Orientalisk lampa: 12 dekorativa lampor för alla rum

Här hittar du 12 orientaliska lampor för tak, bord och vägg. Vad är det egentligen som kännetecknar en orientalisk lampa, vad är bra att tänka på och vilka fina alternativ finns där ute? Det är några av sakerna vi tar upp här.

De orientaliska lamporna vi visar här nedan är taklampor, bordslampor och vägglampor. Alla lampor är i olika storlekar, design och prisklasser. Den orientaliska lampan har ofta ett fint mönster som gör att det sprids ett vackert och ysigt sken från lampan när den är tänd. Här är några av våra favoriter!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en orientalisk lampa?

En orientalisk lampa kännetecknas ofta med ett antikt uttryck med mycket mönster och fina detaljer. De detaljerade mönstret i orientaliska lampor släpper ut ett mjuk ljus som skapar en vacker skuggbild mot väggen. 

Orientaliska lampor är mycket förknippat med arabiska länder och mellanöstern där den orientaliska inredningsstilen är som starkast. I Sverige är denna stil inte lika vanlig men det finns inslag av orientalisk inredning både vad gäller lampor, mattor och annan textil.

Lampor i orientalisk stil finns främst som taklampor och bordslampor. Lamporna är användbara både för vardagligt ljus men också som dekorationsbelysning.

12 orientaliska lampor 

Mer om några utvalda favoriter

1. Taklampa i orientalisk stil

äggkopp-djurmotiv

Mysig orientalisk lampa som passar lika bra för vardagsrum som sovrum. Lampan sprider ett härligt sken och via den mönstrade lampskärmen bildas fina mönster på väggen. 

2. Bordslampa med orientalisk touch

äggkopp-djurmotiv

Orientalisk bordslampa som är dekorerad med natursten och guldfärgade dekorationer. Bordslampan blir lika mycket en användbar lampa som en fin inredningsdetalj att vila ögonen på.

3. Orientalisk vägglampa 

äggkopp-djurmotiv

Snygg vägglampa i orientalisk stil som även blir en vacker inredningsdetalj. Genom den mönstrade lampskärmen sprids ett vackert och mysigt sken som gör hela rummet varmare och mer hemtrevligt.

Varför inreda med orientaliska lampor?

Att inreda med orientaliska lampor kan ge ditt hem både spännande detaljer och ett unikt uttryck. Lampor i orientalisk stil är inte så vanligt förekommande i de svenska hemmen och det är synd tycker vi. Det är en lampa som verkligen vet hur man skapar myskänsla. 

Den dekorativa belysning och förmågan att göra vilket rum som helst mysigt är lampan främsta egenskap. Den ofta mönstrade lampskärmen kan skymma ljuset en del vilket inte gör lampan optimal som vardagsbelysning även om det finns orientaliska lampor som passar alldeles utmärkt för det också. 

En annan fördel med den orientaliska lampan är den dekorativa delen och att lampan blir en snygg inredningsdetalj även när den inte används. Den fyller med andra ord inte bara en funktion som belysningskälla utan det är även en väldigt vacker inredningsdetalj.

LÄS OCKSÅ: SNYGGA RUNDA OLJELAMPOR

Kännetecken och design

Den orientaliska lampan har flera kännetecken och är väldigt lätt att känna igen. Och att tycka om! Vi har redan nämnt några delar men den mönstrade lampskärmen tillsammans med lampans antika uttryck är något som verkligen gör att lampan känns igen. 

Vad gäller designen på orientaliska lampor kan det variera väldigt mycket beroende på vilken typ av lampa man pratar om – taklampa eller bordslampa. 

Designen och formen på en orientalisk lampa kan vara allt från rund, avlång päronformad och allt däremellan. 

Taklamporna är ofta mer avlånga eller päronformade i sin design medan bordslampor i orientalisk stil håll sig för det mesta till den runda formen.

Oavsett val av taklampa eller bordslampa så är designen varierad och det går absolut hitta en avlång bordslampa i orientalisk stil exempelvis.

Bra att tänka på när du köper orientalisk lampa

För att hitta den bästa orientaliska lampan för dig och ditt hem finns några saker som är bra att tänka på för att det ska bli ett så bra köp som möjligt. Här är några av dom sakerna.

Typ av lampa 

Börja med att bestämma vilken typ av orientalisk lampa du vill ha. Taklampan och bordslampan är de vanligaste alternativen, men det finns även vägglampor och golvlampor i orientalisk stil. På de två sista alternativen är det främst modeller i modernare tappning av den orientaliska stilen. 

Mönster

Som vi tidigare varit inne på är mönstret något som verkligen kännetecknar orientaliska lampor, men mönstret kan skilja mycket från lampa till lampa. Kika runt bland lite olika lampor för att  få inspiration och tips på olika mönster för att hitta ditt egna favoritmönster.

Färg

Färgen på de orientaliska lamporna är ofta jordnära och varma färger. Men det finns varianter i både röd, blå och gul också. Färgen påverkar mycket av lampans helhetskänsla så tänk igenom färgen ordentligt. 

Ljuskälla 

Är det en lampa som ska bidra med mysig dekorationsbelysning eller vara en ljuskälla för det vardagliga ljuset? Ljuskällan är viktigt för lampans helhetsupplevelse  och syftet med lampan bör avgöra ljuskälla.

LÄS OCKSÅ: LAMPA ÖVER MATBORD

Mysig lampa för alla rum

Orientaliska lampor är en lampa som passar lika bra i vardagsrummet eller sovrummet som i uterummet. Att inreda uterum med mycket orientalisk inredning kommer göra uterummet väldigt varmt och välkomnande. 

I sovrum och vardagsrum är bordslampan ett mysigt alternativ för härlig dekorationsbelysning. Den mönstrade lampskärmen med hål i ger ett mysigt sken som lämpar sig väldigt väl i just dessa två rum. 

Köket och hallen mår också bra av en orientalisk lampa för att liva upp inredningen lite extra. Det är med andra ord en lampa som passar hemmets alla rum och kan med fördel kombineras med annan orientalisk inredning.