Bästa Kryddställ 2023 – 5 Snygga Val!

Här hittar du de bästa kryddställen för ett mer organiserat och snyggt kök. Kryddställ är ett bra hjälpmedel för att hålla ordning och reda samt för förvaring av sina kryddor. Ett snyggt kryddställ kan helt klart bli en fin inredningsdetalj i köket och bidra till helheten på ett positivt sätt.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett kryddställ?

Ett kryddställ är en behållare eller ett rack som används för att organisera och lagra olika kryddor. Kryddställ finns i olika storlekar, former och material och kan vara tillverkade av trä, metall eller plast. De kan vara avsedda för att placeras på köksbänken, monteras på väggen eller förvaras i köksskåpet. 

Kryddställ är vanligtvis utformade med flera små fack eller hyllor för att rymma olika kryddburkar eller flaskor vilket gör det enkelt att hitta och använda rätt kryddor när man lagar mat.

5 praktiska kryddställ

Varför använda kryddställ?

Att använda ett kryddställ kan både göra köket finare och få det kännas mer städat men kryddstället kan också användas för att organisera och förenkla tillgängligheten av kryddorna. Här kommer några tips på varför kryddstället är så användbart:

Organisering och effektiv lagring

Ett kryddställ hjälper till att organisera dina kryddor och hålla dem på ett ställe. Detta gör det enklare att hitta rätt kryddor när du lagar mat och sparar dig tid och ansträngning.

Förbättrad tillgänglighet

När du har ett kryddställ är det enklare att komma åt dina kryddor när du behöver dem. Du behöver inte längre leta efter kryddburkar som är utspridda på olika platser i köket.

Snyggare köksinredning

Kryddställ finns i olika material och design som kan passa din köksinredning och till och med förbättra den. Ett snyggt kryddställ kan också ge en professionell och organiserad look i köket.

Hållbarhet

Genom att använda ett kryddställ kan du förhindra att kryddor blir överexponerade för ljus, fukt och luft, vilket kan minska deras hållbarhet. Med ett kryddställ kan du förvara kryddorna på ett sätt som förlänger deras hållbarhet och bevarar smaken och kvaliteten på dem.

LÄS ÄVEN: KÖKSHANDDUKAR MED MOTIV

Olika typer av kryddställ

Det finns lite olika typer av kryddställ att välja på och vilket som är det bästa alternativet beror så klart en hel del på kökets planlösning.

Här är några olika kryddställ att välja på:

Vägghängda kryddställ

Dessa kryddställ är utformade för att fästas på väggen med hjälp av skruvar eller krokar. De tar inte upp mycket plats på köksbänken och är bra för små kök där man behöver maximera utrymmet. Vägghängda kryddställ kan också vara snygga och dekorativa att använda sig av.

Stående kryddställ

Dessa kryddställ står oftast på köksbänken eller i skåpet och är utformade med flera hyllor eller fack för att hålla kryddburkar och flaskor. De är bra om du har gott om bänkutrymme om du behöver lagra många kryddor.

Roterande kryddställ

Dessa kryddställ är designade med en roterande bas vilket gör det enkelt att hitta och välja den krydda du behöver. De är bra om du har många kryddor som du vill ha på bänken men inte vill ha mycket utrymmen upptagna.

Insats i kökslåda

Det finns också kryddställ som är speciellt designade för att placeras i en kökslåda för att hålla kryddor på plats och organiserade i lådan.

pommes-frites-friterade

Bra att tänka på när du köper kryddställ

När du ska köpa ett kryddställ finns det några faktorer du bör tänka på för att hitta det bästa stället för dig och ditt kök.

Här är några saker du bör tänka på när du köper kryddställ:

Storlek

Tänk på hur många kryddburkar du vill förvara och hur mycket plats du har i ditt kök. Vissa kryddställ kan rymma flera burkar medan andra endast rymmer ett fåtal.

Design

Tänk på vilken typ av design som passar din personliga stil och ditt köks inredning. Kryddställ finns i olika färger, former och material som passar alla smaker.

Hållbarhet

Tänk på hur hållbar kryddstället är och hur länge det kan tänkas hålla. Kryddställ i material som trä eller stål är oftast mer hållbara än kryddställ i plast.

Funktionalitet

Tänk på hur enkelt det är att använda kryddstället och om det har de funktioner som du vill ha. Till exempel, en roterande kryddställ kan vara en praktisk funktion för att hitta de kryddor du behöver snabbt.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA SALTSTEN FÖR MATLAGNING

Kryddställ i olika material

Det finns olika material som används för att tillverka kryddställ och materialet kan verkligen vara en avgörande faktor för om du kommer gilla kryddstället eller inte, framförallt om du kommer ha det synligt på köksbänken.

Här är några populära materialval: 

Trä – Kryddställ i trä ger en naturlig och rustik känsla till köket. De kan vara utformade i olika träslag som björk, ek, valnöt, och mer. Trä-kryddställ är också relativt lätta att underhålla och rengöra.

Rostfritt stål – Kryddställ i rostfritt stål är eleganta och moderna, och passar in i de flesta köksinredningar. De är också hållbara och lätta att rengöra, vilket gör dem idealiska för användning i köket.

Glas – Kryddställ i glas ger en transparent look som gör det enkelt att se innehållet i varje burk. De kan vara utformade med olika lockfärger och stilar för att passa din smak och köksinredning.

Keramik – Kryddställ i keramik ger en klassisk och traditionell känsla till köket. De kan vara utformade i olika färger och stilar, och kan vara både lätta och tåliga.

Plast – Kryddställ i plast kan vara praktiska och lätta att rengöra. De kan också vara billiga och enkla att hitta i de flesta butiker. Men de kan inte vara lika hållbara som andra material och kan lättare bli repiga eller skadade.

Bättre ordning med kryddställ

Det finns olika material som används för att tillverka kryddställ och materialet kan verkligen vara en avgörande faktor för om du kommer gilla kryddstället eller inte.

Att använda ett kryddställ kan helt klart hjälpa dig att skapa en bättre ordning i ditt kök.

Här är några tips för att få ut det mesta av ditt kryddställ:

  • Sortera kryddorna efter användning: Placera kryddorna som du använder mest på en lättåtkomlig plats. Kryddor som används mindre ofta kan placeras högre upp eller längre bak på hyllorna.
  • Kategorisera kryddorna: Sortera kryddorna efter kategori, till exempel bakning, grillning, asiatisk matlagning, etc. Detta gör det enklare att hitta rätt kryddor när du behöver dem.
  • Förvara kryddorna på rätt sätt: Kryddor bör förvaras på en sval och torr plats, borta från direkt solljus. Se till att dina kryddburkar är ordentligt stängda för att undvika fukt och bevara kryddornas arom och smak längre.
  • Håll kryddstället rent: Torka av ditt kryddställ regelbundet med en fuktig trasa för att hålla det rent och hygieniskt. Detta hjälper också till att undvika spridning av bakterier eller andra föroreningar.