Bästa Elgrill 2024: Elektrisk Grill För Balkong! (Bäst i Test)

En elgrill är en praktisk lösning för dig som vill grilla på balkongen, inomhus eller bara slippa allt krångel som kol, ved och gas kan föra med sig. Här visar vi de 8 bästa elgrillarna just nu. Elgrillar i olika storlek, former och prisklasser.

Inlägget innehåller annonslänkar.

8 bra elgrillarna

Elgrillar – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Weber Pulse 2000 elgrill

elgrill-1

Weber Pulse 2000 är en elgrill som ger dig möjlighet att grilla allt ifrån saftiga biffar till läckra grönsaker, snabbt och enkelt! Den har en total grillyta på 49×39 centimeter, två värmezoner och grillgaller för att behålla värmen länge och förhindra att maten fastnar.

Weber Pulse 2000 är enkel att använda, du behöver bara koppla in grillen i eluttaget och vänta tills termostaten visar att grillen är redo. Termostaten har en LED-display som hela tiden visar den exakta temperaturen och två röda lampor som visar när grilltemperaturen är uppnådd.

Grillen har ett effektivt fetthanteringssystem och ett avtagbart lock, vilket gör den säker att använda. Den står på ett stadigt men justerbart rullställ vilket ger en stabil arbetsyta som kan anpassas till din perfekta ergonomiska höjd.

Weber Pulse 2000 har flera fördelar, bland annat är den miljövänlig och kräver mindre underhåll än en traditionell grill.

Grillgaller, lock och droppbricka kan diskas i diskmaskin.

Grillen har även en iGrill-teknik som gör att du kan koppla den till iGrill-appen för att enkelt få tillgång till massor av smarta funktioner.

2. Stående elgrill för balkong

elgrill-4

STVG400 från Steba är en praktisk och stilren elgrill som passar utmärkt för balkongen. Den röda färgen på locket tillsammans med den svarta foten ger en snygg färgkombination och blir en läcker inredningsdetalj till balkong eller altanen.

Tack vare den höga effekten värms grillen upp snabbt och temperaturen kan enkelt justeras efter dina behov. Grillplattan har två mönster, en räfflad sida för kött och fisk och en slät sida som är perfekt för grönsaker. Den praktiska designen gör det enkelt att ta bort grillen från foten och använda den även som bordgrill. 

3. Weber Q2400 – med ställning

elgrill-2

Denna elgrill från Weber är en praktisk lösning som gör att du kan njuta av grillad mat utan problem, oavsett om du bor i stan eller på landet. Weber Q2400 är en kompakt grill som passar perfekt på din balkong, terrass eller i trädgården. Trots sin storlek har grillen en imponerande grillyta på 54 x 39 centimeter som ger tillräckligt med utrymme för att grilla till exempel en hel kyckling.

Weber Q2400 har en effekt på 2200 watt och kan värmas upp på några minuter. Det finns ett stort utbud av olika tillbehör som kan användas för att laga allt från grillade grönsaker till saftiga biffar. Det finns en praktisk termometer på locket som gör det lätt att övervaka temperaturen under grillningen.

Grillen är monterad på en ställning som fungerar som en praktisk avlastningsyta.

4. Muurikka Elgrill Bordsmodell

elgrill-6

Den här elgrillen är en allsidig utomhusgrill som levereras med både grillgaller och lock. Förutom att använda grillen för traditionell grillning kan man också komplettera den med en stekhäll eller paellapanna.

Grillen har en effekt på 2200W och ansluts med en vanlig stickpropp på 230V. Temperaturen kan regleras med en termostat och grillen har en två meter lång elsladd. Den har en diameter på 42 cm och väger 6,7 kg.

Varför använda elgrill?

En elgrill har flera fördelar gentemot exempelvis kolgrillen som kan göra den till ett bra val för den som vill grilla. För det första är elgrillar enkla att använda och kräver inte samma förberedelse som kol- eller gasgrillar. De behöver ingen gasbehållare eller förberedas med kol innan användning utan kan kopplas in och användas direkt. Detta gör elgrillen till det bästa valet för dig som inte vill ha något onödigt krångel!

En annan fördel med elgrillar är att de är lämpliga för användning på balkonger eller mindre utrymmen där det kan vara svårt att använda andra typer av grillar. Eftersom elgrillar inte släpper ut farlig rök eller gaser kan de användas utan att orsaka störningar för grannar eller andra i närheten.

Med elgrillar kan man även snabbt justera temperaturen beroende på vad du grillar. Detta gör det enkelt att laga olika typer av mat på elgrillen, från grönsaker till kött och fisk.

Slutligen kräver elgrillar inte samma mängd underhåll som kol- eller gasgrillar eftersom de inte skapar aska eller släpper ut rök eller gaser.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA GRILLVANTAR & GRILLHANDSKAR

Hur fungerar en elektrisk grill?

En elektrisk grill fungerar som sagt genom att omvandla elektrisk energi till värme med hjälp av värmeelement eller infraröda element. Dessa element är oftast placerade under en grillplatta eller ett galler där maten placeras för att grillas.

När du kopplar in grillen och trycker på start-knappen börjar värmeelementen eller de infraröda elementen att värma upp ytan. Detta gör att grillplattan eller gallret blir varmt och därmed möjligt att använda för att grilla maten.

Temperaturen kan vanligtvis justeras med en termostat eller en temperaturkontroll. Detta gör det möjligt att ställa in önskad temperatur beroende på vad du ska grilla.

Det är dock viktigt att notera att olika typer av elektriska grillar kan fungera på lite olika sätt. Vissa modeller kan ha andra funktioner som rökning, ångning eller slow-cooking. Det är därför viktigt att alltid läsa tillverkarens instruktioner och rekommendationer för att få bästa möjliga resultat med din elektriska grill.

elgrill-mat

Bra att tänka inför köp

Att köpa en ny elgrill är en dyr investering så det gäller att göra sin research ordentligt för att hitta rätt i grilldjungeln. Här är några tips på vad vi tycker du bör ha i åtanke för att hitta den bästa elgrillen för dig.

Storlek

Storleken på grillen bör anpassas efter hur många personer som för det mesta kommer ta del av grillningen, samt om det är tänkt att använda grillen på en liten eller stor yta. Det finns olika storlekar att välja på så set ill att hitta ett alternativ som passar dina behov.

Effekt

Tänk på vilken effekt elgrillen har. En högre effekt innebär att grillen blir varmare snabbare och kan laga mat snabbare, samt ge en tydligare grillyta. 

Funktioner

Tänk på vilka funktioner du vill ha på din elgrill. Vissa elgrillar har termostat, justerbara grillplatser eller timer för att nämna några exempel. Andra modeller kan ha extra funktioner som ångning, rökning eller slow-cooking. 

Pris

Tänk på ditt budget och vilket pris du är villig att betala för din elgrill. Elgrillar kan variera i pris beroende på storlek, effekt och funktioner. Det finns elgrillar för allt mellan 500 kronor – 10.000 kronor.

 

LÄS ÄVEN: SNYGGA GJUTJÄRNSPANNOR

Rengöring och underhåll

Det i särklass viktigaste att tänka på för att den elektriska grillen ska hålla sig fräsch och kunna leverera år efter år är rätt rengöring och underhåll.

Här är några saker vi tycker du ska ha med dig när det gäller rengöring av elgrillar:

1. Rengör regelbundet: Efter varje användning är det viktigt att rengöra grillen för att undvika att matrester fastnar och orsakar problem. Låt grillen svalna helt och använd sedan en mjuk svamp eller borste och varmt vattenför att rengöra grillplattan och gallret.

2. Använd inte starka rengöringsmedel: Undvik att använda starka rengöringsmedel eller stålull som kan skada/repa ytan och göra den svårare att rengöra framöver.

3. Torka av grillen efter rengöring: Efter rengöring är det viktigt att torka av grillen med en mjuk trasa eller papper för att undvika att fukt samlas och orsakar rost eller andra problem.

4. Kontrollera elgrillens sladd och kontakter: Se till att kontrollera sladden och kontakterna regelbundet för att säkerställa att de inte är skadade eller slitage. Om sladden eller kontakterna ser ut att vara skadade bör du inte använda grillen utan kontakta en reparatör.

5. Förvara på rätt sätt: Förvara din elgrill på en torr plats och undvik att utsätta den för hög värme eller direkt solljus. 

Tar du hand om elgrillen på rätt sätt kan den bli den bästa grillkompis under många år framöver!

elgrill-mat

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa elgrillen?

Bäst elgrill just nu tycker vi är Weber Pulse 2000 med rullstativ. Det är en komplett elgrill som har allt som behövs för en riktigt magisk grillkväll! Grillen har bland annat två grillzoner, galler, lock och ett praktiskt rullstativ som gör den lätt att flytta. 

Vad kostar en elgrill?

Priset på elgrillar kan variera väldigt mycket beroende på bland annat storlek och funktion. De billigaste elgrillarna kostar ca 500 kronor medan de dyrare varianterna kostar 10.000 kr och uppåt.