Bästa Champagneglasen 2024 – 8 Snygga Val! (Bäst i Test)

Champagne är en dryck som är synonym med fest och glädje. Det är den drycken som vi oftast väljer för att fira livets mest minnesvärda ögonblick. Men frågar du oss är glaset minst lika viktigt som själva champagnen. Ett snyggt champagneglas kan helt klart förhöja upplevelsen och göra champagnen ännu godare! 

Här hittar du 8 champagneglas som kommer bli ett fint inslag till middagsdukningen.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett champagneglas?

Ett champagneglas är ett typ av dricksglas som är speciellt designat för att konsumera champagne. Det är ofta karakteriserat av dess smala och höga form, som hjälper till att bevara champagnens bubblor och framhäva dess arom. 

Designen är inte bara läcker och tilltalande utan har också funktionella fördelar som att minimera ytan där koldioxiden kan försvinna vilket hjälper till att hålla champagnen sprudlande längre.

Bästa Champagneglas – Sammanfattning

 

8 snygga champagneglas

Champagneglas –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Snygga champagneglas från Riedel

champagneglas-1

Dessa champagneglas från Riedel är skapade med en perfekt långsmal form som framhäver champagne på bästa sätt.

Med en höjd på 23.5 cm och en diameter på 8.5 cm ger dessa glas tillräckligt med utrymme för bubblorna att utvecklas och skapa en underbar mousse.

Volymen är på 45 cl.

Riedels champagneglas är inte bara enastående i sin design och funktionalitet, de är också enkla att rengöra. Tack vare sin tålighet mot diskmaskin kan du enkelt rengöra dem efter användning och ha dem redo för nästa festliga tillfälle.

2. 4-pack champagneglas från Iittala

champagneglas-3

Iittala Essences snygga champagneglas är inte bara en syn att vila ögonen på, de är också utformade för att förhöja champagnens smakupplevelse till nya höjder. Med sina välbalanserade proportioner och omsorgsfullt utformade form förstärker de champagnens unika nyanser och låter de underbara bubblorna dansa längre.

Volym 21 cl.

3. Kristallglas från champagne

champagneglas-2

Dessa glas är en hyllning till enkelhet och tidlös elegans med deras stilrena design och sofistikerade uttryck.

Tillverkade av kristallglas strålar dessa champagneglas  klarhet och lyskraft. Den rena och stilfulla formen framhäver det sprudlande guldet i champagnen och ger en underbar inramning för att njuta av denna ädla dryck.

Perfekt champagneglas för alla tillfällen!

Volym 24 cl.

4. Champagnekupa från Frederik Bagger

champagneglas-6

Ge dina festliga stunder en touch av elegans med Crispy Gatsby champagneglas i kristall. Dessa glas är inte bara perfekta för att avnjuta champagne de är också mångsidiga nog att användas för allt från Espresso Martini till att bli ett festligt inslag på alla middagsbord.

Med sin kapacitet på 30 cl erbjuder dessa champagneglas tillräckligt med utrymme för att riktigt uppskatta och njuta av dina favoritdrycker. Oavsett om du vill lyxa till det med champagne eller sippa på en utsökt Espresso Martini kommer dessa glas att förgylla dina smakupplevelser.

Olika typer av champagneglas

Champagneglas finns i olika utföranden., design och storlekar.

Här kikar vi lite närmre på de mest vanliga alternativen.

Flöjtglas

Flöjtglaset, även känt som champagneflöjten, är det klassiska champagneglaset. Det har en slank och hög design med en smal kupa som hjälper till att bevara bubblorna och koncentrera aromerna. Detta glas anses ge en elegant och festlig känsla.

Champagnekupor

Champagnekupor, även kända som coupéglas, är breda och grundare glas med en rundad skålform. De var populära under tidigt 1900-tal men används idag oftare för servering av cocktails än champagne. Champagnekupor ger en retro och klassisk estetik.

Tulpanformade glas

Tulpanformade champagneglas har en utvidgad kupa som smalnar av vid toppen, liknande formen av en tulpan. Dessa glas är utformade för att koncentrera aromerna och ge en bättre smakupplevelse. De anses vara bra för att uppskatta de subtila nyanserna i mousserande vin.

Det finns också andra varianter av champagneglas som kan vara mer specialiserade eller dekorativa, men dessa tre typer är de vanligaste och mest använda inom champagneservering. 

 

LÄS OCKSÅ: ÖLGLAS PÅ FOT BÄST I TEST

Bra att tänka på när du väljer champagneglas

Att skaffa ett par nya champagneglas kan vara en relativt dyr investering och då tycker vi det är noga att köpet känns rätt. Här är några saker vi tycker du bör ha i åtanke:

Design och form – Champagneglas kommer i olika designer och former, som flöjtglass, champagnekupor eller tulpanformade glas. Tänk på vilken stil du föredrar och vad det är du faktiskt vill ha.

Material – Champagneglas tillverkas vanligtvis av glas, men det finns också alternativ tillverkade av kristall eller plast. Glas ger en elegant och traditionell känsla, medan kristall kan ge extra glans och klarhet. 

Storlek – Champagneglas finns i olika storlekar, från små och smala glas till större och mer generösa varianter. Tänk på hur mycket champagne du vill ha i varje glas och välj en storlek som passar dig.

Kupans bredd – Kupans bredd kan påverka hur snabbt bubblorna stiger och hur väl dofterna koncentreras. Smalare glas tenderar att hålla bubblorna längre och koncentrera aromerna bättre än bredare glas. 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA PROSECCOGLASEN

champagneglas1

Snygga champagneglas för trevligare dukning

Tro det eller ej, men ett snyggt champagneglas kan faktiskt förhöja upplevelsen av att dricka champagne eller annat mousserande vin på flera sätt. Därför tycker vi alltid att ett snygg champagneglas ska prioriteras.

Här är några anledningar:

Estetisk njutning

Ett vackert champagneglas kan tillföra en extra nivå av elegans och sofistikering till din dryckesupplevelse. Det kan göra en vanlig tillställning att känna sig mer festlig och speciell.

Framhäva vinets egenskaper

Ett väl formgivet champagneglas kan inte bara vara vackert att se på utan kan också förbättra vinets egenskaper. Ett högt, smalt glas kan till exempel  hjälpa till att bevara vinets bubblor och koncentrera dess aromer vilket förbättrar både smak och doft.

Skapa stämning

Fina champagneglas kan bidra till att skapa en speciell stämning och atmosfär. Om du till exempel har en romantiskt middag kan ett par vackra champagneglas bidra till att skapa en intim och romantisk stämning.

Personlig tillfredsställelse

Slutligen kan det helt enkelt vara extra roligt och tillfredsställande att dricka ur ett vackert glas. Om du är en person som uppskattar detaljerna och njuter av att dricka ur vackra glas kan ett snyggt champagneglas verkligen höja din dryckesupplevelse!

 

LÄS ÄVEN: BÄSTA VINGLASEN

förkläden-bild1

Mer om champagne

Var kommer champagne från?

Champagne är en region i nordöstra Frankrike, nära landets gränser mot Belgien och Luxemburg. Namnet ”Champagne” används också för att beteckna den speciella typ av mousserande vin som produceras i denna region. Enligt fransk lag kan endast mousserande vin som produceras i Champagne-regionen korrekt kallas ”champagne”.

Tillverkning (méthode champenoise)

Processen att tillverka champagne är komplex och noggrant reglerad för att säkerställa kvalitet och konsistens. Här är en förenklad översikt av stegen:

1. Skörd: Druvorna som används för att tillverka champagne – oftast Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier – skördas för hand i vinodlingarna i Champagne-regionen.

2. Jäsning: Druvorna pressas och juicen jäses, vanligtvis i ståltankar. Jäsningen omvandlar druvsockret till alkohol och resulterar i ett stilla vin.

3. Blandning: Efter jäsningen blandas vinerna. Många champagner är en blandning av olika druvsorter, årgångar och viner från olika vingårdar. Detta kallas ”assemblage” och det är här som vinmakaren skapar husets särpräglade stil.

4. Andra jäsningen: Vinet tappas på flaskor tillsammans med en lösning av jäst och socker, känd som ”liqueur de tirage”. Denna andra jäsning sker inne i flaskan och skapar koldioxid, vilket ger champagnen dess bubblor.

5. Lagring: Champagnen lagras sedan på sin jästfällning, ofta i flera år. Detta ger komplexitet och smakdjup.

6. Degorgering: För att avlägsna jästsedimentet, fryses flaskhalsen och korken tas bort. Trycket inuti flaskan skjuter ut isproppen med jästsedimentet.

7. Dosering: En blandning av socker och vin, känd som ”liqueur d’expédition”, tillsätts för att balansera champagnens syrlighet. Mängden socker som tillsätts bestämmer om champagnen är Brut (torr), Extra Dry (halvtorr), Sec (mild), Demi-sec (söt) eller Doux (mycket söt).

8. Omkorkning: Slutligen korkas flaskan, ett muselet (en trådkorg) placeras för att hålla korken på plats och flaskan märks.

Den här processen, känd som ”méthode champenoise”, är vad som skiljer äkta champagne från andra mousserande viner. Den kräver mycket arbete och tid som bidrar till champagnens ofta höga pris jämfört med andra viner.

förkläden-bild

Champagneglas bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-champagneglas har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är champagneglaset som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av champagneglas vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa champagneglasen på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de champagneglas vi tycker är bäst i test.