Heminredningstips

Åtta viktiga och värdefulla heminredningstips för hela hemmet! Vi går igenom tumregler och tips för att skapa ett enhetligt hem och maxa potentialen efter just ditt hems förutsättningar. Allt från färgval till storlek på mattor, belysningstips och hur du gör det bästa av den inredning du redan har hemma!
Halloj! Hoppas allt är fint mer er.

Idag ska vi prata heminredningstips. Det blir heminredningstips i stort och i smått. Vi pratar om både billiga inredningstips och sådana som kostar lite mer. För det är ju ändå så att vi kan ha hur mycket fina saker som helst hemma men ändå inte få till helhetskänslan på inredningen. Det kan handla om allt från att ha för mycket saker till att vara alldeles för sparsmakad och opersonlig. Annat som kan störa helhetskänslan är dåligt passande färger, stilar som skär sig eller kanske mått som inte gör sin rätt i just ditt hem. Har du högt i tak behöver du tänka på ett sätt och har du mycket öppna ytor innebär ett annat tankesätt. En vanlig miss kan också vara att bli superinspirerad av någon annans hem eller inspobilder på inredning som du försöker kopiera in i ditt hem där det kanske inte alls passar lika bra. För så är det ju, att alla hem är olika och har olika förutsättningar för att bli så fina som möjligt. Vi vill också poängtera att det sällan handlar om att köpa nytt eller byta ut en massa prylar. Du kan ofta göra mycket med små medel och med hjälp av sådant du redan har hemma.

Idag ska vi gå igenom ett gäng olika heminredningstips. Det kommer vara tips som går att applicera på hemmet i stort men även specifika inredningstips för olika rum. Hoppas ni kan hitta något tips, inspireras och använda det i era hem eller att ni kan få en ögonöppnare för något ni inte tidigare tänkt på. Glöm inte att vi som alltid är väldigt öppna och mottagliga för feedback, tips, idéer, frågor eller önskemål. Släng bara iväg en kommentar här nedanför eller skicka ett mail.

 

 

1. Skapa ett enhetligt hem – ett grundläggande heminredningstips

 

Det här är ett grundläggande tips om du vill att ditt hem ska ha samma genomgående känsla. Det gör att du slipper mötas av förvirring gällande stilar varje gång du kliver in i ett nytt rum hemma. Har du ett enhetligt hem känns helheten genomtänkt och behaglig. Det bästa tipset för att skapa ett enhetligt hem är att hålla ihop färgskalan. Bestäm dig för en basfärg, till exempel gråskala och sen följer du den gråskalan som en röd tråd i hemmets alla rum. Det handlar inte om att få ett hem i femtio nyanser av grått. Du behöver självklart addera massor av andra personliga inredningsdetaljer, accentfärger och stilar sen. Men att ha en enhetlig ton på väggar, golv och mattor ger känslan av att hemmet är ett enda hem. Annars finns risken att det blir ett hem ihopsatt av massa omaka rum med diverse stilar som ger ett spretigt ogenomtänkt uttryck.

När du väljer mellan vilken färgskala just ditt hem ska ha ska du förstås välja med omsorg. En basfärg bör med fördel vara neutral och lugn. Förslagsvis vitt, grått, beige eller en annan dämpad kulör. Sen har du fritt fram att gå lös med härliga accentfärger och blanda modernt med botaniskt. Eller varför inte lantligt och rustikt. Så länge du har enhetlig och neutral färgskala i grunden finns sen stort utrymme att leka fritt med inredningen. Det utan att riskera ett kaosartat hem.

2. Gröna växter – fin inredningsdetalj

 

Det går förmodligen inte att tipsa nog om hur viktigt gröna växter är för känslan i hemmet. Våga stora gröna golvväxter inomhus i robusta krukor. Vi lovar att det kommer att liva upp ett rum och skapa en naturnära känsla. Utöver fina golvväxter finns snygga mindre gröna växter som är perfekt att placera i fönstret för att minska insyn eller på sängbordet i dekorativt syfte. Sådana är perfekta att placera flera stycken ihop. Det finns såklart andra bra egenskaper hos gröna växter förutom att de är grymt vackra och levande inredningsdetaljer. Det finns till exempel växter som renar och rensar luften inomhus. Exempel på sådana växter är fredskalla, guldpalm, svärmorstunga och aralia. Utöver det hjälper växter även till att skapa en härlig övergång mellan utomhus och inomhus.

Var inte heller rädd för att ha gröna växter på mindre typiska ställen som i badrummet eller på köksbänken. Ett bra tips är att också att vara noggrann med att välja rätt växt för rätt sammanhang. Till exempel finns växter som måste stå ljust för att överleva. Det finns också så kallade ”garderobsblommor” som gör sig perfekt i en lägenhetshall som ofta saknar ljusinsläpp. Tänk också på att gärna välja stora golvblommor till stora rum och höga växter till ett hem med högt i tak.

Läs också om färska blommor som en inredningsdetalj.

3. Byt plats på saker du redan har

 

Det här är ett heminredningstips som kan kännas banalt men är väldigt underskattat. Ska vi vara ärliga så har de flesta av oss förmodligen nog med inredning i hemma. Såtillvida att du inte är alldeles nyss utflyttad från föräldrarna. Därför vill vi tipsa om att se över vad du faktiskt har hemma redan. Se över om många av inredningsdetaljerna egentligen inte är fel utan bara inte hittat hem. Kanske står det en ljuslykta bakom gardinen i fönstret som hade gjort sig väldigt mycket bättre på vardagsrumsbordet. Eller kanske borde mattan i sovrummet byta plats med mattan under matsalsbordet. Testa dig fram och byt plats på allt från större möbler som sidobord och fåtöljer men också mindre inredningsaccessoarer som tavlor, lampor, ljuslyktor eller varför inte gardiner. Prova dig också fram var den där golvblomman gör sig bäst egentligen, eller om inte den där kaktusen egentligen ska stå på tv-bänken. Tänk i nya banor och jobba med det du har.

4. Jobba med belysning – ett mycket viktigt heminredningstips

 

Det här är ett av våra viktigaste heminredningstips som knappt kan understrykas nog. Jobba med din belysning och välj den med omsorg. Idag finns alla typer av belysning, det finns allt från designmässig och pampig belysning som blir en stor del av inredningen till mer diskret belysning i form av spotlights och plafonder. Precis som med så mycket annat inom inredning så blir en mix av olika belysning bäst. Det skapar struktur och omväxling. Det viktigaste med belysning, förutom att agera ljuskälla, är att anpassa den efter vilket behov den ska fylla.

Det gäller också att ta hänsyn till kringliggande möbler och inredning eftersom punktbelysning ger uppmärksamhet åt det håll som ljuset riktas åt. Har du en vacker golvväxt som står i ett hörn av vardagsrummet så kommer både blomman och hela rummet bli mer spännande och få nytt liv om du väljer att placera en snyggt designad vägglampa med stämningsfull belysning i anslutning till växten. Eller om du har en soffa med ett extra mysigt soffhörn så vill du väl ge det hörnet extra kärlek! Det kan du göra genom att antingen placera en bordslampa eller golvlampa bredvid precis intill, eller sätta upp en vägglampa med belysning som pekar nedåt. Utnyttja belysningens hela spektra för att highlighta de saker du tycker allra mest om och glöm inte bort att se över alla möjliga alternativ innan du köper en ny lampa. Tänk utanför boxen och du kommer få ett vackert och elegant resultat! Spana gärna in kategorin Belysningsdesign här på Inredningsinspiration, där har vi samlat den finaste belysningen som finns i butikerna just nu!

5. Anpassa valet av inredning efter rymd i rummet

 

Det här är ett superbra tips för att skapa ett smakfullt, genomtänkt och designmässigt behagligt hem. Det handlar om att välja inredningsdetaljer och möbler som går i linje med rummets form och rymlighet. Ett underskattat men ack så viktigt heminredningstips. Var till exempel noggrann med att sätta upp stora tavlor om du har stora tomma väggar och höga växter om du har högt i tak. Istället för att ha små tavlor på en stor vägg och låga golvblommor i ett rum med generös takhöjd. Exemplen kan göras oändliga men några ytterligare är att sätta en liggande tavla på en bred vägg och en stående tavla på en väggyta som är mer hög än bred. Köp de högsta ljusstakarna om du har högt i tak och välj istället de lägre varianterna om du ska placera de i rum med lägre i tak. Samma sak gäller större möbler, ofta är det snyggast att placera soffan längst rummets längsta vägg och rotera matbordet så att långsidan följer även rummets långsida. Följ rummets egna former helt enkelt!

6. Välj storlek på mattorna med omsorg

 

Det här är ett superviktigt och avgörande heminredningstips för helhetskänslan och för att få alla pusselbitar att stämma i hemmet. Det är vanligt att se att många har alldeles för små mattor och att man är rädd att täcka för mycket golvyta. Resultatet av det blir dessvärre ofta bara att mattan ser alldeles för liten ut och att det är något som inte känns helt rätt, även om det ofta kan vara svårt att sätta fingret på vad det är. En stor matta ger en känsla av ett ombonat hem och både känns och ser lyxigt ut. En liten matta ger ofta precis motsatt effekt. Det här gäller i såväl vardagsrum, sovrum och matsal som i hallen och badrummet.

Det finns vissa tumregler när det gäller att välja rätt storlek på mattan till de olika rummen och sammanhangen. En väldigt viktig sådan regel är applicerbar i framförallt vardagsrummet och vid din matplats. Det handlar om att alla möbler ska få plats att stå på mattan, annars är mattan för liten. I ett vardagsrum ska med andra ord soffan, soffbordet och fåtöljen allihopa stå på mattan. Det ser heller inte speciellt snyggt ut att ha en matta som går kant i kant med soffan utan mattan ska in en bit under soffan. När det gäller matplatsen ska alla benen på alla stolarna stå på mattan och inte utanför. Det räcker att stolarna står på mattan när stolarna är inskjutna men det ska vara god marginal kvar bakom stolarna för den mest stilfulla känslan.

När det gäller matta till sovrum så kan du antingen välja att ha en matta bredvid sängen och då kan det vara superfint med en rund långhårig och tät matta. Ska du ha en vanlig rektangulär matta så placerar du med fördel mattan under sängen och låter de två undre sängbenen stå på mattan. I ett badrum är det också viktigt att låta mattan ta plats, tyvärr finns det allt för få stora badrumsmattor i de fysiska butikerna men söker du på internet finns det betydligt mer att välja på. En liten plutt till matta i mitten på badrumsgolvet som krullar upp sig i hörnen är inte speciellt charmigt.

Slutligen ger vi ett väldigt användbart tips och ytterligare tumregel när du ska välja matta till ett rum. Det är att utgå från rummets form och välja en matta som följer den formen. Har du en avlång hall, välj en längre och smalare matta så känns rummet rymligare. Samma regel gäller när du placerar en matta under möbler. Har du ett runt matsalsbord, välj en rund matta. Är matsalsbordet istället fyrkantigt blir det som snyggaste med en fyrkantig matta. Det skapar en geometriskt stilren och genomtänkt känsla i alla dina rum om du ser över dina mattor och väljer storlek på matta med omsorg.

7. Tänk stort!

 

Det här är ett heminredningstips som gör väldigt stor skillnad för den totala känslan i hela ditt hem. Det handlar om att inte köpa en massa små inredningsdetaljer som små ljuslyktor, små krukväxter, små tavlor eller dekorationer i mängder. Våga istället köpa en eller till och med två storlekar större nästa gång och du kommer direkt märka vilken iögonfallande effekt det får. En riktigt stor golvblomma är otroligt maffigt precis som att en stor och hög ljuslykta blir supersnyggt att ha på tv-bänken istället för massor av små ljuslyktor. Ge dig på en stor kruka och fyll den med pampasgräs eller välj den där taklampan du är rädd ska vara för stor. Det här blir väldigt sällan fel men är ändå något som få tar in i sin inredning. Det ger mycket större effekt och känsla av design om du har färre men större detaljer. Allt får ta sin plats och synas men du får ändå en känsla av ett slimmat hem med noga utvald inredning.

Det här inredningstipset gäller inte bara mindre accessoarer som nämndes ovan utan även möbler. Köp det där stora vardagsrumsbordet och det robusta och kraftiga matsalsbordet. Det skapar lyx och elegans åt hemmet. Det är klart det finns en gräns, det ska ju inte vara så trångt att du behöver ta dig fram i sidled i hemmet men att till exempel köpa ett litet matsalsbord till förmån för att lämna en massa onödig plats runt om är många gånger inte det som skulle gett det bästa resultatet. Gå för stora men färre inredningsdetaljer och våga stora möbler om du har plats.

8. En enkel bas med struktur och karaktär i inredningsdetaljerna

 

Fokusera på att ha en enkel bas i hemmet. Addera istället inredningsdetaljer och utbytbara möbler med mer karaktär, färg och struktur. Låt det till största del vara detaljerna som sätter stilen på hemmet och inte basen. Det här är ett heminredningstips som verkligen är värdefullt för dig som gillar inredningsdetaljer. Till dig som ofta förnyar ditt hem och snabbt får ny inspiration till idéer i hemmet. Tipset är att hålla en enkel bas som passar till det mesta för att istället jobba med detaljerna. Vissa saker har man varken lust eller råd att byta ut speciellt ofta. Det gäller både väggfärger och golvet men även de stora möblerna som matplats, soffa, säng, byråer och andra större möbler. Se därför till att hålla även dessa basmöbler enkla. Var inte rädd för att hemmet ser lite opersonligt ut innan all mindre inredning kommit på plats. Allt sitter i detaljerna sen! Sätt karaktär på rummen med inredningsdetaljerna. Dessa är också betydligt lättare att byta ut när du känner för en ny accentfärg eller stil. För det är klart att din inredningsstil går i vågor precis som klädstilen gör. Har du en enkel bas kan du dels ha allt från härliga mönster, uppseendeväckande tavlor, blommor och textilier. Och trots det behålla en snygg stil som inte blir för plottrig.

Hoppas att du inspirerats av några, eller åtminstone av något heminredningstips här ovan. Låt fantasin flöda och testa dig fram så kommer det garanterat bli bra!

Vi är snart tillbaka med nya inlägg, ha det gott!