Bästa Ostkupa 2023: 4 Snygga Ostlådor (Bäst i Test)

En ostkupa är en praktiskt förvaringslösning för ost med flera användingsomården. Här har vi sammanställt de bästa ostkuporna och ostlådorna just nu i olika form, storlek och prisklasser. Ostkupan är lika bra till förvaring av osten som serveringsfat vid ost- och vinkvällar!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en ostkupa?

En ostkupa är en behållare som används för att förvara ost i. Den består vanligtvis av en bas och en kupolformad lock som placeras över ostskivan. Ostkupan används för att skydda osten från luftfuktighet och oönskad exponering för luft vilket kan orsaka att osten torkar ut eller förlorar sin smak. Ostkupor finns i olika material som exempelvis glas, keramik eller plast och kan ha olika storlekar och former beroende på osten som ska förvaras.

Bästa Ostkupor – Sammanfattning

 

ostkupa-1

4 bästa ostkupor

Snygga ostkupor bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Snygg ostkupa från Sagaform

ostkupa-1

Läcker ostkupa från populära Sagaform som både blir en dekorativ detalj till frukostbordet men också en användbar ostlåda att förvara osten i. Ostkupan har en botten av porslin, kupa av plast och knopp i ek.

Längd: 25 cm
Bredd: 16.5 cm
Höjd: 10 cm

Handdisk rekommenderas.

2. Rund ostkupa från Sagaform

ostkupa-2

Handgjord ostkupa med en bottenplatta i stengods. Ostkupan är i rund form vilket gör att den blir otroligt dekorativ och trevlig på middagsbordet samtidigt som den är praktisk att förvara i kylskåpet. Denna runda ostkupa från Sagaform är relativt unik i sitt slag då runda ostkupor är ganska sällsynta. 

Diameter 18.5 cm, höjd 13 cm.

3. Rund ostkupa i glas

ostkupa-3

Vacker ostkupa i rund form som har en kupa av glas med tillhörande träfat. Ostkupan kan naturligtvis användas till förvarning av ost men också för servering vid ost- och vinkvällar. Brickan har en diameter på hela 28 cm vilket gör att det även får plast chark och frukt bredvid osten.

4. Klassisk ostlåda från Rosti Mepal

ostkupa-4

Klassisk ostlåda som gör det enkelt att förvara osten i kylskåpet utan att den blir torr. Ostlådan är 27 cm så det får plats en stor ost eller två mindre ostar. Ostlådan har en transparant kupa och bottenplattan kan användas som skärbräda.

Varför använda ostkupa?

För det första hjälper en ostkupa till att skydda osten från luftfuktighet och oönskad exponering för luft vilket kan orsaka att osten torkar ut eller förlorar sin smak. Genom att förvara osten i en ostkupa kan du minska risken för att osten blir torr och oätlig.

För det andra kan en ostkupa också skydda osten från bakterier och mögel som kan finnas i luften vilket kan påverka både smaken och utseendet på osten.

Slutligen kan en ostkupa också bidra till att bevara osten på ett sätt som bevarar dess estetiska kvaliteter. Osten kan se mer tilltalande ut om den förvaras i en vacker ostkupa och blir ett trevligt inslag på ostbrickan!

  • Skyddar mot uttorkning
  • Skyddar mot luftburna partiklar
  • Förbättrar luftcirkulationen
  • Snygg förvaring

 

LÄS OCKSÅ: OSTHYVEL BÄST I TEST

Bra att tänka på när du köper ostkupa

När du letar efter en ny ostkupa är det några saker vi tycker du ska ha i åtanke för att hitta rätt.

Här är några tips: 

Storlek

Välj en ostkupa som är tillräckligt stor för den typ av ost du vill förvara.

Material

Ostkupor kan vara tillverkade av olika material, inklusive glas, keramik eller plast. Välj ett material som du gillar och som passar din dukning om ostkupan kommer användas på bordet. Till exempel kan glas och keramik vara mer eleganta medan plast kan vara mer praktiskt om du vill ha en ostkupa som är lätt att transportera.

Design

Välj en ostkupa som passar din personliga smak och stil. Det finns många olika designs tillgängliga, inklusive traditionella, moderna och rustika stilar.

Lätt att rengöra

Välj en ostkupa som är lätt att rengöra och tål att diskas i diskmaskin. Detta kommer att göra det enklare att hålla din ostkupa ren och hygienisk.

ostkupa-3

Ostkupor i olika form

Ostkupor finns i olika former där runda och rektangulära alternativ är de vanligaste. Vilken form som är bäst beror på förvaringsmöjlighet, form på osten man brukar använda osv.

Runda ostkupor är vanligtvis bättre lämpade för mindre ostar medan större ostar kan kräva en rektangulär ostkupa. Runda ostkupor kan också vara ett snyggare alternativ och passa bättre på en ostbricka eller ett matbord samtidigt som den rektangulära ostkupan kan vara mer praktiska att förvara i kylskåpet.

Rengöring och underhållning

För att hålla ostkupan ren och fräsch är det viktigt att regelbundet rengöra den ordentligt.

Här är några tips på hur vi tycker du kan rengöra och underhålla din ostkupa på bästa sätt:

1. Handdiskning: Många ostkupor går att köra i diskmaskinen men det är alltid bäst att läsa tillverkarens instruktioner för att se till att du diskar din ostkupa på rätt sätt. Det kan vara så att ostkupan behöver handdiskas med varmt vatten och mild tvål. Se till att du torkar av den ordentligt efteråt för att undvika att den blir fuktig.

2. Undvik för hårda rengöringsredskap: Om du väljer att handdiska din ostkupa, undvik att använda hårda rengöringsredskap som exempelvis stålull eller hårda tvättsvampar eftersom de kan skada ytan på din ostkupa.

3. Rengör fläckar: Om du märker fläckar på din ostkupa som är svåra att ta bort kan du prova att blanda bikarbonat med vatten för att göra en mild past. Applicera pastan på fläcken och låt den sitta i några minuter innan du torkar bort den med en mjuk trasa.

4. Lufttorka: Låt din ostkupa lufttorka efter rengöring för att undvika vattenstreck eller att den blir fuktig.

5. Förvara på rätt sätt: När du inte använder din ostkupa, förvara den på ett torrt ställe för att undvika att den samlar på sig fukt eller damm.

 

LÄS ÄVEN: BÄSTA OSTBRICKA SET

Användningsområde för ostlådor

Här är några exempel på vad ostlådor kan användas till:

Förvaring – Ostkupor används huvudsakligen för att förvara ost och skydda den från uttorkning och luftburna partiklar som kan påverka smaken och konsistensen.

Visning – Ostlådor kan också användas för att visa upp olika typer av ost på en ostbricka eller buffé vilket kan bidra till en elegant presentation och öka aptiten hos dina gäster.

Skydd – Ostlådor kan också skydda osten från oönskad exponering för luft, ljus och fukt, vilket kan påverka smaken hos osten.

Transport – Ostlådan kan också användas för att transportera ost, särskilt om de har ett tätt passande lock som förhindrar att osten rör sig eller utsätts för stötar och slag.

Oavsett vad, hur eller när du använder ostkupan så är det en praktiskt förvaringslösning för ost som vi verkligen kan rekommendera. Det blir en stilig presentation av osten samtidigt som ostkupan är praktiskt att använda till vardags också.

Ostkupor bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-ostkupor har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är ostkupan som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av ostkupor vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa ostkuporna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de ostkupor vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar