Hattlampor: Jeeves & Slokhatt Solfjäder

Vi måste prata hattlampor. Närmare bestämt hattlampan Jeeves, den roliga bowler hat-liknande saken och lampan Vertigo pendel som fått smeknamnen slokhatt och solfjäder. Kan det kanske vara på grund av sitt utseende tro? Hur som helst är det två unika hattlampor i exklusiv design som inte är rädda att ta för sig varken i hemmen eller i offentlig miljö. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Hattlampan Jeeves

Ja, vad är egentligen “hattlampan” kanske du undrar? Den mytomsbundna hattlampan Jeeves är en av storsäljarna från lamptillverkaren Innermost. Hattlampan är formad precis som en Bowler hat och har en svart utsida med en gyllene insida som reflekterar ljuset på härligt sätt. 

Jake Phipps som designat lampan menar att inspirationen kommer från en brittisk komediserie som utspelade sig på 90-talet och det kan man verkligen förstå när man ser lampan. Formen på hatten är av det snitsigare stuket som mycket väl skulle passa bra in i vilken komediserie som helst. 

Hattlampans skärm är tillverkad i metall men är täckt av filt för att den där riktiga “hattkänslan” ska infinna sig. 

Innermost – företaget bakom den spektakulära lampan är stationerade i London sedan år 1999. Man har genom åren jobbat med flera välkända designers och har gjort det lite till sin grej att ha häftiga och unika lampor i exklusiv design. 

Fler lampor från Innermost hittar du här.

Den svarta hattlampan Jeeves finns både som taklampa, bordslampa och vägglampa.

Hattlampan Jeeves i olika modeller

Taklampa

Vägglampa

Bordslampa

Lampan Slokhatt/Solfjäder

Den klassiska och urläcka taklampan Vertigo Pendant Lamp har fått smeknamnet Slokhatt-lampan eller Solfjädern efter sin utformning. Det är en fransk designlampa som verkligen tar rummet med storm. Med sin superlätta fiberglasstruktur rör den sig försiktigt när vinden sveper samtidigt som den ger ifrån sig ett härligt ljus. 

Lampan slokhatt ingår i den prisbelönta serien Vertigo som består av taklampor i olika storlekar. Lampor från serien Vertigo blandar kaxig design med funktionalitet och här har man lyckats skapa lampor som både är diskreta men samtidigt väldigt uppmärksammade. 

Constance Guisset heter geniet bakom den solfjäderliknande Vertigo Pendant Lamp som tagit fram lampan tillsammans med Petite Friture. Petite Friture grundades så sent som 2009 med syfte att lyfta unga designers, både i Frankrike och internationellt. Lekfull design med hög kvalitet och unik kreativitet är målet för alla Petite Fritures produkter och idag tillverkar man belysning, bord, sittmöbler och speglar. 

Lampan slokhatt i fyra färger

Slokhatt svart

Slokhatt vit

Slokhatt koppar

Slokhatt grönt

Två hattlampor som drar blickarna åt sig 

Att unik och lekfull inredning drar åt sig uppmärksamhet är inget nytt. Det spelar ingen roll om det gäller belysning eller någon annan typ av inredning. Är det något som sticker ut lite från det övriga så kommer det uppmärksammas av gästerna. Hattlampan Jeeves och lampan Slokhatt är två sådana exempel, men på lite olika vis. 

Bowlerhatt-lampan sticker ut genom sin lekfulla och unika design och här har man lyckats skapat en “rolig” lampa utan att den för den sakens skull känns barnslig. Det kan vara en balansgång mellan exklusiv design och barnlampa när man ser lampor med en lekfull touch, men här håller man sig helt klart på designsidan. Det är en unik lampa som inte många känner till även fast den nu har många år på nacken så därför tyckte vi den skulle få lite extra uppmärksamhet här. Hattlampan är ett återkommande samtalsämne kring middagsbordet och den går ingen obemärkt förbi. 

Solfjäder, slokhatt eller Vertigo Pendant Lamp som den faktiskt heter (kärt barn har många namn), är en annan typ av hattformad lampa som utstrålar något helt annat. Här är elegans och stil i fokus vilket den verkligen lyckas förmedla. Kommer du in i ett rum där solfjäderlampan hänger känner du direkt att rummet andas lyx. Slokhatt är en lampa som på egen hand kan “göra” ett helt rum och tar inredningen till en helt ny nivå.

Kombinera flera stycken för maxad uppmärksamhet

Även om båda dessa lampor gör sig väldigt bra som singlar så är det två lampor som fungerar väldigt bra i grupp också. Vad gäller hattlampan Jeeves (som du ser på bilden högst upp i inlägget) finns det inga begränsningar för hur många som passar tillsammans. Här är det mer fråga om hur många man har plats för. Och hur mycket plånboken tillåter.. 

Slokhatten trivs väldigt bra tillsammans med en kompis och att hänga två Vertigo Pendant Lamp bredvid varandra med lite höjdskillnad gör succé! Vi skrev här ovanför hur en slokhattslampa på egen hand kan lyfta ett helt rum, vad tror du då två stycken sådana lampor gör? 

Många tycker att det räcker med en designlampa i rummet men vill du gå steget längre så har du här två fräcka hattlampor som fungerar väldigt bra att ha flera av – samtidigt och på samma ställe.