Bästa Osthyveln 2024: 4 Osthyvlar (Bäst i Test)

En kombination av elegant design och funktion är vad vi tycker utmärker de bästa osthyvlarna! Det ska vara enkelt att skära jämna fina skivor men osthyveln ska också vara vacker att duka med. Det ger frukost- eller middagsdukningen ett extra lyft som skapar god stämning runt bordet. Men vilka är de bästa osthyvlarna och vad är bra att tänka på när man är på jakt efter en ny? Det och mycket mer går vi igenom här nedan.

Inlägget innehåller annonslänkar.

4 bra Osthyvlar

Osthyvlar – Våra 4 favoriter!

1. Skaugum Osthyvel – Designpärla vi ger bäst i test

osthyvel-1

Hur läcker är inte denna osthyvel från norska Skaugum? Skaugum har lång erfarenhet av att leverera snygga bestick och köksredskap som sträcker sig ända bak till 1943. Osthyveln har en fin form som gör att den sticker ut lite extra från övriga osthyvlar och blir en fin detalj på frukostbordet. 

Handtaget är av kebonybehandlad lönn men finns även i teak eller plast för den som önskar det. Bladet är tillverkat i rostfritt stål vilket gör det otroligt hållbart och passar främst till lite hårdare ostar. 

Osthyveln mäter 23 cm på längden och diskas för hand. 

2. Klassisk osthyvel från Björklund Original

osthyvel-2

Björklund Original osthyvel är tillverkad av oljad björkträ och är en traditionell osthyvel som är designad för att ge en jämn och tunn skiva av ost. Handtaget är ergonomiskt utformat för att ge en bekväm och säker grepp under användning. Osthyveln är tillverkad av högkvalitativt material som är hållbart och lätt att rengöra. Dess enkla men eleganta design gör att den passar perfekt på vilket bord som helst. 

Osthyveln mäter 27.7 cm och har handdisk.

3. Bästa osthyvel med tråd

osthyvel-3

För de lite mjukare ostarna är här en bra osthyvel med tråd som är anpassad för att just kunna hyvla fina jämna skivor från mjukare ostar. Westmark har sedan många år tillbaka levererat osthyvlar i världskass i slitstarka material som gör att hyveln levererar år efter år. 

Materialet på osthyveln är rostfritt stål med ytlackerad aluminium. Den är endast 13.9 cm lång så det är en smidig osthyvel att ta med sig på picknicken eller resan. Tillverksningsland är Tyskland och handdisk rekommenderas. 

Med nästan 20 betyg och recension på Bagaren och Kocken har denna hyvel betyg 5 / 5 vilket ger en bra indikation på att det är rejäl osthyvel med tråd som håller vad den lovar.

 

4. Designklassiker från älsvärda Stelton

osthyvel-4

Här är Steltons älskvärda designklassiker som du säkert både sett och hört talas om tidigare. Osthyveln har en minimalistisk design och med sitt stilrena uttryck är det en hyvel för alla kök. Tillverkad i rostfritt stål och med ett cylinderformat handtag gör den perfekt att skära hårdostar med. 

Lanseringen av hyveln var år 2020 tillsammans med Steltons 60-årsfirande och har varit en favorit i tusentals hem sedan dess. 

Fördelar med osthyvel

En osthyvel är ett för många ett självklart hjälpmedel när man ska skiva ost men vilka är egentligen de stora fördelarna med osthyveln? Här är några av de stora fördelarna vi tycker osthyveln har.

Jämn skivning

Med en osthyvel kan du skiva osten jämnt och precis. Detta är särskilt viktigt när du vill ha tunna skivor till exempelvis en smörgås eller sallad. En osthyvel gör det också enklare att skiva hårda ostar som annars kan vara svåra att hantera med en kniv.

Sparar tid

Att skära ost med kniv kan ta tid och kräva mer ansträngning. Med en osthyvel kan du spara tid och energi samtidigt som du får perfekt skivad ost på nolltid!

Mångsidighet

En osthyvel är användbar för att skära alla typer av ostar, oavsett om de är mjuka eller hårda. Detta gör det till ett mångsidigt verktyg som kan användas för alla dina ostbehov.

Bidrar till finare dukning

Det finns många olika design på osthyvlar som kan vara estetiskt tilltalande som passar in på middagsbordet. En osthyvel i en snygg design kan vara en vacker inredningsdetalj samtidigt som den är praktisk att använda. En win win helt enkelt.

LÄS OCKSÅ: 4 BÄSTA VATTENKOKARE I SNYGG DESIGN

ostskiva

Hitta bästa osthyveln för dig

Vad är egentligen bra att tänka på när man är på jakt efter en ny osthyvel? Finns det några fallgropar och vad är extra bra att ha i åtanke för att hitta rätt? Här är några saker som vi tycker du bör tänka på för att hitta den bästa osthyveln för dig.

Storlek

Osthyvlar finns i en mängd olika storlekar så det är viktigt att välja en som passar dina behov. Om du oftast skivar mindre ostbitar kan en mindre hyvel vara lämplig, medan en större osthyvel kan vara bättre om du ofta skivar större mängder ost.

Design

Designen på osthyveln kan påverka dess funktion och användarvänlighet. En ergonomisk design kan vara mer bekväm att använda under längre tid, medan en osthyvel med en vinklad skärning kan göra det lättare att skiva osten jämnt. Sen vill vi ju förstås också att designen är estetisk tilltalande. En fin osthyvel gör frukosten eller dukningen mycket trevligare!

Material

Osthyvlar kan vara tillverkade av olika material som exempelvis metall, trä och plast. Metallhyvlar är vanligtvis mer hållbara och enklare att rengöra medan trähyvlar kan ge en varm, rustik och naturnära känsla. Plasthyvlar är lätta och billiga men kan vara mindre hållbara och ge en mindre exklusiv känsla.

Betyg och recensioner

Det är alltid bra att läsa betyg och recensioner från andra kunder innan du köper en osthyvel. Genom att läsa vad andra tycker kan du få en uppfattning om hur osthyveln fungerar och om den uppfyller tidigare köpares behov.

Osthyvel med tråd

En osthyvel med tråd är en typ av osthyvel som använder en tråd i stället för en kniv för att skiva osten. Tråden är vanligtvis av rostfritt stål och löper längs hylsans övre kant. Istället för att skära osten skär tråden genom den med hjälp av en dragande rörelse.

En osthyvel med tråd kan vara en fördel när du ska skära mjuka eller klibbiga ostar, eftersom tråden kan skära genom osten utan att den fastnar eller kladdar fast på kniven. Dessutom kan tråden ge jämnare skivor av osten än en kniv vilket kan vara till nytta när du vill skapa en enhetlig presentation av osten på ett fat eller en bricka.

Det finns olika varianter av osthyvlar med tråd och större modeller med en ram som gör det enklare att skära större mängder ost. En osthyvel med tråd kan vara ett praktiskt och användbart verktyg för alla som gillar att äta ost på ett lite mer elegant sätt.

Rengöring och underhållning

För att hålla din osthyvel i gott skick och säkerställa livslängden är det viktigt att regelbundet rengöra och underhålla den på rätt sätt. Här är våra bästa tips för det:

  1. Rengör osthyveln efter varje användning för att undvika att ostrester fastnar och torkar fast. Använd varmt vatten och diskmedel tillsammans med en mjuk svamp eller trasa för att torka av osthyveln. Se till att du torkar den ordentligt efteråt.
  2. Om osthyveln har hårda ostrester kan du använda en mjuk borste eller tandborste för att skrubba bort dem. Var försiktig så att du inte repa ytan på osthyveln eller skadar bladet.
  3. Om osthyveln är av trä är det viktigt att du inte blötlägger den i vatten eller tvättar den i diskmaskinen. Torka istället av den med en fuktig trasa och se till att du torkar den ordentligt efteråt för att undvika mögel.
  4. För att undvika att osthyveln blir torr och spricker kan du olja in den med matolja då och då. Applicera oljan med en trasa och torka bort eventuellt överskott. Detta gäller vid osthyvlar i trä.
  5. Förvara osthyveln på en torr och ventilerad plats för att undvika mögel och bakterier.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA RIVJÄRN

Osthyvlar bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-hyvlar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier. 

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är osthyveln som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av osthyvlar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa osthyvlarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de osthyvlar vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa osthyveln?

När vi summerat alla osthyvlar vi gått igenom och haft våra tre grundkriterier i åtanke landar vi i att den bästa osthyveln just nu både funktions- och designmässigt är osthyveln från Skaugum.

Vad kan man skära med en osthyvel?

En osthyvel är vanligtvis utformad för att skära ost, men den kan också användas för att skiva andra mjuka eller hårda livsmedel. Till exempel kan du använda en osthyvel för att skära bär, choklad, smör, grönsaker som gurka eller zucchini, torkad frukt eller liknande mjuka livsmedel. Det är dock viktigt att notera att en osthyvel är utformad för att skära mjuka och hårda ostar så det kan vara svårt att använda den på mycket hårda eller tjocka livsmedel.

Kan man slipa osthyveln?

Ja, det är möjligt att slipa en osthyvel. Eftersom osthyvlar är tillverkade av metall, kan de bli trubbiga över tiden och kräva slipning för att återställa skärpan. För att slipa en osthyvel kan du använda en slipsten eller en slipmaskin med en fin slipsten. Var försiktig när du slipar och se till att hålla osthyveln stadigt så att du inte skadar den eller skär dig själv. Det är också viktigt att rengöra osthyveln ordentligt efter slipning för att undvika att metallpartiklar fastnar på ost eller annan mat.

Vad kostar en osthyvel av hög kvalitet?

Priset på en osthyvel av hög kvalitet kan variera beroende på faktorer som tillverkare, material och design. Generellt sett kan en osthyvel av hög kvalitet kosta mellan 200 till 1000 kronor eller mer. Det är viktigt att notera att högre pris inte alltid garanterar bättre kvalitet, men det kan indikera användning av högre kvalitetsmaterial och mer avancerad design. Det är också möjligt att hitta osthyvlar av hög kvalitet till ett mer överkomligt pris genom att leta efter rabatter eller köpa direkt från tillverkare eller återförsäljare.