Juldukning 2023 – Tips & Inspiration! 

Här hittar du årets trender, tema-dukningar, tips och inspiration på allt som hör juldukningen 2023 till. 

Julen är inte bara en högtid av glädje, kärlek och sammanhållning utan även en tid när vi samlar våra familjer och vänner runt bordet för att dela på traditionella julmåltider och stunder av skratt. Juldukningen spelar här en central roll då den bjuder in till en atmosfär av värme och gemenskap, samtidigt som den återspeglar årets trender, familjetraditioner och personliga smaker.

Varje detalj, från duken som läggs på bordet till det sätt porslinet placeras, berättar en historia och bjuder in gästerna till en värld av magisk julstämning.

Denna guide kommer att ge dig inspiration och tips för att skapa den perfekta juldukningen 2023, oavsett om du föredrar en traditionell stil eller vill utforska moderna trender.

Inspiration till Juldukningen 2023

Årets stora trender: Vad är inne för juldukning 2023?

Naturinspirerade element: 2023 ser vi en fortsatt ökning av naturinspirerade teman. Pinjekottar, torkade blommor och råa träelement integreras i juldukningen för en jordnära och organisk känsla.

Pastellpalett: Mindre och mindre ser vi av de traditionella djupa röda och gröna färgerna. Istället välkomnar vi milda pastelltoner som lavendel, mintgrön och ljusrosa för en mjukare och modernare atmosfär.

Metalliska accenter: Koppar, guld och silver kommer att dominera som de viktigaste metalliska accenterna. De ger en lyxig känsla till bordet och fungerar som en glänsande kontrast till de mer dämpade pastellerna.

Hållbarhet i fokus: Med en växande medvetenhet om miljöfrågor väljer fler att gå för återanvändbara dukningsalternativ. Tygdukar och servetter, bestick i rostfritt stål och porslin som kan användas om och om igen blir allt populärare.

Minimalism möter tradition: Medan många går för en ren och enkel dukning inkluderar de fortfarande traditionella juldekorationer som ljusstakar, julgranskulor och julkrubbor för att skapa en balans mellan gammalt och nytt.

Personlig touch: Personalisering är nyckeln i år. Oavsett om det är handgjorda bordsplaceringar, personliga menyer eller anpassade gåvor till varje gäst handlar det om att göra varje detalj meningsfull.

LÄS OCKSÅ: ÅRETS FINASTE JULTALLRIKAR!

Färgpaletter: Från traditionella röda och gröna nyanser till samtida kombinationer

Traditionellt rött och grönt

Denna klassiska palett har länge varit synonymt med julen. Djupa röda toner kombineras med mörkgröna nyanser för att skapa en rik och varm atmosfär vid bordet. Tillsammans med gyllene ljus och silverinslag blir denna palett tidlös.

Vita vinterlandskap

En annan klassiker är att använda en övervägande vit palett, kompletterad med silver- eller guldaccents. Denna stil påminner om ett gnistrande vinterlandskap och skapar en känsla av fräschhet och renhet.

Pastelljul

Som tidigare nämnt, pastellfärger som ljusblå, mjuk rosa, mintgrön och lavendel har blivit mer populära. Denna mjuka palett ger en modern känsla till juldukningen men kan fortfarande vara festlig när den kombineras med glittrande silver eller gyllene dekorationer.

Jordnära toner

En mer subtil palett av bruna, beige och terrakotta nyanser kan ge en lugnande och jordnära känsla till julbordet. Denna palett kan lyftas med guldaccents eller kompletteras med gröna växter och blommor.

Svart och guld

För en mer dramatisk och samtida känsla kan en kombination av svart och guld användas. Detta skapar en lyxig och sofistikerad atmosfär, perfekt för en elegant julfest.

Experimentell

För den äventyrliga kan kombinationer av oväntade färger som teal och korall eller lila och orange skapa en unik och minnesvärd juldukning. Det handlar om att bryta normer och skapa ditt eget uttryck.

När du väljer din färgpalett är det viktigt att tänka på vilken stämning du vill skapa och vilka dekorationer du redan har till hands. Det gör hela dukningen både enklare och mer ekonomisk.

LÄS OCKSÅ: SNYGGA JULDUKAR 

juldukning2

Bordsskulpturer och centerpiece: Skapa ett blickfång i din juldukning

Traditionella julcentrepieces

Många väljer att gå den traditionella vägen med ett centerpiece bestående av levande ljus, kanske en adventsljusstake omgiven av barrgrenar, kottar och julgranskulor. Denna klassiska stil är alltid välkomnande och ger en hemtrevlig känsla.

Blomsterarrangemang

Fräscha blommor kan ge liv åt varje juldukning. Välj säsongens blommor i julens färger eller gå för något mer unikt som vita liljor eller poinsettias. Tillsätt gröna kvistar, bär eller andra naturliga inslag för att fullända arrangemanget.

Modern konst

För en mer samtida känsla kan du överväga en skulptural centerpiece. Detta kan vara en abstrakt metallskulptur, en geometrisk form eller kanske en elegant glaskonst. Det viktiga är att det blir ett blickfång och kompletterar resten av din dukning.

Temabaserade centrepieces

Beroende på din stil kan du välja att ha ett tema för din juldukning. Det kan vara allt från ”Vinterlandskap” med snöiga inslag, till ”Gammaldags jul” med vintage-leksaker och gamla juldekorationer.

DIY centerpiece

Om du känner dig kreativ kan du skapa ditt eget centerpiece. Använd glasburkar fyllda med julgranskulor, skapa en arrangemang med grenar och ljusslingor eller måla kottar i glittrande färger.

Varje bordsplacering räknas

Istället för ett stort centerpiece kan du överväga att ha mindre blickfång vid varje bordsplacering. Detta kan vara små ljushållare, individuella blomvaser eller små dekorativa föremål.

Servettvikning: Konsten att vika servetter för ett elegant inslag

Historien bakom servettvikning: Servettvikningens konst går tillbaka till antiken där fina dukar och servetter symboliserade status och välstånd. Genom tiderna har denna konstform utvecklats och anpassats till kulturella och estetiska trender.

Grundläggande tekniker: För den som är ny inom servettvikning kan det vara bra att börja med några grundläggande viktekniker. Några exempel inkluderar den enkla fläkten, den dubbla rullningen och den klassiska pyramiden.
Här kan du lära dig några enklare vikningar.

Tema-inspirerad servettvikning: För julen kan du överväga speciella temavikningar. Tänk dig en servett vikt som en julgran, stjärna, eller kanske en snögubbe. Dessa kreativa vikningar kan lägga till en extra festlig känsla till din dukning.

Materialval: Servettens material spelar en stor roll i hur den kommer att vikas och hur den behåller sin form. Medan pappersservetter kan vara lättare att arbeta med för enklare vikningar så ger tygservetter en känsla av lyx och kan hålla formen bättre för mer komplexa vikningar.

Kombinera med bordets övriga dekoration: När du väljer vilken servettvikning du ska använda så se till att den kompletterar din övergripande dukning. Om du har en enkel och minimalistisk dukning kan en mer detaljerad servettvikning vara ett bra sätt att lägga till en touch av elegans.

Servettvikning är mer än bara en praktisk aspekt av bordssättningen. Det är en konstform som ger dig möjlighet att uttrycka din kreativitet, visa upp din uppmärksamhet på detaljer och imponera på dina gäster. Med lite övning kan du skapa verkliga mästerverk som kommer att vara samtalsämnen långt efter middagen.

juldukning3

Bordsbelysning: Ljusstakar, ljusslingor och andra belysningsidéer för en mysig juldukning

Traditionella ljusstakar

Historien om ljusstakar går tillbaka till antika tider. Oavsett om de är gjorda av silver, mässing eller trä kan de traditionella ljusstakarna vara en tidlös och elegant bordsdekoration. De kompletterar både klassiska och moderna dukningar.

Modern touch med ljusslingor

Ljusslingor har blivit ett populärt val för juldukningar tack vare deras flexibilitet och charm. De kan draperas runt en centerpiece, lindas runt servetter eller placeras inuti genomskinliga vaser för ett skimrande, mysigt sken.

Flytande ljus

För en unik och romantisk känsla kan du överväga att använda flytande ljus i skålar eller glas. De kan kompletteras med dekorativa stenar, blommor eller kottar för att matcha resten av din dukning.

Ljus i olika höjder

Genom att använda ljusstakar och ljushållare av olika höjder kan du skapa dynamik och dimension till din bordsdekoration.

Färgade ljus

Om du vill införa en pop av färg till din dukning, varför inte göra det med färgade ljus? Från djupa röda till isiga blåa, dessa ljus kan hjälpa till att framhäva din övergripande färgpalett.

Belysning kan vara en avgörande del av varje dukning. Det skapar inte bara en mysig helhet utan också framhäver skönheten i ditt julpynt. Det är många gånger ljusen sätter pricken över i:et och är den där detaljen som gör dukningen lite extra.

LÄS OCKSÅ: JULPYNT 2023 – ÅRETS FINASTE JULINREDNING

Blommor och grönt: Levande dekorationer som tillför fräschör och naturlighet

Traditionella julblommor: Julrosor, amaryllis och julstjärnor har länge varit favoriter på julbordet. Dessa klassiska blommor symboliserar julens anda och kan användas ensamma eller i arrangemang för att skapa en färgstark och festlig klick.

Gran och barrväxter: Inte bara för granen, barrväxter kan ge en doftande och vacker touch till bordet. Använd små grenar som bordslöpare, placera dem runt ljusstakar eller linda dem runt servetterna.

Mossa och lav: Dessa naturliga element kan användas för att skapa en skogskänsla på bordet. Placera mossa mellan ljusstakar eller använd den som en bas för ditt centerpiece.

Buketter med vinterblommor: Kombinera julrosor, vit ros, alpeviol och andra vinterblommor för att skapa en sofistikerad och elegant bukett.

Bär och frukt: Dekorera med röda lingon, blåbär eller äppelskivor för en touch av färg och textur. Dessa kan placeras runt ljusstakar, i vaser eller spridas över bordet.

Kottar och nötter: För en rustik känsla, placera kottar och nötter runt bordet. Dessa kan målas i guld eller silver för en extra festlig touch.

Säsongsblommor: Använd säsongsblommor som snödroppar, cyklamen eller vinterjasmin för att ge bordet en fräsch och aktuell känsla.

Blomkransar: Använd som en bordslöpare eller häng dem över stolarna. Kransar av blommor och grönt är ett vackert sätt att introducera naturen i din dukning.

Vaser av olika höjder: Använd vaser av olika höjder för att skapa djup och dimension. Fyll dem med långa kvistar, blommor eller bär för en dynamisk design.

Att införa levande dekorationer som blommor och grönt i din juldukning skapar inte bara julkänsla och elegans, utan ger också en känsla av värme och naturlighet. Dessa inslag förvandlar din dukning från vanlig till extra speciellt och bjuder in gästerna att njuta av julens magi i en naturlig och autentisk atmosfär.

juldukning4

Tema-dukning: Inspiration för specifika juldukningsstilar som rustik, modern eller vintage

Rustik juldukning

 • Naturliga material: Använd linne, jute och grovt trä i din dukning.
 • Hantverksdetaljer: Tänk handgjorda träskålar, keramik och handsmidda bestick.
 • Naturens dekoration: Kottar, barrgrenar, bär och råa träslabs kan agera som underlägg eller centerpieces.
 • Doften av jul: Tänd stearinljus med dofter av tall, kanel eller äpple.

Modern juldukning

 • Stramt och minimalistiskt: Mindre är mer – välj några få men iögonfallande detaljer.
 • Metalliska accenter: Silver, guld eller koppar kan addera en modern glans till bordet.
 • Geometriska former: Välj vaser, ljushållare eller dukningsdetaljer med tydliga linjer och former.
 • Neutrala färgpaletter: Tänk vitt, grått, svart och så kanske en accentfärg.

Vintage juldukning

 • Nostalgiska detaljer: Gamla julgranskulor, antika ljusstakar och handbroderade servetter.
 • Faded glamour: Välj dukningsdetaljer som har en patinerad finish eller en lätt sliten känsla.
 • Återanvänd gamla prydnadssaker: Gamla snöglobar, julgranskulor eller leksaker kan agera som perfekta dekorationer på bordet.
 • Pastellpalett: Använd färger som blekt rosa, mintgrön och lavendel tillsammans med traditionella julnyanser.

Tips för att framhäva ditt tema

 • Missa inte detaljerna: Det är ofta de små detaljerna, som en speciell servettvikning eller ett unikt bordskort som får din temadukning att sticka ut.
 • Var kreativ: Om du går för en vintagekänsla, gräv i vindar och loppmarknader för att hitta unika detaljer. För en modern känsla, titta på aktuella inredningstrender och applicera dem på din dukning.
 • Anpassa din bordsbelysning: Olika teman kan gynnas av olika typer av belysning, från mjuka stearinljus till LED-ljusslingor.

Vare sig du är en nostalgiker som älskar en traditionell jul eller en trendmedveten inredare som söker den senaste stilen finns det oändliga sätt att uttrycka din personlighet genom din juldukning. Ta inspiration från ovanstående tips, lägg till din egen twist och skapa ett julbord som kommer att bli minnesvärt för dina gäster!

juldukning1

Väldukat julbord som skapar minnen

Ett väldukat julbord är mycket mer än bara porslin, bestick och glas tycker vi. Det är också en representation av tradition, kärlek och omsorg du har för dina nära och kära. Varje detalj, vare sig det är en handvikt servett, en vackert placerad blomma eller det skimmer som ljusen skapar så bidrar det till att skapa en alldeles speciell julkänsla.

Julen 2023 ger dig en möjlighet att blanda gammalt med nytt, traditionellt med modernt och att verkligen uttrycka din personliga stil genom din juldukning. Genom att ta inspiration från tidigare generationer samtidigt som man inkluderar dagens trender kan du skapa en balanserad och harmonisk dukning som kommer att bli hjärtat i din julfest.

Så när du förbereder ditt julbord, tänk på de minnen du skapar, de traditioner du bevarar och den glädje du sprider. Med en kombination av omsorg, kärlek och uppmärksamhet på detaljer kan du säkerställa att din juldukning 2023 blir en oförglömlig upplevelse för alla som samlas runt ditt bord.

Lycka till med dukningen!