprodukter och det har dom inte gjort den här gången heller. En superfin vattenkokare för alla kök!

Kapaciteten är på 1.5 liter och en vikt på 1 kg. En smart sladdvinda finns och det är självklart automatisk avstängning när vatten når sin rätta temperatur. 

4.5 av 5 i betyg hos Bagaren och Kocken där ca 25 stycken har lämnat ett betyg är en bra fingervisning på att det här är en mycket uppskattad vattenkokare som håller vad den lovar.

4. Vattenkokare i gammaldags stil

vattenkokare-4

Hur elegant är inte denna vattenkokare i gammaldags stil från Sabor? Det här blir lika mycket en fin inredningsdetalj till köket som en användbar vattenkokare till te och kaffe. Med ett avtagbart kalkfilter är vattenkokaren enkel att hålla ren både på insidan och utsidan. 

1.7 liter rymmer den, LED-indikator, 360 rotation på bottenplattan och ett fönster som visar mängden vatten. Allt en vattenkokare behöver med andra ord! 

Kokaren har inte nämnvärt med betyg och recensioner, men de få som finns är 5 av 5 möjliga.

Fördelar med vattenkokare

Att använda en vattenkokare för att koka upp sitt vatten har många fördelar jämfört med att koka upp sitt vatten på spisen.

Här är några anledningar till varför vi tycker det är fördelaktigt att ha en vattenkokare:

Snabbhet

En vattenkokare kan koka vatten mycket snabbare än att koka vatten på spisen. Detta kan spara tid och göra det enklare att förbereda en kopp te, kaffe eller annan dryck som kräver varmt vatten.

Enkelhet

Att använda en vattenkokare är enkel och kräver minimal ansträngning. Du behöver bara hälla vatten i kokaren och trycka på en knapp för att starta kokprocessen!

Effektivitet

En vattenkokare är en effektiv apparat eftersom den bara kokar den mängd vatten som du behöver. Detta kan hjälpa dig att spara på energi och minska din elförbrukning.

Mångsidighet

En vattenkokare kan användas för mer än bara att koka vatten. Du kan använda den för att värma mjölk, göra nudlar eller snabbt tillaga en soppa eller sås.

Praktisk

En vattenkokare är praktisk att ha till hands när du behöver varmt vatten för olika ändamål, såsom att sterilisera flaskor eller för att rengöra köksredskap.Den är även lätt och smidigt att ta med sig på resan eller till sommarstugan.

vattenkokaren

Hitta bästa vattenkokaren för dig

För att hitta den vattenkokare som passar dig och ditt kök bäst så finns det några saker som är bra att tänka innan du tar ett köpbeslut. 

Här är några faktorer vi tycker du ska överväga när du söker efter den bästa vattenkokaren för dig:

Storlek

Storleken på vattenkokaren är viktig att tänka på. Om du vanligtvis bara kokar vatten för en eller två personer kan en mindre kokare vara tillräckligt. Om du däremot kokar vatten för en hel familj eller vill använda vattenkokaren för andra ändamål som att tillaga mat kan en större modell vara att föredra.

Design

Vattenkokare finns i olika designer, från klassiska och enkla till mer moderna och dekorativa. Tänk på vilken stil som passar din köksinredning och personliga smak bäst. Vi tycker det är viktigt med både en funktionell och fin vattenkokare så försök hitta en modell som uppfyller både dessa kriterier.

Betyg och recensioner

Att läsa recensioner från andra användare kan ge en bra indikation på en vattenkokares prestanda och pålitlighet. Titta på betyget och läs recensioner på nätet innan du bestämmer dig.

Material

De vanligaste materialen för vattenkokare är rostfritt stål och plast. Rostfritt stål är mer hållbart och enklare att rengöra, men det kan också vara dyrare. Plastvattenkokare är vanligtvis billigare men kan vara mindre hållbara på lång sikt. Här gäller det att väga dessa fördelar och nackdelar mot varandra. 

 

LÄS OCKSÅ: 4 BÄSTA BRÖDROSTARNA

Rengöring och underhållning

För att hålla din vattenkokare i bra skick är det viktigt att rengöra och underhålla den regelbundet. Utan en god renhållning kan kokaren snabbt bli ofräsch och det kommer minska lusten till användning.

Här är några tips för god renhållning:

  • Rengöring med ättika och vatten: Fyll vattenkokaren med en blandning av hälften vatten och hälften ättika. Koka upp blandningen och låt den sedan stå i vattenkokaren i ca 15 minuter. Häll sedan ut blandningen och skölj ur vattenkokaren med rent vatten.
  • Rengöring med citronsyra: Citronsyra är också effektivt för att ta bort kalkavlagringar i vattenkokaren. Blanda en tesked citronsyra med vatten och koka upp blandningen i vattenkokaren. Låt blandningen stå i ca 15 minuter och häll sedan ut den. Skölj ur vattenkokaren med rent vatten.
  • Torka av vattenkokaren: Efter varje användning är det viktigt att torka av vattenkokaren med en ren trasa för att ta bort eventuellt kondens eller spill.
  • Undvik att låta vatten stå i vattenkokaren: Lämna inte vatten i vattenkokaren när den inte används eftersom det kan leda till kalkavlagringar.
  • Avkalkning: Om vattenkokaren är mycket kalkig kan du använda en avkalkningsprodukt som är speciellt utformad för vattenkokare. Följ instruktionerna på förpackningen och se till att skölja ur vattenkokaren ordentligt efteråt.
vattenkokaren

Vattenkokare bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-vattenkokare har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier. 

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är vattenkokaren som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av vattenkokare vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa vattenkokarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de vattenkokare vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa vattenkokaren?

Vattenkokaren från Smeg tycker vi vi har allt en vattenkokare behöver. Den är både funktionell och snygg designmässigt. Enkel, stilren och lagom stor. Bästa vattenkokaren på marknaden just nu om vi får bestämma!

Hur lång tid tar det att koka vatten i vattenkokare?

Det tar vanligtvis mellan 2 och 5 minuter att koka vatten i en vattenkokare beroende på mängden vatten som ska kokas och effekten på vattenkokaren. En mindre mängd vatten kommer att koka snabbare än en större mängd vatten eftersom det tar längre tid för en större mängd vatten att absorbera värmen och nå kokpunktstemperaturen på 100 grader. 

Vad kostar en vattenkokare?

Priset på en vattenkokare kan variera beroende på faktorer som storlek, material och funktioner. Generellt kan en enkel och grundläggande vattenkokare hittas för så lite som 100-200 kronor, medan mer avancerade modeller med fler funktioner kan kosta upp till 1000 kronor eller mer. Det är också möjligt att hitta designervattenkokare som kan kosta ännu mer. Det är viktigt att välja en vattenkokare som passar dina behov och budget.