Mortel i marmor, gjutjärn och granit

Den bägarformade morteln, eller mortarium (spann) som det heter på latin, är känd i Sverige sedan 1600-talet. En mortel är en sådan där perfekt sak att låta stå framme i köket som blandar både nytta med nöje. Det är en väldigt fin inredningsdetalj att låta morteln stå framme, samtidigt som den kan vara väldigt användbar också. Tyvärr känns morteln lite bortglömd i köket och något som man saknar är den behövs som mest. Med det här inlägget vill vi ge morteln lite mer uppmärksamhet, den är som sagt väldigt fin att bara ha som inredningsdetalj även om den inte används speciellt ofta.

Inlägget innehåller annonslänkar från Nordic Nest, Åhlens, Cervera, Granit, Hemtex, Bagaren & Kocken, Solhem, Trendrum, Trendzone och Kitchentime.

I det här inlägget tar vi upp mortlar i marmor, gjutjärn och granit vilket kanske är dem tre vanligaste materialen inom mortlar, men det finns även andra varianter att välja på som till exempel mortel i trä eller i stål. Vår favorit är morteln i marmor. Marmor är ett material som gör sig otroligt bra just i köket och det inger en känsla av lyx och kvalitet.

Innan vi går vidare med mortel i marmor, gjutjärn och granit vill vi bara snabbt slå ett slag för mortlar i just trä eller i stål som vi nämnde ovan, även fast dem inte får plats i den här artikeln. Det är två fantastiska material som fyller funktionen precis lika bra som dem andra tre. Har du ett kök där trä eller stål smälter bättre in med inredningen än marmor, gjutjärn eller granit tycker vi absolut du ska gå på en sådan variant istället.

Mortel i marmor

Eftersom vi ändå är inne på ämnet marmor så inleder vi med att visa några fina mortlar i marmor som vi tycker gör sig väldigt bra i köket.

Marmor som material inom inredningsbranschen är framförallt förekommande när det kommer till statyetter och skulpturer, men marmor används också väldigt ofta till former eller strukturer på byggnader. I länder som Spanien och Italien ser man väldigt ofta att det användes men det är lite mindre förekommande i Sverige. Det är lite synd tycker vi, eftersom marmor är ett väldigt vackert material.

Vet du vad en metamorf bergart är? Vi förstår dig om svart är nej på den frågan. En metamorf bergart har genomgått väldigt stora förändringar genom enormt högt tryck och temperatur. Marmor är en metamorf bergart. I grund och botten tillhör marmorn kalkstenen men bildas genom att kalkstenen genomgår förändringen enligt ovan. Kristallstrukturen och den kemiska sammansättningen ändras och till slut bildas marmor.

Visst tycker man lite extra mycket om en mortel i marmor när man vet hur materialet tagits fram och vilka krafter som ligger bakom framställandet av marmorn.

Något som är bra att tänka på är att marmor är ett känsligt material så om du använder en mortel i marmor, undvik gärna maskindisk och torka ur den för hand i stället så blir det inte lika mycket slitningar eller missfärgningar och din mortel kommer vara lika fin år efter år.

Mortel i gjutjärn

Gjutjärn är ett väldigt gammalt material som fortfarande känns trendigt på något vis. Stekpannor är väldigt förknippat med just gjutjärn men här ska vi fokusera på mortel i gjutjärn och ingenting annat.

En mortel i gjutjärn är förmodligen den mortel med absolut bäst hållbarhet. Om du inte misshandlar din mortel i gjutjärn så är det inte konstigt om den håller i 20 år och mer där till.

Gjutjärn är ett otroligt gammalt material som framställdes i Kina redan 500 f. Kr men det var inte förens på 1800-talet som gjutjärnet hade sina glansdagar i Europa och övriga världen. Gjutjärn har en kolhalt på ca 2-4% och är en järnform som framställs genom olika kemiska sammansättningar.

Gjutjärn ska inte maskindiskas och det gäller även mortel i gjutjärn. Istället kan man med fördel skölja ur den med lite vatten och i värsta fall använda lite handdiskmedel om det behövs.

Mortel i granit

Granit är ett väldigt härligt material att jobba med och dessutom väldigt snyggt också. Här är några fina mortlar i granit.

Granit är en av dem absolut vanligaste bergarterna och faktum är att stora delar av Sverige vilar just på granit. Som du ser på bilden ovan finns det olika färger på mortlar i granit. Vilken färg det är på graniten beror på vilka skillnader det är i mineralsammanstättningen och textur.

En mortel i granit är ofta tyngre än mortlar i marmor eller gjutjärn och precis som dem två sistnämnda så ska man undvika maskindisk.

Läs också inlägget om Bohemisk inredning 2021.

När använder man mortel?

Mortel använts som redskap framförallt till matlagning och har så gjorts flera tusen år tillbaka i tiden.

Vanligast är att krossa och ha sönder exempelvis pepparkorn eller andra typer av kryddor som ska ingå i matlagningen eller i bakning.

Även om morteln nuförtiden används som sagt till matlagning så har den historiskt sett även haft en betydande roll inom den medicinska världen där man krossade tabletter etc. som skulle ingå i olika recept. Nu finns det så klart modernare verktyg även om morteln fortfarande kan förekomma i laboratorier då och då.

Tillbaka till matlagningen.

Morteln klarar självklart av både våta och torra ingredienser så det spelat ingen roll om du vill göra en god pesto eller en torr kryddblandning, därför är morteln ett väldigt underskattat redskap i köket tycker vi.

I Sverige är inte mortel lika förekommande som på andra delar i världen. Kanske är det framförallt Indien som står för den största användning just nu, mycket på grund av deras kryddiga mat men också av tradition, dock börjar det även där bli mer och mer vanligt att krossa eller pulvrisera kryddorna med modernare hjälpmedel.

Vilken mortel är bäst?

Hur långt är ett snöre? Självklart är det bara du som kan avgöra vilken som är den bästa morteln just för dig och dina behov. Vi kan bara ge några goda råd på vägen som kan vara värt att tänka på oavsett om det är du som ska använda morteln eller någon annan.

5 tips att tänka på innan du skaffar en mortel i marmor, gjutjärn eller granit:

  • Vikten – Lite beroende på i vilket sammanhang du tänkt använda morteln så kan vikten vara väldigt bra att tänka på. Över lag är en lite tyngre mortel att föredra då den står mer stabilt och blir därför mycket lättar att jobba med. Mortel i marmor, gjutjärn och granit är oftast tyngre än en mortel i t.ex. trä
  • Djupet – Djupet är en annan sak som kan vara bra att tänka på då en alldeles för djup mortel kan vara lite svårjobbad samtidigt som en mortel med ett för litet djup kan rymma på tok för lite innehåll. Kommer morteln mest användas till kryddor så behöver det nödvändigtvis inte vara ett speciellt stor djup. Däremot om det exempelvis ska göras röror som pesto eller guacamole kan djupet ha mer betydelse.
  • Stöten – Stöten är det man mortlar med och den bör vara lagom tung så det går lätt att krossa och blanda dem ingredienser du ska mortla. Även vikten på stöten kan vara bra att tänka på. Det är inte kul om mjölksyran kommer halvvägs in i ”mortlandet”. Omkretsen är en annan del att hålla lite koll på, det kan skilja ganska mycket hur tjock stöten är från den ena morteln till den andra.
  • Hållbarheten – En mortel kanske inte är något man går och köper nytt efter ett år eller två. Dem brukar oftast hålla minst tio år och även betydligt längre än så. En mortel i marmor är som vi skrivit tidigare lite känsligare än exempelvis den i gjutjärn, framförallt om man inte sköter om den som man ska. En mortel i gjutjärn kan i princip användas hur länge som helst så är du ute efter en riktigt hållbar mortel så är morteln i gjutjärn att föredra.
  • Utseendet – Ska vi vara helt ärliga så är ju morteln numer kanske först och främst en snygg inredningsdetalj i köket snarare än ett köksredskap vi använder dagligen. Därför tycker vi det är väldigt viktigt att morteln ska matcha med övrig inredning i köket så det blir en snygg helhet och en naturlig detalj i köket. Lite beroende på vart du har tänkt att morteln ska ha sin plats så kan du anpassa materialet lite efter det. Bredvid spisen är ju en riktig klassiker, men det är även snyggt att ställa morteln i en hylla eller på fönsterbrädet tillsammans med lite kryddor och en växt.

Vikten, djupet, stöten, hållbarheten och utseendet bör du alltså ägna en lite extra tanke åt tycker vi när du köper en mortel, och eftersom du förmodligen köper max en mortel vart tionde år är det absolut värt det. Det finns ju faktiskt inte jätte många parametrar att väga in här. Funktionen är ju mer eller mindre desamma oavsett vilken mortel du väljer, då gäller det att väga in andra saker istället.

Som sagt, den ”bästa” morteln för dig är det bara du som kan svara på men vi hoppas i alla fall att tipsen ska ge dig en liten hjälp på vägen så du hittar den som passar just dig bäst. Valet är inte alldeles enkelt eftersom utbudet är så enormt både vad gäller storlekar, material och prisklasser. Men väg in tipsen ovan och fundera en extra gång så ska du se att du kommer bli nöjd med din nya mortel.

Barn älskar morteln

En annan rolig sak som vi märkt är att barn älskar mortlar! Barn tycker det är jätteroligt att blanda massor av olika kryddor i morteln och krossa alltihop för att sedan stolt bjuda på sin fantastiskt goda blandning.. Huruvida blandningen brukar vara god eller inte låter vi vara osagt men för samvetets skull kan det ibland vara läge att höfta lite även om vi inte ska ljuga för barnen så klart. Skämtosido, barn tycker i alla fall det är kul att leka med morteln och göra sina egna ”röror”, det är det viktigaste.

Lite beroende på i vilken ålder barnet är kan det vara bra att hålla lite extra uppsikt. Morteln och stöten är ju trots allt väldigt tunga för ett barn och det är inte alls skönt att få varken stöten eller morteln på tån. Eller för den delen ha ett finger i vägen när det är dags att krossa kryddor.

Älskar du beige inredning precis som vi? Här kan du läsa mer om beige inredning.

Mortel i marmor, gjutjärn eller granit – rolig present till den matintresserade

Oavsett om du letar efter en mortel i marmor, gjutjärn, granit eller något annat material så tycker vi så klart att alla bör ha en mortel av något slag hemma. Det är ett alldeles för klassiskt köksredskap och numer även en inredningsdetalj som inte får glömmas bort.

En mortel är ju också en jätterolig present att ge bort till vänner och bekanta som inte äger någon. Du vet hur det är när det vankas födelsedagar eller julafton och man har totalt hjärnsläpp på presentsidan för man tycker att personen i fråga antingen redan har allt eller inte önskar sig något. Ett presentkort är alldeles för opersonligt och att köpa trisslotter är som att kasta pengarna i sjön. Det är då morteln gör entré. En mortel är en sådan där sak som man behöver utan att veta om det själv.

Kombinera ihop morteln med lite roliga kryddor och ett fint marmorfat som den kan stå på så har du en presentsuccé utan dess like. Som present till den matintresserade kommer morteln absolut uppskattas, var så säker.

Avslutningsvis vill vi bara poängtera ännu en gång att morteln är en väldigt fin inredningsdetalj till köket och att man absolut kan skaffa en mortel endast i prydnadssyfte. Oavsett om du väljer en mortel i marmor, gjutjärn eller granit så är det viktigaste att du tycker den passar den inredningsstil som du har hemma vid dig. En mortel i marmor kanske inte gör sig som bäst i ett kök med mycket vintage och second hand till exempel, men det är så klart en smaksak. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till inredning utan det viktigaste är att sätta en personlig prägel på det hela och om det är genom att blanda olika stilar eller köra helt och hållet på ett och samma spår, gör det!