Bästa Perkulator 2023: 4 Perkolatorer (Bäst i Test) 

Här har vi samlat de 4 bästa perkolatorerna du kan hitta just nu! En snygg perkulator blir lika mycket en inredningsdetalj som en användbar kaffekokare, därför har vi även tagit med designen i beräkningarna när vi valt ut våra favoriter. Sladdlösa perkulatorer i olika storlekar, färger och former. Vi går även igenom vad som är bra att tänka på inför ett köp och vilka fördelar som finns med att koka sitt kaffe med en perkulator.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en perkulator?

En perkulator är en kaffebryggare som använder ångtryck för att brygga kaffe. Den består av en kaffekanna med en perforerad insats där kaffet läggs. Vatten hälls sedan i botten av kannan och värms upp via elektricitet eller på spisplattan beroende på vilken modell man har. När vattnet når kokpunkten ångas/kokas det upp genom insatsen och rinner sedan tillbaka ner i vattnet igen vilket skapar en cykel av ångning och kondensering. Denna process upprepas flera gånger och resultatet blir ett starkt och smakfullt kaffe.

4 bra perkolatorer

Perkulator – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Design perkulator i svart för 10 koppar

perkulator-1

En perkulator i svart design som blir lika mycket en inredningsdetalj på köksbänken som en användbar kaffekokare. Perkulatorn är tillverkad av de svenska företaget C3 som har flera bra perkolatorer i sortimentet i olika storlek, färger och form. 

Kaffekokaren kan koka upp till 10 koppar åt gången. Den är även sladdlös så du enkelt kan servera kaffegästerna runt fikabordet. Signallampa finns för att berätta när kaffet är klart den är kompatibel till EU:s nya ECO-direktiv. Avstängning sker automatiskt 40 min efter påbörjad bryggning.

C3:s svarta designperkulator har allt vi tycker en bra kaffekokare behöver!

Tillverkad i rostfritt stål och har en effekt på 230 V, 50 Hz/875 W.

2. Stor perkulator i kopparfärg för 12 koppar

perkulator-2

Här har vi en stor perkulator som kan koka hela 12 koppar åt gången – perfekt för den stora familjen eller för dig som ofta har kaffegäster. Inte nog med att det är en stor perkulator så är den även väldigt estetiskt tilltalande i sin fina kopparfärg. Kaffekokaren blir en fin detalj både på fikabordet och köksbänken.

Automatisk avstängning, signallampa, sladdlös, kapacitet på 4-12 koppar och S-märkt via Intertek. Vad mer kan man begära?

Perkulatorn har fått höga betyg på Kitchentime där användare framför allt berömmer kaffekokarens design samt goda resultat.

3. Perkolator i klassisk stil – 12 koppar

För dig som är på jakt efter en perkolator i klassisk stil finns här ett riktigt bra alternativ. C3:s perkolator i rostfritt stål med kapacitet på 4-12 koppar har en riktigt klassisk blank look vad gäller moderna perkolatorer. 

Sveriges mest sålda perkulator har naturligtvis alla tänkbara funktioner en bra perkulator behöver. Automatisk avstängen enligt EU:s nya ECO-direktiv, indikatorlampa som berättar när kaffet är klart, sladdlös och S-märkt. 

Perkulatorn finns även i mindre storlek.

4. Perkulator i borstat stål – 10 kp

Perkulator i borstat stål som ger en klassisk look till köket samtidigt som modellen är i modern stil. Det är med andra ord en kaffekokare som passar lika bra i det moderna köket som i köket med mer gammaldags stil.

Precis som de andra perkolatorerna vi visar här har även denna en smart automatisk avstägning efter 40 minuter för god säkerhet. Den har en kapacitet på 4-10 koppar, indikatorlampa och är sladdlös. Allt för att enkelt och smidigt både kunna koka men också servera kaffe i världsklass!

Hitta bästa perkolatorbryggare för dig

När du letar efter den bästa perkolatorbryggaren för dig är det några saker som är bra att tänka på:

Storlek

Vilken storlek på perkolatorbryggaren behöver du? Om du ofta brygger kaffe för flera personer kan en större modell vara bättre lämpad och vice versa.

Design

Vilken stil och design passar din köksinredning? En klassisk och traditionell perkolatorbryggare kan passa bra i en mer rustik inredning, medan en modern och stilren design kan passa bättre i ett modernt kök.

Material

Vilket material är perkolatorn gjord av? Rostfritt stål och aluminium är vanliga materialval för perkolatorer, men det finns också modeller i koppar och andra material.

Betyg och recensioner

Läs recensioner och betyg från andra användare för att få en uppfattning om hur bryggaren fungerar i praktiken.

LÄS OCKSÅ: TERMOSKANNA BÄST I TEST

coffee

Fördelar med perkulator

En fördel med en perkulator är att den kan brygga kaffe starkare än en vanlig kaffebryggare eftersom vattnet ångas upp flera gånger i processen, vilket extraherar mer smak och koffein från kaffet. Dessutom är perkulatorer ofta enklare att använda än kaffebryggare, bärbara och mer hållbara eftersom de är gjorda av stål eller aluminium.

 

LÄS OCKSÅ: 4 SNYGGA VATTENKOKARE

Rengöring och underhåll

För att rengöra och underhålla en perkulator bör följande steg följas:

  1. Töm och rengör bryggkorgen och kaffepotten efter varje användning.
  2. Fyll kaffepotten med en blandning av vatten och vinäger i förhållandet 2:1.
  3. Häll blandningen i vattenbehållaren och placera kaffepotten på plattan.
  4. Slå på perkolatorn och låt den brygga i cirka 15-20 minuter.
  5. Stäng av perkolatorn och låt den svalna helt.
  6. Töm kaffepotten och skölj den och bryggkorgen noggrant med varmt vatten.
  7. Om det finns några envisa fläckar eller kalkavlagringar kan du använda en mjuk borste eller en skrubbduk för att ta bort dem.
  8. Torka av perkolatorn och dess delar med en mjuk trasa.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA SAUTEUSE

Perkolatorer bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-perkolatorer har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier. 

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är oerkulatorn som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av perkolatorer vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa perkolatorerna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de perkolatorer vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Hur lång tid tar det att brygga kaffe i perkolator?

Tiden det tar att brygga kaffe i en perkolator kan variera beroende på modell och storlek på perkolatorn, liksom på hur starkt du vill ha kaffet och hur mycket vatten och kaffe du använder. Generellt sett tar det mellan 5 och 10 minuter för en perkolator att brygga kaffe, men det kan ta längre tid för större mängder eller för kraftigare kaffe.

En vanlig tumregel är att när du hör perkolatorn börja bubbla och höra ett pruttande ljud betyder det att kaffet är klart och att du kan ta bort perkolatorn från värmen. Men det kan vara en god idé att följa instruktionerna för din specifika perkolator för att få en mer exakt tidtabell.

Vad kostar en perkolator?

Priset på en perkolator kan variera beroende på modell, varumärke, storlek och kvalitet. Vanligtvis kan du hitta perkolatorer i olika prisklasser från runt 200 kronor till över 1000 kronor. De billigare modellerna brukar ha enklare funktioner och vara gjorda av billigare material, medan de dyrare modellerna har mer avancerade funktioner och är tillverkade av högre kvalitet material som rostfritt stål eller koppar. Det är viktigt att notera att även om en perkolator kan vara dyrare än en vanlig kaffebryggare, kan dess funktion och smak vara annorlunda och uppskattad av vissa kaffeälskare.