Bästa Pizzastålet 2024: 4 Pizzastål (Bäst i Test)

Med hjälp av ett pizzastål kan du göra helt magiska pizzor på hemmaplan! Men vilket är det bästa pizzastålet, hur gör man pizza på pizzastål och vad är bra att tänka på inför ett köp? Det är några av frågorna vi besvarar här samt ger tips på de pizzastål vi tycker är bäst i test.

Inlägget innehåller annonslänkar.

4 bra pizzastål

Pizzastål – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Pizzastål från Ankarsrum – med spade

pizzastål-1

Pizzastål från Ankarsrum med en tillhörande bakspade så pizzabaket går lätt och smidigt. Pizzastålet är tillverkat i högkvalitativt stål och tål väldigt höga temperaturer och temperaturskillnader så det är ingen risk att det spricker.

Pizzastålet kan användas till mer än pizzabak, exempelvis vid brödbak som ett gott naanbröd. 

Stålet har en diameter på 50 cm och görs rent för hand. 

Uteslutande höga betyg har stålet fått av tidigare köpare vilket är en indikation på att det når upp till förväntningarna. Stålet levererar fantastiska pizzor! 

2. Tunt pizzastål för alla olika typer av brödbak

pizzastål-2

Tunt pizzastål som endast har en höjd på 0.3 cm. Stålet fungerar precis lika bra till brödbak som att göra magiska pizzor på hemmaplan! Stålet har en längd på 40 cm och bredden mäter 35 cm så du får lätt plats med en pizza eller två små. 

Tillverkare är Modern House.

 

3. Snyggt pizzastål i svart färg

pizzastål-3

Populära Dorre har här tagit fram ett snyggt pizzastål i svart färg som garanterat kommer ta de hemmagjorda pizzorna till nästa nivå! Bakstålet är tillverkat i varmsvarvat stål vilket gör att det tål väldigt höga temperaturer och temperaturskillnader. 

Bakstålet har en hjöd på 0.6 cm, längd 35.5 cm och längd på 35.5 cm.

4. Lyxigt gourmetstål från Norrland

pizzastål-4

Här har vi ett gourmetstål i premiumklassen! Stålet sandblåses under tillverkningen, vilket ger en speciell sorts grovhet som både ökar kontaktytan och effekten i ugnen. Det kommer med andra ord bli helt magiska pizzor! Stålet har ett extra bra luftflöde och tål otroligt höga temperaturer. 

Storlek: Höjd 1cm, Bredd 33 cm och Djup 37 cm.

Varför använda ett pizzastål?

Att använda ett pizzastål istället för exempelvis en ugnsplåt har sina fördelar.
Här är några av dessa:

Jämn tillagning

Ett pizzastål kan lagra mycket värme och släppa ut den jämnt vilket resulterar i en jämnare tillagning av pizzan. Detta ger en jämnare och krispigare botten vilket nästa alla föredrar.

Kortare tillagningstid

Eftersom ett pizzastål kan lagra mycket värme och släppa ut det snabbt kan pizzan tillagas snabbare än på en plåt.

Krispigare botten

Pizzastålet absorberar fukt och hjälper till att skapa en krispig botten på pizzan. Detta är en stor fördel, eftersom många hemmakockar kämpar med att skapa en perfekt krispig botten på sin pizza.

Professionell kvalitet

Eftersom ett pizzastål kan skapa en professionell kvalitet på pizzan kan man skapa goda pizzor hemma som liknar dem som man kan köpa på en pizzeria vilket är svårt genom att baka sin pizza på en ugnsplåt.

 

LÄS OCKSÅ: UGNSFORMAR BÄST I TEST

pizza-napoli

Fyrkantigt eller runt pizzastål – vad ska jag välja?

Det finns både fyrkantiga och runda pizzastål och vilket som är bäst är en smaksak. Både stålen levererar fantastiska resultat och det är i grund och botten inte formen på stålet som avgör kvaliteten på pizzan.  

Det man kan säga är egentligen att fyrkantiga pizzastål kan vara större än runda, så om du vill baka större pizzor eller har en större ugn, kanske ett fyrkantigt pizzastål är ett bättre val. Runda pizzastål kan vara bättre om du har en mindre ugn eller vill baka mindre pizzor.

Men vad som är bäst, ett fyrkantigt eller runt pizzastål, är som sagt en smaksak. Vad gäller leveransen är det hugget som stucket.

Anvädningsomårde för pizzastål än mer till pizza

Pizzastål kan användas för att baka andra typer av bröd och bakverk också, inte bara pizza.

Här är några exempel på andra bakverk som du kan baka på ett pizzastål:

Bröd – Ett pizzastål/bakstål fungerar utmärkt för att baka bröd som kräver hög temperatur och en krispig yta, till exempel surdegsbröd, baguetter och ciabatta. Genom att baka brödet på pizzastålet får du en jämn värme och en krispig yta.

Kakor – Ett pizzastål kan också användas för att baka kakor och kaksmet. Genom att baka kakorna på pizzastålet kan du uppnå en jämn värme och en knaprig yta.

Pajer – Ett pizzastål kan användas för att baka pajer med en krispig botten. 

Flatbröd – Ett pizzastål är utmärkt för att baka flatbröd som naan, pita och tortilla. 

Pizzastålet kan alltså användas för att baka en mängd olika bakverk och bröd som kräver hög temperatur och en krispig yta. Det är med andra ord ett stål med många användningsområden och kommer till användning när man minst anar det.

 

LÄS ÄVEN: LÖKHACKARE BÄST I TEST

potatismos

Rengöring av pizzastål

Rengöring av pizzastål är ganska enkelt och det finns några saker att tänka på för att hålla pizzastålet i gott skick. 

Här är några tips för att rengöra ditt pizzastål:

1. Låt pizzastålet svalna helt innan du börjar rengöra det. Att rengöra ett varmt pizzastål kan leda till skador på ytan och du riskerar bränna dig.

2. Skrapa bort eventuella matrester och toppings från pizzastålet med ett träredskap eller borste. Undvik att använda tvål eller diskmedel eftersom det kan absorberas av pizzastålet och ge din pizza dålig smak.

3. Använd en ren, fuktig trasa eller pappershandduk för att torka av pizzastålet och ta bort eventuella rester som inte kunde skrapas bort.

4. Om det finns envisa rester kvar kan du prova att använda lite grovt salt för att skrubba bort dem. Tillsätt en liten mängd vatten för att göra en pasta och applicera den på pizzastålet med en trasa eller borste.

5. När du har rengjort pizzastålet, torka det torrt och förvara det på en torr plats.

Undvik att doppa pizzastålet i vatten eller att skölja det under rinnande vatten eftersom det kan orsaka rost eller skada ytan. Om pizzastålet börjar rosta eller om det finns envisa rester som inte kan tas bort med salt kan du använda en rostborttagningsprodukt eller stålull för att ta bort rost och rengöra ytan.

Pizzastål bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-pizzastål har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är pizzastålet som helhet som ska bedömas och inte enbart hur bra pizza det levererar. 

Vi har analyserat massor av pizzastål vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa pizzastålen på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de pizzastål vi tycker är bäst i test.