Bästa Ölglaset På Fot 2024 – 8 Snygga Ölglas! (Bäst i Test)

Vill du ge din ölupplevelse en extra touch av elegans och stil så är ölglas på fot det perfekta valet! Med sin klassiska design och praktiska funktion gör dessa glas inte bara att din öl ser fantastisk ut, de förhöjer även aromen och smaken en hel del.

Här hittar du 8 snygga ölglas på fot som garanterat kommer ta ditt öldrickande till nästa nivå.

Inlägget innehåller annonslänkar.

8 snygga ölglas

Snygga ölglas på fot –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Ölglas på fot från Iittala – 48 cl

ölglas-fot1

Dessa Iittala Essence ölglas är inte bara otroligt snygga när du dukar fram dem, de är även bekväma att hålla i och ger en härlig dryckesupplevelse.

Med en volym på 48 cl har de en generös kapacitet för att rymma din favoritöl. Dessutom är de lätta att rengöra då de tål att diskas i maskin.

Så oavsett om du njuter av en kall öl efter en lång dag eller vill imponera på gästerna vid middagsbordet är dessa Essence ölglas det perfekta valet!

2. Förkläde från Eva Solo

ölglas-fot3

Njut av en uppfriskande öl i det eleganta ölglaset från det danska varumärket Eva Solo. Detta ölglas, vars design är noggrant utförd genom munblåsning, ger en extra touch av lyx till din middagsdukning.

Med en volym på 35 cl rymmer det tillräckligt med öl för att du ska kunna sitta tillbakalutad och njuta länge och väl. Praktiskt nog kan du även enkelt rengöra glaset i diskmaskinen när du är klar med det. 

3. Förkläde Vintage Läder

ölglas-fot4

Det stilfulla ölglaset Bouquet är en kreation av den erkända danska formgivaren Peter Svarrer för Holmegaard. Med sin eleganta design är detta ölglas på fot en perfekt kombination av tradition och modernitet. Den generösa kupa ger ett perfekt skum om ölen hälls upp på rätt sätt.

Med en diameter på 8,1 cm och en höjd på 18,5 cm är detta ölglas väl balanserat och skapat för att ge en optimal upplevelse för öldrickaren och med en kapacitet på 53 cl finns det gott om plats för att njuta av en god mängd öl utan att ständigt behöva fylla på.

Så oavsett om du är en finsmakare av klassiska ölsorter eller om du föredrar att utforska nya smaker kommer Bouquet ölglas att leverera en lyxig och njutbar ölupplevelse varje gång.

 

4. Snyggt förkläde från Lexington

ölglas-fot5

Upplev njutningen av en välkyld öl i detta ikoniska ölglas från det välrenommerade varumärket Orrefors. Intermezzo ölglas är en del av den prestigefyllda Intermezzo-serien, som skapades av den berömda formgivaren Erika Lagerbielke redan 1985.

Detta ölglas är en tidlös klassiker som kombinerar stil och funktionalitet på bästa sätt. Med en kapacitet på 47 cl rymmer det generöst med öl.

Intermezzo ölglas är inte bara en fröjd för ögat utan det är även utformat för att förhöja ölets arom och smak. 

Varför ett ölglas på fot?

Ja, varför är egentligen en ett ölglas på fot så populärt? Vilka egenskaper har det och kan det påverka ölets smak på något vis?

För att förstå varför måste vi först förstå några av de kvaliteter som vi uppskattar i öl och hur ett ölglas på fot kan förhöja dessa egenskaper.

För det första är öl en dryck som har en rik och komplex smakprofil, med många olika smaker som kan framträda beroende på vilken typ av öl det är. Ett ölglas på fot har en form som kan hjälpa till att koncentrera dessa smaker och dofter och leda dem till din näsa på ett enkelt sätt. När vi smakar mat och dryck spelar vårt luktsinne en stor roll i hur vi uppfattar smaken. En mindre öppning på glaset kan hjälpa till att koncentrera aromerna och förhöja din upplevelse av ölen.

För det andra, ett ölglas på fot kan hjälpa till att hålla ölen vid rätt temperatur. Öl, särskilt vissa typer av hantverksöl, kan ha sin optimala smak vid en specifik temperaturer. När du håller i en ölsejdel eller ett pintglas kan värmen från din hand värma upp ölen. Ett glas på fot minimerar kontakten mellan din hand och ölen om du istället håller i foten vilket hjälper till att hålla ölen svalare längre.

Slutligen, hur snyggt är det inte med en kall öl som serveras i ett ölglas på fot? Ölglaset ser elegant och väldigt tilltalande ut vilket kan förhöja hela upplevelsen av att njuta av en god öl. Precis som att vi uppskattar att se vin serveras i vackra vinglas eller att mat läggs upp fint på tallriken kan ett ölglas på fot ge en känsla av lyx som gör att ölen smakar ännu bättre.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA SNAPSGLAS PÅ FOT

Vilken öl ska drickas ur ölglas med fot?

Valet av ölglas kan verkligen påverka hur du uppfattar och njuter av ölen. Även om det kan tyckas överdrivet finns det faktiskt vissa typer av öl som passar bäst i ett ölglas på fot.

Belgiska ale: Dessa komplexa öl, som ofta har en stark och rik smakprofil, gynnas av ölglas på fot. Glaset tillåter ölet att andas och hjälper till att kanalisera dess intensiva aromer.

Suröl: Denna ölsort som är känd för sin sura och ibland fruktiga smak dricks ofta ur glas på fot. Detta beror på att glasets form kan hjälpa till att balansera syran och framhäva ölets djupare, mer subtila smaker.

Strong ale och barley wine: Dessa starkare ölsorter gynnas av ett ölglas på fot eftersom det hjälper till att koncentrera de intensiva, sötare smakerna och gör att ölet kan andas och utvecklas över tiden du dricker.

Det bör noteras att det inte finns några exakta regler när det gäller vilken typ av öl du ska dricka ur vilket glas. Den viktigaste faktorn är faktiskt vad du själv gillar. Om du njuter mer av din öl när du dricker den ur ett visst glas så är det det rätta valet för dig! Vi älskar dock just ölglaset på fot och dricker gärna en klassisk ljus lager eller en ipa även ur det glaset. Det finns med andra ord inga rätt eller fel, däremot vissa riktlinjer som kan göra att ölen blir lite godare.

ölglas-bild2

Bra att tänka på när du väljer ölglas på fot

Att välja rätt glas kan göra stor skillnad i hur du kommer njut av ölen. När du är på jakt efter nya ölglas finns det några saker vi tycker du bör ha i åtanke:

 

Formen på glaset

Formen på  ölglaset kan förhöja specifika egenskaper i olika öl. Till exempel kan en tulpanformad kupa hjälpa till att koncentrera aromerna i ölet och skapa en djupare och mer komplex smakupplevelse. Vårt tips är att välja ett glas med en ganska liten öppning för bästa smakupplevelse.

Storleken

Olika öl har olika optimala serveringstemperaturer och storleken på glaset kan påverka hur snabbt ölen når den temperaturen. Ett större glas kan vara bra för öl som ska serveras lite varmare medan ett mindre glas kan hjälpa till att hålla ölen svalare.

Material

De flesta ölglas är gjorda av glas men kvaliteten på glaset kan variera. Fint kristallglas kan ge en känsla av lyx och kan även hjälpa till att förhöja ölets smaker. Se till att skaffa ett glas i bra kvalitet!

Design

Även om det inte direkt påverkar smaken kan utseendet på ditt ölglas på fot göra din ölupplevelse mer njutbar iallafall. Välj ett glas som du tycker är vackert och som passar bra ihop med din övriga dukning så blir det en fin kombo på middagsbordet.

Praktiska överväganden

Tänk på hur du kommer att använda glasen. Om du planerar att använda dem ofta kanske du vill välja glas som klarar diskmaskin för enkel rengöring. Om du planerar att ha stora sammankomster kanske du vill ha glas som är robusta och inte för dyra att ersätta om de går sönder.

 

LÄS ÄVEN: 8 SNYGGA VINGLAS

ölglas-bild3

Olika typer och storlek på glaset

Ölglas på fot finns i en mängd olika storlekar och var och en designad för att förbättra smaken och upplevelsen av olika typer av öl. Här är några exempel:

  • Tulipglas: Dessa glas, som har en smal fot, en rundad kupa och en inåtbuktande topp, kan hålla mellan 33 till 50 cl. De är utformade för att förbättra aromerna av komplexa, smakrika öl som scotch ale, belgiska starka ale och barleywines.
  • Snifter: Dessa små glas rymmer oftast mellan 15 till 25 cl och är designade för att koncentrera aromerna hos kraftiga, aromatiska öl som imperial stouts och barleywines. De ser ut lite som brandy- eller cognacsglas, med en bred kupa och en smal öppning.
  • Thistle: Detta är den skotska varianten av tulipglas, formad som en tistelblomma. Den har en smal fot och en stor rundad kupa som smalnar till vid toppen. Det används främst för ale och rymmer oftast mellan 40 till 50 cl.

Storleken på ditt ölglas på fot bör matcha ölets styrka och karaktär. Starkare och mer smakrika öl njuts bäst ur mindre glas som tillåter dig att sakta njuta av ölet och dess komplexa smaker och aromer. Lättare och mindre alkoholstarka öl kan däremot serveras i större glas. 

förkläden-bild

Fina ölglas för trevligare dukning

Visst är det så att snygga ölglas verkligen blir en bidragande faktor till en trevlig dukning och här är några snabbtips på hur du kan skapa en magisk dukning med hjälp av fina ölglas.

 

  • Matcha med övriga glas: Om du vill skapa en enhetlig känsla på bordet, försök att matcha dina ölglas med de andra glasen. Exempelvis om någon dricker in istället för öl är det fint att ha både ölglas och vinglas som matchar varandra.
  • Överväg olika stilar: Det finns många olika stilar av ölglas, från robusta mugs till eleganta tulipglas. Välj en stil som kompletterar din dukning. Om du har en mer formell dukning kan ett elegant goblet eller snifter vara lämpligt. För en mer avslappnad dukning kan ett klassiskt pintglas passa bra.
  • Kombinera med underlägg: Att använda underlägg under ölglasen kan inte bara skydda din duk eller bordet utan också lägga till ett extra designelement. Välj underlägg som matchar eller kompletterar dina ölglas och resten av din dukning.

 

LÄS OCKSÅ: ROMGLAS MED OCH UTAN FOT

Så häller du upp ölen rätt

Hur häller man egentligen upp en öl korrekt? Att hälla upp en öl kan verka enkelt, men det finns faktiskt en teknik som hjälper till att bevara ölets smak och aroma.

Här är steg-för-steg instruktioner för att hälla upp ölen på rätt sätt:

1. Förbered ditt glas: Tvätta alltid glaset noggrant och se till att det är fritt från smuts och tvålrester. Dessa kan påverka smaken på ölen. Ett kallt glas kan också hjälpa till att hålla ölen sval längre men kan också minska bildandet av skum. Om skummet är viktigt för den typ av öl du serverar kan det vara bäst att undvika att kyla glaset.

2. Håll glaset med vinkel: Börja med att hålla glaset i en 45-graders vinkel. Detta hjälper till att minimera skumbildningen när du häller upp ölen.

3. Häll ölen: Börja hälla ölen längs sidan av glaset. Håll flaskan eller burken nära kanten på glaset för att undvika att ölen skvätter.

4. Rätta upp glaset: När glaset är ungefär halvfullt, räta upp det till en vertikal position och fortsätt hälla. Detta kommer att skapa den perfekta mängden skum på toppen. Ett bra skumhuvud hjälper till att hålla in ölets aromer och förbättrar därmed smakupplevelsen.

Kom ihåg att olika öltyper kan kräva olika hälltekniker och glas. Lär dig om olika ölstilar och deras specifika serveringsrekommendationer för att få ut det mesta av varje öl!

förkläden-bild

Ölglas på fot bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-ölglas har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är ölglaset som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av ölglas vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa ölglasen på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de ölglas på fot vi tycker är bäst i test.