Bästa Bakmaskin 2023: 4 Snygga Bakmaskiner (Bäst i Test)

Här hittar du 4 bakmaskiner som allihop kan förgylla din frukost framöver. Bakmaskinen är ett praktiskt och smidigt hjälpmedel för att få nybakt bröd varje morgon! Förbered brödmaskinen kvällen innan och vakna upp till doften av nybakat bröd. Hur mysigt och lyxigt låter inte det?

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en bakmaskin?

En bakmaskin är en elektrisk köksapparat som används för att baka bröd, kakor och andra bakverk med. En bakmaskin består vanligtvis av en inbyggd degblandare, en temperaturkontroll för jäsning och gräddning, samt en bakform. För att använda en bakmaskin fyller man först på ingredienserna i maskinen och väljer sedan det önskade bakprogrammet. Maskinen blandar och knådar degen, jäser den och bakar sedan brödet eller bakverket tills det är klart.

En bakmaskin är ett praktiskt verktyg för att baka bröd och andra bakverk hemma, speciellt för personer som vill baka eget bröd men inte har mycket tid eller erfarenhet av att baka för hand. Eller helt enkelt inte orkar eller vill göra det.

Det är också ett bra val för personer som vill ha färskt bröd varje dag eller för personer med vissa kostrestriktioner, eftersom man kan kontrollera ingredienserna som används i bakningen.

Bästa Bakmaskin – Sammanfattning

 

4 bästa bakmaskinerna

Snygga bakmaskiner bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Kenwood KVL85.004SI bakmaskin med inbyggd våg

bakmaskin-3

Kenwwod är en riktigt lyxig bakmaskin som har allt som behövs! Här ingår k-visp, en degkrok, en visp, en gräddvisp, två skålar (5 liter, 7 liter) och en stänkskärm. Med andra ord allt du har för att lyckas både med brödet och pizzadegen. Dessutom är bakmaskinen tillverkad i läcker design så den mer än gärna kan stå framme på köksbänken även när den inte används.

Bakmaskinen har en motor på 1200 watt och en inbyggd våg för exakt bakning. För att få inspiration finns även en Kenwood-app att ladda ner till bakmaskinen. 

Av de som lämnat betyg på Bagaren och Kocken har alla givit bakmaskinen 5 av 5 möjliga vilket så klart ger en bra indikation på vilken fantastiskt bakmaskin det här är!

2. Steba bakmaskin med touch-display

bakmaskin-4

En prisvärd och lätthanterlig bakmaskin som löser frukostbaket på ett kick! Med 12 förinställda program kan du enkelt bestämma precis hur du vill ha ditt bröd. Steba bakmaskinen har även en smart funktion för uppskjuten start ända upp till 13 timmar.

Bakskålen som medföljer har en non stick-beläggning vilket gör att brödet inte fastnar. Motorn har en kapacitet på 540 watt och maskinen väger 4 kilo. Funktionerna och masinen styrs med en touch-display som gör det lätt att se vilka val som finns att göra.

 

3. Pane Express 1000 Bakmaskin

bakmaskin-2

Orkar du inte gå upp supertidigt och slänga ihop ditt nybakade bröd så har vi lösningen för dig. Pane Express 1000 bakmaskin löser biffen! Och brödet. Släng bara i dina ingredienser, slå på timern och så kan du vakna upp till doften av nybakat bröd. Brödmaskinen har fixat allt dig. 

Bakmaskinen är utrustad med en LCD display och har 19 olika förinställda program som du kan välja mellan. Klarar degar med en vikt på upp till 1000 gram.

4. Automatisk bakmaskin med avtagbar nonstick bakform

bakmaskin-1

Från OBH Nordica har du här en bakmaskin som har det mesta. Med sin avtagbara non stick-bakform, 12 program, 13 timmars timer och 60 minuter varmhållning kan du räkna med att brödet blir precis så som du vill ha det. 

Välj mellan två olika storlekar på brödet, 750 respektive 900 gram. En receptsamling medföljer också.

Varför använda en bakmaskin?

Det finns många anledningar till varför man ska använda sig av en bakmaskin. Förutom att det är ett väldigt enkelt och smidigt sätt att baka bröd på så ger även bakmaskinen ett fantastiskt resultat varje gång. Sen är det ju väldigt bekvämt också. 

Genom att blanda ingredienserna kvällen innan och slå på timern till ett önskat klockslag så kan bakmaskinen leverera nybakat bröd till frukost varje dag! Det är en vardagslyx som är få förunnat och något som man snabbt blir väldigt bortskämd med. 

Att använda en bakmaskin innebär också att man får full koll på ingredienserna i brödet vilket är bra för dig som har allergier eller gluten. Det är lättare sagt än gjort att baka sitt egna bröd men med en bakmaskin är det så pass enkelt att det oftast sätts i handling.

 

LÄS OCKSÅ: TRAKTÖRPANNA BÄST I TEST

Bra att tänka på när du köper bakmaskin

Även om bakmaskinen är enkel köksmaskin att använda så finns det några saker som är bra att tänka på inför ett köp så det blir ett så bra köp som möjligt. Har du exempelvis speciella önskemål vad gäller funktioner så är det bra att dubbelkolla så så dessa finns då funktionerna från bakmaskin till bakmaskin kan variera väldigt mycket. 

Funktioner

Bakprogram 

Alla bakmaskiner har ett antal bakprogram man kan välja på beroende på vad det är man vill baka. Det kan till exempel vara klassiskt bröd, pizzadeg, franskbröd eller glutenfritt bröd. Däremot kan antal program skilja de olika bakmaskinerna åt och såldes även vilka program det går att välja på. 

Har du därför tänkt att använda bakmaskinen till olika typer av bakning är det alltid bra att se till så maskinen klarar av just de olika typerna av bakning som du tror att du kommer använda bakmaskinen till. 

Dispenser för övriga tillbehör

För dig som älskar crunchiga bröd med nötter, frön eller kanske torkade fruktbitar är en separat dispenser för just sådant tillbehör en fantastisk funktion som tyvärr inte alla bakmaskiner erbjuder. 

Istället för att blanda ner dessa tillbehör direkt med alla andra ingredienser och riskera att de går sönder under knådningen så portionerar bakmaskinen ut dessa tillbehör när brödet kommit en bit i bakning och det passar att fördela in de i degen. 

Brödstorlek

Att kunna välja brödstorlek är en annan bra funktion då alla bakmaskiner inte erbjuder den möjligheten. De flesta bakmaskiner har ett val på 2-3 olika brödstorlekar och det är väldigt bra att kunna välja storlek eftersom hemmagjort bröd inte håller lika länge som köpt bröd. 

Vissa bakmaskiner har endast en standardstorlek och i vissa fall är den ganska stor vilket innebär att man måste snabbt äta ganska mycket bröd för att inte behöva kasta något som börjar bli dåligt. 

Snabbakning

Det tar ungefär 3-4 timmar att baka bröd i bakmaskinen men det finns funktioner för snabbakning som tar mellan 1-2 timmar istället. Ibland kan man komma på lite sent att det vore gott med nybakt bröd, då är det alltid bra om möjligheten att snabba på bakningen lite finns. 

Det som kan vara bra att veta är att brödet inte blir riktigt lika bra eftersom knådning, jäsning osv. egentligen behöver lite mer tid. Men det blir helt klart ett gott bröd och slår det köpta brödet alla dagar i veckan. 

Timer

Timer är så klart något som tillhör funktionerna, men eftersom den funktionen är så pass viktigt så ville vi ge den en egen rubrik. För att du ska kunna använda din bakmaskinen maximalt och faktiskt kunna utnyttja den så som de flesta gör så måste en timer-funktion finnas. 

Att kunna ställa in timern kvällen innan för att få färskt bröd till frukost eller göra iordning maskinen på morgonen och ha nybakt bröd till kvällsfikat efter jobbet är faktiskt den absolut största fördelen med bakmaskinen. 

Storlek 

Hur stora brödlimpor behöver du kunna göra? De flesta brödmaskiner har en kapacitet på ca 1 kg men det finns både större och mindre varianter. Har du en stor familj är det så klart bra om bakmaskinen kan göra en limpa som räcker till hela familjen. Bor du däremot ensam är ett mindre alternativ att rekommendera då de oftast både är billigare och tar mindre plats i köksskåpet. 

Pris 

Vad var och en är beredd att betala för en bakmaskin är högst individuellt. Däremot är det som med mycket annat att man får vad man betalar för. De billiga bakmaskinerna har begränsat med funktioner och valmöjligheterna är inte lika stora som med premiumvarianterna. 

Rengöring

Bakmaskinen behöver naturligtvis göras ren för att den ska hålla sig fräsch år efter år. Bakmaskiner görs rent för hand och för att underlätta rengöringen så mycket som möjligt rekommenderas en bakmaskin med non stick-beläggning. Det gör att degen inte fastnar lika lätt och det går snabbt och enkelt att göra rent maskinen efter användning.

LÄS OCKSÅ: BRÖDFORM BÄST I TEST

bröd-1

Fördelar och nackdelar med bakmaskinen

Bakmaskinen för med sig massor av fördelar in i hushållet men det finns så klart även några nackdelar som är värda att nämna. Alla har vi olika preferenser så det som upplevs som en fördel för någon behöver inte göra det för någon annan. Men här några för- och nackdelar med bakmaskinen som det flesta är överens om. 

 

Fördelar

  • Doften av nybakat bröd varje morgon
  • Välj dina egna råvaror
  • Bekvämt och enkelt
  • Minimalt jobb för att baka sitt egna bröd
  • Enkelt att experimentera för att hitta sitt favoritbröd

 

Nackdelar

  • Tar plats i köksskåpet
  • Kostar en slant att köpa in
  • Alltid samma form på brödet

Perfekt med bakmaskin till lördagsfrukosten

Finns det något bättre än att vakna upp en tidig lördagmorgon och känna doften av nybryggt kaffe tillsammans med nybakt bröd innan du ens klivit upp ur sängen? Du kanske inte har testat på den känslan än men med hjälp av en bakmaskin och en timer på kaffebryggaren så är det faktiskt något du kan vakna till varje dag om så önskas. 

Att vakna upp till doften av nybakat bröd varje morgon tar dock snabbt bort den lyxiga känslan och blir istället något naturligt. Vi tycker det är bättre att få behålla den där härliga känslan som ska infinna sig på helgen eller vid speciella dagar. 

Det är så klart lockande att varje dag kunna unna sig nybakat bröd och är det något du verkligen vill så är det naturligtvis så att du ska göra det. Men det finns ett värde i att behålla den där lyxen som nybakat bröd för med sig och de där stunderna då man håller den ljumma brödskivan i handen blir extra bra.

LÄS OCKSÅ: PAJFORMAR MED LÖSTAGBAR BOTTEN

Årets julklapp 1988 – Fortfarande en uppskattad present

Årets julklapp infördes år 1988 av Svensk Handel som ett sätt att uppmärksamma konsumenter om en viss produkt som matchade samtiden. Först ut blev bakmaskinen. 

Bakmaskinen då blev ingen supersuccé även om försäljningssiffrorna ökade tillfälligt utan det var några år senare, när bakmaskinen utvecklats ytterligare, som den började bli allt mer populär i de svenska hemmen. 

Idag är bakmaskinen väldigt enkel att använda samtidigt som den levererar bröd i världsklass, så vem vet, snart kanske den gör comeback som Årets julklapp igen. 

Hur som helst så är bakmaskinen en väldigt bra present att ge bort i julklapp eller som födelsedagspresent då alla älskar nybakat bröd och det är en köksmaskin som få unnar sig tyvärr.

bröd-2

Så uppfanns bakmaskinen

Den första bakmaskinen uppfanns av en amerikansk uppfinnare vid namn Joseph Lee år 1895. Joseph Lee var själv en kock och hade upplevt hur tidskrävande och ansträngande det var att handknyta bröddeg och baka bröd för hand. Därför började han experimentera med olika maskiner och uppfinningar för att förenkla och automatisera processen.

Lee patenterade sin bakmaskin år 1900, vilket gjorde det möjligt för bagerier och andra företag att tillverka stora mängder bröd och bakverk snabbare och mer effektivt. Sedan dess har bakmaskinen utvecklats och förfinats av många andra uppfinnare och tillverkare och används idag över hela världen för att baka bröd och andra bakverk.

Bakmaskiner bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-bakmaskiner har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är bakmaskinen som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av bakmaskiner vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa bakmaskinerna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de bakmaskiner vi tycker är bäst i test.