28 Fina Gardiner Till Sovrum 2023

Att välja gardiner till sovrummet är både roligt och kanske lite svårt. Gardiner till ett sovrum behöver ju ofta ha vissa praktiska funktioner utöver att bara vara fina. Vi kommer gå in mer på det här nedan också så visar också upp massor av fina gardiner för sovrummet 2023. Gardiner i alla möjliga material, färger och utföranden. Hoppas du ska få lite inspiration och hitta något som passar just ditt sovrum. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Gardiner sovrum 2023 – Bra att tänka på

  • Tjocka och tunna gardiner skapar elegant hotellkänsla till sovrummet
  • Tunna och skira gardiner skapar luftighet och rymd
  • Matcha gardinerna med övriga inredningen i sovrummet eller..
  • .. Använd gardinerna för att bryta av med en färgklick i ditt sovrum
  • Öljettlängder passar perfekt om man önskar kunna justera gardinen fram och tillbaka
  • Hissgardiner är den perfekta mixen av en rullgardin och en gardinkappa
  • Gardinkappan döljer på ett snyggt sätt persienner eller rullgardiner
  • Panelgardiner för en strikt och stilren känsla
  • Multifunktionsgardiner är perfekt om du vill kunna vara flexibel i upphängningen
  • Satsa på ett par mörkläggningsgardiner om du behöver kunna stänga ute dagsljus
  • Värmeisolerande gardiner är perfekta på sommarhalvåret för att få ett svalt sovrum

    Klassiska sammetsgardiner

    Mörkläggningsgardiner till sovrummet

    Gardin sovrum 2023 – Det finns något för alla stilar

    Vita och naturfärgade gardiner till sovrummet

    Tunna och skira  sovrumsgardiner

    Välj rätt typ av gardin till sovrummet

    När det kommer till gardiner så finns det ett stort utbud av olika typer av gardiner. Det är bra att ha koll på vilka typer som finns innan man väljer sina gardiner till sovrummet. De vanligaste typerna av gardiner som många känner igen namnen på är hissgardiner, öljettgardiner, multifunktionsgardiner, gardinkappor, panelgardiner och mörkläggningsgardiner. Självfallet finns det fler sorter än så men det är typer av gardiner som går att finna i alla typer av butiker och som är enkla att hänga upp. Dessutom finns alla dessa typer av gardiner i alla typer av färger, material och mönster. Vi går igenom dessa gardiner lite mer ingående här nedan.

    Hissgardiner

    En hissgardin är en gardin som går att likna med en traditionell gardinkappa. Eller som en blandning av en gardinkappa och en rullgardin kan man lättast förklara den. När hissgardinen är nerdragen blir den som en rullgardin. När den är uppdragen blir den som en gardinkappa. En helt perfekt kombination som gör sig alldeles extra bra som gardin till sovrummet. Höjden på hissgardinen regleras oftast med någon typ av knytband eller snörning. 

    Det som är så praktiskt med hissgardiner är att de ofta med enkelhet hängs upp direkt på en helt vanlig gardinstång. Man behöver med andra ord inte hålla på och borra i väggen för att få fast de i speciella fästen så som man är van att göra för att få upp rullgardiner. Det är både smidigt och gör att du slipper fula borrhål. Dock finns även sådan typ av upphängning för den som föredrar det. När det kommer till hissgardiner finns verkligen något för alla.

    Förutom att det finns olika upphängning på hissgardiner finns också hissgardiner i flera olika stilar och färger. Det finns stilrena och moderna hissgardiner med raka linjer och enkla silhuetter. Det finns också mer gammeldags varianter med mer dekorativa detaljer som broderier, spets, rosetter och andra vackra detaljer.


    Öljettgardiner

    Öljettgardiner är perfekta till sovrummet eftersom de är så enkla att hänga upp vilket innebär inget krångel. Du behöver inte tänka på att gardinstången ska vara en viss tjocklek eller att gardinen ska vecka sig på rätt sätt. Öljettgardinen är helt enkelt det självklara valet för dig som önskar en fin gardin med fint fall utan en massa krångel.

    När det kommer till gardiner till sovrummet vill många kunna använda gardinerna som extra mörkläggning eller som insynsskydd. Då är öljettgardiner helt perfekta eftersom de stora öljetterna gör det busenkelt att dra gardinen fram och tillbaka på gardinstången utan att behöva använda varken våld eller finess. Öljettgardiner, eller öljettlängder som de också kallas, är helt enkelt gardiner med stora hål upptill som man med enkelhet trär direkt på gardinstången. Dessa gardiner ger naturligt ett väldigt fint fall och passar perfekt som gardiner till sovrummet. Det som också är så bra är att man själv helt enkelt väljer hur mycket av fönstret man vill täcka med hjälp av gardinen. Och att det går att justera så enkelt.

    Öljettgardiner finns i alla möjliga material och mönster. Vanligt förekommande är öljettgardiner i sammet och dessa lämpar sig extra bra just i ett sovrum. Det eftersom sammet ger en lyxig hotellkänsla med ett tungt och elegant fall. I collagen här ovan visar vi upp massor av fina öljettlängder som passar utmärkt till sovrummet.


    Multifunktionsgardiner

    Precis som namnet antyder så fungerar en multifunktionsgardin på en rad olika sätt. De har flera funktioner och lämpar sig därför utmärkt som just sovrumsgardiner. Det kan helt enkelt inte bli annat än rätt och bra med en multifunktionsgardin. Det som menas med en multifunktionsgardin är att samma gardin erbjuder flera olika variationer för upphängning. Så du kommer med andra ord garanterat få hem en gardin som passar just din upphängning om du köper en multifunktionsgardin.

    Ibland kan det förstås vara svårt att veta vilken typ av upphängning man ska ha på gardinerna till sovrummet. Det behöver du dock inte tänka på om du väljer en multifunktionsgardin. Då får du ett par gardiner som kan hängas upp på olika sätt och du kan prova dig fram i lugn och ro efter vad som blir finast till just ditt sovrum. Valet av upphängning ger olika effekt och känsla och det kan vara svårt att på förhand veta vad som blir finast när de väl hänger på sin plats.

    Dessa typer av gardiner finns i alla möjliga material, längder och mönster. De finns att få i riktigt skira och tunna gardiner likväl som ordentligt tjocka och tunga gardiner. Dessa gardiner är ofta ävldigt prisvärda också vilket alltid är ett plus. Det gör också att man oftare kan byta ut gardinerna till en variant i annan färg efter årstid eller bara efter humör! Här ovan visar vi upp flera olika multifunktionsgardiner. Hoppas just du ska hitta något du tycker om. Och kom ihåg att inte fastna i färgen, de allra flesta gardiner finns i massor av färger att välja bland. Vi visar bara upp ett exempel.


    Gardinkappor

    En gardinkappa har de flesta av oss någon gång haft i sitt hem eller sett hos andra. Det är en variant av gardin som kanske inte i första hand är förknippad att ha som gardin i sovrummet men nog funkar den alldeles utmärkt som det. Speciellt om man har persienner eller rullgardiner. Då är till och med gardinkappan det bästa valet för att dölja fästen av just rullgardinen eller persiennen. 

    En gardinkappa är en perfekt variant av gardin när man vill kunna utnyttja fönsterbrädan till fullo. Där man vill att hela fönsterbrädan ska synas och vill att hela fönstrets bredd ska ta in ljus. Gardinkappan täcker ju bara ovandelen av fönstret och hänger inte över fönstrets sidor på det sätt som gardinlängder gör. Gardinkappor ger ett väldigt ombonat och hemtrevligt intryck och finns i både varianter med öljettfästen och i såna varanter där man trär gardinen direkt på gardinstången. 

    Gardinkappor finns i både moderna och mer gammeldags stilar. Det finns något för alla smaker och inredningsstilar. Är du ute efter en gardinkappa som gardin till ditt sovrum så spana in collagen här ovan för en massa produkttips på vackra och fina gardinkappor. 


    Panelgardiner

    Panelgardiner är en typ av gardin som gör sig bra i sovrummet. Det är en typ av gardin utan veck och som upplevs moderna och stilrena. Det är den enda av alla typer av gardiner vi nämnt här ovan som inte har några veck eller går att dra ut eller in. De har en fast bredd med andra ord och är det perfekta valet för dig som vill ha en modern gardin.

    Det som är unikt med just panelgardiner är att de går att kombinera och matcha på ett sätt som inte går att göra med andra typer av gardiner. Det går att hänga upp flera panelgardiner parallellt i till exempel olika färger eller olika material. Möjligheterna är verkligen oändliga när det kommer till panelgardiner och de går att få en perfekt personlig och unik känsla med denna typ av gardin. Panelgardiner hängs upp med hjälp av fästen som med enkelhet fästs på skenor. Det är antalet sådana skenor som sedan gör det möjligt att skapa “lager” av panelgardiner. Något som är fint är att mixa olika tjocklek på panelgardinerna där det till exempel hänger en skir och tunn gardin i lagret längst in och en gardin i tjockare material och annan färg längst ut. Det skapar djup och elegans åt sovrummet och blir helt klart smakfullt och snyggt.


    Mörkläggningsgardiner

    För att släppa in så lite värme som möjligt finns även här praktiska gardiner. Många mörkläggningsgardiner är även värmeisolerande men inte alla. Leta efter ett par gardiner där det uttryckligen står i beskrivningen att gardinerna även är värmeisolerande om du önskar sådana. Mörkläggningsgardiner till sovrummet är värda otroligt mycket på somrarna när man både behöver och vill ha in så lite värme som möjligt för att få optimal sömn. Det gör faktiskt otroligt stor skillnad. Och eftersom varken mörkläggande gardiner eller värmeisolerande gardiner ser annorlunda ut finns ingen anledning att inte ha dessa uppe året om. Så vill man satsa på ett par året-runt-gardiner till sovrummet är detta vad man ska leta efter. Helt klart!

    Mörkläggningsgardiner och värmeisolerande gardiner finns i flera olika utföranden. Dels finns dessa i alla möjliga olika färger, inte bara mörka färger som många tänker att mörkläggningsgardiner måste vara. De finns i flera olika material även om alla dessa är av tjockare variant. De finns också som öljettgardiner, multifunktionsgardiner och som hissgardiner. Så valen är oändliga. I dagens collage tipsar vi om massor av fina mörkläggningsgardiner till sovrummet. Hoppas du hittar något i just din smak! Och kom ihåg att färgerna på gardinerna vi visar upp bara är en av alla färger som finns att välja på. Så fastna med andra ord inte på en färg utan titta mer efter stil, upphängning och material så kan du hitta din egen färg sen.

    LÄS ÄVEN: 16 VÄGGHÄNDGA LJUSSTAKAR

    Gardinerna kan förändra hela sovrummet

    Precis som med all inredning, stort som smått, kan den förändra känslan av ett helt rum. Till och med färgen på blommorna i vasen eller ljushållarna på bordet förändrar känslan i ett rum. Gardinerna är definitivt inte ett undantag. Snarare tvärtom är gardinerna verkligen något som sätter prägel och känsla på rummet. Det är inte så konstigt eftersom gardinerna tar upp så mycket yta och innehåller så mycket tyg. Det är med andra ord inte ett litet beslut för rummets helhet att välja rätt gardin. 

    Allt från färgen på gardinerna till materialet och tjockleken på tyget till upphängningen och förstås typen av gardin säger olika saker och skapar olika känsla. Mörka gardiner skapar direkt ett mer kaxigt och hårt intryck medan ljusa gardiner ger ett mjukare intryck. Sen finns det självklart en färgskala däremellan. Svart blir förstås mest kaxigt och hårt men också lyxigt medan en mörk nyans i till exempel blått eller grönt ger ett lite mindre kaxigt uttryck men istället kanske inte lika stilrent som det svarta. 

    Vad gäller de ljusare nyanserna på skalan blir kritvitt hårdare än vad en gräddvit gardin blir. Sen hänger det förstås mycket på färgen man har på väggarna också. En gardin kan väljas i en nyans som helt smälter in i väggens färg och då sticker den inte ut oavsett vilken färg den har förstås. Det är med andra ord ett säkert kort att välja en gardin som går i samma färg som väggen om man önskar en gardin i sovrummet som inte gör så mycket väsen av sig utan snarare bara smälter in.

    Tjocka eller tunna gardiner?

    När man ska välja gardiner till sovrummet, och alla andra rum för den delen, är tjockleken en viktig sak att tänka på. Tjockleken på gardiner spelar en helt avgörande roll för vilken känsla gardinen ger. Det finns allt från väldigt tunna och skira gardiner till riktigt tjocka och tunga gardiner. Längst ut på skalan bland de absolut tunnaste gardinerna hittar vi inte sällan gardiner i linne eller linnemix. Det är gardiner som man ser igenom och som släpper in maximalt med ljus utifrån. Dessa gardiner upplevs lätta och luftiga och ger en sådan känsla till hela rummet. De smälter ofta fint in i rummet och tar inte så mycket uppmärksamhet från annat i rummet. De allra tunnaste gardinerna är inte de vanligaste i just sovrum, men inte sämre passande för det. Det har mer att göra med att de inte har några mörkläggande egenskaper som många söker hos en sovrumsgardin. Men har man persienner eller rullgardiner som fyller det mörkläggande syftet så finns förstås inga negativa egenskaper hos en tunn och skir gardin till sovrummet.

    Längst ut på andra änden av skalan har vi de allra tjockaste och tyngsta gardinerna. Där är det sammetsgardiner som är kanske allra vanligast. Det finns dock massor av andra tjocka och tunna gardiner i andra material. Sammet bidrar dock ännu mer till den tunga och maffiga känslan för den som önskar det i sitt sovrum. Tunga och tjocka gardiner är väldigt snygga och lämpliga i just ett sovrum. Dels för att det skapar en mysig och inbjudande känsla med tunga tyger i sovrummet. Men också för att det är praktiskt då dessa gardiner ofta per automatik fungerar mörkläggande vilket är en egenskap många söker hos sovrumsgardiner. 

    Förutom de allra tunnaste gardinerna och de allra tjockaste gardinerna finns förstås alla möjliga varianter däremellan. Så börja med att fundera över vilken känsla du vill ha i ditt sovrum. En lätthet och luftig känsla eller ett sovrum med mer tyngd och stämningsfull känsla. Därefter kan du välja ett par passande gardiner som går i linje med den känsla du vill uppnå i just ditt sovrum!

    Rätt gardinerna kan ge bättre sömn

    Det som kan göra det lite klurigt att välja gardiner till just sovrummet är att de behöver vara mer än bara fina. Kanske inte för alla men för de som ställer lite krav på exempelvis ljusinsläpp och värmeisolering. Skulle man bara vara ute efter ett par fina gardiner till sovrummet 2023 kan man förstås välja precis vilken gardin man vill. Men det finns annars ett gäng saker som är bra att tänka på när man ska välja gardiner till sovrummet.

    Det finns mängder av forskning på vad som ger oss optimala förutsättningar för en god natts sömn. En av dessa är att sova i ett mörkt rum. En annan är att rummet ska vara svalt. Det har vi alla läst om hundra gånger men kanske tänker man inte på att valet av just gardiner är avgörande för både ljusinsläpp och för att hålla värmen borta på somrarna. Därför finns stora fördelar i att välja ett par mörkläggningsgardiner till sovrummet. Det syns inte rent utseendemässigt att dessa gardiner är mörkläggande men de släpper helt enkelt inte igenom något ljus. Eller väldigt lite ljus. Det är dock självklart svårt att komma runt ljusinläppet helt eftersom det kommer in ljus runt själva gardinerna. Har man ett par mörkläggande gardiner har man iallafall kommit en väldigt lång bit på vägen mot ett mörkt sovrum. På vinterhalvåret är detta förstås inte något större problem för oss som bor i Sverige men på somrarna när det är ljust mer eller mindre dygnet runt är det guld värt. Du hittar massor av bra mörkläggningsgardiner här.

    Hoppas du hittat några fina gardiner till sovrummet och att du fått inspiration, tips och idéer kring sovrumsgardiner 2023. Missa inte heller inlägget om gardiner till vardagsrummet för mer tips och inspiration!