20 snygga julgransmattor 2022 – Hitta bästa julgransmattan!

Är du på jakt efter en fin julgransmatta? Då har du hittat rätt! Vi har samlat 20 snygga julgransmattor som kommer förgylla hemmet i jul. Julgransmattorna är i olika färger, former, material och prisklasser. Här hittar du de bästa julgransmattorna just nu för alla olika typer av hem. 

Att matcha sin julgransmatta med övrig juldekoration och julgranspynt är A och O för att få till en fin helhet. Numer finns det massor av olika julgransmattor i olika utseende och design så det kommer garanterat finnas något som faller dig i smaken.

Inlägget innehåller annonslänkar.

20 fina julgransmattor

Mer om några utvalda favoriter

1. Lyxig vit julgransmatta 

äggkopp-djurmotiv

En otroligt snygg och lyxig julgransmatta i vit färg. Mattan är tillverkad i 80% akryl och 20% polyester. Denna julgransmatta är en pälsimitation som sätter extra elegans på julgranen.

2. Mönstrad julgransmatta i bomull

äggkopp-djurmotiv

Denna röda mönstrade julgransmatta blir en dekorativ detalj under julgranen. Mattans mitt är omönstyrad vilket hjälper dig att placera granen på rätt ställe. Mattan är tillverkad i bomull och har en diameter på 110 cm.

3. Vit mönstrad bomullsmatta

äggkopp-djurmotiv

En vit julgransmatta med fina mönster som blir riktigt läcker under julgranen. Mattan är tillverkad i bomull och har en diamter på 110 cm.

4. Julgransmatta med belysning

äggkopp-djurmotiv

Ta din julgransmatta till nästra nivå med inbyggd belysning. LED-belysning lyser igenom de markerade stjärnorna i mattan vilket ger en läcker effekt. Ljuskällor ingår.

5. Julgransmatta av återvunna PET-flaskor

äggkopp-djurmotiv

En slätvävd julgransmatta som är tillverkad av återvunna PET-flaskor. Ett miljövänligt val helt enkelt! Mattan finns i flera färger och har en diamter på 110 cm.

6. Julgransmatta med tomtar

äggkopp-djurmotiv

En klassisk julgransmatta med tomtar på. Motiv på julgransmattan är väldigt populärt och här ett fint alternativ som ramar in granen perfekt.

Vad är en julgransmatta?

En julgransmatta är en matta som man placerar julgranen på. Mattan är oftast tillverkad i rund form och skyddar golvet från bland annat repor som kan uppstå från julgransfoten. Mattan har också en dekorativ effekt och får julgranen att kännas mer hemtrevlig. 

Julgransmattor kan ha fina broderier eller vara enfärgade.Tomtar, renar, paket eller blommor är vanliga broderier på julgransmattorna. Materialet på mattorna är ofta jute eller bomull. 

Det finns julgransmattor i flera olika färger, former, material och prisklasser.

LÄS OCKSÅ: 12 SNYGGA GLÖGGMUGGAR

Julgransmattor i olika former och design

När man börjar kika runt på julgransmattor så inser man snabbt hur pass mycket olika varianter det finns. Du kanske själv har haft samma julgransmatta under flera år och inte ens haft en tanke på att byta. När man sedan börjar leta runt efter olika alternativ inser man snabbt vilket stort utbud som faktiskt finns. 

Material, form och design kan skilja julgransmattorna åt väldigt mycket så här finns det något för alla. För den mer moderna finns det snygga julgransmattor i vit färg som ger ett litet mer exklusivt och lyxigt intryck medan den traditionsenliga förmodligen föredrar julgransmattor i jute.

Det finns med andra ord alternativ för olika typer av hem, tycke och smak.

solspegel-bild

Bra att tänka på när du väljer julgransmatta

Att hitta den bästa julgransmattan för just sitt hem och som passar bra tillsammans med granen, julgransfoten och julgranspyntet är inte det lättaste. Det finns mycket att välja på och mattorna skiljer sig väldigt mycket åt rent designmässigt. Här är några tips som är bra att tänka på. 

 

Form 

Formen på julgransmattan är oftast rund, men det finns även alternativ i andra former. Om du vill att julgransmattan ska sticka ut lite extra och bli en tydlig detalj tillsammans med granen kan en annan form än den runda julgransmattan vara att föredra. Genom att använda en annan form än det vanligaste alternativet blir julgranen tillsammans med mattan direkt att dra blickarna åt sig.

 

Storlek 

Storleken på julgransmattan bör anpassas efter julgranen och rummet där den ska placeras. Ett stort rum behöver en stor matta för att det inte ska kännas för litet och vice versa. En stor julgransmatta i ett litet rum blir inte heller bra. Se till att storleken på julgransmattan matchar rummet bra.

 

Färg 

Vad gäller färg på julgransmattan finns det verkligen chans att sticka ut. De flesta julgransmattor är röda, vita eller beige. Det är naturliga “julfärger” som passar bra till mycket av de andra juldekorationerna som används. Färgen kommer ha stor inverkan på helheten så var noga med ditt färgval.

Julgransmattor med broderi – ett klassiskt val

Föredrar du tradition och de klassiska valen så är julgransmatta med broderi det du ska sikta in dig på. Julgransmattor med broderi är nämligen den typ av mattor så är allra vanligast under julen. 

Broderiet på mattorna kan bestå av exempelvis tomtar, renar, paket eller blommor. Motiv som hör julen till helt enkelt. Vissa julgransmattor har väldigt mycket broderi på sig medan vissa har några detaljer lite här och där. 

Hur som helst så är julgransmattan med broderi en variant som fungerar i alla lägen. Det kan aldrig bli fel att luta sig med traditionen utan oavsett övrig inredningsstil, design på julpynt och så vidare så passar alltid den broderade julgransmattan in mycket bra.

LÄS OCKSÅ: SNYGGA GLÖGGKANNOR MED VÄRMELJUS

Vit julgransmatta för ett modernare hem

På senare år har den broderade julgransmattan fått rejäl konkurrens av den vita julgransmattan vilket så klart är kul eftersom att utbudet av julgransmattor ökar. 

Den vita julgransmattan inger ett betydligt mer modernt och stilrent intryck än vad den broderade mattan gör som står mer för den “klassiska och traditionella julen” med allt vad det innebär. 

En vit julgransmatta passar perfekt till den exklusiva och nyare typen av juldekorationer som också går mycket i den vita färgen. Tillsammans blir det en vacker och genomtänkt helhet som skapar ett magiskt hem under juletiden. 

Vi hoppas att du fått lite tips och inspiration på julgransmattor, både moderna men också traditionella alternativ, som kommer göra att julgranen får något extra fint att vila på under julen!