Bästa Tallrik Med Julmotiv 2023 – 12 Snygga Jultallrikar!

Här hittar du 12 fina jultallrikar som garanterat kommer passa utmärkt till juldukningen. 

Julen är en tid fylld av glädje, värme och sammanhållning. I många hem är den festliga juldukningen en central del av firandet och rätt val av jultallrikar kan sätta tonen för hela middagen. En vacker dukning återspeglar inte bara den mysiga känslan i hemmet, utan skapar också en stämning som gästerna kommer att minnas. Den rätta kombinationen av färger, mönster och material kan skapa en känsla av magi runt bordet och det kan förvandla en vanlig julmiddag till en oförglömlig upplevelse.

Den visuella upplevelsen av att sätta sig ner vid ett vackert dukat bord, där varje detalj är genomtänkt, ger en känsla av uppskattning och omsorg. Jultallrikar är ofta de centrala pjäserna i denna dukning och deras design och utseende kan berätta en historia, vare sig det är en traditionell julberättelse eller en modern tolkning.

Inlägget innehåller annonslänkar.

12 snygga jultallrikar 

Bästa Jultallrikarna 2023 –
Våra 4 favoriter!

1. Klassisk Jultallrik Från Royal Copenhagen

jultallrik-1

Star Fluted Christmas tallriken från Royal Copenhagen är som en portal till julens förtrollande värld. Med en vacker bård som glimmar i klassiska nyanser av guld, rött och djupgrönt bär den stolt på sig ett motiv som hyllar traditionen och har sin inspiration från en ärevördig servis skapad ända tillbaka år 1895.

Denna tallrik är inte vilken tallrik som helst utan även en tidsmaskin som för oss tillbaka till de tidiga viktorianska julfesternas glans och charm, och ger samtidigt en touch av tidlös elegans till nutidens festligheter.

2. Fin Jultallrik Från Rörstrand

jultallrik-2

Rörstrands Swedish Grace Winter tallrik är som en magisk vinterdröm baserad på det ikoniska verk av Louise Adelborg. Denna tolkning för årstiden bär med sig en frisk känsla genom ett mönster av knastrande granbarr, skira snöflingor och de hängande mistlarna.

En tallrik som berättar en historia om vintrig skönhet och värme samtidigt som den hyllar det tidlösa arvet från konstnären på ett unikt och särpräglat sätt.

3. Tallrik Med Julmotiv Från Villeroy & Boch

jultallrik-4

Villeroy & Bochs Toy’s Delight tallrik, med en diameter på 24 cm, är ett mästerverk i porslin som bjuder på en förhöjd julstämning. Här pryds tallrikens mitt av en läcker julgran, omgiven av en dans av små, läckra julillustrationer längs kanten.

Detta verk ett fint välkomnade till julstämningen och skapar den perfekta inramningen för en festlig julfrukost som väcker alla sinnen till liv.

4. Tallrik Med Julmotiv Från Bjørn Wiinblad

jultallrik-8

Inbjud julens ankomst med en stänk av danskt hantverk, presenterat av den fantastiska jultallriken skapad av Bjørn Wiinblad! Tillverkad av exklusivt porslin, omfamnar tallrikens eleganta yta en handmålad bård i djupa röda nyanser. Denna bård är en kreativ sammanfogning av tidigare julmotiv som hämtats ur Wiinblads säreget lekfulla mönsterskatt. 

Låt denna tallrik bli din följeslagare i julens festligheter och skapa en alldeles unik atmosfär kring dina vackra juldukningar.

Traditionella jultallrikar – Klassiska mönster och design

  Julen är en tid av tradition och detta återspeglas ofta i våra val av dukning och inredning. Traditionella jultallrikar bär på ett rikt arv av design och mönster som varit i centrum för julbordet genom generationer. Dessa tallrikar framkallar ofta minnen och en känsla av nostalgi vilket vi kan ana är en del av anledningen till deras eviga popularitet.

  Klassiska mönster på dessa tallrikar kan innefatta snölandskap, julgranar, stjärnor, änglar, tomten och renar. Dessa symboler och bilder har blivit synonyma med julens charm. Många av dessa designval har rötter i gamla berättelser, sagor och traditioner som varit en del av den svenska julfirandet i århundraden.

  Dessa traditionella tallrikar tillverkas ofta i porslin, känt för sin fina kvalitet och lyster, men kan även finnas i andra material som exmepelvis keramik. Många familjer har uppsättningar av dessa tallrikar som har gått i arv genom generationer och det tillför så klart en extra speciell touch till juldukningen. Varje tallrik kan bära på sin egen historia och minnen från tidigare julfiranden.

  Att duka med traditionella jultallrikar kan vara som att bläddra i ett familjealbum, där varje bit återspeglar en tidpunkt, en berättelse eller en kär person. Det är denna känsla av kontinuitet och gemenskap som gör traditionella jultallrikar till ett oumbärligt inslag på många julbord.

  LÄS OCKSÅ: BÄSTA ADVENTSLJUSSTAKARNA – 20 SNYGGA ELLJUSSTAKAR

  Moderna jultallrikar – Tolkningar av nya trender

   Medan traditionella jultallrikar återspeglar en nostalgisk känsla av julen som varit så förkroppsligar moderna jultallrikar samtida tolkningar av högtiden. I takt med att design och inredningstrender förändras, växer även önskan om att reflektera dessa trender på vårt julbord.

   Moderna jultallrikar kan vara minimalistiska, geometriska eller rent av abstrakta i sina designval. Istället för de klassiska julmotiven kan dessa tallrikar visa upp stiliserade versioner av julikoner eller kanske helt undvika dem för en mer subtil nod till säsongen. Färgpaletterna kan skilja sig från de traditionella röda, gröna och guldiga nyanserna och istället omfatta dovare toner, pasteller eller monokromatiska scheman.

   Materialvalen i moderna jultallrikar kan också vara varierade. Från glas och akryl till återvunna material, utforskar designers nya sätt att uttrycka julens anda. Dessutom betonar många moderna designers hållbarhet och miljövänlighet i sina skapelser, vilket gör att många av dessa tallrikar inte bara är vackra att titta på, utan också etiskt tillverkade.

   En annan aspekt av moderna jultallrikar är deras mångsidighet. Många av dessa tallrikar är designade för att passa in i flera olika typer av bordsdukningar, inte bara under julen. Genom att välja moderna jultallrikar kan man därför investera i bitar som är användbara året om, men som fortfarande har en speciell känsla under julsäsongen.

   Kort sagt, medan traditionella jultallrikar binder oss till julens rika historia, ger moderna jultallrikar oss en chans att omtolka och nytänka hur vi vill framställa och fira högtiden. De erbjuder en spännande kombination av nutida design och julens varma känsla.

   jultallrik-bild2

   Material och kvalitet: Från porslin till keramik

   När det kommer till jultallrikar är valet av material en avgörande faktor. Inte bara påverkar det tallrikens utseende och känsla, men även dess hållbarhet, vikt och skötselråd. Två av de mest populära materialen som används för att skapa fina jultallrikar är porslin och keramik. Båda har sina egna fördelar, och båda har en speciell plats på julbordet.

   Porslin

   Porslin är känt för sin finkorniga struktur och genomskinliga egenskaper. Detta material har en vit och blank yta som ofta associeras med lyx och elegans. Porslinstallrikar är ofta tunnare och har en delikat känsla, men är samtidigt hållbara och tål maskindisk. Tack vare dess ljusa yta fungerar porslin utmärkt som en duk för detaljerade tryck och mönster vilket gör det till ett populärt val för jultallrikar med detaljrika och färgglada designmönster.

   Keramik

   Keramik är ett tjockare och robustare material jämfört med porslin. Det har en naturlig och rustik känsla som ofta uppskattas för sin autenticitet och varma känsla. Keramiska tallrikar är ofta tyngre och har en mattare yta vilket gör dem idealiska för enklare och mer subtila mönster. De är perfekta för de som föredrar en mer nedtonad juldukning eller för de som uppskattar hantverkets skönhet. Keramiktallrikar är också mycket slitstarka och kan hantera de flesta utmaningar som kan uppstå i köket.

   Oavsett om du väljer porslin eller keramik, eller kanske en kombination av båda, kommer valet av material definitivt att påverka din juldukning. Genom att tänka på materialets egenskaper och dina egna önskemål kan du hitta de perfekta jultallrikarna som kompletterar din festliga bordsdukning och skapar oförglömliga julminnen.

   LÄS OCKSÅ: JULDUKNING 2023 – TIPS OCH INSPIRATION

   Att kombinera jultallrikar: Mixa och matcha för personlig stil

   En av de mest spännande trenderna inom dukning, inte bara under julen, är konsten att kombinera olika tallrikar för att skapa en unik och personlig bordssättning. Genom att mixa och matcha olika stilar, färger och mönster kan du skapa en dukning som verkligen reflekterar din personliga smak och får ditt julbord att sticka ut.

   För den som är ny inom konsten att kombinera tallrikar kan tanken kännas utmanande, men vi kan ge några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen:

   Mönsterkontrast

   Börja med att välja två eller tre olika mönster som du tycker om. Kanske en klassisk juldesign, en enfärgad tallrik, och något med ett mer modernt inslag. Kombinationen av olika mönster kan skapa en spännande dynamik på bordet.

   Färgpalett

   Även om du blandar olika mönster och stilar kan det vara bra att hålla sig inom en viss färgpalett för att skapa en harmonisk känsla. Det kan vara toner av rött, grönt, guld, vitt eller kanske något mer avancerat som pastellfärger eller monokromatiska nyanser.

   Storleksvariation

   Att leka med olika storlekar på tallrikar kan ge din dukning djup och dimension. En stor tallrik som bas, med mindre tallrikar eller skålar ovanpå, skapar lager på lager av intressanta detaljer.

   Balans mellan gammalt och nytt

   Kombinera kanske din farmors gamla jultallrikar med några nya inköp. Detta skapar en bro mellan generationer och ger din dukning en känsla av historia och tradition, samtidigt som den känns modern.

   Accessoarer

   Tänk på att ditt val av bestick, glas och servetter också kan hjälpa till att binda ihop din mixade dukning. Genom att välja enhetliga element här kan du skapa en röd tråd genom hela din dukning, trots variationen i tallrikar.

   Att kombinera olika jultallrikar är verkligen en konstform i sig. Men det viktigaste är att ha kul under processen och skapa en dukning som känns rätt för dig och ditt sällskap. Det är din personliga touch som kommer att göra ditt julbord oförglömligt för dina gäster, glöm inte det.

   jultallrik-bild3

   Skapa magisk juldukning med fina jultallrikar

   Julen är ju en tid av mysiga stunder, glittrande ljus och hjärtevärmande traditioner. Och mitten av alla dessa festligheter är ofta julbordet – en plats där vi samlar familj och vänner för att njuta av god mat, skratt och varandra. Där spelar självklart jultallrikarna en central roll, inte bara som funktionella föremål utan också som viktiga delar i att sätta stämningen. Med rätt jultallrikar kan du förvandla din juldukning från vardaglig till magisk!

   Här är några fler tips för att skapa den där magiska juldukningen.

   Färg och form

   För en harmonisk dukning är det bra att tänka på färgpaletten. Vill du ha en traditionell röd och grön dukning, eller kanske satsa på en mer neutral palett med guld och silver? Formen på tallrikarna spelar också en roll. Runda, fyrkantiga, ovala eller oregelbundna former kan ge olika intryck.

   Kombinera med andra delar av dukningen

   Tallrikarna är hjärtat av din dukning, men glöm inte att de kompletteras av andra delar som bestick, glas, ljusstakar och duk. Genom att matcha eller kontrastera dina jultallrikar med dessa delar kan du skapa en enhetlig och stämningsfull dukning.

   Det lilla extra

   Små detaljer kan göra stor skillnad. Tänk på hur en vacker servett, ett litet pynt eller en handskriven namnlapp kan lyfta helhetsintrycket. Kanske kan du lägga en liten gren av gran eller en torkad apelsinskiva på varje tallrik för att ge det där lilla extra.

   Tänk utanför boxen

   Vem säger att jultallrikar bara kan användas till julmiddagen? Använd dem till frukost, brunch eller afternoon tea under hela julmånaden för att sprida julstämningen.

   Med lite kreativitet, omtanke och de rätta jultallrikarna kan du skapa en oförglömlig juldukning som inte bara förtrollar dina gäster utan också skapar minnen som varar länge efter att sista köttbullen eller prinskorven har ätits upp.

   Värdefulla jultallrikar för porslinssamlingen

   Varje jul bjuder inte bara på härliga stunder av gemenskap och värme, utan också på möjligheten att föra traditioner vidare. För dem som är passionerade om porslinssamlingar kan jultallrikar vara en verklig skatt. Många av dessa tallrikar bär på historier och design som sträcker sig över generationer och de blir värdefulla tillägg till en porslinssamling. 

   • Historiens prägel: Från början av 1900-talet och framåt har flera porslinstillverkare, särskilt i Europa, börjat producera specialdesignade jultallrikar. Dessa begränsade upplagor har ofta avbildningar av traditionella julscener, bibliska berättelser eller vintriga landskap. Eftersom dessa tallrikar produceras i begränsad upplaga varje år, blir vissa särskilt eftertraktade av samlare.
   • Materialets betydelse: Även om designen och märket är viktigt, så spelar materialet också en stor roll. Fint porslin eller handmålad keramik kan öka värdet på tallriken. Detaljer som guldkanter eller handmålade accenter kan också tillföra extra värde.
   • Betydelsen av originalförpackning och äkthetsintyg: För samlare kan originalförpackningen och äkthetsintyg vara av stort värde. De visar att objektet har hanterats med omsorg och ger en trygghet om objektets äkthet.
   • Investera med omsorg: Om du funderar på att börja samla på jultallrikar eller vill utöka din samling, bör du göra grundlig research. Det är bra att känna till vilka märken och år som är särskilt eftertraktade. Men kom ihåg, det viktigaste är att välja tallrikar som du verkligen älskar och som ger dig glädje.

   Med tiden, omsorg och passion kan din samling av jultallrikar inte bara bli ett personligt arv, utan också ett värdefullt kulturarv som förmedlar julen i form av konst.

   jultallrik-bild1

   Skötsel och förvaring –  Håll dina tallrikar med julmotiv som nya år efter år

   Att investera i snygga jultallrikar är en sak, men att se till att de förblir i toppskick år efter år är en helt annan utmaning. Med rätt skötsel och förvaring kan du dock njuta av dina tallrikar under många kommande julfester. Här är några av våra bästa tips för att ge dina jultallrikar den omsorg de förtjänar.

   1. Skötsel direkt efter användning: Direkt efter användning kan det vara frestande att bara ställa tallrikarna i diskmaskinen, men om du har delikata mönster eller gulddetaljer bör du tänka två gånger. Handdiska dessa tallrikar med ett milt diskmedel och undvik att använda för varmt vatten, det kan skada finishen.

   2. Välj rätt diskprogram: Om dina tallrikar är diskmaskinssäkra, använd då ett skonsamt program. Undvik att använda kraftiga diskmedel eller för hög värme eftersom det kan bleka färgerna och göra att mönstret blir matt.

   3. Förvara med omsorg: När julfirandet är över och det är dags att packa undan jultallrikarna bör du se till att de förvaras på ett säkert och dammfritt ställe. Använd tyg, hushållspapper eller bubbelplast mellan varje tallrik för att förhindra repor.

   4. Förvaringstips: Om utrymme tillåter, överväg att köpa speciella förvaringsboxar för tallrikar. Dessa boxar är ofta vadderade och skyddar dina tallrikar från stötar och repor.

   5. Undvik direkt solljus: Om du förvarar dina jultallrikar i en skänk eller i ett skåp med glasdörrar, se till att de inte utsätts för direkt solljus. UV-strålar kan bleka färgerna över tid.

   6. Årlig kontroll: Innan du ställer fram dina tallrikar för kommande julsäsong, ta en titt på var och en av dem. Kontrollera efter eventuella repor, flisor eller andra skador. På så sätt kan du identifiera problem i tid och eventuellt ersätta skadade tallrikar.

   Genom att följa dessa enkla skötsel- och förvaringstips kommer dina jultallrikar inte bara att se vackra ut när de är nya, utan de kommer att fortsätta glänsa och imponera på gäster år efter år.

   Populära tillverkare av jultallrikar

   Avslutningsvis vill vi nämna några populära tillverkare av snygga jultallrikar som levererar nytt till julsamlingen nästan årligen. 

   Royal Copenhagen

   Royal Copenhagen från Danmark är kända världen över för sitt detaljerade handmålade porslin. Företaget har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1775. Deras jultallrikar är speciellt populära och är ofta prydda med klassiska vinterscener eller motiv från danska julsagor. Att äga en Royal Copenhagen jultallrik är som att ha en bit av den danska jultraditionen på sitt bord.

   Gustavsberg

   Gustavsberg är en av Sveriges mest kända porslinstillverkare med rötter som går tillbaka till 1825. Genom åren har de presenterat en rad unika och konstnärliga jultallrikar som ofta speglar den svenska naturen och kulturen. Gustavsbergs tallrikar är kända för sin fina kvalitet och tidlösa design.

   Rörstrand

   En annan älskad svensk tillverkare är Rörstrand, med en historia som går tillbaka till 1726. Deras jultallrikar, liksom deras andra porslin, kombinerar ofta traditionell svensk design med moderna inslag. Det är inte ovanligt att se jultallrikar från Rörstrand prydda med allt från traditionella julmotiv till mer samtida design.

   Villeroy & Boch

   Villeroy & Boch är ett anrikt tyskt företag känt för sitt porslin av hög kvalitet. Sedan 1748 har Villeroy & Boch levererat vackra och funktionella porslinsprodukter. Deras jultallrikar kännetecknas ofta av klassiska europeiska julmotiv, men även av moderna tolkningar som tilltalar en bred publik.

   Att välja jultallrikar från någon av dessa tillverkare innebär inte bara att man får en vacker jultallrik, utan även en tallrik med en historia, en tradition och ett hantverk bakom sig. Det är dessa detaljer som ofta gör juldukningen extra speciell.