Bästa Vinglasen 2024 – 8 Snygga Vinglas För Rött Och Vitt!

Att välja rätt vinglas kan verkligen förhöja  vinupplevelsen och ge en extra touch av elegans till dina middagar och sociala tillställningar. Med så många olika vinglas att välja mellan kan det vara svårt att veta vilka som är de bästa både vad gäller rödvinsglas och vitvinsglas. 

Vi har här sammanställt de bästa vinglasen för både rött och vitt! Snygga vinglas som kommer ta middagsdukningen till nästa nivå.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Bästa Vinglas – Sammanfattning

 

8 snygga vinglas

Rödvinsglas & Vitvinsglas –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Rödvinsglas med stor kupa

vinglas-1

Riedels Veritas Pinot Noir glas är ett utmärkt val för röda viner med en distinkt syrlighet och måttliga tanninhalter. Det här rödvinsglaset har förmågan att framhäva vinets fruktiga profil samtidigt som det balanserar syran och tonar ner tanninernas skarpa kant.

Med en höjd på 23,5 cm och en diameter på 10,8 cm ger detta glas tillräckligt med utrymme för vinet att andas och utveckla sina komplexa aromer. Dess volym på 70 cl tillåter en generös servering utan att överfylla glaset, vilket ger vinet tillräckligt med utrymme att interagera med luften.

Glaset är också säkert att köra i diskmaskin vilket gör det bekvämt för daglig användning och enkel rengöring efter en lång middag. 

2. Snygga rödvinsglas från Frederik Bagger

vinglas-4

Frederik Baggers Crispy Monsieur är ett par rödvinsglas i kristall som erbjuder en lyxig touch till din vinsamling. Varje förpackning innehåller två glas, var och en med en kapacitet på 45 cl.

Varje glas är tillverkat i fin kristall och uppnår en höjd på 25 cm vilket ger ett ståtligt och distinkt intryck på matbordet. Med deras lyxiga design och perfekta kapacitet erbjuder dessa glas den perfekta balansen mellan design och funktion.

Dessa vackert konstruerade glas kommer att bli en framträdande del av din dukning, och de kommer att förhöja upplevelsen av varje vin de serverar. Deras volym på 45 cl ger gott om utrymme för vinet att andas vilket frigör de fulla dofterna och smakerna i vinet.

3. Fint vitvinsglas från Riedel

vinglas-5

Detta  läckra vitvinsglas är speciellt designat för att lyfta fram de distinkta egenskaperna hos Sauvignon Blanc-viner. Med sin generösa kupa accentuerar glaset druvans uppfriskande och intensiva aromer samtidigt som det hjälper till att uppnå en harmonisk balans mellan frukt, syra och mineraltoner.

Glasets höjd på 24,5 cm ger en elegant och ståtlig profil, medan dess kapacitet på 44 cl ger tillräckligt med utrymme för vinet att andas och utveckla sina fulla smaker och dofter.

Dessutom är glaset diskmaskinssäkert vilket gör rengöringen och underhållet både enkelt och bekvämt.

 

4. Finesse Chardonnay Vitvinsglas 38 cl

vinglas-7

Zweisel presenterar Finesse Chardonnay, ett snyggt vinglas som är perfekt för kraftiga vita viner såsom Chardonnay. Med sin breda bas och smalare topp ger detta glas utrymme för vinets dofter att utvecklas rikligt, samtidigt som det framhäver vinets vackra färg. Det är även lämpligt för att servera Pinot Blanc, Pinot Gris och Silvaner.

Dessa glas är handgjorda i kristall med varje design noga utformad för att komplettera den specifika druvsorten den är avsedd för. Denna noggranna design tar din vinsmakupplevelse till en ny nivå med fokus på att framhäva de läckra smakerna av varje vin.

Vad är ett rödvinsglas?

Ett rödvinsglas är en typ av glas som är speciellt utformat för att förbättra upplevelsen av att dricka rött vin. Glasets form spelar en viktig roll här. Ett typiskt rödvinsglas har ofta en stor, rund kupa som tillåter vinet att komma i kontakt med mer luft. Detta hjälper till att ”öppna upp” vinet, vilket i sin tur frigör dess doft och smak. Den större kupan ger också plats för att kunna snurra vinet som ytterligare hjälper till att frigöra dess aromer.

 

LÄS OCKSÅ: PICKNICKKORG BÄST I TEST

Vad är ett vitvinsglas?

Ett vitvinsglas är oftast mindre i storlek jämfört med ett rödvinsglas. Detta beror på att vitt vin generellt inte behöver samma mängd luftning som rött vin. Ett mindre glas hjälper också till att hålla vinet svalare längre vilket är optimalt för de flesta vita viner. Kupan är oftast smalare och det hjälper till att rikta vinets mer delikata aromer mot näsan.

vinglas-bild3

Vad är skillnaden på rödvinsglas och vitvinsglas?

Huvudskillnaden mellan rödvinsglas och vitvinsglas ligger i deras form och storlek. Rödvinsglas har större kupor för att tillåta mer luftning och för att frigöra vinets aromer. Vitvinsglas är mindre och smalare för att hålla vinet kallt och för att fokusera vinets mer subtila dofter.

Så påverkar glaset vinupplevelsen

Du har säkert redan koll på det men vinglasets form och storlek har stor inverkan på hur du uppfattar vinets doft och smak. Detta beror på att formen på glaset kan påverka hur vinet flyter mot tungan vilket i sin tur påverkar vilka smaklökar som aktiveras. Dessutom kan glasets form påverka hur vinets aromer riktas mot näsan. 

Glasets form: Glasets form kan påverka hur aromerna från vinet koncentreras mot näsan. Ett glas med en smal öppning, som ett vitvinsglas, koncentrerar aromerna mer, vilket är fördelaktigt för mer subtila, delikata viner. Ett glas med en bred öppning, som ett rödvinsglas, låter aromerna spridas mer och hjälper till att mildra kraftiga dofter och smaker.

Kupans storlek: Storleken på kupan kan också påverka smaken. Ett större, bredare glas tillåter mer luft att komma i kontakt med vinet vilket kan hjälpa till att ”öppna upp” vinet och frigöra dess smaker och aromer. Detta är särskilt fördelaktigt för komplexa, fullkroppade röda viner.

Hur vinet når tungan: Formen på glaset kan också påverka hur vinet flödar till din tunga. Vissa glas är designade så att vinet riktas mot olika delar av tungan vilket kan påverka vilka smaker du uppfattar först. Till exempel kan ett glas som leder vinet till baksidan av tungan förstärka uppfattningen av sötma osv.

 

LÄS ÄVEN: OSTBRICKA SET – PERFEKT FÖR VINKVÄLLEN

vinglas-bild1

Hur ska man dricka vinet för bästa smakupplevelse?

För att få ut det mesta av ditt vin bör du följa några enkla steg:

För det första, ta dig tid att titta på vinet i glaset. Notera dess färg och klarhet. Sedan snurra på vinet i glaset för att frigöra dess aromer. Lukta på vinet och försök identifiera de olika dofterna. Är det fruktigt, kryddigt, blommigt och så vidare.

När du sedan smakar på vinet, ta en liten klunk och låt det svepa över hela din tunga så att alla smaklökar aktiveras. Tänk på hur vinet smakar och känns i munnen. Är det sött, surt, bittert, strävt? Har det en lätt eller fyllig kropp? Hur är eftersmaken? Genom att tänka på dessa saker kan du verkligen fördjupa din uppskattning av vinet.

Temperatur

En annan viktig del vi verkligen vill upplysa om är temperaturen. Temperaturen på vinet kan påverka dess smak och aromer avsevärt.

Här är de generella riktlinjerna för lämpliga temperaturer för olika typer av vin:

Rött vin: Rött vin serveras bäst vid en temperatur mellan 16-18 grader Celsius. Fullkroppade röda viner, som Cabernet Sauvignon och Shiraz, kan serveras i den övre änden av detta intervall, medan ljusare röda viner, som Pinot Noir, kan serveras i den nedre änden.

Vitt vin: Vitt vin njuts bäst vid en temperatur mellan 8-12 grader Celsius. Fullkroppade vita viner, som Chardonnay, kan serveras vid den övre änden av detta intervall, medan lättare vita viner, som Sauvignon Blanc, kan serveras vid den nedre änden.

Dessa temperaturintervall är bara riktlinjer och det bästa sättet att avgöra den rätta serveringstemperaturen för ett visst vin är genom att experimentera och se vilken temperatur du tycker bäst förhöjer vinets smaker och aromer.

Kom också ihåg att vinets temperatur kommer att förändras när det är ute ur kylskåpet eller vinkylaren så det kan vara klokt att servera det något kallare än den önskade dricktemperaturen.

 

LÄS ÄVEN: BÄSTA VINÖPPNARE

Bra att tänka på när du köper vinglas

När du köper vinglas finns det några saker vi tycker det är bra att ha i åtanke. Här är några tips att ta med sig för att hitta det bästa vinglaset för dig:

Typ av vin

Är det rödvin eller vitt vin som glasen ska används till? Som du säkert redan förstått är det stor skilland på dessa glas och det gäller att anpassa glaset efter vin.

Form och design

Vinglas kommer i olika former och designstilar. Formen kan påverka vinets smakupplevelse genom att styra luftflödet och rikta dofterna mot näsan. Vanligtvis har vinglas en bredare kupa för röda viner och en smalare kupa för vita viner. Det är bra att välja glas med en design som du gillar och som kompletterar din övriga dukning.

Storlek

Vinglas finns i  storlekar, från mindre glas för mindre portioner eller för smakprovningar till större glas för att ge vinet utrymme att utveckla sina aromer. 

Betyg och recensioner

Hur har tidigare köpare uppskattat glaset? Att läsa betyg och recensioner från tidigare köpare kan ge dig en bra indikation på om glaset lever upp till förväntningarna eller inte.

vinglas-bild2

Snygga vinglas för trevligare dukning

En vacker dukning kan förhöja vilken måltid som helst och vinglasen spelar en stor roll i detta! Ett vackert vinglas blir inte bara en trevlig detalj på middagsbordet utan kan även vara en konversationsstartare och bidra till att sätta tonen för kvällen. Det finns många olika stilar att välja mellan, allt från klassiska kristallglas till moderna designer.

Vissa gillar att hålla sig till en stil, medan andra gillar att mixa och matcha olika glas för att skapa en mer tuff look. Oavsett vilken smak du har eller vad du föredrar finns det ett vinglas där ute som kommer att komplettera din dukning perfekt. Var så säker!

Vi tycker helt klart du ska välja några riktigt snygga vinglas som kommer göra dukningen trevligare. Det kanske är placebo men vi tycker även att vinet blir godare också när det dricks ur ett fint glas.

vinglas-bild4

Vinglas bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-vinglas har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är vinglaset som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av vinglas vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa vinglasen på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de vinglas vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilket är det bästa rödvinsglaset?

Den bästa rödvinsglaset just nu tycker vi är Riedel Veritas Old World Pinot Noir vinglas som både är otroligt snyggt men också väöldigt prisvärt. Glaset är av kristall och har en stpr kupa som luftar vinet väl.

Vilket är det bästa vitvinsglaset?

Bästa vitvinsglaset just nu tycker vi är Performance Sauvignon Blanc som har ett lyxig design och lagom stor kupa för vitt vin. Glaset är dessutom väldigt prisvärt!

Vad kostar vinglas?

Priset på vinglas kan variera beroende på flera faktorer som varumärke, material, design och kvalitet. Här är en översikt över de generella prisintervallen för vinglas:

Billiga vinglas: Priserna på billiga vinglas kan variera från cirka 50 kr till 150 kr per glas eller ibland ännu billigare i paket med flera glas.

Mellansegment: I mellansegmentet kan du hitta vinglas av bättre kvalitet och med mer detaljerad design. Priserna kan ligga mellan 150 kr och 500 kr per glas.

Premiumsegment: I premiumsegmentet finns vinglas av högsta kvalitet och exklusiv design. Priserna kan vara över 500 kr per glas och vissa lyxiga eller handblåsta glas kan kosta betydligt mer.