Pajform Med Löstagbar Botten – 5 Fina Alternativ!

En pajform med löstagbar botten gör bakningen lättare och det går inte att misslyckas med att få en perfekt paj på fika- eller middagsbordet. Den löstagbara bottenplattan underlättar för att få lös pajen från formen för att istället lägga den på en tallrik eller ett serveringsfat. Här hittar du 5 pajformar som alla har en löstagbar botten.

Inlägget innehåller annonslänkar.

pajformar med löstagbar botten

Vad är en pajform med löstagbar botten?

En pajform med löstagbar botten är en bakform som används för att baka pajer eller andra bakverk. Denna typ av pajform har en botten som kan lossas från formen vilket gör det enklare att ta ut den färdiga pajen eller bakverket utan att riskera att den går sönder eller fastnar i formen.

Pajformar med löstagbar botten kan vara tillverkade av olika materia som aluminium eller rostfritt stål. De kan också variera i storlek och form, från små enkla formar till större och mer dekorativa formar som används för att skapa imponerande bakverk.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA SOCKERKAKSFORM

Fördelar med att kunna ta bort botten på pajformen

Det finns flera fördelar med att använda en pajform med löstagbar botten jämfört med andra bakformar.

Här är några av de fördelar vi gillar bäst:

Enkel servering

När botten kan tas bort från formen blir det mycket enklare att ta ut pajen från formen utan att riskera att pajen går sönder eller fastnar i formen. Detta gör det också lättare att servera pajen eftersom den kan tas bort från formen och placeras direkt på en tallrik eller serveringsfat.

Enkel rengöring

Pajformar med löstagbar botten är också lättare att rengöra  eftersom botten kan tas bort och rengöras separat från formen. Detta gör det enklare att nå alla delar av formen och ta bort eventuella matrester eller smuts. Det blir också lättare att placera den i diskmaskinen.

Variation av pajbotten

När man använder en pajform med löstagbar botten kan man också experimentera med olika typer av pajbotten, till exempel kakor, digestivekex eller pajskal. Detta ger en större möjlighet att experimentera.

Hållbarhet: En pajform med löstagbar botten kan också vara mer hållbar än en vanlig pajform  eftersom den inte behöver bytas ut lika ofta. När botten kan tas bort kan man också enklare rengöra formen och botten och på så sätt förhindra eventuella problem som kan uppstå med en smutsig och oanvändbar pajform.

paj-1

Bra att tänka på inför ett köp

Utbudet av dessa pajformar är stort och det finns många olika varianter att välja på. 

När du köper en pajform med löstagbar botten finns det några faktorer som kan vara bra att tänka på. Vi listar dom här.

Storlek

Tänk på vilken storlek du helst vill baka dina pajer i. Pajformar med löstagbar botten finns i både stora och små storlekar så se till att du väljer en form som passar dina önskemål bäst.

Material

Tänk på vilket material pajformen är tillverkad av. Aluminium är ett vanligt material eftersom det är hållbart och värmeledande, medan rostfritt stål är lätt att rengöra och hållbart. Icke-stickbeläggningar kan också vara användbara eftersom de gör det enklare att ta ut pajen då den inte riskerar bränna fast.

Kvalitet

Kvaliteten på formen är viktig för att pajen ska bli bra. Titta på recensioner och läs rekommendationer för att hitta en form som är uppskattad av tidigare köpare.

LÄS OCKSÅ: SPRINGFORM BÄST I TEST

Pajformar i olika form

De finns två former på pajformar med löstagbar botten som är mer vanliga än andra. Det är den rektangulära pajformen och den runda pajformen.

Valet mellan en rektangulär och en rund pajform kan bero på allt från tycke och smak till vad det är du mest brukar baka.

Rektangulär pajform

En rektangulär pajform är ofta större och djupare än en rund form och är bra när du behöver baka en större paj eller när du vill baka en matig paj som lasagne, moussaka eller köttfärspaj. Rektangulära formar kan också vara praktiska om du vill baka en paj med ett galler då pajen får en jämn form och kan delas upp i lika stora bitar.

Rund pajform

En rund pajform är däremot mer lämplig för mindre pajer eller när du vill baka en söt paj som äppelpaj, blåbärspaj eller smulpaj. Runda formar är också perfekta för att baka tårtor eller cheesecakes.

LÄS OCKSÅ: KAVEL BÄST I TEST

  Pajformar med löstagbar botten i olika storlekar

  Pajformar med avtagbar botten finns som sagt i olika storlekar och det kan vara lite lurigt att veta hur pass stor eller liten pajform man behöver.

  Här är några riktlinjer att förhålla sig till:

  • 20 cm: En pajform med en diameter på 20 cm är bra för mindre pajer eller när du vill göra en mindre portion av en paj. Det kan rymma ca 4-6 portioner, beroende på hur tjockt du vill ha fyllningen.
  • 22 cm: En pajform med en diameter på 22 cm är lämplig för mellanstora pajer och kan rymma ca 6-8 portioner, beroende på fyllningens tjocklek.
  • 24 cm: En pajform med en diameter på 24 cm är större och passar bra för större portioner av paj eller när du vill göra en tårta med pajformen. Det kan rymma ca 8-10 portioner, beroende på fyllningens tjocklek.