Bästa Pizzastålet 2023: 4 Snygga Pizzastål (Bäst i Test)

Med hjälp av ett pizzastål kan du göra helt magiska pizzor på hemmaplan! Men vilket är det bästa pizzastålet, hur gör man pizza på pizzastål och vad är bra att tänka på inför ett köp? Det är några av frågorna vi besvarar här samt ger tips på de pizzastål vi tycker är bäst i test.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett pizzastål?

Ett pizzastål är ett verktyg som används för att baka pizza i en vanlig hemmaugn. Det är vanligtvis gjort av tjockt stål eller gjutjärn och fungerar genom att absorbera och lagra värme från ugnen och sedan släppa ut den jämnt på stålet för att baka pizzan.

Pizzastålet placeras vanligtvis i ugnen under uppvärmning och tillåts sedan att värmas upp till önskad temperatur. När pizzan placeras på stålet överförs värmen från stålet till pizzan och resulterar i en krispig botten och jämn tillagning.

Pizzastål har blivit populära bland hemmakockar eftersom de möjliggör professionell kvalitet på pizzabakning i en vanlig ugn hemma och är ett billigare alternativ till en traditionell vedeldad pizzaugn.

Bästa Pizzastål – Sammanfattning

 

4 bästa pizzastål

Snygga pizzastål bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Pizzastål från Ankarsrum – med spade

pizzastål-1

Pizzastål från Ankarsrum med en tillhörande bakspade så pizzabaket går lätt och smidigt. Pizzastålet är tillverkat i högkvalitativt stål och tål väldigt höga temperaturer och temperaturskillnader så det är ingen risk att det spricker.

Pizzastålet kan användas till mer än pizzabak, exempelvis vid brödbak som ett gott naanbröd. 

Stålet har en diameter på 50 cm och görs rent för hand. 

Uteslutande höga betyg har stålet fått av tidigare köpare vilket är en indikation på att det når upp till förväntningarna. Stålet levererar fantastiska pizzor! 

2. Tunt pizzastål för alla olika typer av brödbak

pizzastål-2

Tunt pizzastål som endast har en höjd på 0.3 cm. Stålet fungerar precis lika bra till brödbak som att göra magiska pizzor på hemmaplan! Stålet har en längd på 40 cm och bredden mäter 35 cm så du får lätt plats med en pizza eller två små. 

Tillverkare är Modern House.

 

3. Snyggt pizzastål i svart färg

pizzastål-3

Populära Dorre har här tagit fram ett snyggt pizzastål i svart färg som garanterat kommer ta de hemmagjorda pizzorna till nästa nivå! Bakstålet är tillverkat i varmsvarvat stål vilket gör att det tål väldigt höga temperaturer och temperaturskillnader. 

Bakstålet har en hjöd på 0.6 cm, längd 35.5 cm och längd på 35.5 cm.

4. Lyxigt gourmetstål från Norrland

pizzastål-4

Här har vi ett gourmetstål i premiumklassen! Stålet sandblåses under tillverkningen, vilket ger en speciell sorts grovhet som både ökar kontaktytan och effekten i ugnen. Det kommer med andra ord bli helt magiska pizzor! Stålet har ett extra bra luftflöde och tål otroligt höga temperaturer. 

Storlek: Höjd 1cm, Bredd 33 cm och Djup 37 cm.

Varför använda ett pizzastål?

Att använda ett pizzastål istället för exempelvis en ugnsplåt har sina fördelar.
Här är några av dessa:

Jämn tillagning

Ett pizzastål kan lagra mycket värme och släppa ut den jämnt vilket resulterar i en jämnare tillagning av pizzan. Detta ger en jämnare och krispigare botten vilket nästa alla föredrar.

Kortare tillagningstid

Eftersom ett pizzastål kan lagra mycket värme och släppa ut det snabbt kan pizzan tillagas snabbare än på en plåt.

Krispigare botten

Pizzastålet absorberar fukt och hjälper till att skapa en krispig botten på pizzan. Detta är en stor fördel, eftersom många hemmakockar kämpar med att skapa en perfekt krispig botten på sin pizza.

Professionell kvalitet

Eftersom ett pizzastål kan skapa en professionell kvalitet på pizzan kan man skapa goda pizzor hemma som liknar dem som man kan köpa på en pizzeria vilket är svårt genom att baka sin pizza på en ugnsplåt.

 

LÄS OCKSÅ: UGNSFORMAR BÄST I TEST

Hur gör man pizza på pizzastål?

Att göra pizza på pizzastål är enkelt! Här är några grundläggande steg i hur det går till.

1. Placera pizzastålet i ugnen och värm upp den till högsta möjliga temperatur, vanligtvis runt 250-300 grader. Låt stålet värmas upp i minst 30 minuter för att se till att det är ordentligt varmt.

2. Medan pizzastålet värms upp, förbered pizzadegen och lägg till dina favorittoppings. Lägg till så mycket eller så lite toppings du vill ha men tänk på att överbelastning kan göra pizzan svår att hantera. Vi rekommenderar max 3-4 toppings.

3. När pizzastålet är tillräckligt varmt, ta ut det ur ugnen med skyddshandskar eller en tång. Lägg pizzadegen med toppings på stålet och snabbt in med det i ugnen igen.

4. Låt pizzan tillagas i 2-3 minuter, eller tills den är gyllenbrun och krispig på botten och osten är smält.

5. Ta ut pizzan från ugnen med hjälp av en pizzaspade eller annats köksredskap och låt den svalna några minuter innan servering.

Notera att tiden kan variera beroende på ugnens effektivitet och pizzans tjocklek så det är viktigt att övervaka pizzan noga under tillagningen. Med lite övning kan du lära dig hur länge det tar för att uppnå den perfekta pizzan på pizzastålet!

pizza-napoli

Fyrkantigt eller runt pizzastål – vad ska jag välja?

Det finns både fyrkantiga och runda pizzastål och vilket som är bäst är en smaksak. Både stålen levererar fantastiska resultat och det är i grund och botten inte formen på stålet som avgör kvaliteten på pizzan.  

Det man kan säga är egentligen att fyrkantiga pizzastål kan vara större än runda, så om du vill baka större pizzor eller har en större ugn, kanske ett fyrkantigt pizzastål är ett bättre val. Runda pizzastål kan vara bättre om du har en mindre ugn eller vill baka mindre pizzor.

Men vad som är bäst, ett fyrkantigt eller runt pizzastål, är som sagt en smaksak. Vad gäller leveransen är det hugget som stucket.

Anvädningsomårde för pizzastål än mer till pizza

Pizzastål kan användas för att baka andra typer av bröd och bakverk också, inte bara pizza.

Här är några exempel på andra bakverk som du kan baka på ett pizzastål:

Bröd – Ett pizzastål/bakstål fungerar utmärkt för att baka bröd som kräver hög temperatur och en krispig yta, till exempel surdegsbröd, baguetter och ciabatta. Genom att baka brödet på pizzastålet får du en jämn värme och en krispig yta.

Kakor – Ett pizzastål kan också användas för att baka kakor och kaksmet. Genom att baka kakorna på pizzastålet kan du uppnå en jämn värme och en knaprig yta.

Pajer – Ett pizzastål kan användas för att baka pajer med en krispig botten. 

Flatbröd – Ett pizzastål är utmärkt för att baka flatbröd som naan, pita och tortilla. 

Pizzastålet kan alltså användas för att baka en mängd olika bakverk och bröd som kräver hög temperatur och en krispig yta. Det är med andra ord ett stål med många användningsområden och kommer till användning när man minst anar det.

 

LÄS ÄVEN: LÖKHACKARE BÄST I TEST

Både för ugn och öppen eld

Ett pizzastål kan användas både i ugn och över öppen eld. De flesta varianter är utformade för att tåla väldigt höga temperaturer så de fungerar bra i ugnar och andra värmekällor som genererar mycket värme, exempelvis en grill eller över öppen eld.

För att använda ett pizzastål i en ugn behöver du bara placera det på den övre hyllan och låta det värmas upp i ugnen i minst 30 minuter före användning. När pizzastålet har värmts upp kan du placera din pizza på stålet och baka den som vanligt.

För att använda ett pizzastål på en öppen eld eller grill bör du placera pizzastålet ovanför elden eller på grillen och låta det värmas upp. När pizzastålet är tillräckligt varmt kan du placera pizzan på pizzastålet och baka den som vanligt. Tänk på att använda handskar för att hantera pizzastålet eftersom det kommer att vara mycket varmt. För att enkelt få bort pizzan från stålet när den är klar rekommenderas en pizzaspade.

 

LÄS OKCKSÅ: SNYGGASTE DISKSTÄLLET

potatismos

Rengöring av pizzastål

Rengöring av pizzastål är ganska enkelt och det finns några saker att tänka på för att hålla pizzastålet i gott skick. 

Här är några tips för att rengöra ditt pizzastål:

1. Låt pizzastålet svalna helt innan du börjar rengöra det. Att rengöra ett varmt pizzastål kan leda till skador på ytan och du riskerar bränna dig.

2. Skrapa bort eventuella matrester och toppings från pizzastålet med ett träredskap eller borste. Undvik att använda tvål eller diskmedel eftersom det kan absorberas av pizzastålet och ge din pizza dålig smak.

3. Använd en ren, fuktig trasa eller pappershandduk för att torka av pizzastålet och ta bort eventuella rester som inte kunde skrapas bort.

4. Om det finns envisa rester kvar kan du prova att använda lite grovt salt för att skrubba bort dem. Tillsätt en liten mängd vatten för att göra en pasta och applicera den på pizzastålet med en trasa eller borste.

5. När du har rengjort pizzastålet, torka det torrt och förvara det på en torr plats.

Undvik att doppa pizzastålet i vatten eller att skölja det under rinnande vatten eftersom det kan orsaka rost eller skada ytan. Om pizzastålet börjar rosta eller om det finns envisa rester som inte kan tas bort med salt kan du använda en rostborttagningsprodukt eller stålull för att ta bort rost och rengöra ytan.

Mer om populära tillverkare

Gourmestål

Gourmetstål är en tillverkare som huserar i Umeå, Sverige. Företaget fokuserar på att producera högkvalitativa pizzastål som är extremt slitstarka och har förmågan att hålla värmen jämnt över hela stålet.

Utöver pizzastål erbjuder Gourmetstål också en rad tillbehör för hemmapizza-bakning, såsom pizzaspadar och pizzaskärare. Företaget säljer sina produkter online och har en internationell kundbas.

Ankarsrum 

Ankarsrum är en svensk tillverkare av köksmaskiner som grundades 1940. Företaget är mest känt för sin Ankarsrum Assistent köksmaskin, som har blivit en ikonisk produkt i Sverige och är känd för sin höga kvalitet och robusthet.

Förutom köksmaskiner har Ankarsrum också börjat producera pizza/bakstål. Deras pizza/bakstål är tillverkade av högkvalitativt stål och är extremt slitstarka och hållbara. Deras pizzastål säljs i en rad köksbutiker i Sverige och internationellt.

Magiskt recept på napolitanks pizzadeg

Om du frågar oss så är det helt klart den napolitanska pizzan som blir bäst att tillaga på ett pizzastål. Här är ett magiskt recept som du garanterat kommer bli nöjd med:

Ingredienser:

  • 500 gram vetemjöl (tipo ”00” eller ”pizzamjöl”)
  • 325 ml vatten (vid rumstemperatur)
  • 1 tsk torrjäst eller 15 gram färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 msk olivolja

Instruktioner:

1. Blanda mjölet och saltet i en stor skål. Gör en liten grop i mitten av mjölblandningen.

2. Blanda torrjäst eller smula färsk jäst i en skål tillsammans med sockret och tillsätt en halv kopp av vattnet. Låt jästblandningen stå i ca 5 minuter tills den börjar bubbla upp.

3. Tillsätt jästblandningen och olivoljan i gropen i mjölblandningen och blanda försiktigt med en sked.

4. Gradvis tillsätt resterande vatten och blanda ihop tills degen börjar forma en boll.

5. Placera degen på en mjölad yta och knåda den i ca 10 minuter tills den är mjuk och elastisk.

6. Placera degen i en stor skål och täck med en ren handduk eller plastfolie. Låt degen jäsa på en varm plats i ca 2-3 timmar, eller tills den har fördubblats i storlek.

7. När degen har jäst, placera den på en mjölad yta och knåda den några gånger för att bli av med luften.

8. Dela degen i två eller flera delar, beroende på hur många pizzor du vill göra.

9. Kavla ut degen till en rund form, ca 30 cm i diameter.

10. Lägg pizzadegen på en mjölad pizzaspade eller bakplåt och tillsätt dina toppings.

11. Baka i en förvärmd ugn på högsta värme (250-300 grader) i ca 8-10 minuter, tills kanterna är gyllenbruna och osten smält och bubblar.

Servera din napolitanska pizza direkt från ugnen, tillsammans med dina favorit toppings. Buon appetito!

Pizzastål bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-pizzastål har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är pizzastålet som helhet som ska bedömas och inte enbart hur bra pizza det levererar. 

Vi har analyserat massor av pizzastål vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa pizzastålen på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de pizzastål vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilket pizzastål är bäst?

Vi har utsett pizzastålet från Ankarsrum till det bästa just nu. Pizzastålet är prisvärt och av högsta kvalitet. Det har fått uteslutande goda betyg så det är ett stål som verkligen lever upp till förväntningarna.

Hur tjockt är ett pizzastål?

Tjockleken på ett pizzastål kan variera en del. Generellt sett är pizzastål avsedda att vara tjockare än vanliga plåtar, vanligtvis mellan 6 och 10 millimeter. En vanlig tjocklek är runt 8 millimeter, men det finns som sagt också tunnare och tjockare alternativ.

Vad är pizzastål gjort av?

Pizzastål är oftast gjorda av högkvalitativt stål, vanligtvis kolstål eller rostfritt stål. Kolstål är det vanligaste valet eftersom det är hållbart, värmebeständigt och relativt prisvärt. Rostfritt stål är dyrare men också mer motståndskraftigt mot rost och korrosion. Oavsett vilken typ av stål som används, är det viktigt att pizzastålet är tillverkat av högkvalitativt stål för att det ska hålla länge och för att ge de bästa resultaten vid bakning av pizza.

Kan pizzastål spricka?

Både ja och nej. Ja, det är möjligt att ett pizzastål kan spricka om det inte används på rätt sätt eller om det utsätts för extrem värmeförändring. Däremot är det temperaturer som en vanlig ugn eller öppen eld mer eller mindre inte kan uppnå. 

Så köper du ett pizzastål och använder som vanligt, i ugnen eller på grillen, så kommer det inte att spricka.