Bästa Springform 2024 – 4 Springformar! (Bäst i Test)

För alla hängivna bagare och matlagare är en pålitlig och bra springform en självklar partner i köket. Med en bra springform kan du skapa de mest lockande och välformade bakverken, oavsett om det är saftiga tårtor, smaskiga pajer eller himmelska cheesecakes.

Här hittar du 4 springformar som du garanterat inte kommer bli besviken på.

Inlägget innehåller annonslänkar.

4 Bästa Springformar

1. Bäst i test: Läcker springform från Le Creuset 24 cm

springform-1

Le Creuset, en mästare inom köksredskap och kokkonst, har skapat en klassisk rund springform som imponerar på alla entusiaster av bakning och matlagning. Med sin stilrena design och högpresterande egenskaper är denna springform ett perfekt verktyg för att skapa fantastiska bakverk och läckra pajer.

En av de främsta fördelarna med denna springform är dess non-stick-beläggning av hög kvalitet. Den jämnt fördelade beläggningen säkerställer att inget fastnar och att bakverken glider enkelt ur formen utan att gå sönder. Du kan vara säker på att dina bakverk kommer att vara perfekt formade och redo att imponera på dina gäster.

En annan fantastisk egenskap hos denna springform är dess förmåga att tåla frys. Oavsett om du vill förbereda en frusen cheesecake eller frysa ner din favoritpaj för senare behöver du inte oroa dig för att formen ska ta skada. Den robusta konstruktionen i kolstål, tillsammans med den tåliga non-stick-beläggningen, gör att springformen klarar av temperaturförändringar utan att förlora sin kvalitet.

Med en höjd på 7 cm och en diameter på 24 cm ger denna springform tillräckligt med utrymme för att skapa generösa och lockande bakverk.

2. Heirol Springform aluminium 23 cm

springform-2

Denna fantastiska springform i slitstarkt aluminium är ett måste för alla som älskar att baka. Med sin unika värmeledningsegenskap säkerställer den en jämn och effektiv värmefördelning för perfekt bakning varje gång.

Den anodiserade aluminiumkonstruktionen ger inte bara hållbarhet och motståndskraft mot repor och slitage, utan också en utmärkt värmeledning som ger snabba och jämna resultat. Du kan vara säker på att dina kakor och pajer kommer att baka jämnt och utan hotspots.

Med en storlek på 23 cm ger denna springform tillräckligt med utrymme för att skapa generösa och välsmakande bakverk.

3. KitchenAid Metal Bakeware Springform 24 cm

sockerkaksform-3

KitchenAid har återigen överträffat sig själva med sin serie Metal bakeware och deras 24 cm springform är inget undantag. Med fokus på kvalitet, prestanda och användarvänlighet har denna springform designats för att möta alla dina bakbehov och leverera enastående resultat varje gång.

Med en diameter på 24 cm ger denna springform tillräckligt med utrymme för att skapa generösa och vackra bakverk. Oavsett om du vill baka en läcker tårta, en saftig paj eller en söt kaka ger denna springform dig tillräckligt med utrymme att utforska din kreativitet i köket.

Basen är tillverkad av en 8 mm tjock aluminiumkonstruktion. Den här solida konstruktionen ger en utmärkt värmeledning för jämn bakning och enastående resultat. Du kan vara säker på att dina bakverk blir jämnt gräddade utan hotspots och att de når perfekt konsistens och färg.

4. Springform 26 cm Professionell Emalj

sockerkaksform-4

Låt oss introducera en helt ny springform i emalj som är tuff och tålig. Emaljeringen gör det möjligt att skära rakt i formen. Höjd: 7 cm, Diameter: 26 cm. En perfekt partner för att skapa generösa och välsmakande bakverk. Non-stick-emaljen underlättar rengöringen. En innovativ form för alla bakningsentusiaster!

Fördelar med springformen

Springformen har många fördelar som gör den till ett praktiskt hjälpmedel för alla hemmabagare. Här går vi igenom några av dessa fantastiska fördelar.

Lätt att använda

Springformar är lätta att använda. Tack vare dess löstagbara kant kan du enkelt lägga i ditt bakverk och sedan låsa fast kanten. Efter bakning är det bara att låsa upp kanten igen och lyfta av den – voilà, ditt bakverk är fritt att serveras!

Skonsam mot bakverket

En av de mest uppenbara fördelarna med springformar är deras förmåga att vara skonsamma mot dina bakverk. Du behöver inte oroa dig för att skada kakan när du tar ut den ur formen. Detta gör springformen utmärkt för känsliga bakverk, som ostkakor eller mousser.

Variabel storlek och form

Springformar kommer i olika storlekar och former, vilket gör dem mycket mångsidiga. Du kan välja mellan rund, kvadratisk, rektangulär eller till och med hjärtformad springform, beroende på ditt recept och tillfälle.

Lätt att rengöra

Springformens design gör den också lätt att rengöra. Eftersom du kan ta isär formen i två delar kan du enkelt rengöra både botten och sidorna noggrant. Många springformar kan till och med diskas i diskmaskin för extra bekvämlighet.

 

LÄS OCKSÅ: BAKMASKIN BÄST I TEST

springform-bild1

Bra att tänka på när du väljer springform

När du väljer en springform finns det ett par viktiga saker vi tycker är bra att tänka på för att säkerställa att du köper rätt form för dina behov.

Här är några snabba tips:

Material

Det första att tänka på är vilket material springformen är gjord av. Vanliga material är aluminium, stål, glas och keramik. Stål och aluminium är bra på att leda värme och ger en jämn bakning, medan glas och keramik tenderar att värmas långsammare men behåller värmen längre.

Non-stick yta

Många springformar har en non-stick yta för att göra det lättare att ta ut bakverket efter bakning. Detta kan vara särskilt användbart för bakverk som kan fastna, som exempelvis ostkakor. Tänk dock på att non-stick ytor kan skrapas om du använder skarpa redskap så var försiktig när du tar ut bakverket ur formen.

Storlek

Springformar finns i en mängd olika storlekar, allt från små 10 cm former till stora 30 cm former. Vilken storlek du behöver beror på vad du tänker baka. Om du till exempel vill baka en klassisk New York-cheesecake kan en form på 23-25 cm vara lämplig till exempel.

Täthet

Det är viktigt att springformen är tät för att förhindra att smet eller fyllning läcker ut. Kvaliteten på låset och tätningen mellan bottnen och kanten spelar här en stor roll.

Slutligen, kom ihåg att skötsel och underhåll är avgörande för att förlänga livslängden på din springform. Se till att rengöra den ordentligt efter varje användning och undvik att använda skarpa redskap som kan skada non-stick-ytan. Med rätt omvårdnad kan din springform hålla i många år!

LÄS OCKSÅ: BÄSTA TÅRTFAT PÅ FOT

Springformar i olika storlekar

 Storleken på din springform spelar en stor roll i vilka typer av bakverk du kan skapa. Varje storlek har sina unika fördelar och användningsområden. Här är några exempel på olika storlekar och vad de passar bäst till:

Mini Springformar (ca 10-12 cm): Dessa mindre springformar är perfekta för portionerade efterrätter som små ostkakor eller små chokladtårtor. De kan också vara användbara för att baka minibröd eller muffins. Om du letar efter ett sätt att personifiera dina efterrätter är mini springformar ett bra alternativ.

Medelstora Springformar (ca 20-23 cm): Detta är den mest standardstorleken för springformar och kan användas för en mängd olika bakverk. Från klassiska ostkakor till lagerkakor och mousser är dessa former otroligt mångsidiga. Om du bara ska ha en springform är det troligtvis den här storleken du ska välja.

Stora Springformar (ca 25-30 cm): De större springformarna är utmärkta för att baka större tårtor som är tänkta att servera många människor. Om du ofta bakar för stora sammankomster eller har en stor familj kan en större springform vara ett bra val. De kan också vara bra för vissa typer av bakverk som kräver mycket utrymme, som djupa pajer förslagsvis.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA SOCKERKAKSFORMEN

sockerkaka-bild

Vanliga frågor och svar

Kan man frysa en springform?

Ja, det går att frysa springformen. Detta kan vara särskilt användbart när du till exempel förbereder en fryst dessert. 

Det är dock viktigt att komma ihåg att springformen ska vara i rumstemperatur innan den placeras i frysen. Om springformen är varm och placeras direkt i frysen kan det uppstå kondens, vilket kan leda till att bakverket blir fuktigt eller isigt.

Om du ska frysa en fylld springform över en längre period, överväg att täcka den med plastfolie eller aluminiumfolie för att skydda mot frysskador.

Varför läcker springformen?

Det finns några huvudsakliga skäl till att en springform kan läcka. För det första, på grund av sin design, kan vätskor som är mycket tunna i konsistensen, såsom smeten till en mycket tunn botten, läcka ut genom springformens botten. Detta beror på att botten på springformen inte är helt tätslutande, utan är utformad för att kunna tas bort för att lossa kakor och pajer.

En annan orsak till läckage kan vara slitage. Om springformen har använts ofta och är några år gammal, kan den mekaniska spänningen ha lett till att förseglingen mellan springformens sidor och botten har blivit lös, vilket leder till att vätska kan läcka ut.

Det kan också vara så att springformen inte har satts ihop på rätt sätt. Det är viktigt att säkerställa att botten är ordentligt inpassad i ramen och att spännet är ordentligt åtdraget.

Hur sätter man fast bakplåtspapper i springform?

Att använda bakplåtspapper i en springform kan vara ett effektivt sätt att förhindra att dina bakverk fastnar och även för att förhindra läckage. Här är några enkla steg för hur du kan sätta fast bakplåtspapper i din springform:

Mät och klipp: Klipp ut ett cirkelformat stycke av bakplåtspapper som är något större än botten av din springform. Du kan använda botten av formen som mall.

Sätt i botten: Lossa springformens ring, placera bakplåtspappret på bottenplattan och tryck sedan tillbaka ringen över bottenplattan. Kläm fast ringen så att bakplåtspappret hålls på plats. Kanten på bakplåtspappret ska sticka ut lite från springformen.

Skär bort överflödigt papper: Med hjälp av en sax, skär försiktigt bort allt överflödigt bakplåtspapper som sticker ut från sidorna av springformen. Men du kan också låta det vara kvar om du vill ha extra skydd mot läckage.

Klipp ut en remsa för sidorna: Om du vill täcka sidorna med bakplåtspapper, klipp ut en remsa som är tillräckligt lång för att gå runt hela formen och tillräckligt hög för att nå upp till toppen av sidorna. Sedan fäst remsan längs insidan av springformen. Du kan smörja insidan av formen lite för att få pappret att fastna.

Vad kostar springformar?

Priset på springformar kan variera mycket beroende på märke, storlek, material och kvalitet. Generellt sett kan du hitta springformar för så lite som 100 kronor i budgetvänliga butiker eller på nätet, medan de mer högkvalitativa och professionella varianterna kan kosta allt från 300 upp till 1.000 kronor eller mer.

LÄS ÄVEN: BLENDER BÄST I TEST