15 snygga howardsoffor i skinn, sammet och annan klädsel

Howardsoffan har verkligen blivit en populär möbel i de svenska hemmen och howardstilen blandar lantligt med lyx och elegans. Vi visar här några fina howardsoffor med skinn- och läderutseende, i sammet och andra sköna material. Vi går även igenom lite historia och vad howardstilen egentligen är för något. 

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Vad är en howardsoffa?

En howardsoffa är en riktig designklassiker som har sitt ursprung redan från 1800-talet. Howardsoffan har en tidlös design vilket gjort att soffan varit ständigt aktuell i mer än 200 år. Med sin unika, lyxiga och lite lantliga design är soffan en favorit i många svenska hem och inredningsbutiker vilket gör att howardsoffan är en av de absolut vanligaste sofforna på den svenska marknaden. 

Soffan passar snyggt in i de flesta inredningsstilar vilket förmodligen är en bidragande faktor till dess popularitet. Oavsett om du har en modern inredningsstil med lyxig touch, en lantlig stil med mycket detaljer och shabby chic eller en trendig skandinavisk inredningsstil kommer howardsoffan smälta in snyggt och bli en självklar del av inredningen. 

En howardsoffa är en investering för många år framöver då de alltid säljs med slitstarka material och en påkostad stoppning. I originalmodellen är just stoppningen i möblerna en av framgångsfaktorerna och tillsammans med spiralfjädrar som rör sig upp och ner men även i sidled blir det en väldigt bekväm sits som få andra stoppade möbler kan matcha.

Bra att veta om howardsoffor
  • Kännetecken: De rundade hjulförsedda benen tillsammans med de veckade armstöden är två typiska kännetecken för modellen. Soffan i originaldesign var svängd, men nuförtiden finns det mängder av kopior i alla olika former som exempelvis den raka modellen, som hörnsoffa eller howardsoffa med divan. Ett annat kännetecken som är typiskt för howardsoffan är att armstödet är kortare än sittkomforten vilket gör att modellen är väldigt lätt att känna igen. 

  • Storlek: Storleken på howardsoffor är nästa uteslutande 2-sits,-, 3-sits- eller 4-sitssoffor, men det finns även större varianter även om det är sällsynt. 

  • Klädsel: Howardsoffor kan du hitta i alla olika typer av klädsel så det går att anpassa efter tycke och smak. Howardsoffor i skinn och sammet är en favorit för många men polyester är ett tyg som blivit allt vanligare på sofforna. Det finns varianter med avtagbar klädsel så det går att tvätta eller byta ut så soffan hela tiden håller sig ren och fräsch. 

  • Färg: Du kommer hitta de flesta howardsofforna i beige, grå eller vit men flera av modellerna har ett stort utbud av färgval så det går att anpassa efter önskemål. 

  • Pris: Priset på sofforna varierar självklart mycket beroende på vilken storlek och material man kollar på. Men de billiga howardsofforna ligger kring 5000 kronor och de dyraste runt 30.000 kronor.

15 fina howardsoffor i olika stilar och material

Lyxig howardsoffa i sandfärg

3-sits howardsoffa beige

Dekorativ soffa i howardstil

Svängd 5-sitssoffa

Blå howardsoffa 4-sits

Svängd howardsoffa vit

Stor hörnsoffa howardstil

Hörnsoffa med divandel

Howardsoffa med divan

3 snygga howardsoffor med skinn/läderutseende

Howardsoffor i skinn- och läderutseende är en populär klädsel som börjar bli allt trendigare igen. Det kan både förekomma äkta skinn och läder men även ett tyg som har skinn eller läderutseende samtidigt som man fått till den där rätta känslan. Vi visar här tre fina howardsoffor med skinn- och läderdesign.

 

1. Howard Vintage skinnutseende

En snygg och rejäl howardsoffa med läderutseende som inger en riktig vintage-känsla. Detta är en 4-sitssoffa som passar lika bra i det moderna hemmet som i fjällstugan. Klädseln är avtagbar och vändbar på rygg- och sittkuddar. Soffan är utformad precis som en klassisk howardsoffa med hjulformade ben, korta armstöd och en liten sväng i formen. 

Mer info och pris hittar du här.

2. Howard Luxor 5-sits

En svängd 5-sitssoffa i 100% äkta läder/skinn/anilin och med hela 12 olika färgmöjligheter att välja på! Det finns även möjlighet att välja färg på ben, hjul samt vilken stoppning du vill ha så här kan du verkligen baka ihop din egna favorit soffa. Klädseln är avtagbar och vändbar på rygg och sittkuddar. Soffan levereras monterad. 

Mer info och pris hittar du här.

3. Hörnsoffa läder cognac

Otroligt läcker hörnsoffa i 30% läder och 70% polyester som tillsammans med cocnacfärgen ger ett väldigt varmt och lyxigt intryck. Polyestern hjälper till att göra soffan slitstark medan lädermaterialet står för den där extra snygga designen. 

Mer info och pris hittar du här.

3 lyxiga howardsoffor i sammet

Howardsoffor i sammet är ofta tillverkade i 100% polyester som är ett slitstarkt material och tillsammans med sammetstyget blir det en tålig men samtidigt skön och lyxig soffa med väldigt vacker lyster. Här är tre howardsoffor i sammet du inte får missa.

1. Bäddsoffa howardstil sammet

En prisvärd och praktisk howardsoffa i sammet som även fungerar som en bäddsoffa. Perfekt när det kommer gäster på besök! Soffan har en klädsel i polyester med ett mjukt och härligt sammetstyg vilket ger soffan lite extra lyx och elegans. Det finns flera olika färgval och soffan har en väldigt enkel och smidig montering. 

Mer info och pris hittar du här.

1. 3-sits blå howardsoffa

En stilig 3-sitssoffa i vacker blå färg som har alla de detaljer som är typiskt för howardsoffan. Med veckade armstöd, svarvade ben och hjulformade fötter har denna sammetssoffa allt som behövs för få till den där härliga howard-känslan i hemmet. Soffan finns i andra färger och ingår i en serie vilket gör det enkelt att matcha soffan tillsammans med en fåtölj och/eller pall för att få till en riktigt vacker soffgrupp i lounge- eller vardagsrummet.

Mer info och pris hittar du här.

3. Mörkgrå sammetssoffa howardstil

Snygg sammetssoffa i howardstil med stilren design och mörka toner. Soffan har en extra påkostad fjädring för att uppnå maximal komfort. Klädseln på rygg- och sittdynor är avtag. Soffan levereras monterad. 

Mer info och pris hittar du här.

Vilken är den bästa howardsoffan för dig?

Howardsoffan finns i ett flertal olika varianter och former och vilken som är den bästa howardsoffan för dig har så klart du bäst koll på. Men för att kunna avgöra vilken variant som passar bäst i ditt hem behöver du så klart ha koll på vad som finns att välja på. Vi går igenom de vanligaste varianterna här.

Svängd howardsoffa

Den svängda howardsoffan är den “riktiga” modellen, såsom soffan tillverkades från allra första början. Den lilla svängen på soffan gör att det blir en extra elegant design och en inredningsdetalj i rummet som inte går att ersätta med något annat. Tillsammans med de rundade armstöden, hjulformade fötterna och en låg, djup sits är en svängd howardsoffa så när originalet man kan komma – även om det är en kopia.

Rak howardsoffa  2 sits-, 3 sits- eller 4 sitssoffa

Den raka varianten finns i bland annat 2 sits, 3 sits och 4 sits vilket gör att howardsoffan i rak modell går utmärkt att placera i alla hem – litet som stort. En rak howardsoffa är modern i sitt utseende med raka tydliga linjer vilket gör den väldigt lättplacerad i de flesta hem. Både den raka och den svängda howardsoffan passar utmärkt att ha som soffgrupp eller tillsammans med en fåtölj i howardstil.

Hörnsoffa howardstil

Den största soffan i howardstil är hörnsoffan. Här har du en riktigt imponerande pjäs som definitivt kommer dra blickarna åt sig i vardagsrummet. Det bästa med hörnsoffor i howardstil är att soffan fortsatt behåller sin elegans och nätta stil tillsammans med de noga genomarbetade detaljerna. Andra typer av hörnsoffor kan lätt bli alldeles för maffiga.

Howardsoffa med divan

Den sista varianten vi vill visa är howardsoffa med divan. Divansoffan har blivit väldigt populärt de senaste åren och givetvis är inte möbeltillverkarna sena med att haka på trenden och slå två flugor i en smäll. En trendig divansoffa i den ständigt aktuella howardstilen blir givetvis succé. Med samma snygga detaljer som övriga howardsoffor har divansoffan i howardstil snabbt blivit en storsäljare på möbelmarknaden.

Företaget Howard & Sons – en viktig del av det Viktorianska England

År 1820 bestämde sig John Howard, grundare av familjeföretaget Howard & Sons, att starta upp sitt företag. Detta var några år innan det Viktorianska England tog fart och Howard & Sons kom att spela en viktig del i den inredningsstil som förknippas med tiden. 

Även om man till en början inte ägnade sig åt detaljrika och stoppade möbler som affärsmodell blev det snart tydligt att det var i den riktningen företaget skulle gå. År 1901 fick man sin första order från kungahuset i England och resten är som man brukar säga historia. 

Företaget fick en mängd olika utmärkelser för sina unika möbler, inte bara i England utan även i andra delar av Europa vilket gav ringar på vattnet och fler och fler privatkunder började hitta till howardmöblerna. 

Sofforna och varumärket kom snabbt att förknippas med hållbarhet, komfort och vacker design med skräddarsydda möbler som var (och delvis fortfarande är) unika i sitt slag. Howardsoffor i original är alltid handgjorda via fabriken i London – något som gäller än idag. 

Så här ca 200 år efter det att John Howard grundade Howard & Sons har det ursprungliga familjeföretaget hunnit sålts, lagts på is och återuppstått igen. Idag heter det som en gång hette Howard & Sons istället Howard and Sons London. Dock håller nuvarande företag fast vid samma filosofi och fokuserar på hantverk, kvalitet, unik design och tradition för att fortsätta kunna leverera möbler i världsklass.

LÄS ÄVEN: 16 FINA PLÄDAR

 

Original eller kopia?

Idag finns det som du säkert redan förstått flera möbeltillverkare som försöker efterlikna howardstilen och göra sina egna varianter av modellen, däribland flera svenska möbeltillverkare som exemplevis Englesson.

Köper du en howardmöbel idag oavsett om det är en fåtölj eller soffa så är det med största sannolikhet en kopia. 

Howardsoffor i original är väldigt svårt att få tag på nuförtiden och det har mer eller mindre blivit ett värdefullt samlarobjekt för de som väl äger en originalsoffa från Howard and Sons. 

Hur vet man då om howardsoffan är original eller kopia? 

Vid första anblick kan det vara svårt att skilja på en orignalsoffa och en kopia då tillverkarna numer kan efterlikna modellen till punkt och pricka. Det enda sättet att veta om soffan är en äkta howardsoffa är att leta efter en namn- eller nummerstämpel på ett av hjulen eller insidan av ena bakbenet. 

Howardsofforna du ser i inredningsbutikerna här i Sverige är alltså uteslutande kopior av originalet, det törs vi nästan lova. Men med det sagt är det fortfarande samma eleganta design, tydliga detaljer och sköna sittkomfort som originalet har så det är helt klart ett bra val och en soffa du garanterat kommer att älska i många år framöver.

LÄS OCKSÅ: Snygga fåtöljer i trendig rotting

En möbel för alla hem

Vi har tidigare skrivit hur howardstilen verkligen passar bra ihop med nästan alla olika typer av inredningsstilar då det är en tidlös design som går att göra mer personlig och anpassningsbar med hjälp av färg och materialval. 

De olika storlekarna med 2 sits-, 3 sits-, eller 4 sittplatser gör att soffan går lika bra att använda i små som stora hem och rum, dessutom kan den användas både som en fin loungesoffa i sällskapsrummet som en skön tv-soffa i vardagsrummet. Det finns även bäddsoffor i howardstil så du kan även lyxa till gästrummet lite extra om så önskas. 

Howardmöbler är verkligen en stil som passar i alla hem men även i offentliga miljöer som restauranger, hotell och fikarum. Vi tror att howardmöblerna fortsatt kommer vara en favorit för svenskarna under många år framöver och att soffan ständigt känns väldigt trendig och lyxig är ett extra plus i kanten. Det är inte många andra specifika stilar som lyckas hålla sig lika aktuell under en så pass lång tid som howardstilen gjort.

 

Källor:

https://www.howardandsonslondon.com

https://www.lorfordsantiques.com/l-shaped/spotlight-on-howard-sons-furniture

https://marcusspencer.com/howard-and-sons-sofas-and-chairs

Trendrum