Bästa Zestjärnet 2023 – 8 Zestjärn (Bäst i Test)

Att hitta det bästa zestjärnet kan verka som en enkel uppgift vid första anblicken. Det är trots allt bara ett verktyg för att skala citrusfrukter, eller hur? Men alla hemmakockar och proffskockar vet att kvaliteten på zestjärnet kan ha en enorm inverkan på matlagningen. 

Här hittar du de bästa zestjärnen för en smidig rivning!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett zestjärn?

Ett zestjärn, också känt som ett citronjärn, är ett köksredskap som används för att skära bort det yttersta lagret av citrusfrukter som citroner, lime och apelsiner. Detta yttre lager kallas ”zest” och innehåller eteriska oljor som ger en stark, koncentrerad smak. Zest används ofta som ingrediens i matlagning och bakning för att lägga till en ljus, citrusy smak.

Zestjärn ser ofta ut som små rivjärn med mycket fina, skarpa blad. De är designade för att endast skära bort det yttersta, färgade lagret av citrusfruktens skal och undvika det vita, bittra lagret som ligger under. Det finns flera olika typer av zestjärn, inklusive traditionella järnmodeller, mikroplan (ett slags mycket fint rivjärn), och modeller som är inbyggda i andra verktyg som potatisskalare eller klassiska rivjärn.

Bästa Zestjärn – Sammanfattning

 

8 bästa zestjärn

Zestjärn Bäst i Test –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Microplane Zestjärn

zestjärn-1

Upptäck kraften hos Microplane Zestjärn och riv ingredienser som en mästare! Oavsett om det gäller att riva citrusfrukter, parmesanost, muskotnöt eller lök, kommer detta Microplane rivjärn att ge dig strålande resultat varje gång.

Det som gör Microplane rivjärn unikt är dess precision och skärpa. Istället för traditionella rivjärn, där kanterna är stansade, är varje liten vass kant på detta rivjärn etsad med rakbladsteknik. Detta resulterar i enastående rivningsprestanda och gör det möjligt att få ut maximal smak och textur från dina ingredienser.

Rivjärnet är tillverkat av rostfritt stål och har ett bekvämt plasthandtag för enkel och säker användning. Dess längd på 32 cm ger dig tillräckligt med utrymme att arbeta med utan att vara för otymplig.

För att underlätta rengöringen är detta rivjärn diskmaskinssäkert. Du kan enkelt placera det i diskmaskinen efter användning och ha det klart för nästa rivningsuppdrag.

Så låt Microplane Zestjärn vara ditt hemliga vapen i köket och ta din matlagning till nästa nivå!

 

2. Snyggt Zestjärn med Trähandtag

Riktigt snyggt zestjärn från stilsäkra Victorinox. Victorinox produkter har livstidsgaranti mot material- och produktionsfel.

zestjärn-2

3. Rivjärn/Zestjärn med Behållare

Slå två flugor i en smäll och kombinera zestjärn med rivjärn. Dessutom medföljer en smart behållare som håller ingredienserna på plats.

zestjärn-3

4. Microplane Zestjärn + Grovt Rivjärn

Rivjärnsset från Microplane. Här får du både ett zestjärn och ett lite grövre rivjärn för andra ingredienser.

zestjärn-4
zestjärn-bild

Varför använda zestjärn?

För någon som inte är så bevandrad i köket kan zest vara lite oklart och varför man egentligen skulle behöva ett zestjärn där hemma i kökslådan.

Här är några anledningar till varför ett zestjärn kan vara till hjälp.

Smakförstärkning: Citrusskal, eller zest, är full av eteriska oljor som ger en intensiv citrus-smak. Att lägga till zest i dina recept kan lyfta och förstärka smaken på ett sätt som juice från samma frukt kanske inte kan.

Textur: Zest ger också en trevlig textur till maträtter. Till skillnad från juice ger zest en bit av krispighet eller tuggmotstånd till maten vilket kan vara trevligt i vissa recept.

Estetik: Zest kan användas som garnering för att lägga till färg och visuellt intresse till en rad olika maträtter, från bakverk till cocktails till huvudrätter.

Minska matsvinn: Genom att använda zest från citroner, lime eller apelsiner, utnyttjar du en del av frukten som annars kanske skulle kastas. Detta bidrar till att minimera matsvinnet.

För att få bästa möjliga resultat när du använder ett zestjärn, se till att bara ta bort det yttersta, färgade lagret av fruktens skal. Det vita lagret under, känd som pith, kan vara mycket bittert och bör undvikas.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA KÖKSSAXEN

Hur fungerar ett zestjärn?

Ett zestjärn är ett relativt enkelt men effektivt köksverktyg

Det fungerar på följande sätt:

1. Förberedelse – Innan du börjar använda ditt zestjärn, se till att citrusfrukten är ren och torr. Det kan också vara till hjälp att ha en skål eller tallrik redo att samla upp zesten.

2. Gripandet – Håll järnet stadigt med ena handen och citrusfrukten med den andra.

3. Rivning – Dra citrusfrukten över bladen på zestjärnet med ett lätt men stadigt tryck. Rörelsen ska vara i en enda riktning – från topp till botten av järnet, snarare än fram och tillbaka. Försök att bara skrapa av det yttersta lagret av skalet – det är här de mest smakrika oljorna finns. 

4. Samling – När du har “zestat” hela frukten, knacka försiktigt på baksidan av zestjärnet för att släppa eventuell zest som har fastnat i bladen. Du kan också använda en borste eller fingret för att försiktigt borsta av zesten.

5. Användning – Zest kan användas direkt i dina recept eller sparas i kylen i några dagar. Den kan även frysas för längre förvaring.

Kom ihåg att alltid vara försiktig när du använder ett zestjärn eftersom bladen är mycket skarpa och kan lätt skära sig om du inte är försiktig.

zestjärn-bild1

Zestjärn vs rivjärn – vad är skillanden?

Zestjärn är ofta finare än vanliga rivjärn, vilket gör dem idealiska för att skapa tunna remsor av citruszest utan att fånga det bittra vita lagret under skalet. De kan också användas för att fint riva andra ingredienser, som vitlök, ingefära, hård ost, och kryddor som muskot.

Rivjärn å andra sidan, har ofta större hål och skapar större bitar. Dessa är bra för att riva mjukare ostar, grönsaker, eller till och med smör. Medan de kan användas för att skapa zest, riskerar du att fånga det bittra vita lagret under citrusfruktens skal.

Om du regelbundet lagar mat som kräver finrivna ingredienser, som zest, kan det helt klart vara värt att investera i ett zestjärn. Men om du bara ibland behöver zest och mest använder ditt järn för större ingredienser, kan ett standard rivjärn vara tillräckligt.

Bra att tänka på när du väljer zestjärn

För att hitta det bästa zestjärnet för dig finns det några saker som vi tycker är bra att du tänker. Det är allt från kvalitetsfrågor till handtag och betyg.

Vi går igenom de olika delarna här:

Bladens kvalitet

Det viktigaste aspekt att tänka på när du väljer ett zestjärn är bladens kvalitet. Bladen bör vara skarpa och hållbara. Kvaliteten på bladen kommer att påverka hur effektivt järnet kan zesta en citrusfrukt och hur länge det kommer att vara skarpt och användbart. Rostfritt stål är ofta det bästa materialet för zestjärnsblad eftersom det är hållbart och rostbeständigt.

Handtaget

Handtaget bör vara bekvämt och lätt att greppa så att du kan hålla järnet säkert medan du zestar. Vissa modeller har nonslip-grepp vilket kan vara särskilt användbart om du har problem med handstyrkan.

Storlek och form

Storleken och formen på zestjärnet bör vara passande för ditt behov och utrymme. Om du har begränsat utrymme i köket kanske du vill ha ett mindre, mer kompakt järn. Å andra sidan kan ett större järn med ett brett blad vara snabbare och enklare att använda om du ofta zestar stora mängder citrusfrukter.

Betyg och recensioner

Hur har tidigare köpare upplevt järnet? Läs betyg och recensioner från tidigare köpare för att bilda dig en uppfattning om hur de upplever produkten. 

 

LÄS ÄVEN: FÖRKLÄDE BÄST I TEST

vattenkanna-bild3

Till vad kan zest användas?

Zest kan användas i en mängd olika rätter och drycker för att förstärka smaken.

Här är några exempel där vi tycker zesten gör sig bäst:

 • Bakverk och Dessert: Zest kan användas i bakverk och desserter, som citron- eller apelsinkakor, muffins, pajer och glass. Det lägger till en ljus, frisk smak som kompletterar sötma väl.
 • Såser och Marinader: Citruszest kan användas för att förbättra smaken på olika såser och marinader. Till exempel, kan du lägga till citronzest i en vitvinssås för fisk eller limezest i en marinad för kyckling.
 • Drycker: Zest kan användas för att smaksätta både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. Det kan läggas direkt till drinken, användas som en dekoration på kanten av ett glas, eller användas för att smaksätta sockersirap för cocktails.
 • Kryddblandningar och Rubs: Zest kan torkas och blandas med andra kryddor för att skapa egna kryddblandningar eller rubs (en kryddblandning gnuggas på kött före grilling eller rostning).
 • Sallader: En liten mängd zest kan förbättra smaken på sallader, grönsaker och andra sidorätter. Till exempel kan du lägga till citronzest till en grönsallad, eller använda den för att lyfta smaken på rostade rotfrukter.
 • Fisk och Skaldjur: Zest är ett utmärkt komplement till fisk och skaldjur. Det kan användas i en marinad, blandas in i en panering eller helt enkelt strös över den tillagade fisken för att lägga till en ljus, frisk smak.

LÄS OCKSÅ: SLOW JUICER BÄST I TEST

  Rengöring och underhåll

  För att hålla ditt zestjärn i bästa skick och se till att det varar så länge som möjligt är det viktigt att rengöra och underhålla det ordentligt.

  Här är några snabba tips:

  Rengöring

  Efter varje användning, skölj järnet i varmt vatten för att ta bort alla rester. Om det är nödvändigt så använd en mjuk borste (en tandborste fungerar bra) för att rengöra mellan bladen. Var försiktig när du gör detta eftersom bladen är mycket skarpa.

  Om ditt zestjärn är diskmaskinssäkert kan du placera det i diskmaskinen för en djuprengöring. 

  Underhåll

  Förvaring – Förvara ditt zestjärn på en säker plats där det inte kommer att skada andra föremål eller människor. Många zestjärn kommer med ett skyddande lock eller fodral vilket är en bra plats att förvara det när det inte används.

  Undvik att böja bladen – Zestjärnets blad är mycket tunna och kan lätt böjas eller förstöras. Försök att undvika att sätta för mycket tryck på bladen och använd aldrig zestjärnet för att riva hårda föremål.

  Skydda mot korrosion – Även om ditt zestjärn är gjort av rostfritt stål kan det fortfarande korrodera över tid, särskilt om det utsätts för mycket salta livsmedel eller förvaras på en fuktig plats. Försök att rengöra och torka zestjärnet grundligt efter varje användning för att förhindra korrosion.

  vattenkanna-bild2

  Zestjärn bäst i test – Så bestämde vi vilka

  Våra bäst i test-zestjärn för inomhus har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

  1. Funktion.

  2. Design.

  3. Betyg och recensioner.

  Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är zestjärnet som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

  Vi har analyserat massor av zestjärn vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa zestjärnen på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

  Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de zestjärn vi tycker är bäst i test.

  Vanliga frågor och svar